Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Ferie til gode

Dra på sykkeltur i Normandie. Det gjorde vi, godt regissert av turoperatøren Trans Provence.

Å sykle i Normandie er litt som å rulle rundt på hjemmebane. Det var dit Gange Rolv dro etter å ha blitt landsforvist av Harald Hårfagre for mer enn 1000 år siden. Så stor var han at ingen hest kunne bære han. Til fots og etter hvert med mye blod på hendene, slo han seg fram i det nordfranske landskapet hvor han ble stedets første hertug, og la grunnen til det som kunne blitt en del av et nordisk imperium, hvis det ikke hadde vært for Vilhelm Erobreren osv.

Slik kunne vi holdt på. Men vi kan ikke alt her på turens første dag i Bayeux, middelalderbyen som innehar et 70 meter langt brodert teppe som gjengir Vilhelms erobring av England, vikle oss inn i historiske spissfindigheter Det ville ta konsentrasjonen bort fra det å skulle tilbakelegge daglige 6 -7 mil i løpet av ei ukes tid på franske landeveier.

Til hotellet hadde vi kommet kvelden før, et stedsriktig steinhus med brosteinsgårdsplass, rom med personlig preg og der spisesalen, foruten å by på god mat, også hadde vinduene vendt mot en velduftende rosehave.
Dagen etter sto syklene ferdig oppsalet, bagasjen skulle sendes i forveien til neste hotell. Vi trengte bare å fylle flaskene med nødvendig drikke før de første prøvende tråkk.

Ut av byen følger vi kartet fra lyskryss til lyskryss og er snart ute på landsbygda, der vi stifter bekjentskap med landskapet vi skal tilbringe de neste sju dagene i.
Avlingene er stort sett i hus, bare noen visne maisåkre rasler i vinden, og snorrette salatrenner her og der gir farge til et ellers ganske grått og akvarellaktig landskap. Vinden kommer sideveis, en lett bris som verken gir oss motstand eller ekstra fart. Tjuesju gir er noe i overkant av hva vi har bruk for. Terrenget er slik at det stort sett holder med tre. Stillhet, fred og ro, et lite knepp i kjedet hver gang vi skifter gir, lyden av en traktor med harv henger lenge i. Ellers er trafikken nesten ikke-eksisterende, og vi får rikelig tid til å ta innover oss opplevelsene langsmed den smale, franske landeveien.

Vi er i sykkelmodus, himmel og jord utgjør omtrent like store deler av synsfeltet, mest himmel mot nord der det florlette skylaget møter Kanalen. Dit skal vi, til strendene i Normandie der invasjonen fant sted 6. juni 1944. Flere enn én million allierte soldater fra alle verdenshjørner, også Norge, var med på det som skulle bli begynnelsen på slutten av Det tredje riket. Så vaier da også flagget vårt på mange av minnesmerkene som er reist i etterkant. Vi kjenner oss igjen. Opplevelser fra filmer, blader, bøker og tegneserier har gitt oss historien og er et godt underlagsmateriale for den virkelighetsopplevelsen vi får ved å være der.

Restene av nazistenes Atlanterhavsvoll mot Kanalen er fortsatt fryktinngytende og heslig, bygd i en annen tid, i et annet Europa og skapt stort sett av tvangsarbeidere som var null verdt i forhold til oppgaven de skulle gjøre. Jernskrap er kastet i bombekratrene. Hvis vi ikke visste bedre, kunne det vært en del av skaperverket, men er nå en evig påminnelse om hvilke enorme menneskeskapte krefter som var i sving her for snart 70 år siden. Alt i sterk kontrast til vakre krigskirkegårder. Hvite kors på grønt gress mot en asurblå Kanal.
En ubeskrivelig idyll, som vel ikke helt oppfattes slik av de mange veteranene som er her for å minnes, og som alvorsfylte og gjerne ved hjelp av rullatorer, rullestoler eller stokker beveger seg rundt i landskapet.

Ved Pegasusbrua nord for Caen kan det virke som det bare hersker en midlertidig våpenstillstand. Her satte the British 6th Airborne seg fast på et tidspunkt da hele invasjonen sto i fare for å bli kastet tilbake på sjøen. En stridsvogn står oppstilt i enden av brua der den lokale kafeen er nedlesset av gjenstander, bilder og mye annet fra landgangen. Vi rekker ikke over alt og sykler mot havet.

En sykkellunsj består ofte av noen skiver grovt brød, ost, tomater og rødvin, gjerne inntatt på en benk ved et av krigsminnesmerkene, eller en stein ved veikanten, som foruten å være både bord og stol, kan tjene som støtte for syklene. Ikke noe gourmetmåltid akkurat, men sjelden smaker maten bedre, og dessuten kan vi se fram til middagen som venter på hotellet. Der finnes også gjerne et dypt badekar som kan gi deg den ultimate følelsen av velvære etter en dag på sykkelsetet.

Det sies at Normandie aldri helt har kommet seg etter ødeleggelsene i 44. Deauville og Trouvillle er byer ved kysten dit overklassen dro for å oppdage badelivets gleder, gamblingens fascinasjon og det å ha tid til overs. Vi sykler på boardwalken foran storslåtte, falmede villaer, hoteller med uberørt 1800-arkitektur, badehus og casinoer der slukte neonlys og manglende vedlikehold preger fasadene.

På motsatt side i vest ruller bølgene fra Kanalen over sanda, fram og tilbake, det flyktige mot det uforanderlige, det forgjengelige i evighetens perspektiv så å si. Vi er på sporet av noe, ikke ulikt Marcel Proust som på slutten av 1800-tallet bodde her og skrev sitt berømte verk, ”På sporet av den tapte tid”. Et nøkkelverk til moderne litteratur, men som jeg dessverre bare har lest noen sider av. Likevel har jeg en klar fornemmelse av hele innholdet der jeg ruller fram på steder der verket ble til.

Veien tar oss videre mot Honfleur, en idyllisk by ved munningen av Seinen, tråkker langs høye hekker, enda høyere popler og store eplehager med frukter som om få dager går inn i prosessen som vil skape dem om til cider og calvados.
Stutterier er det også mange av, Våningshus i slottsfasong og staller finere enn herskapshus. Jo, det er penger i hest selv etter at traktor og bil har overtatt både på vei og jorde.

Honfleur, hotellrom i andre etasje midt i sentrum. Summingen fra et yrende folkeliv når opp til oss på rommet der vi tar en strekk før middag.

Dagen etter krysser vi Pont de Normandie. Landskapet er ikke spesielt vakkert, store våtmarksområder der Seinen møter havet. Lyset er spektakulært, intenst og jevnt uten å skape stor kontraster. Nettopp her var det impresjonistene skapte mange av sin mest berømte bilder. Lyset, det usynlige, men likevel skiftende og allestedsværende, ble fanget på lerretet på en måte som forandret malerkunsten.

Om kvelden spiser vi blåskjell. Lysene fra mange restauranter speiles i havnebassenget, og lavmælte stemmer på forskjellige språk summer i den lune høstkvelden. - Forbausende mange blåøyde, tenker jeg. Men det var jo her vikingene, dansker og nordmenn, først slo seg ned. Ryktet sier at de tålte hva som helst og heller ikke skydde noen anstrengelser. Jeg håper vi ikke har gjort skam på det ryktet.

1/33 (artbild.jpg)
2/33 (dsc_0003.jpg)
3/33 (dsc_0006.jpg)
4/33 (dsc_0008.jpg)
5/33 (dsc_0013.jpg)
6/33 (dsc_0017.jpg)
7/33 (dsc_0023.jpg)
8/33 (dsc_0028.jpg)
9/33 (dsc_0036.jpg)
10/33 (dsc_0037.jpg)
11/33 (dsc_0044.jpg)
12/33 (dsc_0051.jpg)
13/33 (dsc_0053.jpg)
14/33 (dsc_0055.jpg)
15/33 (dsc_0065.jpg)
16/33 (dsc_0067.jpg)
17/33 (dsc_0075.jpg)
18/33 (dsc_0076.jpg)
19/33 (dsc_0078.jpg)
20/33 (dsc_0083.jpg)
21/33 (dsc_0085.jpg)
22/33 (dsc_0087.jpg)
23/33 (dsc_0099.jpg)
24/33 (dsc_0111.jpg)
25/33 (dsc_0116.jpg)
26/33 (dsc_0120.jpg)
27/33 (dsc_0129.jpg)
28/33 (dsc_0130.jpg)
29/33 (dsc_0136.jpg)
30/33 (dsc_0141.jpg)
31/33 (dsc_0145.jpg)
32/33 (dsc_0148.jpg)
33/33 (ingress.jpg)
Reisebrev Sykling

Flere saker fra arkivet

Epler på flasker og fat

Marius Eggge får assistanse fra Normandie til å produsere calvados, utsøkt norsk eplebrennevin på egen gård

Tour de Røros

Thorvald Lerberg: - De sa vi ikke ville gjøre det, men så gjorde vi det likevel.

- Du har neppe hørt om Clifton, Texas

I løpet av noen tiår utvandret 860 000 nordmenn til Amerika, de alle fleste som økonomiske flyktninger, skriver Knut A. Andersen, som i ukens petit stopper på en kirkegård langt inne i Texas ---

Tida flyr -

- Jeg sitter her på flyet og ser utover havet en solskinnsdag i ferien min, forteller Rune T Berg i ukens petit -

Provence pr. pedalkraft, perfekt!

Med fare for å gi Liernetts lesere en overdose av sykkelnytt fra inn- og utland, - her kommer nok en etappe.

Ukens petit: Malaga

På sin rundtur til steder han har et forhold til, er Knut A. Andersen denne gang innom Malaga, der han er mer opptatt av tid enn av solskinn.

Reisebrev fra Bloody beach – del 1.

Etter å ha vært med på å sette Bulgarsk rekord i varme, nyter jeg sjøen.

Laguna Beach, fantasi eller virkelighet?

I sin niende petit om steder han har et spesielt forhold til, er Knut A. Andersen denne gang innom en by han første gang møtte i bokform og ventet mange år med å besøke. Besøket fikk uventede konsekvenser.

Sigbjørn Haraldsen på Galleri Perrongen

Bortsett fra enkelte avstikkere har han holdt seg i Lier.

Sommer 2

To av sju

Sylling -Skaret/retur

For en tid siden var jeg innom et antikvariat i Gamla Stan i Stockholm. Der fant jeg et gammelt xylografi av Svangstrandveien.Veien er et fremragede stykke ingeniørkunst og bygd etter datidens mest moderne prinsipper.

Oppgrader hjernen

De fleste har ikke noe ønske om å¨gå i barndommen . Jeg synes det er et fantastisk turterreng. Livets nest siste reise kan gi gode og forklarende opplevelser.

Fortid og fremtid på en gang.

Lier-nett har på mange måter ferie, men vi hviler ikke. I dag har jeg laget reisebrev fra Balkan. Verden går fremover og det er i dag mulig å oppdatere Lier-nett, på ferie i mørkeste Øst- Europa. Her hvor fortida på mange måter møter framtida sitter jeg og skriver rett inn på nett. Er det ikke fantastisk?

Sommerminne del 1

Årets sommerminne blir på flere deler. Hvor mange er avhengig av vær og skrivelyst. Her følger i hvert fall første del. Hva det blir til videre, får Liernetts lesere se i dagene som kommer. God fornøyelse.

Kontrafaktisk historie

Langlesing på en regnfull søndag. Hvis ikke ………………så hadde............. På fint kalles det kontrafaktisk historie. Til daglig bruker vi metoden til å forklare at det ikke helt gikk vår vei.

Søndag er Bygdetundag

Utstillingen "Busser og biler i Lier fra 1900" vises nå på Bygdetunet. Den er bare en av grunnene til at Bygdetunet er vel verdt et besøk nå på sommerstid.

Et gjestfritt sultanat

Les Ulla Nævestads ferieopplevelse i Oman, kystlandet sørøst på den arabiske halvøy, som kombinerer gamle tradisjoner med moderne teknologi.

St. Hallvardspillet

Om å koke suppe på en spiker

Video: Skiftende vær over Lierdalen

Lengst nord i Lierdalen ruver Hørtekollen, «Den gruelige Precipice», som en tysk reisende omtalte den på 1800-tallet.

Hvor starter køen?

Noen tanker rundt fletting.

Minneord: Stian Søderholm

Det vil alltid være en stol som står tom når familien samles ---

Siste julebrev fra Malaga

Når lysene tennes klokken halv syv blir én sak glitrende klar: Du skal lete lenge etter noen som kan konkurrere med Malagas julegater.

Sweden Rock Festival 8.-10. juni 2006

Sol, sommer og øl, men viktigst av alt; masse god musikk! Vi har vært på Sweden Rock Festival 2006!

Beautiful Eastbourne

Også i sommer er 9. klassinger fra Lier i Eastbourne, "solfella i sør" som stedet gjerne kalles.

Vil du også være en lytter? Prøv Kirkens SOS.

”Og det som tiltaler meg aller mest med Kirkens SOS-telefon, er at den bemannes av vanlige menn og kvinner som sitter der og gjør så godt de kan. Gratis, på sin egen fritid.” Ingvar Ambjørnsen om Kirkens SOS.

Leder i Liernett - alternativ sjanger

Antakelig blir skolen et hett tema også i neste høsts valgkamp. Verdens dyreste skole gir dårlige resultater på flere felter. Den er dårlig til å utjevne sosiale forskjeller og evner ikke å gi elevene elementære ferdigheter i vesentlige disipliner. Vi ser det hele fra lærersida og lager drama ut av det som er en dramatisk situasjon.

En tegner fra aller øverst i Lier

Mikkel Hagen lager Sylling skoles ”offisielle” 17. mai tegning

Et sted å være, et sted å lære

Her om dagen fant jeg igjen en haug med gamle ukeplaner som jeg laget til klassene jeg hadde på slutten av 70 – tallet. Kort tid etter snakket jeg med en lærer som i vår hadde vært i Finland for å gjøre seg kjent med den finske suksesspedagogikken. De to hendelsene fikk meg til å skrive følgende

Den elektroniske historieboka

Er du oppdatert?

Snåsamannens "ukjente onkel"

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Glem hukommelsen

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Med Grimsrud på Rørosbanen

”Mitt eventyrlige Lier” er en av flere bøker Per Grimsrud har skrevet med forellinger, dikt og eventyr fra Lier

Bare et enkelt sykkelstativ

Estetikk - og litt etikk i hverdagen

Høststemninger

Min mor er norsk, min far er dansk og jeg er født på Drammens Sykehus. Nesten hvert år har jeg kommet fra Danmark til Lier for å besøke familien.

Å kåsere i eget reir.

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Hva tror bergenserne de er?

Den som fotograferer vet at et bilde kan bli ganske annerledes bare man flytter seg litt. På samme måte gir de fleste reiser et nytt syn på mer enn geografi, skriver ukens petitskribent Knut A. Andersen, som har vandret gatelangs i Bergen.

Karsten Alnæs på Tranby

Fredag var det igjen forfatterbesøk i biblioteket på Tranby skole.

Positive opplevelser

Lier IL s unge dommer Cathrine Bergan har høstet masse positive erfaringer i Norway Cup

Varsleren

Karin Fossum skriver igjen

Bautaen i Maidalen

Kulturminnepost nummer 18 av 24 ved Liers grense mot nord

Lierdagene er døde, lenge leve Lierdagene.

Lierdagene har funnet sin form, nå bør vi gjøre noe med innholdet

The English Pier

På Pieren i Eastbourne har ”spillegale" liunger gjennom en årrekke brukt tusener

Attraktivt boligområde i Sylling

Utbygginga i Skjæret i full gang.

Verden er ikke den samme lenger

Jeg la meg utenfor Schengen, og våknet opp godt innenfor. Snakker om dårlig vakthold.

Karrierevorta

Ukens petit av Ingvild Prytz Lerberg

Dagbøker fra Gøteborg

dagbøker fra Gøteborg 2002

Hva er vitsen med et lokalt e-verk?

I følge gamle tradisjoner, så skal enhver kommune i Norge ha sitt lokale e-verk, som har til oppgave og skaffe innbyggerne strøm. Men etter at det ble åpnet for fri konkurranse på dette markedet i 1991, så har mange kommuner solgt unna sitt lokale e-verk. Etter det jeg kjenner til, så er visst Lier E-verk ikke av de tøffeste når det gjelder pris på strøm til innbyggerne, tvert om så ligger de i klassen for de rimeligste. Og dette er bra.

Tid og lydbildet

- Tid, sa en barndomsvenn av meg for mange år siden ---

Lykkepresset

Ukens petit er ved Siri Walen Simonsen, reporter i ukebladet Hjemmet.

Sommer 7

Sju av i alt åtte

Ukas petit - Mysteriet Hamsun av Thorvald Lerberg

Løste han selv gåten i Drammen?

Jan Kjærstad på Tranby

Oda Kyrkjerud, 10. klassing på Tranby med dypintervju av forfatteren

Vinterlykke

- Trikkeskinnene ligger foran meg og glinser i den glitrende sola, skriver ukens petitskribent Rune T Berg.

Lena Garder tilbake på gamleskolen

Robotforsker med røtter i Sylling

I skyggen av en sommer

“In the lost Childhood of Judas, Christ was betrayed”. (unknown – so far)

Dagbok fra vinterferien

Ukens petit av Thorvald Lerberg

En Jaguar i Lier

Den så dagens lys på et motorshow i England i 1948, med et utseende så stilrent og vakkert at ekstra krom og pynt av et hvert slag bare ville ødelegge.

Forfatterbesøk på Tranby skole

Intervju med forfatteren Pål Gerhard Olsen

Ikke noe med sex å gjøre

- Tenk om jeg kunne bedt henne med på skitur, skriver ukens petitskribent Gunnar Langsrud på Beito.

Deadline

Om oss som sitter inne i finværet.

Tanker ved sommerens slutt

Ukas petit er skrevet av Rune T. Berg

En flott demning

Til demningen ved Dammyrdammen er det ca 2,8 km å gå langs skigate eller skogsbilvei fra utfartsparkeringen ved Kanada.

Jeg kommer ikke utenom Halden

I ukens petit tar Knut A. Andersen en tur innom grensebyen ved Svinesund, den eneste byen som er nevnt i "Ja, vi elsker".

Tretti år siden Stensens skøytegull

Den 8. februar 1976 stod Sten Stensen øverst på seierspallen. Den råsterke idrettsmannen fra Mehren i Lier hadde nådd et av sine store mål. Den minnerike dagen startet med en lang løpetur klokka halv seks denne februarmorgenen.

Fem år og like langt?

Liernett så dagens lys for fem år siden. Nå er det nok med nettavis.

Fra fjord til topp

Å gå fra Gulsrudtangen på nordspissen av Øst-Modum til Breiliflaka

Ikke bare bare å bli gammel --

Ukens petit er ved Gunnar Langsrud, Beito.

Stor konsert i Tranby kirke

Søndag holdt Hennummusikken sin tradisjonelle julekonsert i Tranby kirke. Det var forresten to stykker, og fulle hus begge gangene.

Eplefestivalen

En stor festival. Til og med på nasjonalt nivå

Intervju med Thorvald Steen

Skrevet av Kjersti Sofie Halvorsen Løvåsdal 9. klasse Tranby skole

Sommerens utstilling på Bygdetunet

"Med bil og buss i Lier". En reise i eget hode før jeg sykler dit.

Line Baugstø på Tranby skole

Denne gangen har vi ikke den tradisjonelle reportasjen fra besøket, men går rett på intervjuet. Tradisjonen tro er det laget av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby.

Sommerminne del 2

Camping på 50-tallet

Varmt nok

Da jeg mønstret av Liernetts bakerovn etter Lierdagene, trodde jeg det verste var over.

Ville til Lier

I Lier, som turister vanligvis ikke opplever som annet enn et par gjennomfartsveier, er en buss full av interesserte norsk-amerikanere et gledelig unntak.

Kjersti Wold på Tranby

Niende november var forfatteren Kjersti Wold på Tranby bibliotek Der ble hun intervjuet av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby ungdomsskole

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

SMS & mail RULER OK

50 (per)cent - it’s good to slæp off

Ukas petit

Vi som elsket Amerika

Om jeg hadde en julehistorie på lager? Helst noe selvopplevd, noe som river, som går litt innenfor vesten og fleskesvoren. Jo, det har blitt en del juler og tilhørende opplevelser.

Månedens blomst(er)

Turid Jørgensen Rivrud og Bent Bredesen fikk månedens blomst i februar.

En endeløs historie

Oggie's Story etter den dramatiske nedskytingen av " The Silver lady" over Holsfjorden 9. april 1940 har så mange avleggere at den både i Storbritannia og Sylling har blitt "A never ending Story".

Espen Haavardsholm på Tranby – revolusjonær med myke kanter

-Har noen av dere hørt om Espen Haavardsholm? Ingen? - Jo, var ikke det han forfatteren som var her på fredag? -Nei, vi har ikke lest noe av han Men han leste fra ei bok da han var her, Roger gul het den visst og dessuten fikk vi høre fra noen noveller.

Familie på randen

May–Britt Nystrøm med familie opplever tilværelsen som utrygg på toppen av Meren sandtak

Lier Kammerkor med mangfoldig og vakker julekonsert

Jeg har ofte lurt på hvorfor vi liker Kammerkoret så godt.

Men fiskesesongen var ikke over.

Egentlig hadde jeg pakket fiskesakene pent vekk, men da en kompis ville ha meg med på tur klarte jeg ikke styre meg. Vi kastet oss i bilen og dro til Svartputt i Øverskogen. Dette er et svært greit sted å fiske middag. Ikke ligger det langt fra veien, og ikke er det vanskelig å få nok til en middag.

Nyttårsshampoo

På tide å finne fram flaskene og rakettene.

- Amerikas mest hjemsøkte by

På jakt etter Benjamin Franklin og «The Founding Fathers» i Philadelphia.

Tsunamien i Holsfjorden

Visste du at det i 1755 var en tsunami i Holsfjorden? Den var riktignok ikke på størrelse med tsunamiene vi så i Indiahavet i 2004 og utenfor Japan nå i mars.

I Monsens fotspor eller omvendt.

Etter at NRK viste Lars Monsen overleve i Femundsmarka har det krydd av Monsenkloner i nasjonalparken. Sommerferievillmenn har formelig flommet inn i marka, og lokale turgåere sier at det på det verste har ligget oppunder 10 Monsenkloner i telt ved Røas utløp.

En slags julefortelling (1/4)

Svein Trogstad har sendt oss denne julefortellingen, hvor vi møter gutten, Dollar Ola og Trigger, den hvite bikkja. Historien kommer i fire deler, en hver dag frem til jul.

Frivillig arbeid i Afrika

Lærer Siri Kitt Nævestad fra Sylling forteller om sine tre måneder i Ghana sammen med venninnen, sykepleier Hanne Helgesen, også fra Sylling.

Støv suger - lenge leve hybelkaninene

Endelig fredag! Helgefri! Sove lenge! Sløve! Gjøre hva jeg har lyst til! Eller? spør ukens petitskribent, Rune T. Berg ---

De vanskelige bildene

I et par år har jeg tatt bilder på juleballet på Tranby og lagt dem ut på Liernett.

Sommeminne del 3

Camping på 50-tallet

Liers nest farligste bussholdeplass?

Årene går uten at noen gjør noe for å bedre sikkerheten for passasjerene som bruker Liers nest farligste holdeplass.

Hva er så spesielt med Lier?

- Hva sier man når man er langt hjemmefra og skal forklare hvordan det egentlig er i bygda som er så, ja, hva er det egentlig den der? spør ukens petitskribent Knut A. Andersen og forteller at spørsmålet meldte seg med full tyngde, da han i fjor skulle si noen få ord på 125 årsjubileet til kirken i Leer, Michigan ---