Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Halve vettet borte

Ukens petitskribent Gunnar Langsrud forteller her om hva som skjer med en mann i møte med to nonner på Besseggen -

Hvis dere nå like før vi skal feire jul, undrer om jeg har opplevd noe i år 2010 som er verd å minnes, så er svaret ja: Jeg fikk nemlig et fantastisk jobbtilbud i året som gikk. Men la meg første minne om noe jeg skrev i januar i år, nemlig at jeg en søndag for en del år siden møtte to nonner i det bratteste partiet på Besseggen; to gråtende kvinner som hadde pådratt seg svære gnagsår og så sårt trengte hjelp for å komme seg ned til Gjendeosen før mørket falt på.

Som dere kanskje husker fikk nonnene den hjelpen de trengte, og vel så det. Ja, det virket faktisk som de etter en god stund helt glemte gnagsårene. Må innrømme at jeg brukte atskillig lenger tid enn strengt tatt nødvendig på å plastre nonnenes hæler, atskillig lenger tid enn jeg for eksempel ville brukt på å plastre Einar Gelius og biskop Kvarmes sine hæler, om det var de som der og da hadde trengt hjelp for å komme seg videre. Og grunnen til at jeg tok meg så god tid med plastringen, var som kjent at jeg lik Bill Clinton, har en meget spesiell legning, men at jeg som sagt bruker Compeed i stedet for sigar når jeg vil heve en kvinne opp i den 7. himmel.

Hva jeg tidligere ikke har fortalt, var at disse to nonnene, som altså aldri før hadde opplevd å kjenne en tinderanglerhånd stryke mot huden sin, ba om å få e-postadressen min, for som de sa; “Sjefen vår vil sikkert velsigne deg med noen gudsord når han får høre at du har reddet oss fra å måtte krype inn i en luftambulanse for å komme oss frem til målet for turen“. Og adressen min, den fikk de, selvfølgelig. Men dessverre slet Johannes Paul II med både Parkinson og leddgikt på den tiden, så jeg hørte aldri noe fra ham.
Men til min store overraskelse fikk jeg tidlig i sommer en epost fra Vatikanet, underskrevet av Pave Benedikt XVI; Rapporten fra de to nonnene hadde nemlig dukket opp da paven dro ut en skuff med støv på, som ikke hadde vært åpnet siden den forrige paven døde; og etter å ha lest rapporten, hadde paven tatt kontakt med nonnene; som kunne fortelle at de etter turen på Besseggen ikke lenger hadde følt behov for oppleve hektiske hyrdestunder i det hele tatt; Og nå lurte paven på om jeg kunne tenke meg å bli ambulerende fotsoneterapeut og gjøre forebyggende innsatser i klostrene, som han kalte det. Paven ga videre uttrykk for at han etter å ha opplevd svært mye ubehagelig i den senere tid, var blitt bekymret for hva som kunne komme til å skje i fremtiden hvis de katolske nonnene klarte å oppnå full likestilling, og at han derfor ville være føre var.

Å bli tilbudt en så spesiell jobb av selveste paven, det var stort; Ja. - mye større enn jeg kunne takle; Jeg mistet rett og slett bakkekontakten; Svevde liksom rundt i en slags rus; Inngåtte avtaler ga jeg blaffen i. Møtte jeg venner, så jeg dem ikke, tenkte overhodet ikke på å bestige 2000-metere, eller gå turer på Besseggen osv. Sånn fortsatte det helt til et gammelt ord dukket opp i minnet; at det er når en mann får ubendig lyst til å gjøre en kjempeinnsats for en kvinne, at halve vettet som regel blir borte; Da fikk føttene mine igjen kontakt med bakken, og jeg kom til at det sikkert vil bli ekstremt varmt i disse klostrene dersom ekspertene får rett i at det snart blir mye varmere på kloden enn det er nå, og naturligvis altfor hett for en tinderangler fra Beito; Så jeg meldte fra til katolikkenes overhode at jeg dessverre måtte takke nei til jobbtilbudet, og begrunnet det med at jeg heller vil starte som Vismann og sitte på en stein og veilede rådville folk om liv & levnet, men at jeg først må skaffe meg en reinfell å sitte på, for jeg er så plaget av en kronisk blærekatarr - dette skrev jeg til paven, men lovet samtidig, som et plaster på såret, at hvis han kunne skaffe meg et sitteunderlag som er så varmt at jeg blir i stand til å lufte saker og ting hele året uten at det går ut over helsa mi, så skal jeg gjerne komme ned til Vatikanet en snartur og lære ham hvordan man kan få nonnene til å holde seg på matta til evig tid.

Men uansett hva paven svarer, vil jeg neste år prøve så godt jeg kan å holde de løfter jeg har gitt; blant annet skal jeg kose meg i den nye kafeteriaen til Grethe ved Gjendeosen, og bli med seniorskipper Kåre på båttur etterpå. Og møter jeg juniorskipperen utenfor Spar på Beitostølen (eller andre steder) neste sommer, skal jeg vise normal høflighet og si god dag god dag Harald Rune! Med disse ordene ønsker jeg dere alle en velsignet julehøytid og et godt nytt år med mytji lys og mytji varme!

Gunnar Langsrud

Flere saker fra arkivet

Mennesket, det komplette mysterium

- Livet går sin gang, enten det går i kroker eller på skakke, i oppoverbakke eller nedoverbakke, skriver ukens petiskribent Gunnar Langsrud

En varm opplevelse

Riktignok måtte jeg legge hendene mot stompen til jenta med høydeskrekk og dytte henne oppover det bratteste partiet, men det virket bare positivt på hormonene mine --- , skriver ukens andre petitskribent Gunnar Langsrud

Ikke bare bare å bli gammel --

Ukens petit er ved Gunnar Langsrud, Beito.

Ikke noe med sex å gjøre

- Tenk om jeg kunne bedt henne med på skitur, skriver ukens petitskribent Gunnar Langsrud på Beito.

"Seiglivet virus"

Ukens petit av Gunnar Langsrud, Beito

For en opplevelse!

En liung banket på døra forleden. Det var Torger Kraugerud (på bildet th) som fortalte at han lenge hadde hatt lyst til å bestige Knutshøi, og lurte på om jeg kunne tenke meg å være fjellguide for ham.

Kvinnen på eggen

Ukens petit er skrevet av Gunnar Langsrud, Beito

Rapport fra Valdresflya

- Det har kommet et par cm i løpet av natta og det snør fortsatt litt, fortalte vår petitskribent på Beito, Gunnar Langsrud, i formiddag.

Lier SVs dilemma

Lier SV må snart bestemme seg for hva de skal mene om ledervalget på SVs landsmøte til helgen. Det behøver ikke være vanskelig.

Min barndoms jul

Vi har utfordet noen av våre bidragsytere til å beskrive sin barndoms jul. Gunnar Langsrud, petitskribent og utflyttet liung, Knut A. Andersen, leder av Lier Historielag, og Liernetts medarbeider Svend Asbjørn Sylling har sendt oss hver sin.

Line Baugstø på Tranby skole

Denne gangen har vi ikke den tradisjonelle reportasjen fra besøket, men går rett på intervjuet. Tradisjonen tro er det laget av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby.

Min samboer og jeg

Ukens petit er ved Sindre K. Nordengen, videregående student ved medier og kommunikasjon på Norloff mediagymnas

Uforglemmelig tur

- Den som tror at man må slite seg opp til en eller annen topp for å oppleve en nydelig tur, bør ta seg en tur på Gjende i midten av april før det blir vann på isen, skriver Gunnar Langsrud på Beito

Kunsten å bygge uten penger

Penger var det for lite av, og alle visste at det var andre og viktigere behov. Men beslutningen var tatt, og beslutninger endrer man ikke. Forfatteren av ukens petit har forsøkt å forestille seg beslutningsprosessen i forkant av et påkostet byggverk.

SVAR TIL TONJE EVJU

Jeg leste med interesse ditt innlegg i Liernett, om hvor makta egentlig er. Svaret er helt enkelt.

Det gode forbildet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, reporter i ukebladet Hjemmet

Menneskeverd er vel et begrep de fleste voksne burde kjenne

Min søster, Inger, fortalte en gripende og forargende historie i dag. På en bytur, tidlig på ettermiddagen, fikk hun øye på en eldre uflidd mann, som lå og kavet på brosteinen og prøvde å komme seg opp på en benk.. langbuksen var iferd med å sige ned, men han klarte ikke å dra den opp selv.

Et sted å være, et sted å lære

Her om dagen fant jeg igjen en haug med gamle ukeplaner som jeg laget til klassene jeg hadde på slutten av 70 – tallet. Kort tid etter snakket jeg med en lærer som i vår hadde vært i Finland for å gjøre seg kjent med den finske suksesspedagogikken. De to hendelsene fikk meg til å skrive følgende

Om tid: 31.01.2004

Tonje Enger kommer med neste bidrag i serien UNG PENN. Tonje er elev i tiende klasse ved Sylling skole, og presenterer her ei novelle med en noe absurd vinkling på temaet tid.

Men været skifter fort

- Mandag blåste det liten storm på Valdresflya, og veien over fjellet var stengt, men i går var det nesten ingen vind skyfri himmel og 2-3 miusgrader forteller vår mann på Beito, Gunnar Langsrud.

En natt i Trollheimen

Ukens petit er ved Gunnar Langsrud, opprinnelig fra Hurum, bosatt i mange år i Sylling, nå pensjonist på Beito.

Det gjelder å ha tur --

Ukens petit er ved Gunnar Langsrud, Beito

Fra Lier til tinderangling i Jotunheimen

Folk i fjellet er så glad i gamle mennesker, sier Kari og Gunnar Langsrud. De flyttet fra Sylling i fjor, da Kari ble pensjonist. Så er de ikke noen vanlige pensjonister. Friluftsentusiastene elsker tinderangling. De bestiger topper i Jotunheimen. Fra sin praktfulle restaurerte bolig i fjellbygda Beito har de utsikt til flere av toppene

Ukens Petit

Liernett har den siste tiden knyttet til seg flere skribenter som har lovet å levere et petit med jevne mellomrom. Først ut på nye Liernett er Gunnar Langsrud. Gunnar Langsrud (66) er opprinnelig fra Hurum, men bodde i Sylling i vel 35 år. Pensjonisten har nå flyttet til Beito og fjellet sammen med kona Kari. Gunnar har en lang yrkeskarriere bak seg.

Ei jente i løypa

I helgen møtte en av våre gjesteskribenter designeren til Therese Johaugs superdrakt.

Forfatterbesøk på Tranby skole

Intervju med forfatteren Pål Gerhard Olsen

Kremen av norsk ungdom – helter i fredstid

Ukens petit av Rune Elven

Lykkepresset

Ukens petit er ved Siri Walen Simonsen, reporter i ukebladet Hjemmet.

Jakten på Judas

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Biskopen besøkte Oddevall skole

Sjefen over alle sjefer mente en 2 klassing at biskopen var. Det var starten på en fint møte med elevene på småskoletrinnet og biskopen.

Mange baller i lufta

- Noe av det verste jeg vet er utpregede nei-mennesker med "vondt i vil-ikke`n", skriver Rune T Berg i ukens petit.

Bussturen

"Skriv om oss da". Det var oppfordringen ukens petitskribent, Rune T. Berg, fikk for en tid siden ---

- Du vet vel hvem jeg er?

Det er ikke helt uforståelig at mye som sies og skrives kan bli misforstått. Forstått?

Slipp mennene til!

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Nykjuadagen 2007

Første av to artikler. Noen refleksjoner

- Unnskyld, hvordan kommer jeg meg til Lierbyen?

KOMMENTAR: Kollektivtrafikken i Lier er ikke lett å forstå seg på for reisende som kommer med tog.

Vigdis Hjorth tilbake på Tranby bibliotek.

For tre år siden gjestet hun biblioteket og begeistret både lærere og elever. Nå var det tid for å gjenta suksessen. Lektor Lars Kolle i samarbeid med David Rivelsrud og biblioteket gjorde som vanlig de nødvendige forberedelsene. Konferansier og underholdere ble plukket ut blant elevene. Dermed var alt klar for en populær forfatter med talent for skuespilleri.

Kunsten å sitte eksamensvakt

Endelig er dagen her som jeg IKKE har lengtet etter

Hvor starter køen?

Noen tanker rundt fletting.

Positive opplevelser

Lier IL s unge dommer Cathrine Bergan har høstet masse positive erfaringer i Norway Cup

Til bautaen i Maidalen

Bill Young tilbake på stedet der onkelen, Sergeant Pilot Jack Clifford Carpenter, døde 9. april 1940.

En smak av Edens hage

Ukens petit er ved Gunnar Langsrud, sprek pensjonist, Beito, huring med cirka 30 års botid i Sylling.

Jan Kjærstad på Tranby

Oda Kyrkjerud, 10. klassing på Tranby med dypintervju av forfatteren

Lite informasjon fra Lier kommune

Gode råd er som kjent dyre, og bedre blir det ikke når rådmannen overser rådene.

Jeg klarer det sjøl

Ukens petit er skrevet av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Gud på nettet

Her om dagen skrev vår Herre seg inn på kommentarsida til Liernett

Kjersti Wold på Tranby

Niende november var forfatteren Kjersti Wold på Tranby bibliotek Der ble hun intervjuet av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby ungdomsskole

Men hva hvis dersom?

Avstemningen om kulturhuset har ikke satt strek for diskusjonen. Nå florerer hypotesene om hvordan avstemningsresultatet kunne blitt annerledes.

Mine steder: Veierland

I løpet av 2009 tok Knut A. Andersen med Liernetts lesere med til elleve byer og steder som har betydd noe spesielt for ham. I ukens petit avrunder han med et vinterbesøk på sin ungdoms ferieøy, Veierland.

Lærerlykke

- Skattelistene er offentliggjort, og nettopp i disse tider hender det fra tid til annen at elever søker meg opp og stiller spørsmål om hvorfor jeg er lærer når lønna er så lav, skriver ukens gjesteskribent, Rune Trolsrud Berg, som er lærer ved Tranby skole.

-- Ingen spesiell glede å nå målet

-- Opplevelsene underveis var det viktigste. Det sier Aasmund Lyhus når han minnes avslutningen av turen Lindesnes – Nordkapp til fots i 1977. Da han nådde Nordkapp etter nøyaktig fire måneders marsj viste kalenderen 20. september, og langs veien var det allerede noen snøfonner. Han har også gått Oslo – Bergen i strålende vær. Aasmund Lyhus har vært en av ildsjelene i Lier Historielag i snart 30 år. Han har sin del av æren for at Lier Bygdetun framstår som et kulturelt samlingspunkt.

Saken druknet i andre saker

- Dersom du ikke ønsker noe oppstyr rundt en sak, så gjør du som flertallpartiene gjorde med svømmehallsaken, uttaler Knut Røssum i Lier Arbeiderparti.

Timeout og ettertanke

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

- Det går alltid et tog?

- Vi har kronisk mangel på folk som kan gjøre vedlikeholdsarbeidet på jernbanen, skriver Olav Breivik (V).

Varmt nok

Da jeg mønstret av Liernetts bakerovn etter Lierdagene, trodde jeg det verste var over.

Sylling -Skaret/retur

For en tid siden var jeg innom et antikvariat i Gamla Stan i Stockholm. Der fant jeg et gammelt xylografi av Svangstrandveien.Veien er et fremragede stykke ingeniørkunst og bygd etter datidens mest moderne prinsipper.

NOAS reagerer sterkt

En kvinnelig beboer på Lier Ventemottak ble, i følge NOAS (Norsk forening for asylsøkere) ved avdelingsleder Sylo Taraku (på bildet), nektet å bli sendt til sykehus, men leder ved Ventemottaket på Lierskogen, Harald Nesset, er sterkt uenig i påstanden.

Tanker ved sommerens slutt

Ukas petit er skrevet av Rune T. Berg

Kalenderforvirringen oppklart

Leseren som påpekte at Lier kommune henviste til en utdatert kulturkalender, viste seg å ha rett

Boksalg og leseglede

Elevrådet på Heia skole ønsket å tjene penger, men ønsket samtidig å gjøre noe for skolens elever. Emilie og Teoline solgte bøker til 1. trinn.

Fra novisiat til kunstnerskap

I St Hallvard kloster i Sylling endte nonnene sitt virke i 1957. Mens angen av fordums sortkledde kvinner pirrer fantasien og den stolte, hvitreiste bygningen ønsker velkommen, anes magi - stille ro - litt sånn ærbædig fordragelighet - kunst!

Guttedrøm oppfylt

- Fra jeg var seks år har totuesenmeters topper i Jotunheimen vært en stor hobby, sier Sondre Helgesen, opprinnelig fra Kanada i Lier og som her viser fjellområdet og toppen Ama Dablam i Himalaya.

Om å spare seg til ruin

For en tid siden døde en venn av meg. Han var så til stede i mitt liv at da jeg helt til slutt sa: ”Vi snakkes,” visste jeg at den samtalen ville komme før eller siden.

Tranby blues og rock 2003

Ikke vet jeg hvor mange som hadde møtt fram i kantina på Kværner, men noen hundre var det. Anledningen var Tranby blues og rock 2003. En gang i året flytter bluesklubben ut av Tranby pub, og inn i kantina på Kværner. Kantina rommer ganske mange, men så vidt jeg kan forstå var det rimelig fullt i går kveld.

Lierdagene i støpeskjeen

Kommunen må spare, og kultursjefen vil gjøre de populære Lierdagene mindre ressurskrevende. Samtidig er det er flere påtrengende utfordringer.

Vil ha folk på klubben

Lite folk på Sjåstad Fritidsklubb.

Minneord: Stian Søderholm

Det vil alltid være en stol som står tom når familien samles ---

Ledsager meldt seg

Øystein Tveten, som er svaksynt, kan se frem til opphold på Beitostølen i januar --

New York, New York

I ukens petit reflekterer Knut A. Andersen over sitt første møte med New York, en by han kom til ved en tilfeldighet og som han har besøkt fra tid til annen i de etterfølgende innpå førti årene.

Sylling og Oddevall skolekorps 70 år

Invitasjonen til jubileumskonserten fikk meg til å minnes fine år som instrumentløs korpsarbeider i Sylling Skolekorps

Hva vil vi med kulturhus

Og hvem skal fortelle oss det?

Hardt rammet av tenk-om-trollet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Kunsten å servere gruff i en slurk

Ukens petit er ved Ulla Nævestad, Sylling

Dagbøker fra Gøteborg

dagbøker fra Gøteborg 2002

Vi dummer oss litt ut fra tid til annen

Vi er i ferd med å avslutte saken om ventemottaket. I vår dekning av saken har vi fått til dels sterk kritikk – noe absolutt berettiget.

Fikk Kolberg spesiell behandling?

Forskjellbehandling av politiske partier, mener Frp s Bjørg Myran (på bildet), men virksomhetsleder på Liertun hevder at det har vært kommunikasjonssvikt med politisk sekretariat --

Åpen scene på fredag den 13.

Åpen scene ble arrangert i Lierbyen fredag den 13, og Lier-nett stakk innom. I underkant av 100 tilskuere ble servert en konsert av vanlig god kvalitet, og alle var tydelig fornøyde.

- Du har neppe hørt om Clifton, Texas

I løpet av noen tiår utvandret 860 000 nordmenn til Amerika, de alle fleste som økonomiske flyktninger, skriver Knut A. Andersen, som i ukens petit stopper på en kirkegård langt inne i Texas ---

Leder i Liernett - alternativ sjanger

Antakelig blir skolen et hett tema også i neste høsts valgkamp. Verdens dyreste skole gir dårlige resultater på flere felter. Den er dårlig til å utjevne sosiale forskjeller og evner ikke å gi elevene elementære ferdigheter i vesentlige disipliner. Vi ser det hele fra lærersida og lager drama ut av det som er en dramatisk situasjon.

Nalumpæra lyste i minnet

Til Bygdetunet på jakt etter en svunnen ungdom

Verden er ikke den samme lenger

Jeg la meg utenfor Schengen, og våknet opp godt innenfor. Snakker om dårlig vakthold.

En julehistorie

Responsen på å få inn julehistorier fra leserne har vært laber, men en av Liers flittigste skribenter har ringt og fortalte at hun hadde opptil flere historier på lager. Det var bare å komme innom i Bakerikvartalet andre etasje.

Intervju med Thorvald Steen

Skrevet av Kjersti Sofie Halvorsen Løvåsdal 9. klasse Tranby skole

Hva er vitsen med et lokalt e-verk?

I følge gamle tradisjoner, så skal enhver kommune i Norge ha sitt lokale e-verk, som har til oppgave og skaffe innbyggerne strøm. Men etter at det ble åpnet for fri konkurranse på dette markedet i 1991, så har mange kommuner solgt unna sitt lokale e-verk. Etter det jeg kjenner til, så er visst Lier E-verk ikke av de tøffeste når det gjelder pris på strøm til innbyggerne, tvert om så ligger de i klassen for de rimeligste. Og dette er bra.

Sommer 6

Seks av i alt sju

Guttekonferansen- Ungdom mot Narkotika

Vi dro til en stand hvor vi møtte Magne Richardsen som er en aktiv deltager i UMN.

Flatære ballær

Etter påsken ruller fotballen igjen på toppnivå. Ukens petiskribent, sarpingen Jan Terje Nilsen, som er bosatt i Sylling, gir oss noen glimt fra Østfold, den gang fylket dominerte norsk fotball

Underholdningsbehov

Ukens petit av Rune Elven

Snåsamannens "ukjente onkel"

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

En politiker blir til

Man kan tenke seg en person, mann eller kvinne, spiller ingen rolle, som er samfunnsengasjert, og vil gjerne være med på å gjøre vårt samfunn bedre.

Fem år og like langt?

Liernett så dagens lys for fem år siden. Nå er det nok med nettavis.

Høstferie med innhold

Høstferien ble annerledes for mange 10. klassinger fra Tranby skole. 1. oktober reiste to busser fra skolen med 87 elever og 16 voksne. Målet for turen var Polen og Tyskland med Aktive Fredsreiser som teknisk arrangør. (Bildet er tatt ved Auschwitz II Birkenau)

Deadline

Om oss som sitter inne i finværet.

Vår mann i verden

Lørdag formiddag var utenriksminister Jonas Gahr Støre på Liertoppen, i selve symbolet på den eneveldige blå- røde maktutfoldelsen i Lier på slutten av forrige århundret

Laguna Beach, fantasi eller virkelighet?

I sin niende petit om steder han har et spesielt forhold til, er Knut A. Andersen denne gang innom en by han første gang møtte i bokform og ventet mange år med å besøke. Besøket fikk uventede konsekvenser.

I dannet lag -Hva er galt med dagens ungdom?

Nå er det juletider, og denne gangen mener jeg det virkelig. Det eneste som minner om høsten er været, og i de tusen hjem er nok nissene på vei ned fra loftet. Marsipan, det er godt det. Jeg sitter her og drikker gløgg i stedet for min vanlige kveldskaffe. Ute henger tåka tykk, og inne lukter det av nellik.