Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: 20fa883e2072e80212b61e2b46343548

Olivenhøsting

I dag har jeg høstet i egen hage.

Oppmuntret av veldig gode tilbakemeldinger fra tidligere år, utstyrte jeg meg med spann og kurv og la i vei. - Du kan begynne å høste grønne oliven nå, sa gartneren. - Men de svarte,  må du vente med til å høste ut i november.

Antrekk shorts, topp og sandaler – 25 grader varmt og en liten bris. Ikke å forakte i oktober.

Hvilke oliventrær var av den grønne sorten, og hvilke var sorte? «Se på fruktene, og om noen har begynt å bli blåaktige». Jeg av sted. Jammen meg, tror jeg de fleste trærne har sorte oliven, men et par trær med helt grønne. Høyt henger de – og beske er de. Jeg fikk da samlet meg noen grønne, og plukket med meg noen mandler på veien tilbake.

Så til verket – for det er en møysommelig prosess før oliven er gode å spise. - De grønne skal bankes, sa gartneren. - De sorte skal snittes. OK da. Jeg, fram med trefjel og hammer. Ett til to bank på hver oliven. Forkleet kom fort på, for her sprutet oljen/saften ut. Så opp i vann. Der skal de ligge i en uke til 14 dager hvor jeg må bytte vann hver dag. Må smake om den ekle beske smaken er borte.  Deretter er det tid for i saltlake – til de er passe salte, og senere ned på glass med oregano, (mye) hvitløk, noen blader fra sitrontreet og et par laurbær-blader, - kanskje chili, hvis man liker de ekstra sterke. Så er det bare å helle på vann og forsegle med olivenolje, - og så vente minst 14 dager før de kan spises. Naaam.
Ferdig med banking av oliven, synes jeg meg fortjent til noen mandler og fortetter bankingen på dem. Fra terrassen ser jeg ned på rosépepper-treet hvor pepperen lyser rødt. Granateplene er høstet og er holdbare helt til jul.  Da kan vi begynne å høste appelsiner.                                                                                                                                                    

Jeg har hatt store ambisjoner i år om å høste mine oliven og så få presset egen olivenolje. - 19 kg oliven gir en liter olje, sa gartneren. Oi. Mye jobb for lite resultat, tenkte jeg. – og sikkert ikke ekstra virgin engang. Det blir en tur hjem til Tranby i oktober, men ned til Algarve igjen i november for å høste sorte oliven. Men jeg tror nok mange av mine sorte oliven vil ende som nedfallsfrukt.

Gjesteskribenten har jobbet i Lier kommune i vel 25 år, de fleste årene på Nordal skole. Hun sluttet for to år siden.
Nå har hun blitt "en trekkfugl" og er i Algarve cirka fire måneder i året.

Forrige artikkel:Tess tross alderenNeste artikkel:Bekmørkt i Liergatene?
Flere artikler

2022 Sylling Hardcode