Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Fisken biter når isen går.

Når isen går på skauen er det godt fiske sies det. Dette er uvant kost for en forhenværende fjellbonde. Der jeg kommer fra heter det at man skal vente til vannstanden i elvene synker. Helt siden jeg flyttet til Lier har jeg vært ute og fisket i iskanten, og resultatene er over all forventning.

En kamerat og jeg parkerte på Røine. Spente før årets første fisketur, tjuvfiskere på tokt i Øverskogen. Fiskekortkassa var ennå ikke operativ så vi tok sjansen på å fiske uten kort. Nå skal jeg som jeg alltid gjør kjøpe sesongkort så snart sjansen byr seg, så jeg håper jeg blir tilgitt.

Fremme ved vannet konstaterte vi at isen var gått. En bris kruset vannflaten og lette skyer skjermet for solen. Forholdene var perfekte for fisking. 3 timer senere hadde jeg middag til meg selv og noen venner. Som vanlig var årets første tur i Øverskogen en suksess.

Ørreten i marka her vokser fort og er generelt av god kvalitet. Halvkilosfisk er forholdsvis vanlig, og kilosfisk er heller ingen sjeldenhet. Det er ikke vanskelig å skaffe et pent knippe fisk på en ettermiddag.

Hva er hemmeligheten? Jeg fisker normalt med flue, men dette duger ikke i marka her. Vegetasjonen er for tett, og jeg er for dårlig til å kaste. Valget faller derfor på mark eller spinner. Mark er morsomt, spinner er klart mest effektivt. Jeg bruker Vibrax spinnere på fire gram. En kobberfarget som jeg stort sett bruker, en sølvfarget for regn og en svart for mørke. Dette fungerer greit. Jeg anbefaler å ha minst 2 av hver i tilfelle du sliter snøret. Ellers er det viktig å ha så lett utstyr som mulig, minst mulig stang, minst mulig snelle og maks 0,15 med mer tykt snøre. Dette er garantert effektivt.

Så er det tid for middag. Her får du ei ypperlig oppskrift på en suveren ørretmiddag.

Klipp av hode og finner. Salt fisken lett om den skal ligge over natta. Skjær så 2-3 hakk i hver side på fisken. Slik unngår du at den krøller seg i panne. Stek den så på middels sterk varme til kjøttet løsner fra bena. Legg så fisken over på en asjett, skyll panna ren og legg fisken tilbake igjen (uten smør eller olje). Hell over rømme, og la dette koke til rømmen tykner. Pass på at det ikke står for lenge da rømmen vil dele seg.

Agurksalat: Bland bland vann og eddik, rør inn sukker til det smaker godt. Så tilsetter du litt sitron og pepper. Agurken skiver du lettest med en ostehøvel. La agurken stå i laken i kjøleskapet minst en time.

I tillegg pleier jeg å bruke kokt potet og kanskje litt dill eller persille som pynt.

En enkel og utmerket ørret i rømmesaus med agurksalat. Dette er perfekt sommerkost. God appetitt.

PS! Hvor fisket jeg? Jeg skal fortelle det om noen sender oss ei god fiskehistorie.

Flere saker fra arkivet

Men fiskesesongen var ikke over.

Egentlig hadde jeg pakket fiskesakene pent vekk, men da en kompis ville ha meg med på tur klarte jeg ikke styre meg. Vi kastet oss i bilen og dro til Svartputt i Øverskogen. Dette er et svært greit sted å fiske middag. Ikke ligger det langt fra veien, og ikke er det vanskelig å få nok til en middag.

Røyefiske i begynnelsen av august.

Nå kommer røya. Når nettene ikke lenger er fullt så korte og høsten nærmer seg er det mulig å få brukbare røyefangster. All redskap er gangbar, men oteren er nok den farligste hjelperen når du skal fylle fryseren.

Villaksen en saga blott?

Sms`n tikker inn på min manns mobiltelefon; "5,5 kg, du kan bare kjøpe flaska", skriver Tonje Evju i ukens petit --

I Monsens fotspor eller omvendt.

Etter at NRK viste Lars Monsen overleve i Femundsmarka har det krydd av Monsenkloner i nasjonalparken. Sommerferievillmenn har formelig flommet inn i marka, og lokale turgåere sier at det på det verste har ligget oppunder 10 Monsenkloner i telt ved Røas utløp.

Årets lakseeventyr i Drammenselva

Her om dagen ringte kameraten fra Hedemark og annonserte årets ekspedisjon til Laksehimmelen.

Isklatring i Lier

Solbergfossen ligger majestetisk over Tronstad. I dag går assosiasjonene til Vesaas og ”isslottet”. Jeg er en av dem som deriver med slikt – assosierer ting jeg ser med ting jeg har lest. Andre har andre måter å glede seg over naturen på. De klatrer i den.

Lev med og i tiden

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Verken fugl eller fisk

- Det er få ting som opptar meg mer enn dette, skriver Rune T. Berg i ukens petit.

Huleboerne, turtips på slutten av november.

De siste årene har hytteprisene steget til ufattelige høyder, og hytte i Lier er i dag forbeholdt dem med sjusifrede bankbøker. For oss uten millioner på bok, er hulene et fint alternativ. Rundt om i Lier er det mange huler eller ”heller”. Der kan man finne ly for dårlig vær, og en trivelig bålplass, sommer som vinter.

På utrygg is

I løpet av påsken vil isen som ligger lavest trolig bokstavelig talt gå opp i limingen, særlig i sør, melder NVE.

- En suksess ved fjorden

Vestre Sylling og Øverskogen JFF var fornøyd med både været og oppmøtet da de feiret sine 75 år lørdag ettermiddag og kveld

En reise til tomheten

Når livet blir for komplisert

Historien bak mølja

Mølje er mat, i våre dager lettvint mat, rett og slett ”fast food”. Men det sier man ikke.

Isfiske!

Et lite stykke isfiske fra vår kjære bygd

Endelig skikkelig mat på toget.

Nei vi snakker ikke om vakumpakket tørrlefse fra NSB. I dag spiste jeg på togkafeen i Lierbyen. Det var helt klart det beste måltidet jeg noen gang har spist på et tog.

Om tid: 31.01.2004

Tonje Enger kommer med neste bidrag i serien UNG PENN. Tonje er elev i tiende klasse ved Sylling skole, og presenterer her ei novelle med en noe absurd vinkling på temaet tid.

Holiday on Ice

You never Walk Alone.

Agurktid

Som tilbehør til en herlig, nystekt ørret nøt min familie og jeg i dag en like herlig agurksalat.

Kuldeoratoriet

Ukens petit er ved Rune Elven

Timeout og ettertanke

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Øystein tapte

Etter fire runder med hurtigsjakk var det klart - ingen NM-tittel til Tranby.

Reisebrev fra Bloody beach – del 1.

Etter å ha vært med på å sette Bulgarsk rekord i varme, nyter jeg sjøen.

Bygdeborgen på fosskollen – egentlig en bygdeborg?

Som ett av kun fem kulturminner i Lier har bygdeborgen på Fosskollen en viss betydning for hvordan vi tolker fortiden. Det antas at folk fra sør i Lierdalen bygde en festning her om lag år 600 etter Kristus, og at denne beskyttet folk mot ytre fiender på slutten av den urolige folkevandringstida. Er dette egentlig bare spekulasjoner, eller kan man med sikkerhet si at det har ligget en bygdeborg her?

Hvor starter køen?

Noen tanker rundt fletting.

Smuler til de gamle

Lier bruker bare en femtedel så mye penger på pleie og omsorg som de beste.

Til deg som konfirmant

Ukens petit dedikeres til deg du lierkonfirmant --

Vi besøker Liers spisesteder: Solvang

Ved Garsjø ligger to serveringssteder som spesielt friluftsfolket har glede av. Vi har besøkt Solvang, der grøt er hovedattraksjonen.

På laksesafari i Gaula.

Gaula er kjent som en av Norges beste lakseelver. Fra Killingdalen i Ålen til Øysand i Melhus renner den 125 km. Laksen stopper i Haltdalen ved Eggafossen. Der blir den stående å stange før den igjen setter kursen mot havet.

Vedlikeholdsfella

Ukens petit er av Rune Elven

Nettsjekking

Ukas petit er skrevet av Ingvild Prytz Lerberg

Nytt turkart for Finnemarka

Nytt turkart for Finnemarka er nå til salgs i butikkene og hos Drammens og Oplands Turistforening. Det forrige turkartet for Finnemarka som kom ut i 1993, var modent for revisjon nå.

Vi besøker Liers spisesteder: Zomin Takeaway

Fra høyrefløyen i den lille drosjebua ved meierigården i Lierbyen selges det spennende sushi- og thairetter.

For en opplevelse!

En liung banket på døra forleden. Det var Torger Kraugerud (på bildet th) som fortalte at han lenge hadde hatt lyst til å bestige Knutshøi, og lurte på om jeg kunne tenke meg å være fjellguide for ham.

Liungen tapte igjen

Liungen åpnet forrykende og ledet 2-0 etter snaue 6 minutter. Derfra og inn var det lettvinte baklengsmål i bøtter og spann.

Siste loppemarked på Øverskogen?

I helgen ofret Roar Skjeggerud og femti andre innsatsvillige øverskauinger til sammen mange hundre timer for å skaffe samfunnshuset sårt tiltrengte inntekter.

Over 90 med på skikarusell

Høydepunktet var premieutdelingen etter avlutningen i lysløypa i Øverskogen ----

Ja vi elsker en god diskusjon.

Noen mener man bør forby muslimske jenter å gå med slør. Dette er for å frigjøre dem det gjelder, sies det. Samtidig er det ikke mange som bryr seg om at folk går med satanistiske symboler på jobben eller skolen. Skal vi forby alle religiøse symboler i for eksempel skolen – eller gjelder dette bare de som hører til en religion vi oppfatter som undertrykkende?

”Don’t die”

Ukens petit er av Rune Elven

300 kilometer blodslit

Det er ikke bare i Lier man sliter med oversvømmelser. Gjermund Frostad fighter i gjørmehavet i Polen.

Lokal støtte til ny løypemaskin

Løypekjørerne Øyvind Melgaard, Knut Espen Riis og Arve Markussen er blitt belønnet for sin dugnadinnsats

St. Hallvardspillet

Om å koke suppe på en spiker

Forfatterbesøk på Tranby skole

Intervju med forfatteren Pål Gerhard Olsen

Lite vann i elva

I hvertfall til vårflom å være.

Kongene av Lierelva.

Ingen kjenner Lierelva som Tom Erling og Bjørnar. De to siste dagene har de svømt og padlet fra Dammyrdammen til Crossbanen ved Fugleruds gartneri.

Suveren i Fjellmaraton

Gjermund Sørstad fra Sjåstad var en klasse for seg selv på Beitostølen, men det var flere gode lierplasseringer.

Uforglemmelig tur

- Den som tror at man må slite seg opp til en eller annen topp for å oppleve en nydelig tur, bør ta seg en tur på Gjende i midten av april før det blir vann på isen, skriver Gunnar Langsrud på Beito

Har du tid?

Tidsklemma fra et annet perspektiv.

Kritikk er noe dritt

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

Kommer tid, kommer råd

Jeg sitter i skrivende stund på Praha internasjonale flyplass. På grunn av en ganske smal smak i reiser, har jeg det med å havne her. I skrivende stund er jeg p (...)

Lier-nett kommer til å forsvinne snart!

Vi har som vanlig store planer - eller visjoner som det heter i næringslivet. Dette medfører at vi er i ferd med å vokse ut av serveren vår. Nå har vi byttet leverandør, og vi må flytte hele siden over på ny og bedre server.

Mer sambruk

- Det er plass til både publikummere og svømmeklubben enda flere timer i uken, uttaler Tor B. Heiberg, leder i klubben.

Tøv av Drammens Tidende

Løypekjører Anders Haverstad synes lørdagens oppslag i Drammens Tidende om at det var siste helg for skientusiastene i marka var fullstendig feil

Om å drite i eget rede - Grønne lier under lupen.

For ett år siden, skrev jeg om Grønne Lier. Ikke Grønne Lier fra kommunens skryteplakater, men det Lier man ikke snakker om. Et Lier der andelen urørt natur er redusert fra ganske mye til praktisk talt ingen ting. Nå begynner det å skje ting, men skjer det nok?

Middelaldermarked på Gilhusodden.

I forbindelse med St. Hallvardspillet arrangerte kulturkontoret middelaldermarked. Jeg fikk smake både lefse, gjeddeburger og kaffe, og led på ingen måte noen nød på min tur tilbake til svunnen tid.

Kulturhus - et kulturelt løft!

Lier Kulturråd ønsker å belyse debatten rundt er fremtidig kulturhus i Lier med noen kulturelle betraktninger.

En ny opplevelse

- Jeg har i alle år vært en aktiv bruker av Finnemarka, forteller Turi Andersen i Kanada i Lier og som gleder seg over stadig nye erfaringer med nye sider av friluftslivet ---

Den som glemmer lokalhistoria

Ja, hva med den?

Leter etter hjerterom

Akkurat nå sitter det om lag 250 norske tenåringer og gleder seg til å reise ut i verden som utvekslingselever.

Positive opplevelser

Lier IL s unge dommer Cathrine Bergan har høstet masse positive erfaringer i Norway Cup

Lierdagene er døde, lenge leve Lierdagene.

Lierdagene har funnet sin form, nå bør vi gjøre noe med innholdet

Reisebrev fra Bloody beach - del 2

Kommentar av Rune Elven

Vi besøker Liers spisesteder: Cafe Gourmet

Midt i kjøpesenterjulen fristes vi av ribbe, julepølse, medisterkaker og surkål fra Cafe Gourmets trauste og gode kjøkken, som dessuten byr på mye mer enn julemat. Om Gourmet er et passende navn, er derimot en annen sak.

Hvilke spillere forsvinner?

Forsvinner Liungens mest rutinerte spillere ut av klubben denne uka? Fire av dem er avbildet her --

Reisebrev fra Filips by – del 3

Neprotivoknstitutsilonstøuvatelstøuvajte

Her er nye Liungen

Vi har vært på treningskamp med kamera.

Vinterlykke

- Trikkeskinnene ligger foran meg og glinser i den glitrende sola, skriver ukens petitskribent Rune T Berg.

Vi besøker Liers spisesteder: Eiksetra

- Vi har middag også, forklarer Truls Hafslund. Han bestyrer Eiksetra, det tradisjonsrike serveringsstedet som tilhører Lier kommune og driftes av Drammen og Oplands Turistforening.

Ukens Petit

Ukens petit er ved Gunnar Langsrud (66), opprinnelig fra Hurum, har bodd 35 år i Sylling, før han flyttet til Beito.

- Håper at noen hører meg og svarer

Liernetts unge skribent Ane Borghild Herber forteller om sin far, radioamatøren Robert. Fra Asdøltjern er han og sønnen Koenraad i kontakt med likesinnende fra hele verden.

Olivenhøsting

I dag har jeg høstet i egen hage.

Hjem til Lier etter hvert

Men det kan ta tid før Thomas Sørum vender hjemover etter suksess på det andre året i Haugesund og som toppet seg med nedsablingen av Viking sist helg, og på søndag er Rosenborg motstander--

Tiden er unik for den enkelte

Ukens petit er ved Nina E. Johnsen, homøopat, Gullaug. Nina er leder for Buskerud Venstre, medlem av Lier kommunestyre og formannskapet. Ikke minst er hun mor til tre.

En skikkelig nyttårssmell

- Første nyttårsdag var et høydepunkt for guttene i nabolaget, forteller Rune Elven i ukens petit

Den onde viljen

Ny bok av lierforfatteren, Karin Fossum. Den niende med overbetjent Konrad Sejer

Ekte agurknytt

Helge Heen på Tuverud Gård gleder seg over solskinnsdager, for da griller folk og spiser mye agurk. I alt 190 tonn agurker dyrkes frem på gården i løpet av fire avlinger i året.

Røykvarslerens dag

Fredag 1. desember er Røykvarslerens dag. Vi går inn i en brannfarlig periode nå med mørketid, levende lys og mer fyring i huset.

- Finn fem feil!

Håvard Benjamin Rype påpeker fem feil i saken om kulturhus i sitt innlegg

Må ha det - bare må ha det… eller?

Ukens petit er skrevet av Rune T. Berg

Reisebrev fra Kong Filips by – del 2

Her i Bulgaria sliter jeg med et lite paradoks. På den ene siden får maten jeg spiser fart på magen – samtidig som det tidvis kan være vanskelig å finne et egnet avtrede.

MayGunn Riis i Galleri Perrongen

Med adresse i Lier, atelier i Asker og med skarpt blikk for Svalbadrnaturen.

Artikkelkommentarer på Liernett

Informasjon om endret praksis og krav om innlogging for å kommentere enkelte artikler

Legevakta i Drammen

For noen år siden, så fikk kommunestyret i Lier den glupe ideen at man skal skulle nedlegge legevakta i Lier, og heller gå over til at man skulle bruke legevakta i Drammen.

Tok bølgen

Liers G-13 lag laget målkalass i den første kampen, mens de andre lagene måtte avgi poeng i søndagens kamper i Norway Cup

Ei uke med Solskjær

Martin Ovenstad Rønning (14) fra Liungen har vært Buskeruds eneste representant på fotballakademiet til den tidligere United-spissen

- Klart det går

Noen dager smaker nykokt kaffe og nystekte sveler bedre enn andre dager, søndag var en slik dag. Vi ble med på ”Klart det går” med DOT.

Umulig å sammenlikne forskjellige kommuner

Dette skriver rådmannen som svar på oppslagene om hvor lite penger Lier bruker på pleie og omsorg pr. innbygger.

Fem år og like langt?

Liernett så dagens lys for fem år siden. Nå er det nok med nettavis.

Hard ved

Oppunder en fjellknast står ei fjellbjørk --

Spredt boligbygging

Søren Falch Zapffe (H) forsøker å belyse dette temaet

Bestem på søndag!

Vi minner om valglokalene åpner kl 16.00 i dag søndag 9.9 og har åpen til kl 20.00. I morgen 10.9 åpner lokalene kl 09.00 og holder åpent til kl 20.00.

I morgen øker fraværet.

Skoleelever blir syke, voksne menn skulker jobben og dataspillkremmerne gnir seg i hendene. The burning crusade er på vei ut til brukerne.

Pappas datter - bloggeren fra Sylling

Liernett har møtt Ida Pettersen (17), jenta bak en av Liers mest leste blogger.

”Never Change a Winning Team"?

Høyrepolitikeren Truls Moen har dermed forklart oss hvorfor vi skal stemme Høyre. Eller kanskje det var Ulla han mente?

Hvem har det verst?

Hvem har det verst?, spurte jeg Thorvald på vei til friluftsgudstjenesten på Lier bygdetun i dag. Hvem trenger menighetens støtte mest?, hvem er det som nå trenger vår støtte for å møte hverdagen eller naboen. Hvem har det verst? Dette er egentlig et dypt spørsmål. På den ene siden er det et spørsmål om hvem som selv synes de har det verst. På den andre siden, hvem har det objektivt verst, om man legger allment aksepterte normer for livskvalitet til grunn.

Nyttårsshampoo

På tide å finne fram flaskene og rakettene.

Brannfare nyttårsaften 2006

Manglende snødekke på hustak, verandaer og i naturen generelt krever ekstra oppmerksomhet rundt bruk av fyrverkeri i år.