Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Sviktet av alle

Den lille gutten Christoffer Kihl Gjerstad ble mishandlet til han døde av sin stefar (A-magasinet Aftenposten 17. april 2009).

Han ble sviktet av alle. Alle så, men ingen gjorde noe. Alle trodde at andre kanskje gjorde noe. Det verste var kanskje at ingen spurte Christoffer om hvordan han hadde det.

Jeg har begynt med nedpakking av julen. Det har vært en fin jul, men jeg tenker mye alle de som ikke har hatt en fin jul. Høytider er for enkelte barn en vanskelig tid. Noen barn har foreldre som drikker mye og kanskje også slår. Noen barn opplever også at de ikke får omsorg, eller sagt på en annen måte at det er ingen som bryr seg om dem.
Barn som mister tryggheten i forhold til sine omsorgspersoner blir fratatt det fundamentale for sunn vekst og utvikling.
I dag er skolen og hverdagslivet begynt. Kanskje noen du kjenner har hatt en vanskelig jul? Jeg mener at både venner og andre voksne har et ansvar for å spørre dersom de ser at noen har det vanskelig. Kanskje det er noen du bør spørre om hvordan julen har vært?

Vi vet at vold mellom foreldre påfører barna alvorlige skader. De vanligste konsekvensene for større barn er angst- og depresjonsproblematikk, ofte kombinert med atferdsavvik. De atferdsmessige konsekvensene er: utagerende atferd med innhold av aggresjon og vold mot andre barn, rusatferd og kriminalitet, vagabondering uro og oppmerksomhetsproblemer. Mange barn blir traumatisert som følge av volden i hjemmet. De symptomer man finner hos eldre barna kan ha likhetstrekk med ADHD. Andre symptomer på voldsutsatte barn/ungdommer kan være rusmisbruk, antisosial atferd, utagering, problemer med vennerelasjoner, bruk av vold som mestring.

Dersom du vet om noen som burde fått hjelp, trenger noen å snakke med, eller kanskje du trenger noen å rådføre deg med så finnes det

en alarmtelefon 116 111

Nummeret er en alarmtelefon for barn og unge. Alarmtelefonen er for barn og unge som er utsatt for vold, overgrep eller omsorgssvikt. Voksne eller andre som er bekymret kan også ta kontakt på dette telefonnummeret.

Det er gratis å ringe til alarmtelefonen. Det er også mulig å sendes

sms til 47 71 61 11.

Alarmtelefonen er åpen alle dager fra kl.15.00 til kl. 08.00 dagen etter. I helg og høytidsdager har alarmtelefonen døgnåpent.
Mer informasjon finnes på www.116111.no

Kanskje nettopp du kan hindre det ikke blir flere barn slik som Christoffer Kihl Gjerstad, nettopp fordi du spør eller kanskje også ringer eller videreformidler informasjon om alarmtelefonen.

Med ønske om et godt nyttår til alle.

Tonje Evju

1 kommentar

Fredag 5. mars 2010 07:50: helst ikke...
Håper ikke T.E kunnskaper om hvordan et barn som vokser opp i et turbulent hjem er lik andres, spesielt i skolen og hjelpeinstanser - men også generellt.
Det kan være vanskelig å se barn, spesielt om en ikke tør å stille spørsmål. Et barn som har det vanskelig kan være utagerende, innadvendt,"helt vanlige" skole sterk, skole svak, gjennomsnittlig, sosial, ikke i stand til å få venner, mobbeoffer, mobber osv...
Det er muligens lettere å se de med atferdproblematikk, og stille spørsmål - "for da er det jo noe å sette fingeren på." Andre barn fra turbulente hjem viser også tegn på dette, men de kan være vanskelige å se og/eller en ser de - men velger å snu ryggen til. "Men han/hun er jo så flink, stille,sosial,høflig, sterk.osv."
Mange barn(nesten de fleste - men det har jeg ikke noe bevis for) som vokser opp i et turbulent, kan tidlig i barndommen UBEVISST påta seg en omsorgsrolle,de blir altfor tidlig altfor voksn, de kan være utad sterke(uavhengig av hvilken maske de tar på seg utenfor hjemmet) og mye mer.
Kan skrive en avhandling på emnet (noe jeg tror andre har gjort), men mine to hovedbudskap er:
-SE ALLE BARN (bry deg - sjøl om du ikke vet hva du skal se etter)
-HUSK AT BARN ER LOJALE MOT FORELDRENE SINE, UANSETT!

Flere saker fra arkivet

Vold påfører barna varige skader

Hva kan vi gjøre dersom man mistenker eller oppdager at barn er utsatt for vold i hjemmet? spør Tonje Evju (på bildet), leder for Lier Arbeiderparti.

Vold i nære realasjoner

- Dette er utrolig viktig. Lier LC tar et stort ansvar med nettopp dette temaet. Takk til Lier LC, sier Tonje Evju (bildet), leder av Lier AP

La barn få være barn

- De blir fort nok voksne til å oppleve grusomheter i det virkelige, skriver ukens gjesteskribent som er sterkt kritisk til at det legges opp til et undervisningsopplegg om Utøya-tragedien.

Reistad ILs Minicup

Minicup nr 58

Gå til skolen-dagen 16. oktober

Gå til skolen-dagen 16. oktober 2008 Norges naturvernforbund ved barne- og ungdomsorganisasjonen "Miljøagentene" markerer den årlige "Gå til skolen-dagen" 16. (...)

Hva driver junior med på nettet?

FAU i Sylling inviterte til foredrag om barn og Internett

Det gode forbildet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, reporter i ukebladet Hjemmet

Neppe noen politisk sak

Det sier kulturkonsulent Lillian Halvorsen (bildet) i Lier kommune etter at håndballgruppa i Sylling IF, i et brev, tok opp saken over høye utleiepriser i helgene

Manglende samarbeid

Svømmeferdighetene til barna i Lier er dårligere enn før, mener leder i Lier Svømmeklubb, Ann Christin Gjerdseth som savner en koordinerende funksjon på tvers av skolene

Julen - mange barns mareritt

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet HJEMMET.

De viktige voksne

Som barn var jeg stalljente i en stall på hjemstedet. Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, reporter i Ukebladet Hjemmet.

Manglende planer i kommunene?

Janicke Karin Solheim ( på bildet), Tranby, kvinnepolitisk leder i Buskerud SV, stiller her flere kritiske spørsmål til kommunenes manglende oppfølging av regjeringens tiltak vedrørende vold mot kvinner

Forebygger “drop out” og atferdsvansker i skolen

Det hevder Kristelig Folkepartis ordførerkandidat, Brynhild Heitmann, i dette innlegget.

Ulla talte før barnetoget

- Det spiller ingen rolle hvor du kommer fra - men hvor du går

Reistad ILs Minicup

Lørdag 19. og søndag 20. november 2005

Aktive barn i Reistadhallen

104 barn deltok på Gjensidige Håndballskole som Reistad arrangerte denne uken.

Seksualisert oppvekst

- Det norske samfunnet blir i stadig økende grad seksualisert, hevder Janicke Karin Solheim.

Skikarusell i gang på Martinsløkka

Sjåstad Vestre Lier inviterte til skikarussel torsdag med suksess. 90 barn deltok på den første karusselen.

Store skoler er det beste for brukerene!

Endelig skal skolestrukturen i Lier under lupen. Jeg forventer at dette vil føre til en fremtidsrettet grunnskolestruktur med fokus på kvalitet for barna og lærerne, - og ikke nostalgikerne.

Skiglede i solskinn

Her er tre svært fornøyde deltakere etter vinterens vellykkede karusellrenn på Øverskogen.

Ulike reaksjoner

Liernett har mottatt ulike kommentarer fra politikere etter at Sylling IF, ved jenter 11, tok opp spørsmålet vedrørende høye utleiepriser av Syllinghallen (på bildet) --

Fotballskole på Sjåstad

Triksing med ball var en av mange øvelser Silje Søhus og de andre barna måtte igjennom på fotballskolen på Sjåstad

Brannstasjonene åpner dørene for publikum 22.september

For sjette år på rad skal El-tilsynet, brannvesenet og If forsikring inspirere barn og voksne til å gjennomføre brannøvelser og sjekke brannsikkerheten hjemme

Håndball er gøy

Konnerud-jentene Anette Burud og Stine Florholmen Haare koste seg i Reistadhallen

Rett til liv uten vold

- Stopp volden mot kvinner i asylmottak i Norge, skriver Janicke Karin Solheim (bildet), kvinnepolitisk leder i Buskerud SV

En annerledes julekalender

Ukens petit er skrevet av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i Ukebladet Hjemmet.

Orientering på Martinsløkka

Barneidrettsgruppa til Sjåstad Vestre Lier inviterte til orientering torsdag kveld

Skål for de frivillige

2007 går over i historien om noen timer, et lykkelig år for noen, mens for andre et år fyllt med smerte, sorg og savn

"Gjør gutter til menn og menn til gutter"

- Hva skjer følelsesmessig når millioner samler seg på fotballbaner og foran TV-skjermene daglig?

Skolepatrulje med stort ansvar

Bil kjørte forbi køen på rødt lys og to barn tok snarveien i trafikkaoset ved Hegg skole i dag tidlig. Det skaper engstelse blant foreldre.

Barnas stasjon i Drammen i 2011?

I sitt innlegg skriver Brynhild Heitmann (KrF) om forbud mot alkoholreklame og hjelpetiltak for barn i alderen 1-6 år.

Glade barn i håndballhallen

- Barn på Tranby og Lierskogen tar vinterferien på håndballbanen, skriver Tryggve Hagen i Lier IL i en pressemelding.

Lykkepresset

Ukens petit er ved Siri Walen Simonsen, reporter i ukebladet Hjemmet.

Kampklar pappa

Jeg flyttet tilbake til Lier etter å ha bodd 6 år i Drammen. Jeg ønsket meg tilbake til Lier fordi jeg trudde at kommunen satset på barn og unge. Vi valgte å flytte til Sjåstad fordi jeg viste at der var en seriøs skole med dyktige ansatte. Etter at vi hadde flyttet til Sjåstad fikk jeg plutselig beskjed at barna våre kanskje skulle busses hit og dit fordi polikerne i Lier kommune ikke ønsker å satse på nærmiljøet til våre barn på Oddevall. Det er en skam at polikere skal knuse et så flott miljø. Veit dere hva dere gjør hvis dere legger ned skolen? Trur ikke dere veit det.

Påskegrill på Nordbråtan

I strålende påskevær var 19 barn med foreldre i aktivitet på Nordbråtan påskeaften.

Knask eller knep?

Det ble en del søtsaker å kose seg med utover lørdagskvelden for denne kvartetten i Sylling --

Trafikkaksjon i Lierbyen

FAU ved Hegg skole aksjonerte i dag for bedre trafikkultur og tryggere skolevei. Ved Hegg skole ble bilister og andre informert av Ole Martin Sundal, Lena Nomme og Hilde Fosseie.

Alle var vinnere

Unge Emil Vangen beundrer medaljen sin sammen med pappa Odd Arne og søster Anna Henriette etter Syllingløpet i går.

Vennene - vår valgte familie

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Åpner dørene for publikum på lørdag

For femte år på rad skal brannvesenet inspirere barn og voksne til å gjennomføre brannøvelser og sjekke brannsikkerheten hjemme.

Aktiv ferie for skolebarna

Pressemelding: Barn i Lier tar vinterferien på håndballbanen

Reistad minicup for 56 gang

110 lag var med i årets minicup i St. Hallvardhallen.

Friidrettens dag i Lierbyen

52 barn møtte opp i flott sommervær på Hegg skole

Fotballskole på Sjåstad

80 fotballglade barn og 20 instruktører var med på fotballskolen på Sjåstad

90 barn i full fart

Nesten 100 små barn hadde funnet veien til Syllingløpet tirsdag kveld

Har du skoliose eller er pårørende?

Leserinnlegg om lidelsen skoliose og den landsdekkende støttegruppa som er etablert

Timeout og ettertanke

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Kunnskapsturnè i Idretts-Norge

Halldor Skard, Bente Skari og Johan Kaggestad var suverene forelesere i Drammen.

Det handler om kommunikasjon

Sosionom Petra Røisi har i flere år arbeidet med barn og unge, særlig i skolen. Hun er opptatt av at flest mulig skal utstyres med best mulig verktøy til å takle en ofte vanskelig tilværelse.

En julegave til en ny landsmann

Mike Andrè er en av flere flyktninger som ønsker kontakt med liunger. Den blide og velutdannede enkemannen er en av flere flyktninger som ønsker kontakt med liunger. Kathrine Hoem ved Frivillighetssentralen formidler Flyktningguider. – Vi trenger flere flyktningguider, sier hun. Er du en av dem som kan tenke deg å bli flyktningguide, kan det være den beste julegave du kan gi en flyktning i vår kommune.

Når mor klikker

Ukens petit er av Siri Walen Simensen, Egge, journalist i ukebladet Hjemmet.

Den perfekte nabo

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i Ukebladet Hjemmet

Hva er galt i Sylling IF?

I gårsdagens utgave av DT, kunne man lese om ”lederflukt” og samarbeidsproblemer i Sylling IF. Bakgrunnen for oppslaget var Dag Frode Gulsruds brev, der han trakk seg fra sine verv og pekte på en del problemer i idrettslaget.

Friidrettensdag i Syllinghallen lørdag 27 mars.

Syllinghallen var gjort om til friidrettsarena på lørdag. 61 barn og mange foreldre hadde tatt turen for å prøve friidrett. kompi sprint og hekk i samme løp, frekvenshopp, kule, spyd, tresteg og lengde var øvelsene som stod på dagsorden.

Pressemelding

Drammenregionens brannvesen IKS har i dag oppfordret barnehager, beredskapsansvarlige med flere til å sette i gang forebyggende tiltak i barnehagene.

Pepperkakedeigen innkjøpt i all hast

Ukens petit er ved Nina E. Johnsen, Gullaug

Leder: - Ser du individet?

Vi er så opptatte av at liungenes nye landsmenn skal integreres

Kjenner du disse gutta?

Lier IL feirer 75 år og ønsker i den forbindelse å gi ut et festskrift der man kan se tilbake på hva som har skjedd i klubben i alle disse årene.

Barnas miljøvernpris til Turid Avdal og Truls Hafslund

Ordfører Ulla nævestad ga i går Barans miljøvernpris til bestyrerne på Eiksetra, Turid Avdal og Truls Hafslund. Prisen fikk de for sine aktivitetsfremmende tiltak på Eiksetra som gir barn opplevelser, kunnskap og holdninger om miljøvern.

Ytringsfrihet og korrektivtyranni

Petit av Siri Walen Simensen, Egge, journalist i ukebladet Hjemmet.

Legevakta i Drammen

For noen år siden, så fikk kommunestyret i Lier den glupe ideen at man skal skulle nedlegge legevakta i Lier, og heller gå over til at man skulle bruke legevakta i Drammen.

25 år med eldres dag

Bak scenen står en sjuåring og tripper. Finklærne er nystrøket og skoene er blanke. Det er Besteforeldrenes dag på skolen, og han skal opptre.

Idrettsglede på Oddevall

IF-ambassadør klubben Sjåstad VestreLier hadde mye frukt til barna og foreldre som møtte opp på Oddevall til aktivitetsdag.

Tradisjoner verden over

Påsken i Norge forbindes med lam, påskeegg, lange skiturer, kyllinger, krim og trafikkaos. Men i andre deler av verden er det helt andre tradisjoner.

Lyst til å starte med Taekwon-do?

Vi har nybegynneroppstart til uken. Da håper vi at mange liunger både barn og vokse dukker opp. Oppstartskveld for barn mandag kl. 17, for voksne tirsdag kl. 19. i den Lille gymsalen på Hegg skole. Spesialtilbud for de som møter opp kr. 900,- inkl. drakt og trening frem til jul. For mer informasjon, se våre internettsider: http://www.liertkd.com

Damelørdag

Temaene er motivasjon, hjelpearbeid og vold i nære relasjoner. Innimellom blir det bevertning og hyggelig samvær.

En erfaren lærer kommenterer dagens skolesituasjon

Kjell Sørlien har i en mannsalder jobbet i Lierskolen. Nå er han rådgiver ved Tranby skole. Han har vært med og kjempet fram rettigheter og goder som gjennom årene har bedret arbeidsforholdene både for elever og lærere. Han er mer enn skeptisk til det som nå er i ferd med å skje i forhold til en del prinsipper norsk skole er bygd på. Her følger den første artikkelen i en rekke der Kjell Sørlien setter fokus på norsk skole.

Reisebrev fra Bloody beach - del 2

Kommentar av Rune Elven

Weben er barnas naturlige arena

Nå vil Fride Kramer at de skal bruke den på egne premisser

Farlig parkering

Det bør ikke bli en vane å parkere der (se bildet).

Lev med og i tiden

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Har vi et felles ansvar for et mer bevisst og varmere samfunn?

Ukens petit er ved Nina E. Johnsen, homøopat, leder av Buskerud Venstre, kommunestyre- og formannskapsmedlem i Lier, bosatt på Gullaug.

Raymond Johansen: Uten frivillighet stopper Norge

Valgkampen er i sluttfasen, og sentrale politikere trår på gasspedalen for å nå så mange som mulig før valget. I dag møtte Arbeiderpartiets generalsekretær Raymond Johansen Lier Idrettslags ledere.

Manglende koordinering

Mens svømmeopplæringa i Drammen får strykkarakter, kan mye forbedres på samarbeid mellom Lier Svømmeklubb og skolene, mener Ann Christin Gjerdseth i svømmeklubben

Liernetts redaktør drapstruet

Drapstrusler tikket inn på epost i morges.

I dannet lag -Hva er galt med dagens ungdom?

Nå er det juletider, og denne gangen mener jeg det virkelig. Det eneste som minner om høsten er været, og i de tusen hjem er nok nissene på vei ned fra loftet. Marsipan, det er godt det. Jeg sitter her og drikker gløgg i stedet for min vanlige kveldskaffe. Ute henger tåka tykk, og inne lukter det av nellik.

Lier Taekwon-do klubb starter trening for nybegynnere.

I februar starter Lier Taekwon-do klubb trening for nybegynnere. Alle liunger fra 10 år er velkommen til introduksjonskveld og prøvetrening. Du finner oss på Hegg skole, i den lille gymsalen.

Ikke glem oss!

Det nærmer seg valg. Partiene kappes om å vinne stemmer, og løftene står i kø. Skole, miljø, helse, eldrepolitikk, samferdsel; listen er lang med viktige temaer. Men hvem snakker om kulturpolitikk?

Flytter til falleferdig sykehus

- Barn og unge fortjener ikke så dårlige forhold i 2008, uttalte Reidar Lauritsen, fra Sylling til Drammens Tidende i går, som en kommentar til at utviklingshemmede barn og voksne må flytte til Lier sykehus for å spare penger

Barna på Oddevall skole gir med glede

Den største gleden i livet er å gi

Livlig på Solberg Gård

Nærkontakten med husdyra var en viktig del av programmet, da Ingeborg Swang Sylling (på bildet) arrangerte sommerleir i forrige uke.

Tiden er unik for den enkelte

Ukens petit er ved Nina E. Johnsen, homøopat, Gullaug. Nina er leder for Buskerud Venstre, medlem av Lier kommunestyre og formannskapet. Ikke minst er hun mor til tre.

Aktiv sommer på Solberg

For tredje året på rad inviterer Siri Kitt Nævestad og Ingeborg Swang Sylling til leiruke for barn på gården, og Ola og Marthe med dyrene gleder seg --

Kulturblomstring i kulturbygda Lier?

Det kommer et hverdag etter et valg. Vi Høyre vil, tradisjonen tro, følge opp våre saker med mål om å legge fram et politisk regnskap som er i ballanse også ved (...)

Saken druknet i andre saker

- Dersom du ikke ønsker noe oppstyr rundt en sak, så gjør du som flertallpartiene gjorde med svømmehallsaken, uttaler Knut Røssum i Lier Arbeiderparti.

Deltakerrekord i Skikarusellen på Eiksetra

God stemning til tross for mange minusgrader på Eiksetra.

Høsthilsen fra Bergsjøstølen

Sommermånedene er definitivt over for denne gang og høsten har allerede gjort et godt inntog her på 1084 moh. Jakt og fiske er på hell, og multer og bær har fått sin dødsdom av nattefrosten. Nå hviler roen over fjellheimen og skarvet har fått sitt første melisdryss. Vi på Bergsjøstølen vil gjerne ønske dere velkommen til en god opplevelse i en flott fjellheim som enda bærer høstens vakre farger.

- Nye og spennende muligheter

Det mener Ingeborg Rivelsrud (på bildet), leder av Kultur og Fritid etter møtet med representanter for beboerne i Lierbyen, foreningslivet, bedriftene og kommunen

1000 barn med kart og kompass på Damtjern

Alle barneskolene var med på Gildesprinten på Damtjern i dag.

Gøy med Leik

Vi skal skape begeistring gjennom aktive og glade barn

Bør få erstatning

Etter at streiken ble avsluttet vil mange mennesker, som for eksempel foreldre med barn i SFO, kunne ha krav på erstatning --

Gamle barn og små bestemødre

Ungdommen vil ingen ende ta.

Kjønnslemlesting, no big deal?!!

Rådmannen i Lier har i en sak til helse, miljø og samfunnsutvalget berørt det alvorlige problemet med kvinnelig kjønnslemlestelse etter mediefokus på forholdet (...)

Naturen inspirerer

Marit Bergan er coach, etablert med kontor på Lierskogen Helsesenter, men samler tankene og kreftene på en tidligere husmannsplass.

Luciafeiringen i Tranby Barnehage

Et blinkskudd fra barnehagen på Tranby

Ingen kommentarer?

Har verken Tonje Evju, Ap eller småpartiene noen mening om salget av Gullaug og følgene det får for kommunen?