Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

O jul med din glede og kjærlighet

Gjesteskribent på julaften er Rune Trolsrud Berg.

Nå er tusenvis av julelys tent etter det som for mange har fortonet seg som en stressende førjulstid. Endelig er det tid til omtanke og tid til å minne om at julens bud er kjærlighet og fred, som det synges i en kjær julesang. Over 2000 år er gått siden menneskeheten ble skjenket en tidløs og unik kindereggjulegave som symboliserer verdiene tro, håp og kjærlighet. Og størst av disse tre verdiene er som Paulus skriver kjærligheten.

Denne ukas tanker vier jeg nettopp til kjærligheten. Nevneren i brøken, forstått som forskjellig tro og livssyn, er ulik, men fellesnevneren for oss alle er kjærligheten som selve livets essens. En stor andel av den gode litteraturen handler om kjærlighet på en eller annen måte. Det kan handle om intens kjærlighet, om lengsel, om savn. Kanskje er jakten på den evige kjærligheten på jord dømt til å mislykkes – forventer man for mye eller alt, blir man høyst sannsynlig skuffet. For å si at du skal elske en person av hele ditt hjerte hele ditt liv, er som å si at et lys skal brenne så lenge du lever. Motbakkene vil komme, lyset vil av og til brenne ut, sola vil nå og da dekkes av uværsskyer - ja det er nå en gang slik at den som utsetter seg for kjærlighet fra tid til annen også utsetter seg for lidelse. Samtidig er jeg av den mening at evig kjærlighet kun er mulig hvis kjærligheten møter noen hindringer på veien. Etter en motbakke venter lettere terreng, brenner lyset ut, må man sammen sørge for å tenne det igjen, bak skyene er himmelen alltid blå. Jeg støtter meg derfor fullt og helt til Salomos høysang, der det står skrevet at Ingen vannflom slukker kjærligheten, elver kan ikke skylle den bort. Reaksjonen etter 22.juli 2011 var beviset på kjærlighetens urokkelige kraft. Hatet ble slått tilbake av samholdet vi viste hverandre. Kjærligheten gjorde tegn til oss, og sammen fulgte vi den selv om veien der og da syntes både bratt og vanskelig.

Slik jeg ser det handler jula like mye om å åpne hjerter som å åpne pakker. Summert opp består jula av flere ”viktigheter” for meg: Viktigheten av å tilbringe tid sammen med og verne om familien, viktigheten av å kunne snakke og lytte til hverandre med respekt, viktigheten av å kunne oppleve noe og dele opplevelsene sammen, viktigheten av å kunne forfekte og dele følelser sammen og sist og størst viktigheten av å vise empati og kjærlighet overfor hverandre. Oren Arnold kom i denne forbindelse med følgende mellommenneskelige gavetips til ettertanke: Til din fiende - tilgivelse. Til en motstander - toleranse. Til en venn - ditt hjerte. Til hvert barn - et godt eksempel. Til deg selv - respekt. Til alle – nestekjærlighet.

Jula varer som kjent til påske med faste innimellom. Selve budskapet ved jula bør imidlertid være med oss hele året igjennom. La uansett høytiden være en påminnelse om hvor avgjørende kjærligheten er for fellesskapet oss mennesker i mellom. I julesangen ”O jul med din glede”, skrevet av Gustava Kielland, står det så treffende:

Så rekker jeg deg nå med glede min hånd
kom, skynd deg og gi meg den andre
Så knytter vi kjærlighets hellige bånd
og lover å elske hverandre

Ordet kjærlighet fanger og fenger. Over 20 ganger er det brukt i teksten. Det er ikke tilfeldig.

Jeg ønsker dere alle en riktig god og avslappende romjulstid fylt med kjærlighet og varme.

PS! La meg til slutt gjengi Paulus’ første brev til Korinterne (kap. 13), kalt Kjærlighetens høysang, som mer enn noe annet beskriver styrken i kjærlighetsbegrepet:

”Om jeg taler med menneskers og englers tunger, men ikke har kjærlighet, da er jeg bare drømmende malm eller en klingende bjelle. Om jeg har profetisk gave, kjenner alle hemmeligheter og eier all kunnskap, om jeg har all tro så jeg kan flytte fjell, men ikke har kjærlighet, da er jeg intet. Om jeg gir alt jeg eier til brød for de fattige, ja, om jeg gir meg selv til å brennes, men ikke har kjærlighet, da gagner det meg intet.
Kjærligheten er tålmodig, kjærligheten er velvillig, den misunner ikke, den skryter ikke, er ikke hovmodig. Den gjør ikke noe usømmelig, den søker ikke sitt eget, blir ikke oppbrakt og gjemmer ikke på det onde. Den gleder seg ikke over urett, men har sin glede i sannheten. Kjærligheten utholder alt, tror alt, håper alt, tåler alt.
Kjærligheten faller aldri bort. De profetiske gaver skal opphøre, tungene skal tie, og kunnskapen skal ta slutt. For vi forstår stykkevis, og vi taler profetisk stykkevis. Men når det fullkomne kommer, skal det som er stykkevis forsvinne. Da jeg var barn, talte jeg som et barn, tenkte jeg som et barn, dømte jeg som et barn. Med da jeg ble mann, la jeg av det barnslige. Når ser vi som i et speil, i en gåte, da skal vi se ansikt til ansikt. Nå forstår jeg stykkevis, da skal jeg forstå fullt ut, slik Gud kjenner meg fullt ut. Slik blir de stående, disse tre: Tro, håp og kjærlighet. Men størst blant dem er kjærligheten.”

Flere saker fra arkivet

Akrylmalerier av Heidi Constanse Næs Bakken

Kunst laget med kjærlighet

Bli med på Kabaret

Lier Kammerkor setter opp kabareten ”Evig Din?” med forestillinger i Drammen teater 12. - og 13. mai

Musikal på Lierbyen ungdomsskole

Hvert år arrangeres det en musikal fremført av elever på niendetrinn, på Lierbyen ungdomsskole, og hvert år er det et nytt og stort tema for musikalen. I år er temaet ’’Den store kjærligheten’’…

Uhelbredelig romantisk.

Ukens petit er ved Nina E. Johnsen, Gullaug.

Musikkopplevelse i Drammen

Opplev verdens vakreste opera i landets vakreste teater ---

Vi er som pengesedler

- Her om dagen kom jeg i alt julestresset i skade for å krølle sammen og kaste en hundrelapp i søpla, skriver Rune T. Berg i ukens petit

Ukens Petit

Ukens petit er ved Gunnar Langsrud (66), opprinnelig fra Hurum, har bodd 35 år i Sylling, før han flyttet til Beito.

Vinterlykke

- Trikkeskinnene ligger foran meg og glinser i den glitrende sola, skriver ukens petitskribent Rune T Berg.

Et friskt pust

Den attesten fikk jeg etter et kort besøk på et eldresenter i sommer, da en smilende eldre kvinne sa adjø --

Karin Fossums beste

Det er min vurdering etter å ha brukt store deler av en sommerdag på syllingforfatterens siste bok, Den som elsker noe annet

Bossa i AFP'ns tidsalder

Flott konsert i amfiet på Bygdetunet.

Nettsjekking

Ukas petit er skrevet av Ingvild Prytz Lerberg

Musikkafè

Med Liunggjengen som vertskap

Kunsten å sitte eksamensvakt

Endelig er dagen her som jeg IKKE har lengtet etter

Det gode forbildet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, reporter i ukebladet Hjemmet

”Don’t die”

Ukens petit er av Rune Elven

Vennene - vår valgte familie

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Til deg som konfirmant

Ukens petit dedikeres til deg du lierkonfirmant --

Abba i Drammen teater

Lier Ten Sing og Tranby skolekorps tok med seg Abba i teateret og tok publikum med storm.

Timeout og ettertanke

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Den beste sommeren er nå

Ukens petit av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

Ansikt til ansikt

En forestilling om møter mellom mennesker, kirke, homofili, tro, håp og kjærlighet.Dramatisert gjennom sang, dans og sitater fra Bibelen.

Minneord: Stian Søderholm

Det vil alltid være en stol som står tom når familien samles ---

Edvard Munch – et dikt om livet

Kjærligheten, angsten og døden på Tranby skole. En teaterforestilling om mennesket, mytene og kunsten.

Kulturminnedagen - 07

Sola skinner alltid på Bygdetunet. Kulturminnedagen til minne om forsamlingshus til bekymring og glede

Den perfekte nabo

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i Ukebladet Hjemmet

Julen - mange barns mareritt

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet HJEMMET.

Lærerlykke

- Skattelistene er offentliggjort, og nettopp i disse tider hender det fra tid til annen at elever søker meg opp og stiller spørsmål om hvorfor jeg er lærer når lønna er så lav, skriver ukens gjesteskribent, Rune Trolsrud Berg, som er lærer ved Tranby skole.

Estetikk i hverdagen

På besøk hos Lillann Svendsrud i Sørsdalgata

Hyggelig på biblioteket

Det er det forresten bestandig. Men ved å utvide aktiviteten utover lån av bøker og CD’er kan tydeligvis trivselsfaktoren økes ytterligere.

Nygårdshaug som klassesett

Det synes Kirsten Jellum, norsklærer ved Tranby skole, etter å ha lest Mengele Zoo for 9. klassen sin

Magnolia Jazzband i Sylling

Det er godt mulig det fins grunner til ikke å like tradjazz, men et stort antall liunger har brukt 20 år på musikken uten å finne en eneste en

Lierdagene 2007 er historie

Lierdagene 2007 er over. Det er ennå for tidlig å komme med en oppsummering av dagene

...og jula starter etter påske!

Nå er det jul igjen, i alle fall på Liertoppen. Vi skriver 18. oktober, og julenissene og julemarsipanen er på vei fram i hyllene. Er det mulig? Har handelsstanden ingen som helst respekt for tradisjoner? Kanskje vi like godt skal kalle hele året for jul?

En smak av Edens hage

Ukens petit er ved Gunnar Langsrud, sprek pensjonist, Beito, huring med cirka 30 års botid i Sylling.

Polsk julefeiring

Når den første stjernen syns på himmelen begynner julaften ---

Magnolia i solid harmoni

Den årvisse jazzkonserten i Sylling kirke ble igjen en suksess. Magnolia Jazzband og vokaltrioen Solid Harmony blåste liv i ihuga jazzhjerter mandag kveld.

Liunger i Drammens teater

Blant distriktets mange små og stor dansere er det flere fra Lier under forstillingene i mai og juni, forteller Wenche Brun ved Attic dancers i en pressemelding

Anne Karin Nygård på Bygdetunet

Engasjerende innlegg av Anne Karin Nygård, generalsekretær i Norske kvinners sanitetsforening, på "Medlemsdagen" på Bygdetunet sist lørdag.

Hvem har det verst?

Hvem har det verst?, spurte jeg Thorvald på vei til friluftsgudstjenesten på Lier bygdetun i dag. Hvem trenger menighetens støtte mest?, hvem er det som nå trenger vår støtte for å møte hverdagen eller naboen. Hvem har det verst? Dette er egentlig et dypt spørsmål. På den ene siden er det et spørsmål om hvem som selv synes de har det verst. På den andre siden, hvem har det objektivt verst, om man legger allment aksepterte normer for livskvalitet til grunn.

Jorden er fortsatt en stjerne

Søndag kveld var det minnemarkering ved Holsfjordens bredd i Sylling.

Tidsføleri

Ukens petit, den siste dette tiåret, er ved Rune T. Berg.

Tanker ved sommerens slutt

Ukas petit er skrevet av Rune T. Berg

Alkohol og politikk, paragrafer og logikk

Ukens petit er skrevet av Ulla Nævestad, Sylling.

Brannsikkerhet i fokus

Drammensregionens Brannvesen IKS holder seks brannstasjoner åpne i dag.

Kritikk er noe dritt

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

Varme følelser for hverandre

Ukens petit: - Det sitter to unge mennesker på benken foran meg.

Forfatterbesøk på Tranby skole

Intervju med forfatteren Pål Gerhard Olsen

Altmuligkvinnen

Kontrastene er store i Ellen Xylanders liv.

Opera for nye brukere

Forestillingen ”Vennskap på prøve” fikk mange av elevene på Tranby til å bli operavenner

Med Grimsrud på Rørosbanen

”Mitt eventyrlige Lier” er en av flere bøker Per Grimsrud har skrevet med forellinger, dikt og eventyr fra Lier

Vis respekt - vær en lagspiller

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Mange baller i lufta

- Noe av det verste jeg vet er utpregede nei-mennesker med "vondt i vil-ikke`n", skriver Rune T Berg i ukens petit.

Leter etter hjerterom

Akkurat nå sitter det om lag 250 norske tenåringer og gleder seg til å reise ut i verden som utvekslingselever.

Vemodig vakker

Konserten med Lier Kammerkor i Frogner kirke

Tida flyr -

- Jeg sitter her på flyet og ser utover havet en solskinnsdag i ferien min, forteller Rune T Berg i ukens petit -

Jeg klarer det sjøl

Ukens petit er skrevet av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

"Evig din?" i Drammen teater

Enkel, stilig og elegant. Se bildene her fra kabareten til Lier Kammerkor

Min samboer og jeg

Ukens petit er ved Sindre K. Nordengen, videregående student ved medier og kommunikasjon på Norloff mediagymnas

Rotfast liung

Ukens petitskribent Rune T Berg skriver om å flytte og "bosette seg bare en greins avtand fra forankringspunktet" ---

På Brann stadion i kveld

Dommer Kristoffer Helgerud, Lier IL (th) var i fokus på søndag, men gleder seg til kampen sammen med kompis i Sylling, assistentdommer Odd Arne Vangen.

Ukens petit: Sleng deg på livet!

Meningen med livet er å leve det!

Disiplin, respekt og tradisjoner

Femten år gamle Ramneet Kaur fra Punjab imponerte tranbylærere og kommunalsjef Kirsten Bøckmann

Om Nidar, det onde, det gode og en tviler fra Sylling

Vi skrev en tid tilbake om Nidar som begynte å selge julemarsipan i oktober. Nidar svarte at de ikke gjorde dette for profitt, men for å hjelpa alle marsipanelskere som ikke kunne vente til jul. - Vi bygger opp forventningene til jul, vel nå er det bare å glede seg til påske.

Skolestart

Ukens petit er skrevet av Toril Prytz Kverneng

Marit Reiersgård Bredesen med krimbok

I et vintermørkt Lier forsvinner et barn i vintermørket og en lærer blir funnet kvalt.

Tøff i tryne på nett!

Ukens petitskribent, Tonje Evju, skriver her om anonyme nettbøller-

En annerledes julekalender

Ukens petit er skrevet av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i Ukebladet Hjemmet.

La barn få være barn

- De blir fort nok voksne til å oppleve grusomheter i det virkelige, skriver ukens gjesteskribent som er sterkt kritisk til at det legges opp til et undervisningsopplegg om Utøya-tragedien.

Ny i Norge

- Det er mange utfordringer forbundet med det å være ny i Norge, skriver ukens petitskribent, Siri Kitt Nævestad (på bildet) ---

Glem hukommelsen

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Egen dag for 7-åringer i Tranby menighet

Lørdag 17. mars klokka 11:00 er alle 2. klassinger som hører til Tranby menighet invitert til menighetshuset.

Hardt rammet av tenk-om-trollet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Bra bok

Unge anmeldere skriver på Liernett

Disse gikk videre fra lokalmønstringen

Juryen er ferdig med sin jobb for i år, og her er resultatet.

Modera(k)sjon

- Jeg har søren ikke tenkt på advent en gang - foreløpig, vel det er nok en sannhet med modifikasjoner skal jeg være ærlig i julehjertet mitt, innrømmer ukens gjesteskribent Elisabeth Thomte Edvardsen.

"Gjør gutter til menn og menn til gutter"

- Hva skjer følelsesmessig når millioner samler seg på fotballbaner og foran TV-skjermene daglig?

Tiden er unik for den enkelte

Ukens petit er ved Nina E. Johnsen, homøopat, Gullaug. Nina er leder for Buskerud Venstre, medlem av Lier kommunestyre og formannskapet. Ikke minst er hun mor til tre.

Utsettelse bedre enn skrinlegging

I et åpent brev til de politiske gruppelederne ber Kulturrådet om at man fortsetter å legge planer for et kulturhus, selv om det uttrykkes stor forståelse for at politikerne må foreta vanskelige valg i den nåværende økonomiske situasjon.

Om å spare seg til ruin

For en tid siden døde en venn av meg. Han var så til stede i mitt liv at da jeg helt til slutt sa: ”Vi snakkes,” visste jeg at den samtalen ville komme før eller siden.

Damelørdag

Temaene er motivasjon, hjelpearbeid og vold i nære relasjoner. Innimellom blir det bevertning og hyggelig samvær.

Den redaksjonelle linje

Svar på Sagvoldens innlegg om Liernett.

Kommunestyret, hvor er det?

Lier kommunes nettsider er blant landets svakeste når det gjelder informasjon om lokaldemokratiet. Hvor er kommunestyret? Hva gjør det? Og hvor er ordføreren?

Breivik, pepperkaker og Com Baya

- Breivik kan få sone på psykiatrisk avdeling og bake pepperkaker som straff!

Ny gavebok om vår jubilerende naboby

Drammen, som i hele år feirer sine første 200 år, har som kjent sitt utspring i Lier. Det samme har både forfatteren av byens hittil siste jubileumsbok, Tom Helgesen, og han som bestilte boken, Drammens ordfører Tore Opdal Hansen. Bildet: Tom Schandy og Tom Helgesen fikk mange godord fra ordfører Tore Opdal Hansen, som allerede har bestilt 400 eksemplarer av den nye boken.

Køkultur

Køen er et fenomen som oppstår når man vil fordele goder etter ”først til mølla-prinsippet”.

Løpingens mentale rekreasjon, tvang og rus

Ukens petit er skrevet av Jan Terje Nilsen

Tiårig liung med hovedrolle i ”Jakten på juleskurken”

Skuespillertalentet Martine fra Lierskogen får en hektisk førjulstid på scenen i Drammens Teater.

En gave til Lier og liungene

Tirsdag lanserte John Willy Jacobsen den nye boka si på en pressekonferanse på Haugestad i Lierbyen

Jan Kjærstad på Tranby

Oda Kyrkjerud, 10. klassing på Tranby med dypintervju av forfatteren

Åpningen av Lierdagene 2007

Det er alltid vel verdt å lytte oppmerksomt når ordfører Ulla Nævestad taler.

Bussturen

"Skriv om oss da". Det var oppfordringen ukens petitskribent, Rune T. Berg, fikk for en tid siden ---

Den onde viljen

Ny bok av lierforfatteren, Karin Fossum. Den niende med overbetjent Konrad Sejer

Skål for de frivillige

2007 går over i historien om noen timer, et lykkelig år for noen, mens for andre et år fyllt med smerte, sorg og savn

Foreldrene har hovedansvaret

I ukens petit skriver Nina E. Johnsen om mobbing

Ikke så forskjellig fra oss

Ukens petit er ved Torger Almaas, Sylling