Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Kremen av norsk ungdom – helter i fredstid

Ukens petit av Rune Elven

- Dere er kremen av norsk ungdom, sa oberstløytnanten da jeg møtte til rekruttskolen på Steinkjær en januardag i 93.

Tre måneder senere fikk jeg enveis flybillett til Kirkenes, hvor en ny oberstløytnant igjen erklærte meg for krem å være. Nå med ny innpakning. Førstemann mente vi som hadde møtt til førstegangstjeneste var krem, og at sivilarbeidere og fritatte ikke var det. Oberstløytnant nummer 2, mente vi hadde kommet til den beste tjenesten i forsvaret.

Nye tre måneder senere søkte jeg befalsutdanning. På Kongsvinger festning møtte jeg atter en ny oberstløytnant som kalte sine håpefulle, "kremen av norsk ungdom". Vi skulle ikke være i tvil om at vi var en utvalgt elite, som hadde valgt så vel den hardeste som den beste utdanningen forsvaret kunne tilby.

Etter å ha snakket med andre kremtopper om dette, viser det seg at de aller fleste fikk beskjed om at de var i hærens beste avdeling og som sagt kremen av norsk ungdom. Dette kom alltid i oberstløytnantinnpakning. Troppsbefalet var som regel av en annen oppfatning, og lot sjeldent en anledning til å dupere oss passere.

Nå, 11 år etter at jeg fikk 6000 kroner og en diplom for snaue 2 år som rene prakteksemplaret av norsk ung mann, har jeg begynt å ane ugler i mosen. Til tross for at førstegangstjenesten stort sett var en endeløs rekke av meningsløse oppgaver utført i all slags vær, har de fleste bare godt å si om tida som krem. Når mannfolk får i seg et par stive, er det ikke måte på hvilke bragder de utførte i uniform. Alle har det til felles at de opererte innenfor den beste avdelinga i forsvaret. For noen dreier det seg om komfort – andre utførte heltedåder av uante divisjoner i eliteavdelinger som beskrives med skjelvende og etter hvert litt grumsete stemme. 

Etter å ha  fått det hele rimelig på avstand, kan jeg konkludere med at mine heltedåder og skills, stort sett kan oppsummeres slik:

1) Jeg lærte å re opp senga og pusse skoene mine, og jeg sluttet med begge deler så snart jeg begynte å gå i dongeri på jobben igjen
2) Jeg var nesten alltid våt, selv om alle var enige om at vi hadde verdens beste utstyr til vårt formål.
3) Jeg lærte at det som betyr noe er å skjønne en ordre, om man er enig betyr ikke så mye.
4) Jeg vet akkurat hva jeg skal gjøre den dagen Sovjetunionen cruiser over Finnmarksvidda i stridsvognene sine, og jeg er i stand til å se forskjell på tanksene.
5) Jeg vet vekt og lengde på alle hærens våpen, og vet hvilke det er dumt å være utstyrt med når man skal gå langt.

Det begynner å bli lenge siden noen kalte meg kremen av noe som helst. Jeg tror ikke lenger jeg er en del av en elite. Stort sett handler det om å komme seg på jobb fra mandag til fredag og å avreagere i helgene. Noen ganger savner jeg å være kremen av norsk ungdom, men det går fort over. Jeg har sluttet å tro på en kommende atomkrig, og jeg er overbevist om at utstyret jeg har pakket ned i HV- sekken i boden, ikke ville være til hjelp om ulykka skulle være ute. I stedet satser jeg på at Russerne oppfører seg og at det snart kommer en ferie. På stedet hvil.


2 kommentarer

Mandag 19. februar 2007 09:45: Kame Ramann
"Det begynner å bli lenge siden noen kalte meg kremen av noe som helst. Jeg tror ikke lenger jeg er en del av en elite."

Det var da bitre ord fra en kremtopp i kremen av distriktets nettaviser. Gå ut og gled deg over livet! Vårsola er rett rundt hjørnet.

PS
Husk skokrem!
Tirsdag 19. oktober 2010 14:04: maximus
"Etter å ha snakket med andre kremtopper om dette, viser det seg at de aller fleste fikk beskjed om at de var i hærens beste avdeling og som sagt kremen av norsk ungdom. Dette kom alltid i oberstløytnantinnpakning. Troppsbefalet var som regel av en annen oppfatning, og lot sjeldent en anledning til å dupere oss passere."

HAHAHAHAHAHAHA!!!

Dette er en av de beste, morsomste, og mest presise artiklene om verneplikt/førstegangstjeneste jeg har vært borti:-)

Flere saker fra arkivet

Underholdningsbehov

Ukens petit av Rune Elven

Guttekonferansen- Ungdom mot Narkotika

Vi dro til en stand hvor vi møtte Magne Richardsen som er en aktiv deltager i UMN.

Disiplin, respekt og tradisjoner

Femten år gamle Ramneet Kaur fra Punjab imponerte tranbylærere og kommunalsjef Kirsten Bøckmann

Tida flyr -

- Jeg sitter her på flyet og ser utover havet en solskinnsdag i ferien min, forteller Rune T Berg i ukens petit -

Lærerlykke

- Skattelistene er offentliggjort, og nettopp i disse tider hender det fra tid til annen at elever søker meg opp og stiller spørsmål om hvorfor jeg er lærer når lønna er så lav, skriver ukens gjesteskribent, Rune Trolsrud Berg, som er lærer ved Tranby skole.

Marathonmannen/ skomaker bli ved din lest

En gang skulle jeg løpe marathon...

Kunnskapsturnè i Idretts-Norge

Halldor Skard, Bente Skari og Johan Kaggestad var suverene forelesere i Drammen.

- Har ingen anelse om hvor stor Ulla-effekten har vært

Arbeiderpartiet kan i likhet med Høyre være fornøyde med årets skolevalg, hvor de hver stakk av med 1/3 av stemmene. Men Petter Dreier (Ap) tror det skal mye til før de puster Høyre i nakken førstkommende mandag.

Tok 17. mai på etterskudd

17. mai betyr mye for norsk-amerikanere, men feiringen må ofte legges til andre dager.

Norsk gullgodhet

Ukens petit er ved Rune T. Berg.

I dannet lag -Hva er galt med dagens ungdom?

Nå er det juletider, og denne gangen mener jeg det virkelig. Det eneste som minner om høsten er været, og i de tusen hjem er nok nissene på vei ned fra loftet. Marsipan, det er godt det. Jeg sitter her og drikker gløgg i stedet for min vanlige kveldskaffe. Ute henger tåka tykk, og inne lukter det av nellik.

Brødrene Henriksen hamlet opp med Norges beste sjakkspillere

Liertoppen og Tempo sjakklubb fra Drammen, arrangerte i dag en sjakkhappening av de sjeldne. Vår beste sjakkspiller gjennom mange år og kometen Carlsen på 13 spilte mot publikum på Liertoppen.

Minneord: Stian Søderholm

Det vil alltid være en stol som står tom når familien samles ---

737

Vi snakker ikke om fly, men om at Liernett snart fyller 3 år. Hva er status så langt?

Lykkepotten til Lier

Full uttelling for Lier-kvinnen som vant 13,7 millioner i Viking Lotto onsdag kveld

Round kick ga diskvalifisering

Finn Olav Ulvund gledet seg likevel over oppvisningene til søstrene Kristin (tv) og Hanne i deres finaler.

I grønn ledelse

Kristiane Brudevoll fra Lier ble i helgen valgt til nestleder i Miljøpartiet De Grønnes ungdomsparti Grønn Ungdom.

Åpen scene

På åpen scene sist fredag var det mange bra band – det klart beste var Dead Sheriff fra Drammen. Over hundre tilskuere hadde kommet seg på konsert.

Nattcafè på Tranby

Menigheten på Tranby arrangerer fortsatt nattcafè for ungdom mellom 14 og 18. Dette er et svært populært tilbud – og ungdommen driver stort sett dette selv.

Tidenes langrenns-prestasjon for Storbritannia

Frances Lütken fra Sylling deltok i Sapporo i 72.

Kritikk er noe dritt

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

Tenk på et tall…

Han har alltid trent, og han har ført statistikk over all trening. Jeg fikk kikke i statistikken og fikk et sjeldent innblikk i en idrettskarriere der drivkraften har vært alt annet enn medaljer og ære. Jan Terje Nilsen har satt seg mål for sin egen del, og han har nesten alltid nådd dem.

I skyggen av en sommer

“In the lost Childhood of Judas, Christ was betrayed”. (unknown – so far)

Månedens blomst(er)

Turid Jørgensen Rivrud og Bent Bredesen fikk månedens blomst i februar.

Gamle barn og små bestemødre

Ungdommen vil ingen ende ta.

Abba i Drammen teater

Lier Ten Sing og Tranby skolekorps tok med seg Abba i teateret og tok publikum med storm.

Hummer og kanari

Noen ganger er det vanskelig å se retningen for bare saker.

Avholdt lærer slutter

Marit A. Myhre ønsker flere møteplasser i kommunen der flyktninger og liunger kan møtes

Mandag begynner skolen

Dessverre har den gode feriefølelsen i år blitt forstyrret medienes elendighetsbeskrivelser av norsk skolehverdag. Så hvordan er den gode skolen? Vi henger oss på debatten og oppfordrer deg til å gjøre det samme.

Vi tar en til mens vi venter.

I dag er jeg på reisefot. Det betyr i praksis at jeg kan se fram til en dag med køer og venting. Kanskje ikke så rart at jeg tar en til. Jeg sto opp i sjuti (...)

Det mest hjemsøkte stedet i Norge?

Bli med på vandring i de nedlagte avdelingene på Lier sykehus. På nettet.

Nytt familiemedlem i høst?

Fem av de 25 ungdommene som har vært samlet på Ål denne uka mangler vertsfamilie, sier Cecilie Jacobsen i AFS, Norge til Liernett i dag

En dag jeg våknet var Lier-nett vekk.

Jeg har gjort det til vane å ta en tur på nettet mens jeg drikker morraskaffen. Startsiden min er naturligvis Lier-nett, man må ta med de treffene man kan få. Det som møtte meg denne dagen var ei feilmelding. - Ikke nå igjen, tenkte jeg – kanskje litt bortskjemt etter noen måneder uten problemer av noe slag. Det skulle vise seg at vi hadde problemer så det holdt.

Fem år og like langt?

Liernett så dagens lys for fem år siden. Nå er det nok med nettavis.

Mennesket, det komplette mysterium

- Livet går sin gang, enten det går i kroker eller på skakke, i oppoverbakke eller nedoverbakke, skriver ukens petiskribent Gunnar Langsrud

Karrierevorta

Ukens petit av Ingvild Prytz Lerberg

22. mai i Pigbeatens tegn

Lørdag 22 mai besøker verdens nest største Pigbeat- Band Tranby. Stedet er Tranby Pub og bandet er The Mighty Humburgers. Bandet som har som hovedmål å gjøre denne verdens jammerdal til en vesentlig mye bedre plass å være. Det gjør de med litt skitten, rå, partyrock med masse humør og spilleglede., eller pigbeat som de kaller det.

Program for guttekonferansen

Hva skjer'a?

Glem hukommelsen

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Lev med og i tiden

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Mangler vertsfamilier

I august kommer Baris (15) til Norge.

Veilys i Lier

Så er vi atter en gang i gang med diskusjonen om veilys i Lier om sommeren. Og det er en som ikke gir seg, og det er Nina Johnsen.

- Har et krystallklart regjeringsalternativ

Petter Dreier (Ap) svarer på Ståle Sørensens (V) innlegg om kaos på sosialistisk side

Vestlandske kristenfundamentalister

Hvilken historie ville du ha valgt? Ukens petit er ved Svend Asbjørn Sylling.

Det gode forbildet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, reporter i ukebladet Hjemmet

Hvem har det verst?

Hvem har det verst?, spurte jeg Thorvald på vei til friluftsgudstjenesten på Lier bygdetun i dag. Hvem trenger menighetens støtte mest?, hvem er det som nå trenger vår støtte for å møte hverdagen eller naboen. Hvem har det verst? Dette er egentlig et dypt spørsmål. På den ene siden er det et spørsmål om hvem som selv synes de har det verst. På den andre siden, hvem har det objektivt verst, om man legger allment aksepterte normer for livskvalitet til grunn.

Foring av folkevalgte

Ukens petit av Ulla Nævestad.

Å kåsere i eget reir.

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Om å ta konsekvensen av et valg.

I kveld var vi på folkemøte om kulturskolen. Der fikk vi høre frustrerte foreldre snakke om demokrati, og lokalpolitikere som lovet å prøve så godt de kunne. Dette er ikke noe nytt fenomen, heller en del av vårt lokaldemokrati. Man har alltid for lite penger, og når budsjettdebatten har vært nok ganger gjennom mediekværna, kommunemølla og et par folkemøter, stilner stormen.

Hærverk og bråk eller storm i et vannglass?

Sinte naboer har lenge irritert seg over ungdommens festing på Svangstrand i Sylling. De klager på bråk, forsøpling og bilkjøring. I natt gikk det så langt at politiet ble tilkalt.

Nettsjekking

Ukas petit er skrevet av Ingvild Prytz Lerberg

Ikke så forskjellig fra oss

Ukens petit er ved Torger Almaas, Sylling

Lier Volleyballklubb herrer elite – Til kvartfinale i NM

Lier vbk videre til kvartfinale etter seier mot OSI.

Reisebrev fra Kong Filips by – del 2

Her i Bulgaria sliter jeg med et lite paradoks. På den ene siden får maten jeg spiser fart på magen – samtidig som det tidvis kan være vanskelig å finne et egnet avtrede.

Om å spare i en tid da vi oppordres til å sløse.

Det kan ikke være lett å være lokalpolitiker i Lier om dagen. Folkets mest betrodde kvinner og menn står i spissen for en uvikling de er misfornøyd med, og de virker nærmest handlingslammet i forhold til å gjøre noe med den.

- Sett egne grenser for pengespill

87 prosent av Norges befolkning mener de ikke har problemer med pengespill. De 650.000 øvrige bør ta en titt på spillevett.no før både vett og penger forsvinner.

25 år med eldres dag

Bak scenen står en sjuåring og tripper. Finklærne er nystrøket og skoene er blanke. Det er Besteforeldrenes dag på skolen, og han skal opptre.

Halve vettet borte

Ukens petitskribent Gunnar Langsrud forteller her om hva som skjer med en mann i møte med to nonner på Besseggen -

Varmt nok

Da jeg mønstret av Liernetts bakerovn etter Lierdagene, trodde jeg det verste var over.

Åpent møte om integreringspolitikken

Torsdag hadde Lier Arbeiderparti inviterte til åpent møte om integreringspolitikken i kommunen på Voksenopplæringa i Lierbyen

Hyggelig på biblioteket

Det er det forresten bestandig. Men ved å utvide aktiviteten utover lån av bøker og CD’er kan tydeligvis trivselsfaktoren økes ytterligere.

Pressemelding fra Lier Volleyballklubb herrer elite

Denne helga har vi spilt 3 treningskamper mot 2 andre elitelag og ett førstedivisjonslag. Kampene har gitt oss mye nyttig erfaring og god trening frem mot seriestart neste helg!

En julehistorie

Responsen på å få inn julehistorier fra leserne har vært laber, men en av Liers flittigste skribenter har ringt og fortalte at hun hadde opptil flere historier på lager. Det var bare å komme innom i Bakerikvartalet andre etasje.

Liermann har skrevet Norges beste bok

Gert Nygårdshaug fra Lier har i følge en folkejury skrevet Norges beste bok

Lier svarte ikke til forventningene

Dette sier Ellen Benestad til Østlandets Blads nettutgave. Ellen Benestad begynte 30. juni i år som Kommunalsjef, med ansvar for kultur, undervisning og barnehager i Lier Kommune

Den beste sommeren er nå

Ukens petit av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

Finale i Leirdalen

Lier Motocrossklubb arrangerer Lierklassiker`n 2007 med, blant annet, innlagt Nordisk Mesterskap i klasssisk sidevogncross på lørdag og søndag.

Eksamenstortur

Ukens petit er skrevet av Rune T. Berg

Tranby blues og rock 2003

Ikke vet jeg hvor mange som hadde møtt fram i kantina på Kværner, men noen hundre var det. Anledningen var Tranby blues og rock 2003. En gang i året flytter bluesklubben ut av Tranby pub, og inn i kantina på Kværner. Kantina rommer ganske mange, men så vidt jeg kan forstå var det rimelig fullt i går kveld.

Forfatterbesøk på Tranby skole

Intervju med forfatteren Pål Gerhard Olsen

Guttedrøm oppfylt

- Fra jeg var seks år har totuesenmeters topper i Jotunheimen vært en stor hobby, sier Sondre Helgesen, opprinnelig fra Kanada i Lier og som her viser fjellområdet og toppen Ama Dablam i Himalaya.

Verdens beste ornitologiske kommune i 2035?

Jeg søker med dette stillingen som kommunal fuglekassesnekker

Vis respekt - vær en lagspiller

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Dette skal bli et topplag

I dag morges hadde liungen trening – trening blir det mye av fremover. Om vi skal tro påtroppende trener Kjersti Thun.

Liung vant NM-runde

Seier til Jan Rune Fuglerud i klasse MX2 og tredjeplass til Jørgen Broch MX2 junior i NM i motorcross på Lunner viser at Lier Motorsportsklubb er blant Norges beste

Hattrick av Sørum, ungjentene imponerte.

Liungen – Skjetten 5-1. Skjetten var ingen match for Liungen på hjemmebane. Liungen hadde stort sett ballen, vant de fleste duellene og brente uendelig mange sjanser.

50 (per)cent - it’s good to slæp off

Ukas petit

Vedlikeholdsfella

Ukens petit er av Rune Elven

Opp alle jordens konsumenter

Første mai - liten grunn til å flagge?

Salmekveld

Salmekveld med ønskekonsert ved ukas begynnelse i Sylling kirke.

Kjersti Wold på Tranby

Niende november var forfatteren Kjersti Wold på Tranby bibliotek Der ble hun intervjuet av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby ungdomsskole

Kloakkstank eller spor av fremmedfrykt?

Liernett kommenterer planutvalgets behandling av ventemottaksaken.

Snåsamannens "ukjente onkel"

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Store sportsmenn

Ukens petit er ved Jan Terje Nilsen, lærer ved Sylling skole

Smertefull skriveknipe…

Ukens petit er ved Rune T. Berg

- Norge er verdens beste land å bo i , men vi kan bli bedre!

Dette budskapet har LO-leder Gerd- Liv Valla og leder i Norsk Tjenestemannslag, Turid Lilleheie med seg når de onsdag 25. august inviterer til omfattende NTL arrangement i Drammen

Min samboer og jeg

Ukens petit er ved Sindre K. Nordengen, videregående student ved medier og kommunikasjon på Norloff mediagymnas

I morgen øker fraværet.

Skoleelever blir syke, voksne menn skulker jobben og dataspillkremmerne gnir seg i hendene. The burning crusade er på vei ut til brukerne.

På skytetrening med Christoffer

Skyter femmere på hundre meters avstand.

This is Eastbourne

Business as usual in Eastbourne. Selvmordsbombere og oversvømmelser på øyriket har ikke knekt the good old Dunkirk- spirit’n

Gamma og storbyen

For fire dager siden, sov jeg i ei gamme på Rørosvidda. Man kan nok ikke kalle det vidde der lenger, bjørkeskogen har tatt godt tak. Heldigvis var det ei skikke (...)

Knurring og bjeffing i nattemørket

- Jeg lå varm og søvrig i senga i går natt etter å ha lest i KK om at jenter må bli mer hund; knurre litt, bjeffe litt, skriver Elin Fauske i Ukens petit.

I Monsens fotspor eller omvendt.

Etter at NRK viste Lars Monsen overleve i Femundsmarka har det krydd av Monsenkloner i nasjonalparken. Sommerferievillmenn har formelig flommet inn i marka, og lokale turgåere sier at det på det verste har ligget oppunder 10 Monsenkloner i telt ved Røas utløp.

Jeg klarer det sjøl

Ukens petit er skrevet av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Et sangerliv - ukas petit av Thorvald Lerberg

Medalje for 30 års innsats i Sylling sangkor

Liernetts presentasjon av toppserien 2006

Sjette mai braker det løs borte mot Sandviken.