Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Den beste sommeren er nå

Ukens petit av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

Mitt beste sommerminne

Livet mitt har vært full av håpefulle, lengtende, sorgtunge, slitsomme, deilige og uforglemmelige sommerferier. Den fineste har jeg bestemt for meg at er nå – i år. I mitt barndoms rike, langt unna grønne og vakre Lier, er jeg omgitt av kneisende fjell, krystallklart hav og spontane og vennlige nordlendinger. Jeg føler meg hjemme blant folk som går ubedt på kaffebesøk, og som slår av en prat over hagegjerdet klokken 12.00 om natten!

Helgelandskysten er like vakker som Lier, bare på en helt annen måte. Jeg føler meg som verdens mest privilegerte menneske, som får oppleve to så vidt forskjellige verdener. Som ung vokste jeg opp i det lille tettstedet Sandnessjøen, der de fleste kjenner hverandre. Der deltok jeg i friidrett og stallarbeid fra jeg var ti år. Senere spilte jeg håndball på stedets damelag. Går jeg i dag, 42 år gammel, i den lille gågaten en vanlig sommerdag, møter jeg folk jeg ikke har sett på mange år, men som det føles som om jeg møtte så sent som i går. Favorittlæreren min, som var en kul lærer fra Østlandet, er blitt ordfører, men er ikke mer travel enn at han tar en kopp kaffe med en tidligere elev. De jeg gikk i klasse med, som jeg egentlig, den gangen, ikke følte at jeg kjente spesielt godt, stopper og spør hvordan det går. Det føles godt.

En sommer arbeidet jeg som ekspeditør i stedets motebutikk. Det var den sommeren jeg fylte 14 år, og jeg var avstandsforelsket i en gutt i Tromsø. I ettertid har det slått meg at det at jeg aldri fikk vite hva han syntes om meg, var selve beruselsen i den forelskelsen. Jeg satt og dagdrømte om han og meg. Selvfølgelig ble det aldri oss, men den sommeren var som en deilig drøm. På en skala fra en til ti, vil jeg rangere den til en nier – en god nier.

Kanskje kunne den sommeren blitt skrevet om som den beste. Eller den sommeren da jeg var ferdig med videregående skole og jeg forstod at jeg kom til å få den utdannelsen jeg ønsket meg. Det var en fantastisk følelse å vite at dørene for min fremtid stod åpne. Jeg skulle flytte langt bort og klare meg selv. Hvilken frihetsfølelse jeg hadde!

Men nei. Denne sommeren slår alle andre. Ikke det at jeg har arvet eller vunnet en stor slump penger, eller har hatt usedvanlig flaks på annet vis. Ikke det at noe helt konkret og spesielt har skjedd. Nei, nei, nei. At denne sommeren er mitt livs beste, skyldes det enkle faktum at jeg endelig er blitt voksen og forstår betydningen av ordet tilhørighet. Jeg har bestemt meg for, til tross små krangler om ubetydelige ting, at den beste tiden er nå. Barna mine, mannen min og jeg hører til i Lier, og gleder oss til å komme hjem til naboer, familie og resten av nettverket der. VI HØRER TIL. Samtidig føler jeg meg hjemme i Sandnessjøen, der jeg vokste opp, og på Dønna, der vi har bygd et sommersted og nyter late og aktive feriedager. JEG HØRER TIL.

Det er som om det først nå er gått opp for meg hvor heldig jeg er, som har friske barn, er frisk selv, og vokser opp i et fritt land. Samtidig har det blitt klart for meg at jeg er redd for å dø. Her inne i en liten vik har jeg fått tid til å tusle rundt å tenke over helt eksistensielle ting. Jeg vet hvor skjørt livet er, og av frykt for at denne sommeren kan bli den siste, har jeg bestemt meg for at dette skal bli den sommeren jeg husker best, og som mine nærmeste også minnes med glede. I alle de årene som kommer skal jeg ha ett mål: Å gjøre den sommeren jeg er i til den fineste. Det er et godt mål, slår det meg, her jeg sitter og soler meg i egne tanker.

For sannheten er at det er en stor utfordring å ha fritid sammen, når våre og ditt barn skal kose seg sammen. En fillete joggebukse kan føre til store diskusjoner, og lokke ufreden inn i huset som bare skal romme sol, glede og latter. Å få sitt livs fineste sommer der du er, nå, krever innsats nesten døgnet rundt. Det første jeg sier til meg selv når jeg våkner, er: ”Siri, dette skal bli en fin dag.” Kanskje fungerer det ikke 100 prosent alltid, men det hjelper!

Så her sitter jeg, mens solen skinner, klokken 12.00 på natten, og lovpriser livet. Jeg har hatt familie rundt meg, og det har vært en god dag. Når jeg puster dypt inn og ser utover havet, føler jeg meg rik og heldig. De gode stundene varer aldri evig. Det gjelder å gripe dem og nyte dem. Akkurat nå er et solstreif og noen måkeskrik nok til å gjøre meg lykkelig – fordi jeg beruses av min egen vilje til å være lykkelige.

Si det til deg selv: Jeg er lykkelig. Møt ditt eget blikk i speilet, og lytt til din egen stemme når du sier høyt og tydelig, og med trykk: Jeg er lykkelig. Du vil bli forbauset over hvor godt det virker. Det fantastiske er at de aller fleste av oss har mange gode grunner til å føle oss fornøyde i det livet vi har, med det vi har og de vi har. Stopp opp og kjenn på det. Det er godt å være til.

Siri Walen Simensen

Flere saker fra arkivet

Hardt rammet av tenk-om-trollet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Vennene - vår valgte familie

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

De viktige voksne

Som barn var jeg stalljente i en stall på hjemstedet. Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, reporter i Ukebladet Hjemmet.

Når mor klikker

Ukens petit er av Siri Walen Simensen, Egge, journalist i ukebladet Hjemmet.

Slipp mennene til!

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Lærerlykke

- Skattelistene er offentliggjort, og nettopp i disse tider hender det fra tid til annen at elever søker meg opp og stiller spørsmål om hvorfor jeg er lærer når lønna er så lav, skriver ukens gjesteskribent, Rune Trolsrud Berg, som er lærer ved Tranby skole.

Det gode forbildet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, reporter i ukebladet Hjemmet

Gi meg tiden tilbake

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, journalist i Ukebladet Hjemmet.

Den perfekte nabo

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i Ukebladet Hjemmet

Jeg klarer det sjøl

Ukens petit er skrevet av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Reisebrev fra Bloody beach – del 1.

Etter å ha vært med på å sette Bulgarsk rekord i varme, nyter jeg sjøen.

Julen - mange barns mareritt

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet HJEMMET.

Min samboer og jeg

Ukens petit er ved Sindre K. Nordengen, videregående student ved medier og kommunikasjon på Norloff mediagymnas

Ukens petit: Sleng deg på livet!

Meningen med livet er å leve det!

Tidsføleri

Ukens petit, den siste dette tiåret, er ved Rune T. Berg.

Lykkepresset

Ukens petit er ved Siri Walen Simonsen, reporter i ukebladet Hjemmet.

Ytringsfrihet og korrektivtyranni

Petit av Siri Walen Simensen, Egge, journalist i ukebladet Hjemmet.

Agurktid

Som tilbehør til en herlig, nystekt ørret nøt min familie og jeg i dag en like herlig agurksalat.

Jan Kjærstad på Tranby

Oda Kyrkjerud, 10. klassing på Tranby med dypintervju av forfatteren

Kritikk er noe dritt

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

Slapper av hjemme etter tøffe oppgaver

Egentlig trenger jeg ikke reise noen steder. Sylling er et fantastisk sted å være om sommeren. På Svangstrand kan du slappe av, bade eller spille sandvolleyball, sier assistentdommeren i Tippeligaen. Du har kanskje sett han på TV. I år har han dømt 11 av de 14 kampene. Flesteparten har vært TV-kamper.

Mennesket, det komplette mysterium

- Livet går sin gang, enten det går i kroker eller på skakke, i oppoverbakke eller nedoverbakke, skriver ukens petiskribent Gunnar Langsrud

Norges lykkeligste hundeeier?

Nå har også Mina, åtte år gammel, på Egge fått tilbake hunden sin som har vært savnet i 14 dager.

Timeout og ettertanke

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Minneord: Stian Søderholm

Det vil alltid være en stol som står tom når familien samles ---

Mange baller i lufta

- Noe av det verste jeg vet er utpregede nei-mennesker med "vondt i vil-ikke`n", skriver Rune T Berg i ukens petit.

Veilys i Lier

Så er vi atter en gang i gang med diskusjonen om veilys i Lier om sommeren. Og det er en som ikke gir seg, og det er Nina Johnsen.

Å kåsere i eget reir.

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Og engler daler ned i skjul.

Jeg sitter med en varm kopp kaffe og nyter noen grader minus, mens jeg tenker på det som kunne vært.

Eksamenstortur

Ukens petit er skrevet av Rune T. Berg

Line Baugstø på Tranby skole

Denne gangen har vi ikke den tradisjonelle reportasjen fra besøket, men går rett på intervjuet. Tradisjonen tro er det laget av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby.

Kjersti Wold på Tranby

Niende november var forfatteren Kjersti Wold på Tranby bibliotek Der ble hun intervjuet av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby ungdomsskole

En varm opplevelse

Riktignok måtte jeg legge hendene mot stompen til jenta med høydeskrekk og dytte henne oppover det bratteste partiet, men det virket bare positivt på hormonene mine --- , skriver ukens andre petitskribent Gunnar Langsrud

Forfatterbesøk på Tranby skole

Intervju med forfatteren Pål Gerhard Olsen

Valg - sinnets suverent største sysselsetter

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Deadline

Om oss som sitter inne i finværet.

Det kom et skip til Bjørgvin

I ukens petit reflekterer Svend Asbjørn Sylling rundt globaliseringen

Intervju med Thorvald Steen

Skrevet av Kjersti Sofie Halvorsen Løvåsdal 9. klasse Tranby skole

Ukens petit: - Hva tenkte han på?

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, journalist i Ukebladet Hjemmet, Norges tredje mest leste trykte medium (nærmere 1 million lesere).

Altmuligkvinnen

Kontrastene er store i Ellen Xylanders liv.

Løpsglede i 30 år

Månedens Blomst for mai gikk til Friidrettsgruppa i Sylling IF ved Arild Pedersen, Frances Lutken og Jens Bjørnå for fremragende miljøskapende arbeid som har gjort Kanada Rundt og Syllingløpet til en idrettsfest for alle, spesielt i de siste årene.

Til deg som konfirmant

Ukens petit dedikeres til deg du lierkonfirmant --

Sommerens nostalgiske påfyll

Ukens petit er ved Torger Almaas, Sylling, fast medarbeider i Liernett.

Tanker ved sommerens slutt

Ukas petit er skrevet av Rune T. Berg

Sommer om høsten

Sommerminne i sju deler. Langlesing i potetferien. Hvis ikke teknikken svikter, eller jeg ikke finner avslutningen. Starter i morgen. Følg med!

Vedlikeholdsfella

Ukens petit er av Rune Elven

Reisebrev fra Bloody beach - del 2

Kommentar av Rune Elven

Rotfast liung

Ukens petitskribent Rune T Berg skriver om å flytte og "bosette seg bare en greins avtand fra forankringspunktet" ---

Angst og fobi

Ukens petit er ved Siri Kitt Nævestad, Sylling

Månedens blomst(er)

Turid Jørgensen Rivrud og Bent Bredesen fikk månedens blomst i februar.

Verdens beste ornitologiske kommune i 2035?

Jeg søker med dette stillingen som kommunal fuglekassesnekker

I skyggen av en sommer

“In the lost Childhood of Judas, Christ was betrayed”. (unknown – so far)

Sommerpraten: Torild Lien (54)

-- Da jeg var 7 år tilbrakte jeg en uke hos ei tante som var seterbudeie. Det er fine sommerminner, sier Torild Lien, virksomhetsleder ved Lier Flyktning- og voksenopplæringssenter. Torild er født og oppvokst i Selbu i Sør- Trøndelag. Hun er bosatt i Asker og pendler daglig mellom Asker og Lierbyen.

Snåsamannens "ukjente onkel"

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Sommerminne del 1

Årets sommerminne blir på flere deler. Hvor mange er avhengig av vær og skrivelyst. Her følger i hvert fall første del. Hva det blir til videre, får Liernetts lesere se i dagene som kommer. God fornøyelse.

Pepperkakedeigen innkjøpt i all hast

Ukens petit er ved Nina E. Johnsen, Gullaug

Hjem til Lier etter hvert

Men det kan ta tid før Thomas Sørum vender hjemover etter suksess på det andre året i Haugesund og som toppet seg med nedsablingen av Viking sist helg, og på søndag er Rosenborg motstander--

Den redaksjonelle linje

Svar på Sagvoldens innlegg om Liernett.

Håpet lever

Siri Walen Simensen har snakket med tv-kjendisen Trude Moestue som sier at en irsk setter som Frigg ( tv på bildet ) kan klare seg ute om natten i minus fire grader.

Ulla tilbake på krakken

Når det nærmer seg sommer tar ordføreren nok en gang med seg krakken sin ut i Lier for å møte liungene.

Skal alle med?

Elin Fauske stiller dette spørsmålet i ukens petit, der tema er ungdommer med manglende motivasjon for skolearbeid.

Elever og lærere har samme mål i skolen

Silje Fuglerud i tiendeklasse på Tranby har sendt oss sitt syn på egen arbeidsplass. Vi har laget en kommentar før innlegget og håper mange følger på

Den livgivende sangen

Ukens petit er ved Ulla Nævestad, Sylling

Historier til ettertanke

Ukens petit er ved Sindre J. Nordengen

Tida flyr -

- Jeg sitter her på flyet og ser utover havet en solskinnsdag i ferien min, forteller Rune T Berg i ukens petit -

Fem år og like langt?

Liernett så dagens lys for fem år siden. Nå er det nok med nettavis.

Ønsker å bli journalist

Ane Borghild Herber (14), elev i 9. klasse ved Lierbyen skole, har praksisuke på Liernett.

Fra fjord til topp

Å gå fra Gulsrudtangen på nordspissen av Øst-Modum til Breiliflaka

La barn få være barn

- De blir fort nok voksne til å oppleve grusomheter i det virkelige, skriver ukens gjesteskribent som er sterkt kritisk til at det legges opp til et undervisningsopplegg om Utøya-tragedien.

Hobby og fritid går i ett

-- Å våkne til fuglesangen en morgen på Asdøltjern er det fineste om sommeren, sier den daglige lederen av Lierbussen. Arne Christoffer var den landets yngste leder av et busselskap, da han overtok i 1973, etter sin far, Kristoffer. Hans verdifulle samling av dokumenter, gjenstander og historier fra Lierbanen er overlatt Lier Historielag. Det er dermed slutt på hans eget museum i Sylling. -- Hobby og jobb er blitt en livsstil, sier han, som både er guide og sjåfør når Veteranbussen er på farten Lier rundt. Han er som et levende leksikon på lokalhistorie.

- Du har neppe hørt om Clifton, Texas

I løpet av noen tiår utvandret 860 000 nordmenn til Amerika, de alle fleste som økonomiske flyktninger, skriver Knut A. Andersen, som i ukens petit stopper på en kirkegård langt inne i Texas ---

O jul med din glede og kjærlighet

Gjesteskribent på julaften er Rune Trolsrud Berg.

Bussturen

"Skriv om oss da". Det var oppfordringen ukens petitskribent, Rune T. Berg, fikk for en tid siden ---

Kjartan Fløgstad

Oda Kyrkjerud på Tranby skole møtte han der.

Et slag for husmorologien

Ukens gjesteskribent er Elisabeth Thomte Edvardsen.

Slekter følger slekters gang

9-åringen kom tidlig i vår og proklamerte: - Bestefar, i år har vi Galdhøpiggen som mål! Ukens petit er ved Brynhild Heitmann.

Blomster og bier på Bygdetunet

Årets sommerutstilling på Bygdetunet ble åpnet av ordfører Ulla Nævestad. Hun kunne gi oss nyttig informasjon om både det ene og det andre, og om hvor fint vi har det i Lier som har rikelig av begge deler.

Vi er som pengesedler

- Her om dagen kom jeg i alt julestresset i skade for å krølle sammen og kaste en hundrelapp i søpla, skriver Rune T. Berg i ukens petit

- Klart det går

Noen dager smaker nykokt kaffe og nystekte sveler bedre enn andre dager, søndag var en slik dag. Vi ble med på ”Klart det går” med DOT.

Skolestart

Ukens petit er skrevet av Toril Prytz Kverneng

Lev med og i tiden

Ukens petit er ved Rune T. Berg

En livstil å være pasientvenn

Det sier Rigmor Bjørklund som fikk Månedens Blomst i dag.

Karin Fossums beste

Det er min vurdering etter å ha brukt store deler av en sommerdag på syllingforfatterens siste bok, Den som elsker noe annet

Bading og rekespising i Arendal

> -- Som barn minnes jeg sommerferiene hos besteforeldrene i Arendal, sier Hanne Mossefinn. Mange fotointeresserte liunger kjenner henne som innehaver av Mørkerommet i Bakerikvartalet i Lierbyen. I fem og et halvt år har Hanne, alltid med smil på lager, tatt i mot kunder som ønsker fremkalling eller fotografering.

Ferie på Onsakervika

Her er det fart fra morgen til kveld

Store skoler er det beste for brukerene!

Endelig skal skolestrukturen i Lier under lupen. Jeg forventer at dette vil føre til en fremtidsrettet grunnskolestruktur med fokus på kvalitet for barna og lærerne, - og ikke nostalgikerne.

Laguna Beach, fantasi eller virkelighet?

I sin niende petit om steder han har et spesielt forhold til, er Knut A. Andersen denne gang innom en by han første gang møtte i bokform og ventet mange år med å besøke. Besøket fikk uventede konsekvenser.

Nå kommer sommeren?

Dette gjenglemte strikketøyet, med strikkepinner og det hele, vitner kanskje om at sommeren og varmere tider er på vei? Det fargerike kunstverket kan enn s (...)

Den onde viljen

Ny bok av lierforfatteren, Karin Fossum. Den niende med overbetjent Konrad Sejer

Ut i jobb

Vilde Skui (14), elev ved Lierbyen skole, har arbeidsuke på Egge skole.

Kunsten å sitte eksamensvakt

Endelig er dagen her som jeg IKKE har lengtet etter

Ikke bare bare å bli gammel --

Ukens petit er ved Gunnar Langsrud, Beito.

Karrierevorta

Ukens petit av Ingvild Prytz Lerberg

En annerledes julekalender

Ukens petit er skrevet av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i Ukebladet Hjemmet.

Varsleren

Karin Fossum skriver igjen

Modera(k)sjon

- Jeg har søren ikke tenkt på advent en gang - foreløpig, vel det er nok en sannhet med modifikasjoner skal jeg være ærlig i julehjertet mitt, innrømmer ukens gjesteskribent Elisabeth Thomte Edvardsen.