Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Provence pr. pedalkraft, perfekt!

Med fare for å gi Liernetts lesere en overdose av sykkelnytt fra inn- og utland, - her kommer nok en etappe.

Som oftest avvikles dette årlige høydepunktet sammen med muntre madammer i moden alder, men en testtur til Normandie i fjor høst, viste at også en mann kan være godt reisefølge. Det fantes derfor ingen grunn til ikke å la han få oppleve Provence.

Etter årets sommer her hjemme var det en litt underlig opplevelse å se skyfri himmel og føle myk varme mot huden etter punktlig ankomst med Brussels Airways i Marseille. Derfra bar det nordover til den gamle pavebyen Avignon, utgangspunkt for sju dager på sykkelsetet.

Værutsiktene er supre for hele uka, med unntak av søndag. Fra Avignon sykler vi gjennom det rene hageland: epler, pærer, meloner, moreller, tomater, gresskar, oliven, og i veikanten vill dill.
Solsikkene som på forsommeren står selvsikkert struttende av gul vitalitet, er nå for det meste et sørgelig syn med hengende, brune hoder. Bare noen få gjenstridige eksemplarer har motstått naturens gang og holder seg godt nok til å bli fotografert. Til gjengjeld er vinstokkene, som i mai ser så grå og tørre ut at en ikke skulle tro det var liv i dem, nå tunge av solvarme, saftige blå druer. Vi kan selvsagt ikke motstå fristelsen til å raske med oss smaksprøver fra både den ene og den andre vingården. Amatørmessige ganer til tross: alt tyder på at 2011 kan bli en edel årgang.

Ruta går også gjennom pittoreske landsbyer, og selv om fransken er rusten, får vi likevel bestilt det vi måtte ønske av forfriskninger underveis. Det skal ikke mer til enn ”une pression, s’il vous plaît” før du har en duggfrisk fatøl foran deg der du sitter under skyggefulle plataner på en trivelig fortauskafé.

Søndag morgen våkner vi til skybrudd og helgrå himmel. Det er nesten så vi føler oss som hjemme. Etter en lang frokost ser det ganske bra ut, og vi legger optimistisk i vei på dagens 70 km gjennom endeløse olivenlunder. Vi har plastposer rundt skoene og regntøy lett tilgjengelig. Det er bra, for yr.no får rett. Idet det virkelig braker løs, øyner vi tilfeldigvis et tomatdrivhus med plass for både sykler, syklister og hundre meter grønne tomater. Der nyter vi en enkel lunsj med croissanter og cider mens regnet trommer mot taket, og det gjør det lenge. Takk til tomatbonden for åpent drivhus i nødens stund!

Resten av uka har vi perfekt sykkelvær, huden skifter farge fra gustengrå til lys brun, hotellene er sjarmerende hvert på sin måte, og vi unngår både punkteringer og andre potensielt stemningsreduserende episoder. Turen ender i den gamle fiskerhavna Cassis ved Middelhavet, en sjarmerende turistfelle med badestrender og kort avstand til de kjente calanques, trange fjordarmer i kystlandskapet vestover mot Marseille.

Provence er ikke området for de slappeste lårmusklene; her er mer opp og ned enn mange andre steder, men legg deg i trening nå og sats på neste sesong. En advarsel: har du først tatt én slik tur, er det lett å bli hekta. Du finner alt om alle turene på www.transprovence.no, og vil du ha papirkatalog, får du dét også.

1/30 (dsc_0021.jpg)
2/30 (dsc_0029.jpg)
3/30 (dsc_0037.jpg)
4/30 (dsc_0040.jpg)
5/30 (dsc_0046.jpg)
6/30 (dsc_0050.jpg)
7/30 (dsc_0056.jpg)
8/30 (dsc_0071.jpg)
9/30 (dsc_0076.jpg)
10/30 (dsc_0086.jpg)
11/30 (dsc_0123.jpg)
12/30 (dsc_0146.jpg)
13/30 (dsc_0147.jpg)
14/30 (dsc_0151.jpg)
15/30 (dsc_0159.jpg)
16/30 (dsc_0166.jpg)
17/30 (dsc_0170.jpg)
18/30 (dsc_0198.jpg)
19/30 (dsc_0202.jpg)
20/30 (dsc_0214.jpg)
21/30 (dsc_0215.jpg)
22/30 (dsc_0219.jpg)
23/30 (dsc_0227.jpg)
24/30 (dsc_8104.jpg)
25/30 (dsc_8120.jpg)
26/30 (dsc_8130.jpg)
27/30 (dsc_8207.jpg)
28/30 (dsc_8252.jpg)
29/30 (dsc_8269.jpg)
30/30 (dsc_8311.jpg)
Reisebrev Sykling

Flere saker fra arkivet

Sol & sykkel, - en suveren kombinasjon

Uklare ferieplaner? Les videre...............

Ferie til gode

Dra på sykkeltur i Normandie. Det gjorde vi, godt regissert av turoperatøren Trans Provence.

Ukens petit er skrevet av

Sverre Granli, Sylling, 57 år, lektor

En livstil å være pasientvenn

Det sier Rigmor Bjørklund som fikk Månedens Blomst i dag.

Hjem til Lier etter hvert

Men det kan ta tid før Thomas Sørum vender hjemover etter suksess på det andre året i Haugesund og som toppet seg med nedsablingen av Viking sist helg, og på søndag er Rosenborg motstander--

Berlin ist viele Reisen wert

Hva gjør to tysklærere når de omsider er blitt kvalifisert til en ekstra ferieuke pga langt fremskreden alder?

Tour de Røros

Thorvald Lerberg: - De sa vi ikke ville gjøre det, men så gjorde vi det likevel.

Markerte sin støtte

Cirka 60 syklister, mange av dem fra Drammen Cykleklubb, møtte i Amtvannsvingen kl 10 søndag og syklet via Sylling og Skaret til campingplassen for å hedre ofrene for terrortragedien i Oslo og på Utøya.

Vårens gjentagelser og mysterium

- Livet spirer og det grønskes i lund og li. Blomstene kommer opp av jorden og bretter seg ut med all sin driv og sjarme.

Avslutningen av fotballsesongen 2007

Hvordan går det med de lokale lagene?

Sommerens utstilling på Bygdetunet

"Med bil og buss i Lier". En reise i eget hode før jeg sykler dit.

Dagens pilegrimer tar bussen

Bibelen er i det lange løp den beste reiseføreren for alle som legger ut på en pilegrimsreise. Men så lenge reisen går på jordskorpa, og vi som pilegrimer er på den slagne landevei, holder jeg en knapp på Lier Historielags leder, Knut Andersen

Lierdagene 2007 er historie

Lierdagene 2007 er over. Det er ennå for tidlig å komme med en oppsummering av dagene

Med Grimsrud til Fjulsrud

Per Grimsrud etterlot seg en litterær arv bestående av alt fra store skjønnlitterære verk til vers, sangtekster, prologer og tekster fra livet i Lier. I boka "Lier i våre hjerter" finner vi eksempler på det meste.

Et friskt pust

Den attesten fikk jeg etter et kort besøk på et eldresenter i sommer, da en smilende eldre kvinne sa adjø --

På to hjul til Trondheim

Rune Berg har sendt oss reisebrev fra en sykkeltur han gjorde sammen med Sigrid Kristofffersen i sommer. Vi kaller det gjerne et sommerminne og oppfordrer alle til å sende inn noen ord fra årets sommer.

Sweden Rock Festival 8.-10. juni 2006

Sol, sommer og øl, men viktigst av alt; masse god musikk! Vi har vært på Sweden Rock Festival 2006!

Pilegrimskveld i Frogner menighetshus onsdag

I morgen kveld kommer Trond Muri til Frogner Menighetshus. På bildet krysser han elven Po før han vandrer videre mot Venezia, som var målet for årets etappe på hans langvarige vandring mot Betlehem.

Sylling fra luften - men når?

Mange takk til alle lesere som brukte litt av solskinnspåsken til å granske flyfotoet fra Sylling og Holsfjorden. Og rett svar er …..

Og engler daler ned i skjul.

Jeg sitter med en varm kopp kaffe og nyter noen grader minus, mens jeg tenker på det som kunne vært.

Fra Hyde Park til Kanada

Hjemme i Sylling på juleferie, fikk endelig Arne Martin Moen (tv), som jobber i London, prøve seg på godt vinterføre sammen med faren Truls Moen.

90 barn i full fart

Nesten 100 små barn hadde funnet veien til Syllingløpet tirsdag kveld

Snart er det jul igjen

Ingen førjulstid uten marked på stasjonstorget og Haugestad, mener de trofaste arrangørene.

Den magiske lille hvite ballen

Ukens petit er ved Ulla Nævestad, Sylling.

Fjerdeplass og bronse

Silje Bæra Hørthe fra Sylling er mest fornøyd med søndagens stafett under NM i terrengløp i helga.

Om å drite i eget rede - Grønne lier under lupen.

For ett år siden, skrev jeg om Grønne Lier. Ikke Grønne Lier fra kommunens skryteplakater, men det Lier man ikke snakker om. Et Lier der andelen urørt natur er redusert fra ganske mye til praktisk talt ingen ting. Nå begynner det å skje ting, men skjer det nok?

Det nærmer seg seriestart for damelaget

Starter hjemme mot Hallingdal.

Søppel ved veiens slutt

Når veien til søppelmottaket blir for lang, er det godt å vite at det er god plass mange andre steder - for den som ikke bryr seg om forsøpling.

Mennesket, det komplette mysterium

- Livet går sin gang, enten det går i kroker eller på skakke, i oppoverbakke eller nedoverbakke, skriver ukens petiskribent Gunnar Langsrud

Høy puls i morgen

- Runar Gilberg i bladet Kondis har sammenlignet hvordan kroppen reagerer under motbakkeløpet i Lier med kroppens reaksjoner under Grefsenkollen Opp, forteller ildsjelene Henrik Helmersmo (tv) og Nils Haugen. Et råd til de 182 som hittil er påmeldt?

Syttende mai i det norske Amerika

- Å høre ”Ja vi elsker” og ”No livnar det i lundar” på norsk i en kirke bygget av liunger langt inne i Amerika er en sterk og vakker opplevelse.

Folk kom tross regnværet

Det er ti år siden kulturminnedagen i 2001, som var første søndag etter 11. september det året. Det regnet da også, og det er ikke det eneste som var felles med dagens markering.

Skrev idrettshistorie

Sammen med lagkameratene Rune Sveinsvoll og Jørn Huseby har Tor Erik Wam fra Lier (på bildet) som første norske lag noensinne klart å kvalifisere seg for Europamesterskapet for lag i ATV-kjøring.

Ny gavebok om vår jubilerende naboby

Drammen, som i hele år feirer sine første 200 år, har som kjent sitt utspring i Lier. Det samme har både forfatteren av byens hittil siste jubileumsbok, Tom Helgesen, og han som bestilte boken, Drammens ordfører Tore Opdal Hansen. Bildet: Tom Schandy og Tom Helgesen fikk mange godord fra ordfører Tore Opdal Hansen, som allerede har bestilt 400 eksemplarer av den nye boken.

Tranby blues og rock 2003

Ikke vet jeg hvor mange som hadde møtt fram i kantina på Kværner, men noen hundre var det. Anledningen var Tranby blues og rock 2003. En gang i året flytter bluesklubben ut av Tranby pub, og inn i kantina på Kværner. Kantina rommer ganske mange, men så vidt jeg kan forstå var det rimelig fullt i går kveld.

Susan Legg nådde målet

Husker du Susan Legg fra New Zealand? Hun gikk fra Trondheim i august i fjor og passerte Lier i oktober. Nå har hun nådd Santiago. Turen tok 424 dager!

Kommer tid, kommer råd

Jeg sitter i skrivende stund på Praha internasjonale flyplass. På grunn av en ganske smal smak i reiser, har jeg det med å havne her. I skrivende stund er jeg p (...)

Bodde i et ungdomsfengsel

Hilde Riis fra Øverskogen tok verken medaljer eller poeng under de olympiske vinterlekene i Lake Placid i USA i 1980. Derfor var innkvarteringen kanskje det mest spesielle OL-minnet for langrennsjenta.

Ytringsfrihet og korrektivtyranni

Petit av Siri Walen Simensen, Egge, journalist i ukebladet Hjemmet.

Tanker om språk og syndefall

Ukens petit er ved Gunnar Langsrud, Beito

Tanker om språk og syndefall

Ukens petit er ved Gunnar Langsrud, Beito

Vellykket åpning av Lierbyen Seniorsenter

Fullt hus og stormende jubel er et uttrykk man sjelden forbinder med Lierbyen, men i dag kom unntaket.

Ukas petit - Mysteriet Hamsun av Thorvald Lerberg

Løste han selv gåten i Drammen?

Lekte, lærte og koste seg

Torsdag 3. august dro 10 ungdommer og to voksne på årets ungdomsutveksling med Foreningen Norden til Liers vennskapskommune i Danmark, Hobro (nå Mariagerfjord).

Vår mann i verden

Lørdag formiddag var utenriksminister Jonas Gahr Støre på Liertoppen, i selve symbolet på den eneveldige blå- røde maktutfoldelsen i Lier på slutten av forrige århundret

St. Hallvardspillet 2008

God stemning på Gilhusodden

Gåselever? - Nei takk!

Du trenger ikke spise gåselever for å ha glede av en sykkeltur i Dordogne, men du slipper ikke unna det faktum at gåsa er en viktig del av næringslivet i denne regionen øst for Bordeaux.

På to hjul langs ”Route des vins d’Alsace”

Hvis du behersker kunsten å sykle, men ennå ikke har bestemt deg for hva du skal gjøre i ferien, kan det være en idé å klikke seg inn på www.transprovence.no.

Det Gamle Reistad Cup 2006

Gikk av stabelen i St. Hallvardhallen lørdag 30. september

Sommerleir for motorsykkelinteresserte

• Har du egen moped/lett motorsykkel ? • Er du over 16 år, og har lyst til å prøve deg på lukket bane med instruktør ? Instruksjoner i kjøreferdigheter, trafikkforståelse og mestring av sykkelen vil bli gitt. • Har du lyst til å bli kjent med andre som er opptatt av sykler og kjøring, og som har et godt sosialt miljø hvor det er plass til flere ? • Da kan du bli med Lier motorsykkelklubb, LMK, til Våler i Hedmark, fra torsdag 1.juli til lørdag 3. juli. Vi har leid banen fredag og har lyst til at du skal være med på denne turen.

En varm opplevelse

Riktignok måtte jeg legge hendene mot stompen til jenta med høydeskrekk og dytte henne oppover det bratteste partiet, men det virket bare positivt på hormonene mine --- , skriver ukens andre petitskribent Gunnar Langsrud

Sommerminne del 1

Årets sommerminne blir på flere deler. Hvor mange er avhengig av vær og skrivelyst. Her følger i hvert fall første del. Hva det blir til videre, får Liernetts lesere se i dagene som kommer. God fornøyelse.

Flott skiføre inn til Nykjua

Min første skitur til Nykjua på mange år, det var kjempeføre. En herlig skitur.

Sommer 7

Sju av i alt åtte

Fisken biter når isen går.

Når isen går på skauen er det godt fiske sies det. Dette er uvant kost for en forhenværende fjellbonde. Der jeg kommer fra heter det at man skal vente til vannstanden i elvene synker. Helt siden jeg flyttet til Lier har jeg vært ute og fisket i iskanten, og resultatene er over all forventning.

Å kåsere i eget reir.

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Viktig rolle for Lene

- Det er viktig å få med Lene Ask Johannesen videre, sier Liungens nye trener Brede Nybråten til Liernett

Nå tennes tusen juletrelys

I løpet av de kommende dagene tennes lysene på minst ti juletrær rundt omkring i Lier.

Eplefestivalen nærmer seg

Tusener er ventet til eplefestivalen, som i år arrangeres for 20. gang. Programmet for de to dagene er omfattende, og det blir mange opplevelser for både barn og voksne.

Juletreets plass i julefeiringen

Ukens gjesteskribent er Brynhild Heitmann.

Den gode Askeladden

Trollspillet til tranbymusikeren, Erik Eriksen, vises på Egge gård fredag og lørdag, begge dager kl. 20.00

Stille dager på hamburgerkafeen

Hos Max ved den tidligere bomstasjonen på Kjellstad er trafikken mindre enn ventet.

Turbok for syklister

"På to hjul 46 Sykkelturer i Drammen & omegn" av Kjell Buene

Men været skifter fort

- Mandag blåste det liten storm på Valdresflya, og veien over fjellet var stengt, men i går var det nesten ingen vind skyfri himmel og 2-3 miusgrader forteller vår mann på Beito, Gunnar Langsrud.

Godt nyttår! Enig……?

Kommentarfeltet

Korpstur i Kjuttaviga

Tranby Skolekorps’ sommertur gikk i år Sørlandets Musikkfestival i Kristiansand. Fredag morgen reiste 70 musikanter og reiseledere fra Hennummarka med retnin (...)

Leder i Liernett - alternativ sjanger

Antakelig blir skolen et hett tema også i neste høsts valgkamp. Verdens dyreste skole gir dårlige resultater på flere felter. Den er dårlig til å utjevne sosiale forskjeller og evner ikke å gi elevene elementære ferdigheter i vesentlige disipliner. Vi ser det hele fra lærersida og lager drama ut av det som er en dramatisk situasjon.

Ingen god fotballuke

- Prestasjonene vil nok variere, sa Lier IL s trener Hans Petter Fuglerud (her tv) før serieåpningen. Det unge lagets tap mot Åssiden viste det i stor grad. Og på Stoppen ble det et nytt tap for Spa/Bra -

Skal det være en høne?

Ukens petitskribent, Bjørg Ege, forteller her om en markensdag i Messines - en liten innlandsby i Algarve.

Tess tross alderen

- Kremmeren som flytta oljå til Østlandet, kaller nettavisen offshore.no Erik Jølberg, som nylig fylte 70 år.

Rebusløp med Røde Kors

Søndag 21. september er det igjen klart for årets rebusløp i Lier i regi av Lier Røde Kors.

Gamma og storbyen

For fire dager siden, sov jeg i ei gamme på Rørosvidda. Man kan nok ikke kalle det vidde der lenger, bjørkeskogen har tatt godt tak. Heldigvis var det ei skikke (...)

Grønne Lier bevares uansett

Det tradisjonelle landbruket må vike når det må skaffes plass til folk og bedrifter som vil til Lier, men et nytt prosjekt sørger for at Grønne Lier skal bestå.

- Klart det går

Noen dager smaker nykokt kaffe og nystekte sveler bedre enn andre dager, søndag var en slik dag. Vi ble med på ”Klart det går” med DOT.

Først ute?

Liernett lot seg friste av de nydelige jordbærene som unge Elise Aas Myhrene solgte på søndag --

Ubrøyta løype gir ro --

Det ble en god gammeldags tur for skiløperne med Breiliflaka som mål på søndag --

Månedens blomst(er)

Turid Jørgensen Rivrud og Bent Bredesen fikk månedens blomst i februar.

Legger opp ---

Rune Owsinski (bildet), tidligere i norgestoppen både i go-cart og motocross enduro, avsluttet sin karrière med et norgesmesterskap i ATV Cross i helga.

Forvist til asfaltjungelen

Grisunger, lam og kalver er et fast innslag under Lierdagene, til stor glede for de små barna

Lars Kolle

Dugnadsarbeider på bokmessa i Lierbyen, stedet der livsvisdommen går til spottpris.

Jan Erik Vold – en poesiens arbeidshest

Det er ikke så mye å rope hurra for som lærer for tida. Men etter andre og tredje time fredag i kantina på Tranby skole, fikk jeg lyst til å slippe løs et aldri så lite, hurra. Der var Jan Erik Vold.

Syklister er hellige kuer

Hvorfor mister enkelte vettet straks de setter seg på et sykkelsete?

Tilbakeblikk på Lierdagene

Lierdagene 2011 er over, og de var bra. Noen mener til og med det var de beste Lierdagene hittil. Vi har flere nye bilder, inntrykk og synspunkter.

Under samme himmel

Niendeklassingene på Lierbyen skole med flott og tankevekkende musikal

Mine byer: Shanghai

Denne gangen guider vår petitskribent, Knut A. Andersen oss inn i Shanghai --

Frisk vind og fullt av folk

Så er julemarkedet på Lier Bygdetun over. Hva er det som gjør ”Glædelig Jul” så populært?

Timeout og ettertanke

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Skolestart

Ukens petit er skrevet av Toril Prytz Kverneng

Godt nyttår

Liernett går inn i sitt sjette år. I en tid da det meste er i forandring er det en respektabel alder, og vi ligger heller ikke på sotteseng

Kjenner du en tysklærer?

Spør i så fall om han eller hun har fått noe faglig påfyll i det siste. Sannsynligvis er svaret nei. Da kan du bringe dette videre:

- Min beste prestasjon hittil

Det kan Andreas Haverstad trygt si etter spurten i landeveisrittet under UM i Bergen i dag.

Gleder så mange

"Øverskauendagen", som ble arrangert på lørdag, er bare ett av av mange arrangement på den godt bevarte gamleskolen.

Klart for gjennomkjøring igjen

Det ser kanskje ikke slik ut på bildet, men nå er det igjen mulig å kjøre gjennom Lierbyen.

På en søndag kveld

16 bilder på ca. 700 meter

Imponerende innsats

Hedda Edsberg Stadheim på Sylling volley Gutter 15 var godt fornøyd med resultatene i Blindheimcup i Ålesund i helgen.

Inspirerer hverandre

I tillegg til sin landslagsaktuelle sønn Tor-Erik, kan Torbjørn Wam glede seg over at datter Lise Christine også viser sitt store talent som ATV-kjører.