Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Jan Erik Vold – en poesiens arbeidshest

Det er ikke så mye å rope hurra for som lærer for tida. Men etter andre og tredje time fredag i kantina på Tranby skole, fikk jeg lyst til å slippe løs et aldri så lite, hurra. Der var Jan Erik Vold.


Jan Erik Vold leser

Første gang jeg så han, var jeg et par år eldre enn tiendeklassingene han nå hadde gitt facts fra kateteret. Det må ha vært i gymnassamfunnet på Ringerike. Dit kom Vold for å snu opp ned på alle innpoda forestillinger om hvordan dikt skal skrives og leses. Han filte ordene over stemmebåndene og lot dem hvisle ut i nasale klagende strømmer.


Programledere med dikt

Men han var vår mann på banen. Det var han vi heia på - vi som så smått hadde festa atombutton’n på duffelcoaten og latt håret krype over skjortekraven. Tida har vist at vi satsa på en vinner. For selv om det fra tribunen har blitt en del hånflir fra menn i grå dress, har han aldri brutt, men gått ufortrødent videre på en poetisk maraton som engang vil plassere han på pallen med de betydeligste litterater i vår tid.


Mer Vold

Men Vold er ingen ensom long distance runner. Riktignok kan han kvittere for dikt i kilometervis, og han har tatt pulsen på den poetiske tidsånden gjennom artikler, essays og anmeldelser i hauger og lass - soloprestasjoner alt sammen, men han vil best bli hjusket for sin sjenerøsitet mot lagkamerater i diktbransjen.

Vold er den store lysmesteren som får de mest uanselige til å funkle. I sommer snakket han til meg om Prøysen gjennom radien mens morgensola krøp inn av et det åpne soveværelsesvinduet. Oddyssevs hjemreise fra Troja er ikke vesensforskjellig fra husmannsønnens seilas på Mjøsa – stor kunst alt sammen.


I kantina

Tidlige antologier av Vold er gjerne illustrert med redaktørens egne snapshot av forfatterne som er representert. Dengang et litterært juniorlag, men Tarjei, altså Vesaas, er med - en individualist som i godt moden alder kom med på teamet. Og tar vi med Rolf og Ernst, henholdsvis Jacobsen og Orvil, ser vi at laget ikke var helt aldersbestemt.


Kort øvelse

Foran elevene virker Jan Erik Vold litt mindre vill en hvordan jeg husket han fra første møte. Han begynner med et høstdikt, ruller gjennom Trikkeskinnediktet og tar med seg Furukonglesang m.m. Mens han med kropp og fot understereker rytmen i strofene, lar han to rastløse øyne flagre over et entusiastisk publikum.


Gode syngedamer

Det tredje øyet ser han med. Det som ligger midt i mellom og like langt fra det ene som det andre. Og ettersom både det ene og andre er prøvd, kan det like godt være en tredje måte. Noe i likhet med det han en gang sa om det døve øret. Det vi hører med, som vi husker. Israelernes massakre av palestinerne i Gaza ligger et sted mellom jul og godt nyttår. I Norge blir to-tredjedeler stadig rikere og på Nærsnes er det fint om sommeren. Inspirasjon får han når lyset treffer glasset på bordet og assosiasjonslenkene rasler nesten lydløst mot større forståelse.


David Rivelsrud

Så gjelder det bare å lære seg å fly. Ikke noe dårlig råd til en generasjon som mange mener lar vingene hvile slapt på en putehaug.


Populær signatur

Vi samla oss litt rundt Vold for å snakke om bokehaugen han hadde tatt med - og i det hele tatt. I bilen hjem setter jeg melodi til Vold-linjene, sju ganger ned og åtte ganger opp. Slett ikke noe dårlig råd til en som vil holde det gående.

P.S. Takk for Ta vare på - diktet. Det bruker jeg ofte. Forresten et godt tips om det skulle være noen som vil si noe hyggelig til sine omgivelser.

Flere saker fra arkivet

Vold i nære realasjoner

- Dette er utrolig viktig. Lier LC tar et stort ansvar med nettopp dette temaet. Takk til Lier LC, sier Tonje Evju (bildet), leder av Lier AP

Vold påfører barna varige skader

Hva kan vi gjøre dersom man mistenker eller oppdager at barn er utsatt for vold i hjemmet? spør Tonje Evju (på bildet), leder for Lier Arbeiderparti.

Rett til liv uten vold

- Stopp volden mot kvinner i asylmottak i Norge, skriver Janicke Karin Solheim (bildet), kvinnepolitisk leder i Buskerud SV

Damelørdag

Temaene er motivasjon, hjelpearbeid og vold i nære relasjoner. Innimellom blir det bevertning og hyggelig samvær.

Sviktet av alle

Den lille gutten Christoffer Kihl Gjerstad ble mishandlet til han døde av sin stefar (A-magasinet Aftenposten 17. april 2009).

Manglende planer i kommunene?

Janicke Karin Solheim ( på bildet), Tranby, kvinnepolitisk leder i Buskerud SV, stiller her flere kritiske spørsmål til kommunenes manglende oppfølging av regjeringens tiltak vedrørende vold mot kvinner

Fyll, vold og blod i helgen

Det er foreløpig ikke kjent om noen fra Lier var innblandet i de uvanlig mange fyll- og voldsepisodene i Drammen i helgen.

Uten kvinner - ingen utvikling

8. mars er den internasjonale kvinnedagen. Da er det på sin plass å minne om at kvinnekampen alltid har vært nettopp det; internasjonal, skriver Janicke Karin Solheim (SV) i sitt innlegg

La barn få være barn

- De blir fort nok voksne til å oppleve grusomheter i det virkelige, skriver ukens gjesteskribent som er sterkt kritisk til at det legges opp til et undervisningsopplegg om Utøya-tragedien.

Flere natteravner

I år blir det natteravner også i Sylling, ved Engersand og på Gilhusodden

Sommer 6

Seks av i alt sju

Hyggelig på biblioteket

Det er det forresten bestandig. Men ved å utvide aktiviteten utover lån av bøker og CD’er kan tydeligvis trivselsfaktoren økes ytterligere.

På pallen igjen

ATV-kjører Tor-Erik Wam (tv på bildet) fra Lier deltok i tredje runde i det danske mesterskapet i helga --

Nei til pol i Lier

Maxi-petit av Thorvald Lerberg

Historisk - og aktuell

Kvinnekampen foregår over hele verden, hver dag, hele året. 8. mars er likevel spesiell, fordi det er en mulighet for feminister av begge kjønn til å markere for at kvinners rettigheter fremdeles er høyst påkrevet, skriver Janicke Karin Solheim.

Leder i Liernett - alternativ sjanger

Antakelig blir skolen et hett tema også i neste høsts valgkamp. Verdens dyreste skole gir dårlige resultater på flere felter. Den er dårlig til å utjevne sosiale forskjeller og evner ikke å gi elevene elementære ferdigheter i vesentlige disipliner. Vi ser det hele fra lærersida og lager drama ut av det som er en dramatisk situasjon.

Intervju med Thorvald Steen

Skrevet av Kjersti Sofie Halvorsen Løvåsdal 9. klasse Tranby skole

Lars Kolle

Dugnadsarbeider på bokmessa i Lierbyen, stedet der livsvisdommen går til spottpris.

Nådde ikke målsettingen

17-årige Tor-Erik Wam reiste forrige helg til lag-VM i Slovakia med ambisjoner om nok en plassering både for seg selv og lagkameratene.

Breivik, pepperkaker og Com Baya

- Breivik kan få sone på psykiatrisk avdeling og bake pepperkaker som straff!

Sånn passe fornøyd

To fjerdeplasser ble resultatet for Tor-Erik Wam i fjerde runde i det danske mesterskapet på Vesterbæk-banen i helgen.

- Formidabel dugnadsinnsats

Natteravnene er klare for en ny sesong

Spa/Bra gutter lærte om fairplay

Finaledommer Kristoffer Helgerud, som kan få "Kniksen-prisen" på fotballgallaen i kveld, viste at han også behersker formidlerrollen

Burmesere i Lier

Nå er vi solidariske med burmesiske sambygdinger

Vil du også være en lytter? Prøv Kirkens SOS.

”Og det som tiltaler meg aller mest med Kirkens SOS-telefon, er at den bemannes av vanlige menn og kvinner som sitter der og gjør så godt de kan. Gratis, på sin egen fritid.” Ingvar Ambjørnsen om Kirkens SOS.

Tør du sovne?

Liernetts nye petitskribent har allsidig utdanning og lang erfaring innen både journalistikk og bistandsarbeid gjennom mange års botid i flere land.

Vedlikeholdsfella

Ukens petit er av Rune Elven

Forfatterne strømmer til Tranby

Nå var det Erna Osland som var innom, og Tranby bibliotek var vert.

Suveren i Norgescupen

Det ble nok ei knallhelg for unge Tor-Erik Wam fra Baneveien i Lier.

Brakk kragebeinet

NM-runden i ATV på Elgane utenfor Stavanger ble dramatisk for Tor-Erik Wam, men på lørdagen triumferte liungen --

Line Baugstø på Tranby skole

Denne gangen har vi ikke den tradisjonelle reportasjen fra besøket, men går rett på intervjuet. Tradisjonen tro er det laget av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby.

Glem hukommelsen

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Nei til gratis frukt

Venstre-politiker Nina Johnsen vil ikke at elevene skal få gratis frukt på skolen. Fysisk aktivitet er viktigere

”Jeg kan se i mørket”

Karin Fossum med ny roman, den første på to år. Ei bok om ubegripelig hverdagsondskap

Brakseier i Norgescupen

Til tross for problemer med bremser, var ATV-kjøreren Tor-Erik suveren på Bjørkelangen i helga.

Lagkompiser på pallen

Jørn Huseby, NMK Lier vant sammenlagt, mens nabo Tor-Erik Wam tok bronse under Nordisk mesterskapet i ATV.

Forfatterbesøk på Tranby skole

Intervju med forfatteren Pål Gerhard Olsen

Uhell hindret topp 10

ATV-kjøreren Tor-Erik Wam fra Lier stilte til start i EM i Randers i helgen, for å teste seg mot europaeliten -

Holiday on Ice

You never Walk Alone.

Ikke fornøyd

Det bls "bare" en fjerdeplass på liungen Tor-Erik Wam i det danske mesterskapet i ATV.

NM-gull i ATV-cross

En stolt søster, Lise Christine Wam kunne i helga gratulere unge Tor-Erik Wam med seieren på Elgane Motorstadion utenfor Stavanger

Natteravn i Lier 2007

Det er tid for natteravn i Lier.

Sigbjørn Haraldsen på Galleri Perrongen

Bortsett fra enkelte avstikkere har han holdt seg i Lier.

Lærer selvforsvar

- Men i tillegg får vi trent koordinasjon, balanse og smidighet, sier Stine Ludvigsen og Vebjørn Enersen på Idrettslinja ved St Hallvard Videregående, der klassen har et åtteukers kurs i judo i høst.

- Vi skal jobbe maksimalt

- Vi er fullt skjerpet mot Liungen på søndag, sier trener for Arna/Bjørnar, Morten Kalvenes (35), til Liernett før kampen på søndag.

Men hvor er egentlig Nøste?

Noen adresser selger bedre enn andre. Juks svekker imidlertid tilliten til eiendomsmeglerne, i dette tilfellet Dialog Eiendomsmegling i Drammen.

Vigdis Hjorth tilbake på Tranby bibliotek.

For tre år siden gjestet hun biblioteket og begeistret både lærere og elever. Nå var det tid for å gjenta suksessen. Lektor Lars Kolle i samarbeid med David Rivelsrud og biblioteket gjorde som vanlig de nødvendige forberedelsene. Konferansier og underholdere ble plukket ut blant elevene. Dermed var alt klar for en populær forfatter med talent for skuespilleri.

Lierhistoria bit for bit – pensum for liunger

Det fins en evighetsmaskin et sted i Lier, antakelig på Vestsida. Det er jeg overbevist om etter å ha lest årboka til Lier historielag

Full pott for ATV-kjøreren

Ikke bare vant liungen Tor-Erik Wam Norgescupen 2010, men han kjørte inn til seier på siste runde med 200 poeng av 200 mulige.

Det var denti’

Nå foreligger den 17. årboka fra Lier historielag. Den er delt ut gratis til historielagsmedlemmer, men ligger også ute for salg.

Tranby blues og rock 2003

Ikke vet jeg hvor mange som hadde møtt fram i kantina på Kværner, men noen hundre var det. Anledningen var Tranby blues og rock 2003. En gang i året flytter bluesklubben ut av Tranby pub, og inn i kantina på Kværner. Kantina rommer ganske mange, men så vidt jeg kan forstå var det rimelig fullt i går kveld.

Espen Haavardsholm på Tranby – revolusjonær med myke kanter

-Har noen av dere hørt om Espen Haavardsholm? Ingen? - Jo, var ikke det han forfatteren som var her på fredag? -Nei, vi har ikke lest noe av han Men han leste fra ei bok da han var her, Roger gul het den visst og dessuten fikk vi høre fra noen noveller.

Livslang lærer....

- Som fekk en jobb i livet der det inga framtid er, synger Prøysen i ”Griskokk-trøsta”

Sommerminne del 1

Årets sommerminne blir på flere deler. Hvor mange er avhengig av vær og skrivelyst. Her følger i hvert fall første del. Hva det blir til videre, får Liernetts lesere se i dagene som kommer. God fornøyelse.

Lier Maraton

- med undertittelen Nils Haugens æresløp

Dansegalla i St Hallvardshallen

Flere enn 800 deltok i det populære arrangementet

Tidenes yngste

Det ble gull og laurbærkrans på Tor-Erik Wam fra Baneveien i Lier etter at han ble norgesmester i ATV i helga.

Månedens blomst

Månedens blomst til Arne Skattum, avholdt leksehjelper ved Tranby skole

Underholdningsbehov

Ukens petit av Rune Elven

Kulturnatten i Lier lørdag 14. oktober

Kulturnattarrangementer blir ofte gjennomført som byarrangementer. Men ikke i Lier...

Hjem til Lier etter hvert

Men det kan ta tid før Thomas Sørum vender hjemover etter suksess på det andre året i Haugesund og som toppet seg med nedsablingen av Viking sist helg, og på søndag er Rosenborg motstander--

Reisebrev fra Bloody beach - del 2

Kommentar av Rune Elven

Seier i Norgescupen

ATV-kjøreren Tor-Erik Wam fra Baneveien i Lier var suveren i helgen.

Opprykk i boks

Liungen er så godt som i fjerde divisjon. Etter å ha sikret uavgjort borte mot Steinberg skal utrolig mye rart skje for at de ikke rykker opp. Steinberg – Liungen 2-2 (0-0)

Edvard Munch – et dikt om livet

Kjærligheten, angsten og døden på Tranby skole. En teaterforestilling om mennesket, mytene og kunsten.

Fortsetter å imponere

16-årige Tor-Erik Wam fra Lier kjørte EM i Slagelse i Danmark i helga

62 år er nok

- Det er et stort paradoks at palestinernes liv som flyktninger teller nøyaktig like mange år som Mennskerettighetene selv, understreket stortingsreprentant Lise Christoffersen i sin tale på 1. maiarrangementet på Høvik skole i går.

Sølv i nordisk

Det ble en fabelaktig helg for ATV-kjøreren Tor-Erik Wam i Slagelse i Danmark

Vi som leste Vesaas

Slåttonn på Bygdetunet

Sterk prestasjon

ATV-kjøreren Tor-Erik Wam fra Baneveien i Lier beviste i helga at han tilhører norgeseliten --

Slipp mennene til!

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Attraktivt boligområde i Sylling

Utbygginga i Skjæret i full gang.

Sommer 2

To av sju

Tess tross alderen

- Kremmeren som flytta oljå til Østlandet, kaller nettavisen offshore.no Erik Jølberg, som nylig fylte 70 år.

En fornemmelse av å være menneske

Nå bør folk kjenne sin besøkelsestid og ta turen til de lokale kunstnerne som er med på kunstmønstringen ”Rett Vest”. Til helga står atelierer og gallerier åpne, og publikum får møte kunstnere og høre - og kanskje se hvordan kunsten blir til.

Motorhavari i Danmark

Det gikk dessverre ikke veien for unge Tor-Erik Wam under helgens EM-runde.

Kampen om broen

Som kjent har broer alltid en viss strategisk betydning under konflikter, men gangbroen som forbinder Haugestad med Stasjonstorget har lenge unngått stridigheter. Det fikk en brå slutt.

Nyttårsshampoo

På tide å finne fram flaskene og rakettene.

Bronse sammenlagt

ATV-kjøreren Tor-Erik Wam var sånn passe fornøyd med plasseringen etter årets første norgescupløp på Jevnaker, men han ledet klart i det første heatet før et uhell oppstod.

Timeout og ettertanke

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Et kast for evigheten

Ukens petitskribent, Jan Terje Nilsen, husker ennå Norges første gullmedalje i spyd

Løpingens mentale rekreasjon, tvang og rus

Ukens petit er skrevet av Jan Terje Nilsen

Godt nyttår

Liernett går inn i sitt sjette år. I en tid da det meste er i forandring er det en respektabel alder, og vi ligger heller ikke på sotteseng

Gripende øyeblikk

Kjell Treffen og kona Margaret var med og overrakte Månedens blomst til redningsmennene på "Brannvakta" i Sylling

En gave til Lier og liungene

Tirsdag lanserte John Willy Jacobsen den nye boka si på en pressekonferanse på Haugestad i Lierbyen

Den livgivende sangen

Ukens petit er ved Ulla Nævestad, Sylling

Godt nyttår! Enig……?

Kommentarfeltet

Terrastate har blitt mer hårete!

Bandet Terrastate fra Sylling og Tranby opptrådte på Lier rockeverksted i går kveld. For oss som har fulgt dem ei stund, fremsto de som mer kompakte, og leverte en hårete opptreden.

Høy puls i morgen

- Runar Gilberg i bladet Kondis har sammenlignet hvordan kroppen reagerer under motbakkeløpet i Lier med kroppens reaksjoner under Grefsenkollen Opp, forteller ildsjelene Henrik Helmersmo (tv) og Nils Haugen. Et råd til de 182 som hittil er påmeldt?

Nykjuadagen 2007

Første av to artikler. Noen refleksjoner

Det var bedre før

Kjartan Fløgstad på Tranby bibliotek. Liernett leste den sist boka hans, Grand Manila, før han kom

Karsten Alnæs på Tranby

Fredag var det igjen forfatterbesøk i biblioteket på Tranby skole.

Dramatisk i Danmark

Den unge ATV-kjøreren Lise Christine Wam (her sammen med pappa Torbjørn og bror Tor-Erik) ble brakt til sykehus etter at hun ble påkjørt to ganger.

Kjartan Fløgstad

Oda Kyrkjerud på Tranby skole møtte han der.

Juleball på skolen

Juleball en del av allmenndannelsen eller glitter og stas uten innhold.

Pilgrimsherberge i Lier

Også pilegrimer trenger søvn og hvile