Tradisjoner verden over
Påsken i Norge forbindes med lam, påskeegg, lange skiturer, kyllinger, krim og trafikkaos. Men i andre deler av verden er det helt andre tradisjoner.
Hotels.com har samlet ulike tradisjoner fra andre land på hva som kjennetegner påskefeiringen. Egg og lam er felles elementer i de fleste land og har en klar religiøs bakgrunn. Men hva man gjør med eggene varierer kraftig. Når barna maler påskeegg, kan man fortelle legenden om Maria Magdalena som kom til Jesu grav for å stelle kroppen hans. Hun hadde med seg en kurv egg til niste, og da hun kom frem til graven var eggene blitt regnbuefarget.
Norske tradisjoner
De norske påsketradisjonene har nå utviklet seg til å bestå av samvær med familie og gode venner – gjerne på fjellet med gode lammemiddager, krim foran peisen og påskeegg fylt til randen med godteri til barna er nå slik mange nordmenn tenker på påsken. I andre land feires påsken på andre måter og Hotels.com har sett nærmere på noen av tradisjonene:
Skandinavia
I Sverige kler barna seg ut som ”småkjerringer” og banker på dørene og ber om godteri.
I Danmark konkurrerer barna om å få flest påskeegg. De skriver derfor 'gækkebrev' til familiemedlemmer eller nære venner. Brevet er skrevet enten som korte dikt eller stev og sendes anonymt, riktignok signert med antall punktum som er det samme som antall bokstaver i navnet slik at mottageren kan gjøre en kvalifisert gjetning på hvem avsenderen er. Dersom mottageren ikke klarer å gjette hvem avsenderen er må mottageren gi et påskeegg til avsenderen.
Europa for øvrig
I Polen har man en tradisjon hvor alle spruter vann på hverandre, siden man tror at dette gir god helse til alle. Ingen er trygge for denne tradisjonen. I Polen er det også en 800 år gammel tradisjon at gutter bytter bort kjærestene sine i påsken i bytte med en krans. Dagen etter kan jentene gjøre det samme med sin kjæreste.
I Tyskland er det tradisjon for å spise grønnfargede egg Skjærtorsdag, som på tysk heter Gründonnerstag (grønntorsdag).
I Tyskland og Sveits dukket påskeharen opp som påskesymbol på 1700-tallet. Påskeharen ble forsøkt byttet bort av myndighetene i Australia med en gnager, fordi Australia har et stort problem med ville harer som spiser opp bøndenes avlinger.
I Sveits er det gjøken som kommer med påskeeggene. Man forteller at eggene bærer på håp om håp og lykke. På mandag, kalt "Zwanzgerle", driver man med et egg-knusingslek hvor barna utfordrer de voksne til å knuse sine malte egg med ved å knipse en mynt. Dersom den voksne ikke klarer det, får barnet mynten
I Nederland finner barna fargede. hardkokte egg, som påskeharen har gjemt utendørs. På palmesøndag går barn I Nederland fra gård til gård for å samle inn egg. På denne vandringen har de med en underlig dekorert stokk kjent som Palmpaas eller Påskepalmen. Stokken er dekorert med fargede papirark, eggskall, sukkerringer, rosiner, fiken, sjokoladeegg, småkaker og bakte svaner eller haner.
I Tsjekkia, Slovakia og Polen er det påskekonkurranser i avansert egg-dekorering.
I Italia kan man oppleve den store fakkelprosesjonen Via Crucis som går fra Colosseum til Monte Palatino. I tillegg er alle kirkeklokker stille mellom skjærtorsdag og 1. påskedag.
I byen Olney i Storbritannia har man arrangert et pannekake-race på Skjærtorsdag i over 500 år.
I enkelte deler av Frankrike er barna på utkikk etter fire hvite hester som drar en vogn full av påskeegg.
Utenfor Europa
Som mange har sett på årlige tv-reportasjer: På Filippinene kan du se menn piske seg til blods og la seg korsfeste med ekte nagler gjennom håndflatene og føttene.
Men mindre kjent;mindre voldelig og mer egnet dersom man reiser med barn er kanskje jakten på påskeegg i offentlige parker.
I Washington i USA kan man oppleve presidenten som ser på barn som triller påskeegg ned plenen utenfor det Hvite Hus.
I Peru er påsken den viktigste tidsperioden I hele året. Påsken feires hver dag gjennom hele uken og Jesus statuer paraderer gjennom gatene. Folk tar på seg de peneste klærne, og danser, fester utendørs mens de drikker Chicha, som er et øl brygget på korn. Godteri som kalles Besitos, som er en miks av kondensert melk og kokosnøtter selges overalt på gaten.