Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Breivik, pepperkaker og Com Baya

- Breivik kan få sone på psykiatrisk avdeling og bake pepperkaker som straff!

Ukens gjesteskribent er ansatt ved Lier voksenopplæring og har også jobbet som frilansjournalist.

- Jeg er lamslått og må ha hatt bisarre vrangforestillinger om det norske rettssystemet! Enten er det bare et mareritt eller så er jeg utilregnelig!

Jeg leser halvt i svime konklusjonen fra de sakkyndige om at Anders Behring Breivik er strafferettslig utilregnelig! Halvt i svime etter en uke med juleforberedelser, pepperkaker, julestjerner og hyggelige sammenkomster med barns om sitter i ring og synger.
Jeg leser hvordan de beskriver at ABB befinner seg i sitt eget vrangforestillingsunivers der alle hans tanker og handlinger styres av vrangforestillinger.  I horisontal stilling leser jeg videre at de sakkyndige i sitt mandat har holdt ABBs politiske agenda, årelange arbeid med sitt manifest og hans sosiale liv utenfor granskingen.

Først trodde jeg at mitt slørede blikk blandet ordene litt, for jeg leser at ABBs vrangforestillinger gir de sakkyndige grunnlag for å gi ham diagnosen paranoid schizofreni. Men de mener virkelig at han er rettslig utilregnelig! I min 15-årige karrier som journalist har jeg intervjuet mange rundt omkring i verden som på linje med ABB føler seg utvalgt til å bestemme over liv og død, og som hevder å være utpekt til å redde sitt folk fra hutuer, bosnier, jøder eller svarte afrikanere.  

Så må jeg ha sovnet, for jeg har drømmer om ABB. Et mareritt, ville kanskje noen kalle det, men drømmen er ikke skremmende, men koselig. Sånn julekoselig på en bisarr måte. I drømmen har ABB blitt dømt til tvungen psykisk helsevern og baker pepperkaker sammen med Kambodsjas Pol Pot og mange andre på Dikemark.  Bror Nummer 1, som han kaller seg, diskuterer med ABB hvordan de begge er de mest perfekte ridderne.  Så kommer Osama bin Laden inn med Non-Stop. Det er koselig stemningen på psykiatrisk avdeling og mens de henger opp julestjerna forteller de hvordan de skal styre landene sine.

Jeg skjønner jeg drømmer, for inn døra kommer tre tidligere høytstående rwandiske offiserer.  En eldre mann, som jeg senere tror må ha vært Oberst Theoneste Bagosora, er den antatte hjernen bak folkemordet i 1994. De har med seg girlandere fra den internasjonale straffedomstolen for Rwanda.  Bagosora og de to andre er lykkelige. De er dømt til fengsel på livstid, men nå skal de få sone på psykiatrisk avdeling på Dikemark.

Mens ABB blander melis til pepperkakehuset forteller han hvordan han begikk henrettelsene av kjærlighet til sitt folk.  De andre nikker litt, spiser litt pepperkake og gir han en kameratslig klapp på skulderen. De forstår han så godt!
Gutta dekker på det runde bordet på finstua for de har noe å feire i dag: Om ikke lenge kommer Guatemalas tidligere president Oscar Mejia, som er tiltalt for folkemord.  Og sykepleierne fra Dikemark er på Gardermoen for å møte Aribert Heim som kommer direkte fra Sør-Amerika.  Heim har vært litt engstelig i det siste, men han vet kan slappe av her på Dikemark. Her er Slakteren fra Mauthausen trygg for Nazi jegernes rettssystem.   

Ding-ding. Det ringes i en liten bjelle. Det er Gode-Nyheter-Bjella. I dag har Pol Pot blitt erklært frisk etter 3 år i terapi og er han får reise hjem. Men det vil han ikke. Det er så koselig sammen med alle vennene på Dikemark.
 
Sammen med en psykolog og en psykiater skal Bogosora og Heim dele med de andre om hvorfor de beordret eller begikk blodige massakre.  De sitter i en ring på gulvet og psykiateren leser høyt fra Wikipedias definisjon av høyreekstremisme: «Den baserer seg på en tro at enkelte grupperinger har en kulturell, rasemessig, religiøs eller annen overlegenhet overfor andre grupperinger. Det er en form for politisk ekstremisme som vanligvis knyttes til den ytterliggående høyresiden i politikken eller til grupper som er nasjonalistiske og som kan bruke vold og terrorisme for å oppnå sine mål.» Det blir litt humring i gruppa før Osama forteller om Jihad og om hvorfor det var nødvendig at så mange mennesker måtte dø.

Psykologen har nisselue på for å gi litt ekstra julestemning. Han vil de alle skal snakke om «bisarre vrangforestillinger».  Men det vil ikke gruppa. De vil synge litt. Den brokete gruppen menn holder hender og vugger litt til hver side mens de synger Com Baya.
Jeg våkner fra den bisarre vrangforestillingen om rettssystemet.  Pepperkakeduften er riktignok reell. Den er fra pepperkakene som ligger nystekte på brettet. Julestjerna er hengt opp og glad barnesang kan høres fra radioen. 

Flere saker fra arkivet

Etter den sure svie

... kommer den søte kløe, skriver Gunnar Langsrud i ukens petit

Line Baugstø på Tranby skole

Denne gangen har vi ikke den tradisjonelle reportasjen fra besøket, men går rett på intervjuet. Tradisjonen tro er det laget av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby.

Mange gode minner

- Fra jeg var 16 til jeg var 22-23 år var jeg på Utøya hver sommer.

Fire på folkefesten

Til tross for regnværet, har boder blitt oppsatt, tivoli for alle og herlig stemning var det. Her kommer fire uttalelser -

Driver ungdomsklubb alene

Månedens blomst for juni går til Silje Lyngstadaas Lund for innsatsen for junior- og ungdomsklubben på Lierskogen

Kommentar til Tutta og Iren

Hei Tutta og Iren. Hyggelig at dere leser Liernettt. Her skal dere få min forklaring på hvorfor det jeg skrev fra valgmøtet på Liertoppen ikke ble som dere forventet eller håpet

Jan Erik Vold – en poesiens arbeidshest

Det er ikke så mye å rope hurra for som lærer for tida. Men etter andre og tredje time fredag i kantina på Tranby skole, fikk jeg lyst til å slippe løs et aldri så lite, hurra. Der var Jan Erik Vold.

Bra bok

Unge anmeldere skriver på Liernett

Juleball på skolen

Juleball en del av allmenndannelsen eller glitter og stas uten innhold.

Bidragsevne versus Bidragsvilje

- Hvem legger ut for "Poden" når far ikke betaler for sine barn? spør Elin Fauske i ukens petit.

Vil du også være en lytter? Prøv Kirkens SOS.

”Og det som tiltaler meg aller mest med Kirkens SOS-telefon, er at den bemannes av vanlige menn og kvinner som sitter der og gjør så godt de kan. Gratis, på sin egen fritid.” Ingvar Ambjørnsen om Kirkens SOS.

Hardt rammet av tenk-om-trollet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Ukens petit: Nye tyver på ferde

Ukens petit er ved Ulla Nævestad, Sylling

Karrierevorta

Ukens petit av Ingvild Prytz Lerberg

- Den som intet sår, intet høster ...

Innlegg fra Mathias B. Dannevig (AP).

En politiker blir til

Man kan tenke seg en person, mann eller kvinne, spiller ingen rolle, som er samfunnsengasjert, og vil gjerne være med på å gjøre vårt samfunn bedre.

Liernett - Trenger vi ei internettavis i Lier?

En vårdag for et halvt år siden lanserte min gode venn Thorvald Lerberg en ide om å starte lokalavis på Internett.

Fjolls til fjells

- Hva i all verden er den greia med å dra til fjells midt på våren? Det spørsmålet stiller vår gjesteskribent Elisabeth Thomte Edvardsen.

Kommer tid, kommer råd

Jeg sitter i skrivende stund på Praha internasjonale flyplass. På grunn av en ganske smal smak i reiser, har jeg det med å havne her. I skrivende stund er jeg p (...)

Den som sover synder ikke

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Pepperkaker er godt

Jørgen Sveeas og Ruben Alvarstein koste seg på Sanitetshuset med pepperkaker.

Skal vi danse?

Det brygger opp til dansegalla, og spent forventning til den store kvelden sprer seg gjennom Lierdalen. Jeg skal også dit tror jeg.

Slipp mennene til!

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Lier i dopguide på nett

Internasjonalt nettsted gir hasjrøykende turister informasjon om mulighetene for å bli "høy" i Lier

Nedtur for Liers guttelag

Etter en flott seriestart med seier over Odd gikk det ikke så bra i Telemarkshallen ----

En låst dør eller et åpent sinn?

- Slik jeg ser det skal alle flyktninger vi mottar behandles med respekt og likeverdighet, sier Brynhild Heitmann.

Den beste sommeren er nå

Ukens petit av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

La barn få være barn

- De blir fort nok voksne til å oppleve grusomheter i det virkelige, skriver ukens gjesteskribent som er sterkt kritisk til at det legges opp til et undervisningsopplegg om Utøya-tragedien.

Kjersti Wold på Tranby

Niende november var forfatteren Kjersti Wold på Tranby bibliotek Der ble hun intervjuet av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby ungdomsskole

Bokmarkedet

Noen fotnoter

- Robotene kommer

Ukens petit er ved Svend Asbjørn Sylling

Pappas datter - bloggeren fra Sylling

Liernett har møtt Ida Pettersen (17), jenta bak en av Liers mest leste blogger.

Litteratur som terapi

Håkon Øvermo bruker god litteratur i arbeidet som hjelpepleier på Frogner sykehjem. Favorittforfatteren er John Willy Jacobsen

- Det går alltid et tog?

- Vi har kronisk mangel på folk som kan gjøre vedlikeholdsarbeidet på jernbanen, skriver Olav Breivik (V).

Leder i Liernett - alternativ sjanger

Antakelig blir skolen et hett tema også i neste høsts valgkamp. Verdens dyreste skole gir dårlige resultater på flere felter. Den er dårlig til å utjevne sosiale forskjeller og evner ikke å gi elevene elementære ferdigheter i vesentlige disipliner. Vi ser det hele fra lærersida og lager drama ut av det som er en dramatisk situasjon.

Forfatterbesøk på Tranby skole

Intervju med forfatteren Pål Gerhard Olsen

Sambygdingen, Gert Nygårdshaug, med nye bok

Klokkemakeren , ei bok til glede og ettertanke. Nyt den gjerne med et lite glass genever i høstsola. Det vil være helt i forfatterens ånd.

En slags julefortelling (3/4)

Blir det julefeiring på gutten likevel? Vi har nå kommet til lille julaften på gården til Dollar Ola

Bra bok

Unge anmeldere skriver på Liernett

- Vi må stå sammen

Ukens gjesteskribent, Brynhild Heitmann, skriver både om tragedien 22. juli og om jødenes skjebne. I dag er det den internasjonale holocoustdagen.

”Jeg kan se i mørket”

Karin Fossum med ny roman, den første på to år. Ei bok om ubegripelig hverdagsondskap

UKM Backstage

I salen ved Lierbyen skole er kvelden fylt med glede, sang og humor, men hva med deltakerne som venter hele kvelden før de selv skal opptre?

Verdens beste ornitologiske kommune i 2035?

Jeg søker med dette stillingen som kommunal fuglekassesnekker

Vi dummer oss litt ut fra tid til annen

Vi er i ferd med å avslutte saken om ventemottaket. I vår dekning av saken har vi fått til dels sterk kritikk – noe absolutt berettiget.

Den perfekte nabo

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i Ukebladet Hjemmet

Guttekonferanse på Sylling skole.

Det forsømte kjønn. Det kan virke slik når vi leser at guttene blir stadig mer akterutseilt

Det var bedre før

Kjartan Fløgstad på Tranby bibliotek. Liernett leste den sist boka hans, Grand Manila, før han kom

Sjakkmesteren på Heia

Aryan Tari (i midten) gleder seg over det gode klassemiljøet på skolen når han ikke er på farten for å teste sitt talent.

Om å stå i kor

Og akkurat nå helst i Syllling Sangkor. Alle liker sang, men færre og færre ønsker å synge

Hvor er makta?

Dette spørsmålet stiller ukens petitskribent, Tonje Evju, som selv er lokalpolitiker.

50 (per)cent - it’s good to slæp off

Ukas petit

Gamma og storbyen

For fire dager siden, sov jeg i ei gamme på Rørosvidda. Man kan nok ikke kalle det vidde der lenger, bjørkeskogen har tatt godt tak. Heldigvis var det ei skikke (...)

Klar for sosionomstudier

Det nærmer seg seks år siden Nan Kyi Aye Shwe (29) fra Burma landet på Gardermoen med mann og to små sønner-

Nytt familiemedlem i høst?

Fem av de 25 ungdommene som har vært samlet på Ål denne uka mangler vertsfamilie, sier Cecilie Jacobsen i AFS, Norge til Liernett i dag

Står samlet bak vedtak

De psykiatriske pasientenes fremtidige behandlingstilbud står på spill, mener Tonje Evju (bildet) og Lier Arbeiderparti

Ja vi elsker en god diskusjon.

Noen mener man bør forby muslimske jenter å gå med slør. Dette er for å frigjøre dem det gjelder, sies det. Samtidig er det ikke mange som bryr seg om at folk går med satanistiske symboler på jobben eller skolen. Skal vi forby alle religiøse symboler i for eksempel skolen – eller gjelder dette bare de som hører til en religion vi oppfatter som undertrykkende?

SVAR TIL TONJE EVJU

Jeg leste med interesse ditt innlegg i Liernett, om hvor makta egentlig er. Svaret er helt enkelt.

Vedlikeholdsfella

Ukens petit er av Rune Elven

Angriper Høyre

- Hva vil Lier Høyre egentlig med Lierhallen, spør Per Larsen, instruktør i Drammen og Omgen Bekhterevforening.

Åpent møte om skole.

Kultur, oppvekst og undervisningsutvalget i kommunen holdt åpent møte i aulaen på Sylling skole. Dette kunne ha blitt omtrent så kjedelig som det høres ut, men i stedet ble det ganske interessant.

Skal alle med?

Elin Fauske stiller dette spørsmålet i ukens petit, der tema er ungdommer med manglende motivasjon for skolearbeid.

Bussturen

"Skriv om oss da". Det var oppfordringen ukens petitskribent, Rune T. Berg, fikk for en tid siden ---

Polsk julefeiring

Når den første stjernen syns på himmelen begynner julaften ---

Vi besøker Liers spisesteder: Baker Nordby

Baker Karl P Nordby har en filial i hver ende av Liertoppen. Ettersom varene kommer fra samme sted, ser vi på de to under ett, selv om det ene utsalget skranter litt i forhold til søsteren i A-bygget.

Tenker på de sivile ofrene hele tiden

En skoleasssistent i Lier med mann og barn opplevde at ferien deres hos familien i Libanon, ble forvandlet til et mareritt.

Varsleren

Karin Fossum skriver igjen

Langs gamle Drammensbanen

Lier Frivilligsentral inviterer deg som liker å gå sakte og ikke for langt.

Jan Kjærstad på Tranby

Oda Kyrkjerud, 10. klassing på Tranby med dypintervju av forfatteren

Mennesket, det komplette mysterium

- Livet går sin gang, enten det går i kroker eller på skakke, i oppoverbakke eller nedoverbakke, skriver ukens petiskribent Gunnar Langsrud

Starter 17. maifeiringen på forskudd

17. mai i gamle dager i Lier er tema på Lier Historielags møte i morgen.

Reisebrev fra Filips by – del 3

Neprotivoknstitutsilonstøuvatelstøuvajte

Deadline

Om oss som sitter inne i finværet.

Endelig på nett

20 år etter at Lierposten kom ut for første gang, finner jeg den nå endelig på nett.

Espen Haavardsholm på Tranby – revolusjonær med myke kanter

-Har noen av dere hørt om Espen Haavardsholm? Ingen? - Jo, var ikke det han forfatteren som var her på fredag? -Nei, vi har ikke lest noe av han Men han leste fra ei bok da han var her, Roger gul het den visst og dessuten fikk vi høre fra noen noveller.

Disiplin, respekt og tradisjoner

Femten år gamle Ramneet Kaur fra Punjab imponerte tranbylærere og kommunalsjef Kirsten Bøckmann

Psykisk helse på timeplanen

Verdensdagen for psykisk helse med fokus på ungdommen

- Dette blir stort

Liernett bringer i dag første forhåndskommentar fra hovedlederen til herrelandslaget, Roar Bogerud fra Sylling, før årets håndballbegivenhet i Drammen og i Norge.

Har du tid?

Tidsklemma fra et annet perspektiv.

Tydelig høsttegn

- Høsten har kommet, sier en kollega med et trist drag over ansiktet. Ukens petit er ved Elin Fauske (på bildet).

Hva er ekte lykke?

Dag Åsbjørn Johansen gjester Filosofisk kafè på torsdag.

Livslang lærer....

- Som fekk en jobb i livet der det inga framtid er, synger Prøysen i ”Griskokk-trøsta”

Med kabler, pizza og Cola

- Det er nettopp dette som er noe av sjarmen med å være på et LAN, forteller arex der han sitter ved maskinparken sin på LierLAN

25 år med eldres dag

Bak scenen står en sjuåring og tripper. Finklærne er nystrøket og skoene er blanke. Det er Besteforeldrenes dag på skolen, og han skal opptre.

Frisk vind og fullt av folk

Så er julemarkedet på Lier Bygdetun over. Hva er det som gjør ”Glædelig Jul” så populært?

Lykkepresset

Ukens petit er ved Siri Walen Simonsen, reporter i ukebladet Hjemmet.

Gode naboer på banen

Vicki Daae og Bengt Johanesen er to av mange som kommer fra Asker for å spille på Holtsmark

Alkohol og politikk, paragrafer og logikk

Ukens petit er skrevet av Ulla Nævestad, Sylling.

Musikkglede er en viktig del av ferien.

> -- Somrene på telttur i Danmark er veldig gode barndomsminner, sier Kirstin Hillestad (45), som jobber med integrering og informasjon ved Flyktning- og Voksenopplæringssenteret i Lier kommune. På fritida er hun klarinettist i Lier Janitsjar. Hun kommer fra en meget musikalsk familie på Notodden, der alle seks i familien spiller. Etter vel 20 års botid i Lier må hun bruke litt av ferien sin hvert år på den landskjente Bluesfestivalen i barndomsbyen.

Om å være flyktning i Norge

Ser av avisinnslag at hele folkegrupper blir satt i bås. og det er ikke bra.. Det skaper større avstand mellom folk og mindre toleranse for alt som er fremment... Vanlig fornuft sier jo at det finnes både gode og dårlige mennesker blandt oss alle..

Når mor klikker

Ukens petit er av Siri Walen Simensen, Egge, journalist i ukebladet Hjemmet.

Så kom nissen

Det var nok høydepunktet, da Lier voksenopplæring hadde juleavslutning på Frogner Menighetshus.

- Helt vilt!

En spontan og kjempeglad Kristoffer Helgerud sa dette i kveld, etter at han tidligere i dag fikk beskjed om at han var blitt utpekt som finaledommer til Cupfinalen på Ullevaal 8. november.

Naturen inspirerer

Marit Bergan er coach, etablert med kontor på Lierskogen Helsesenter, men samler tankene og kreftene på en tidligere husmannsplass.

Om tid: 31.01.2004

Tonje Enger kommer med neste bidrag i serien UNG PENN. Tonje er elev i tiende klasse ved Sylling skole, og presenterer her ei novelle med en noe absurd vinkling på temaet tid.

Syng med den stemmen du har.

Har du lyst til å synge litt? Kanskje spiller du og. Hva med å lage en klubb der man kan ta en pils og være amatør og trubadur? Det finnes flere viseklubber i Norge, men ingen i Lier.

- Motorcross-sykler i opptoget i år også

Vi lager ikke et miljøarrangement ved å stenge noen grupper ute fra arrangementet, forteller Ellen Ovenstad fra kulturkontoret om Lierdagenes miljøprofil