Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: d9abcb380536430569d39ee2c3858cb0

Siste julebrev fra Malaga

Når lysene tennes klokken halv syv blir én sak glitrende klar: Du skal lete lenge etter noen som kan konkurrere med Malagas julegater.

Malaga er Spanias femte største by og hovedstad i provinsen med samme navn. Folketallet er rundt 600.000 og med forstedene er det over en million.

Når lysene i julegatene tennes, er det smekkfullt av folk og et yrende liv som fortsetter til langt på natt.

Malagas julegater er berømt langt utenfor Spanias grenser, og det er tett med folk når lysene tennes. Noen sier at det er over to millioner små og store lyspærer som lyser opp dekorasjonene i mange av gatene, men først og fremst i handlegaten Calle Larios og de nærmeste sidegatene. Nå i juletiden er det vanskelig å finne et ledig bord på uteserveringene utpå kvelden.

Katedralen i Malaga

I Spania er det ikke så vanlig med juletrær i hjemmene. Desto mer vanlig er julekrybbene med en rekke figurer og dekorasjoner som skaper et inntrykk av hvordan det så ut da Jesus ble født. Slike julekrybber finnes i de fleste hjem, men også i kirker og mange andre steder. Den mest populære julekrybben i Malaga er i katedralen. Den er sponset av en storbank, og det danner seg lange køer av mennesker som vil innom for å studere krybben nøye. Slikt tar tid, men folk venter gjerne tålmodig en time.

Ingen ledige bord på uteserveringen ved katedralen

Spanjolene feirer jul frem til den Hellige-Tre-Kongers-Dag (Dia de los Reyes) den 6. januar, som er dagen da de fleste gavene deles ut og som barna gleder seg mest til. Gaveutdelingen på Hellige-Tre-Kongers-Dag er selvsagt ingen tilfeldighet, for det var dagen da de tre kongene kom med gaver til det nyfødte barnet i Betlehem. I land der Coca-Cola-nissen har overtatt gaveutdelingen, blir gavene delt ut tidlig nok til at handelsstanden kan ta seg juleferie. Ikke slik i Malaga, der julehandelen går for fullt gjennom hele romjulen.

Tradisjoner i forandring

Men juletradisjonene er ikke upåvirket av impulser utenfra. Ikke bare må foreldre gi etter for barn som ønsker gavene fjorten dager tidligere enn før, men IKEA, som har en stor butikk i Malaga, bruker annonser og plakater til å gjøre spanjolene kjent med en nordisk tradisjon, nemlig at ”Knut kjører jula ut”, som vi sier i Norge, og som i IKEA-annonsene lyder:  In Suecia celebramos el fin de la Navidad con una fiesta llamada Knut .. (I Sverige feirer man slutten på julen med en fest som kalles Knut …) og på nettsiden utdypes annonseteksten med en forklaring om at man feirer at julen er over og at lyset kommer tilbake. Det virkelige høydepunktet er imidlertid, om vi har forstått IKEA-budskapet rett, at det blir store rabatter på møbler i januar. Dermed blir det her, som det er blitt så mange andre steder, at julen er handelsstandens største høytid.

Klokketårnet (El Campanario) har gitt navn til sjømannskirken på Costa del Sol

For vår del har julefeiringen vært norsk med en god del internasjonale innslag. På sjømannskirken i Calahonda har et stort mannskap stått på for fullt for gjestene fra Norge, som ikke bare har fylt opp kirkens gjesterom, men også en god del rom på hotellet rett ved siden av. Fastboende nordmenn har strømmet til julegudstjenester, julelunsjer og til julemiddagen. Sjømannskirken gjør det enda bedre å være nordmann i utlandet. Det er godt å feire jul i sjømannskirken.

El Campanarios svømmebasseng frister selv på juledagene. I bakgrunnen ligger nabohotellet som har plass når sjømannskirken har fullt belegg.

Det er visstnok blitt noe høyere temperatur i hjemtraktene i løpet av juledagene. Akkurat nå varsler yr.no om at det vil være -18 når vi lander på Gardermoen, så Malagas 17 varmegrader får vi neppe maken til før langt ute i mai.

 
- Jeg fortsetter min vandring langs stranden. Like etter meg kommer vannet og fyller gropene etter min fot i sanden. (Wilhelm Moberg, 1963)

Ni dagers julefeiring på Costa del Sol er over, og året 2010 er snart forbi. Godt nytt år!

Forrige artikkel:Siste julebrev fra MalagaNeste artikkel:Smilte fornøyde
Flere artikler

2024 Sylling Hardcode