Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Fra novisiat til kunstnerskap

I St Hallvard kloster i Sylling endte nonnene sitt virke i 1957. Mens angen av fordums sortkledde kvinner pirrer fantasien og den stolte, hvitreiste bygningen ønsker velkommen, anes magi - stille ro - litt sånn ærbædig fordragelighet - kunst!

Det er kunstneren Ragnar Olaf Hauge, produsent Kristin Akasi og kunstformidleren Anne Gravdal som residerer den ærverdige eiendommen i østre Sylling nå. Inne i den gamle spisesalen - der nonnene inntok sine måltider - oser det av gjestfrihet og raus standard. Klassisk musikk, hverdagslig tematikk og frodige digresjoner tråkler nye refleksjoner. Det må være noe med dette stedet og noe med disse menneskene – formidling av livskunst og kunst – det er bare å nyte og ta i mot!

  Kristin Akasi og Ragnar Olaf Hauge.

Villa St Hallvard, parken med skulpturer.

Villa St. Hallvard
Hauge, Akasi og Gravdal har tryllet frem forgangen idyll. Den gamle klosterhagen står i regnet og nikker. Gressganger og blomster og løvverk favner skulpturene til Hauge. De har merket eiendommen med sin eksistens og ser ut som de alltid har stått her. Det er som en svart kjortel streifer mot irret kobber.
Hauge leder an inn i kjøkkenet sitt. Akasi byr på kaffe. Hauge forklarer sitt virke. – Jeg er forsker, sier han. – Bak alle mine arbeider og uttrykk ligger spørsmålet jeg forsker på, hvorfor er vi her?
Litograf, keramiker, skulptør, fotograf, filmskaper, maler. For egen del tenker jeg – livskunstner. I egne øyne – et menneske som bruker materien for å utforske det. Hauge filosoferer over livet. – Plan A = det du har vært, plan B = det du ønsker å være og plan C = det du ikke kan se = det du skal ta i mot med glede, smiler kunstneren ved det rause kjøkkenbordet.
Hauge tipper tilbake i tid – helt til Hans Nielsen Hauge. Hauge? Jada disse to er i slekt. Om livets viderverdigheter er de kanskje ikke å sammenligne, men store tanker har de som fellestrekk – så visst.

Klosterkirken ute; Villa St Hallvard

St. Hallvard kloster
Klosteret ble opprinnelig bygd som sommervilla for den katolske biskopen Johannes Olav Fallize. Den sto ferdig i 1907 og kapellet ble reist i 1913. Det var den katolske menigheten i Norge som skaffet midler til dette for å markere biskopens 25 års jubileum som katolsk geistlig i landet.

Bakgrunnen for novisiatet var et økende behov innen sykepleie og menighetsarbeid. Rekrutteringen tok seg opp etter hvert og søsterordenen åpnet hospitaler i flere norske byer.
Nonnenes hverdag startet ved fem-tiden på morgenkvisten - bønn og meditasjon. Ellers besto dagen av undervisning, praktisk arbeid, flere bønner, skriftlesing og andakt. Men sosialt samvær var tydelig fokus. I spisesalen som i dag er et gedigent kjøkken sitter samtalene fortsatt igjen i vegger og tak. Huset bærer preg av lystige disputter fremført på fremmede språk. Nonnene kom vesentlig fra Liechtenstein, Nederland, Belgia, Tyskland, Frankrike og Polen. For en nydelig bukett de må ha vært i klosterhagen.
Sviktende tilgang på noviser gjorde at novisiatet ble lagt ned i 1957. Eiendommen sto tom til Olav Skaar kjøpte den i 1968. Samme år ble kapellet avvigslet. Bygningene ble nå benyttet til tjenestebolig for ansatte på Skaar.
I 1987 livner det til i det gamle klosteret og Villa St. Hallvard puster igjen.

Klosterkirken.

Maria med Jesusbarnet.

St Hallvard Liers helgen, glassmaleri

Levende Villa

Akasi, Gravdal og Hauge synes det er hyggelig at det gamle kapellet fra 1913 fortsatt er et rom i bruk. – For ikke lenge siden hadde vi foredrag her, smiler Akasi. Og hun beretter om utstillinger, konserter, vigsler og faktisk nå også en katolsk dåp.
Historien om den talentfulle akvarelleleven Kristin manes frem av Hauge. – Hun var så dedikert, smiler han og Akasi legger til at hun hadde et inderlig ønske om å lære å trykke dyptrykk. Med varsomme stemmer og inderlighet forklarer de to prosessene i et grafisk trykk. Lidenskapen høres knapt – den kjennes – svelges - og to ihuga visuelle kunstnere eier nå også ordets makt - mens gåsehuden reiser seg på oss som tar imot.
Tiden flyr – avskjed – men velkommen tilbake. Det gamle korset på kapellet er brukket. Hauge har tegnet et nytt – det har symboler og tematikk som passer seg fordums prakt – og vi er invitert til avdukning. Villa St. Hallvard har evnet kunsten – magi - og godt å være til. Akkurat nå behøver jeg ikke vite hvorfor jeg er her – det holder med at jeg faktisk er her. Nedover den ubesudlete innkjørselen - den som bare er til for at noen bruker den - hvisker det noen franske pikestemmer fra syrinhekken, mens jeg tenker på den planen jeg ikke kan C.

Kunst Sylling

1 kommentar

Onsdag 4. juli 2012 22:53: Catharina
Kan man komme på besøk?
Uanmeldt eller er det åpningstider?

Flere saker fra arkivet

Stemningsfull førjulsstund

Julegran i parken og tente fakler viser veien til årets juleutstilling i klosterkirken på Villa St Hallvard i Sylling.

Velg klosteret i helga

Gå i kloster – i hvert fall for et par timer. I forbindelse med kunstmønstringen Kunst rett vest holder 9 lierkunstnere atelierene sin åpne for publikum i helga

En fornemmelse av å være menneske

Nå bør folk kjenne sin besøkelsestid og ta turen til de lokale kunstnerne som er med på kunstmønstringen ”Rett Vest”. Til helga står atelierer og gallerier åpne, og publikum får møte kunstnere og høre - og kanskje se hvordan kunsten blir til.

Førstedivisjon neste år?

- Jeg har stor tro på at Reistad rykker opp, sier Erik Bjørnstad som har noen av sine gamle håndballelever involvert i kvalifiseringa i Bergen helga

St. Hallvard slo Ål 40-16

- Ål tapte mot St. Hallvard frå Lier i fyrste runde i NM i handball torsdag kveld, skriv avisa Hallingdølen.

Første skoledag for 1 klassingene ved Oddevall skole

16 spente førsteklassinger møte opp torsdag ettermiddag kl 16.30 ved Oddevall skole for å starte første skoledag. Lærer Hilde L Karlsen og Inger Lise tok godt i mot både barn og foreldre utenfor. Skolekorpset spilte flott for 16 stolte barn. Rektor Hauge Ønsket alle velkommen og han var veldig fornøyd å se så mange smilefjes .

Kunstopplevelser på sensommeren

Blant de 112 kunstnerne fra hele Vestregionen er seks lokale kunstnere kommet gjennom nåløyet til "Kunst rett Vest 2008"

Seks Lierkunstnere med i ”kunst rett vest”

Liernett besøkte en av dem.

Per Kr. Strand ny kunstformann

Lier kunstforening har valgt Per Kr. Strand til ny styreleder og har programmet klart for resten av året.

Ønsker å bli journalist

Ane Borghild Herber (14), elev i 9. klasse ved Lierbyen skole, har praksisuke på Liernett.

Skaperglede

Sandra Eikeland og og hennes lærer Anne Persson Hetland kunne glede seg over en flott utstilling under UKM på St Hallvard skole.

Besøk Bygdetunet på søndag!

Det er masse kulturtilbud for hele familien søndag 14. september når Kulturminnedagen arrangeres

Informasjon om spillet og lauget

Informasjon om Sankt Hallvard-foreningen, Sankt Hallvard-spillet og Sankt Hallvard-lauget

Fremst i flokken

Ukens petit er ved Truls Hallingstad

Liers G15 og J14- lag til åttendelsfinale

Petter Wesselcup i håndball.

Et prikkfritt arrangement

Liernetts håndballekspert Torbjørn Hauge (på bildet) oppsummerer Sør-Norge Cupen i Syllinghallen

Varierende resultater fra Lierlagene i Petter Wessel- cup (håndball)

- Vi var ustabile og motstanderne var gode, sier Christoffer Holmen (Reistad 15) på telefon.

Søk stillheten

Hva med å kombinere trim og lokalkunnskap? ---

Gir regelmesssig mosjon

"Ukas kulturminnepost" har både et helseaspekt og et lokalhistorisk moment i seg.

Fornøyde kunder

Butikksjef Ole-Morten Dyve og leder for Vangen Mat, Odd Arne Vangen kan gi kundene et langt bedre tilbud i utvidete og moderniserte lokaler.

Hei alle sammen!

- Kronprinsen viser en imponerende evne til å møte elevene, sier rektor Unni Aadalen etter hans besøk på St Hallvard Videregående skole der temaet var verdighet.

Vennskapelig dyst

Skisportens festdag i marka bidrar til å knytte og befeste godt vennskap. Her skiskytter Anders Brun Hennum (tv) fra Lier og kamerat Lars Petter Hauge fra Valldal -

Fjolls til fjells

- Hva i all verden er den greia med å dra til fjells midt på våren? Det spørsmålet stiller vår gjesteskribent Elisabeth Thomte Edvardsen.

Hvem er mest kjent av alle de 23.000 liungene?

Noen av Liers mest kjente personligheter savnes på listen over kjente liunger.

Tut og kjør

Ukens gjesteskribent ser rødt i møte med uvørne bilister på vei gjennom Lierdalen.

Et flott utsiktspunkt

Markatraverne har god tid til å finne denne kulturminneposten før den tas ned.

- Store opprykksjanser

Det mener trener Anders Ruud Gundersen etter at det er klart at St Hallvard Håndballklubb får spille om den siste plassen i neste års 1. divisjon.

Thank you very much

Ukens gjesteskribent er Elisabeth Thomte Edvardsen.

Slit gjennom 60 år

Ukas kulturminnepost går til en plass omgitt av steingjerder.

Bestekompiser på to forskjellige lag

Lars (tv) fra Frisk, Asker og Simen fra Asker SK har holdt sammen siden de begynte i barnehagen --

Signe Eira med miniutstilling på Hovedbibliotekets kultur- og bokkafé

Vi har et helt spesielt ansvar for holde den samiske kulturen i hevd her i landet. Signe Eira står utrettelig på for å gjøre oss opplerksom på akkurat det. På lørdag hadde hun rigget opp en miniutstilling på Hovedbiblioteket i Lierbyen.

Spillere med stort potensiale

Strømsgodsets leder Jon Røgeberg har stor tro på disse seks fra Lier som spilte eliteturnering i Kristiansand i helga.

Kjempebra for Sylling IF

- Vi har stor tro på at jobben hans vil bli en stor lettelse for oss tillitsvalgte, sier leder Hanne M. Gravdal etter at Odd Arne Vangen ble ansatt som daglig leder i foreningen.

Daglig leder i Sylling IF?

Et arbeidsutvalg vil vurdere ansettelse av daglig leder i 50 prosent stilling.

Liung ny kommunalsjef

Bente Gravdal er tilbake i Lierskolen etter ni års innsats i Drammen som rektor

Et karrig skogsområde

Ukas post henges opp ved utsiktspunktet på Tverråsen

Magnolia i solid harmoni

Den årvisse jazzkonserten i Sylling kirke ble igjen en suksess. Magnolia Jazzband og vokaltrioen Solid Harmony blåste liv i ihuga jazzhjerter mandag kveld.

Stor nivåforskjell

St Hallvards Martin Gravdal Haldorsen svevde høyt over forsvaret til motstander Nøtterøy under søndagens elitekamp

Liungens jenter 12 i aksjon på Konnerud

Søndag ble Konnerud jentefestival arrangert, og Liungen markerte seg

Nytt tap for håndballgutta

Selv om kaptein Simen Solberg reduserte til 22-24 halvveis i 2. omgang, holdt det ikke kampen ut for St Hallvard på lørdag.

Liernett slutter seg til Fair- tradebedriftene

Vi i redaksjonen er storkonsumenter av kaffe og vil nå i framtida fylle våre respektiv kjøkkenskap med Fair-trade kaffe

Kirkevalget 2009: Tranby

Presentasjon av Tranby menighets kandidater til menighetsrådsvalget

Ulla tilbake på krakken

Når det nærmer seg sommer tar ordføreren nok en gang med seg krakken sin ut i Lier for å møte liungene.

Finn ukas post!

Omkring i Liers skogsmarker vil det gjennom 26 uker i sommer bli hengt opp en postkasse med ei bok oppi ---

Et helseaspekt

Slik omtaler Arne Ask ukas post som befinner seg på Fosskollen

Menighet bryter grenser

- Sjåstad er det nærmeste vi kommer himmelen, gliser Jan Erik Larsen (tv), her sammen med en smilende sogneprest Ole Johan Stokstad.

Grovt tyveri fra villa i Lier

Kl 22.30 i går fikk politiet melding om innbrudd i en bolig i Lier.

St. Hallvards to dager i mai

Den kjente liungen Hallvard Vebjørnsson har sin egen festdag i den katolske kirke. St. Hallvardsdagen er 15. mai, men vil i år også markeres 12. mai i Lier.

Fargerikt og hektisk på Galleri Perrongen

Det ble en hektisk helg i Liers eneste kunstgalleri, Galleri Perrongen på Gamle Lier stasjon.

"Det var en gang -----"

Bare en times biltur unna kan du oppleve eventyrene i de rette omgivelser ---

Sløyd og andre detaljer

Sløyd-detaljer AS i Sylling er historie. Karl Bellen har pakket sin siste limtube og etablert pensjonisttilværelsen på nye tufter.

Et slag for husmorologien

Ukens gjesteskribent er Elisabeth Thomte Edvardsen.

Jomfru Maria og Vice Versa

Søndag kveld ble 116 betalende publikummere i Sjåstad kirke hensatt helt tilbake til det 14. århundre.

Dagens pilegrimer tar bussen

Bibelen er i det lange løp den beste reiseføreren for alle som legger ut på en pilegrimsreise. Men så lenge reisen går på jordskorpa, og vi som pilegrimer er på den slagne landevei, holder jeg en knapp på Lier Historielags leder, Knut Andersen

"You'll never walk alone"

Ukens petit er ved Torger Almaas, Sylling

”Kunst rett Vest”

med alle ordførerne i ryggen!

Jentene på full marsj framover

God kretslagsinnsats av, blant andre, Maja Sendstad, Lier IL ( her th på bildet) forrige helg og finaleplass i Flint-cup er to bekreftelser på at det jobbes godt både med bredde og topp innen fotballen i Lier.

Høy nissefaktor

Etter flere års nedskjæringer på julegøy og nissesprell var det duket for et da capo i Sylling sist søndag.

Min samboer og jeg

Ukens petit er ved Sindre K. Nordengen, videregående student ved medier og kommunikasjon på Norloff mediagymnas

I fokus på Ullevaal i dag

Dommerne Odd Arne Vangen (tv på bildet) og Kristoffer Helgerud er godt forberedte til dagens kamp mellom Vålerenga og Aalesund

Hjelper fire topputøvere

Odd Arne Vangen, elitedommer i fotball, til daglig kjøpmann i Sylling delte i kveld ut nye stipendier

EM i Gøteborg

For 4 år siden var 21 barn og ungdom fra Sylling IF med på Europas største friidrettstevne på Nya Ullevi i Gøteborg. Der er det EM i år.

Håndballfinaler i Sylling

Søndag 13. april spilles finalene i Sør-Norge Cupen i Syllinghallen

Blomster til Knut A. Andersen

Å gi Knut A. Andersen en blomsterbukett er en tidkrevende oppgave. Når han endelig får den, har du en følelse at han skulle hatt to.

Modera(k)sjon

- Jeg har søren ikke tenkt på advent en gang - foreløpig, vel det er nok en sannhet med modifikasjoner skal jeg være ærlig i julehjertet mitt, innrømmer ukens gjesteskribent Elisabeth Thomte Edvardsen.

Ikke bare bare å bli gammel --

Ukens petit er ved Gunnar Langsrud, Beito.

Tiger Rag i Midtstua

Hennummusikken med sin dirigent, Georgi Deltchev, skal bidra til folkeliv og god stemning når Anette Sagen og de andre kvinnehopperne skal kjempe om medaljer under VM på ski.

Stord Elite for sterke

Kaptein Simen Solberg og St Hallvard bør ikke deppe for lenge, fordi det er ny kamp om noen dager -

8 kilometer søle

Lørdag 3. mars ble det avholdt ATV Enduroløp i Aurskog Høland. Løypa var hele 8 km lang i mye søle.

"og vannet steg og vannet steg"

Kanskje ikke akkurat som i Einar Roses gamle revyvise, men småbåter og brygger ved Holsfjorden ble delvis oversvømt i kveld --

Pomp og prakt i Lier

Oppkjøringa i gang til promenadekonsert

King of Snow

I helgen ble det gjennomført enduroløpet King of Snow 2007 på andre året. Løpet samlet hele 250 løpere fra hele landet, og er med dette landets største enduroarrangement. Løpet ble nok en gang en kjempesuksess for arrangør Meren Auto ATV.

Førjulsjarm

Antistress - sjarme - varme og vellyd som beveget. Jan Kristian Hverven og Ingeborg Soot bidro var blant mange som bidro til en fin førjulskonsert i Sylling kirke.

Ikke bare håndball i Haugaland

Martin Gravdal Haldorsen vil studere økonomi og administrasjon ved siden av toppidretten.

Olympisk deltakelse i 2016?

Ambisjonsnivået er høyt for søskenparet Kristin og Finn Olav Ulvund i Sylling --

St. Hallvard spillet - mer enn bare spill

Nytt manus er skrevet, og prøvene er i gang til årets forestilling. Denne gang er stykket ført i pennen av Håvard Rype, Lier kulturkontor, og har fått navnet ”Ikke en spurv til jorden”.

Sangtalentet fra Sylling

Årets vinner av Haugestadstipendet, Ingeborg Soot, sang før hun kunne snakke reint --

Interessert i Kunst-rett-vest? Dra først rett øst!

På Øvre Bø på Lierskogen holder Morten Krohg og årets ”Kunst-rett-vest”- kunstner, Bente Sommerfeldt-Colberg, atelierene sine åpne denne og neste helg. Bildet viser litt av utsmykningen Bente har laget til Rosseland skole.

Jordbæreventyr på dugnad

- Vi er strålende fornøyd, en suksess i år igjen kvitterer festivalsjef Fredrik Bretting Trolsrud. JordbærEventyret i Sylling ble denne gangen litt fuktig men mest festlig. OPPDATERT: Enda flere bilder

Ikke så forskjellig fra oss

Ukens petit er ved Torger Almaas, Sylling

Liunggjengen

Liunggjengen med flott vårkonsert. Den beste noensinne, var det mange som sa

Fikk fornyet kreftene

Ut fra bildene å dømme var det god drikke å få på Jon Sands drikkestasjon på Lelangen --

Best til å bekjempe fattigdom

St Hallvard Videregående skole gikk av med en soleklar fylkesseier med gruppen "A.K.E. Improvement" i den landsomfattende skoleturneringen Utviklingsinvestoren

Innsikt i gamle industri

Arne Ask forteller her om ukas post som er plassert på Skakkleivåsen

Idrettsglede på Oddevall

IF-ambassadør klubben Sjåstad VestreLier hadde mye frukt til barna og foreldre som møtte opp på Oddevall til aktivitetsdag.

Energieffektivisering er fremtiden

Lier kommune sparer gjennom et systematisk enøk-arbeid rundt en million kroner årlig, og trekkes frem som et eksempel til etterfølgelse

Kunsten å sitte eksamensvakt

Endelig er dagen her som jeg IKKE har lengtet etter

Feiret Liers helgen

Med pilegrimsvandring fra Frogner kirke til Huseby og Gullaug markerte mange liunger Hallvardsdagen i går.

Lier kunstforening har utstilling

Lier kunstforening har utstilling av lierkunstnere 2. og 3. juni

Ukens petit: Sleng deg på livet!

Meningen med livet er å leve det!

Drammen-Lier-Oslo til fots for over hundre år siden

Ukens petit er ved Jan Terje Nilsen, Sylling

Slipp mennene til!

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

- Finn fem feil!

Håvard Benjamin Rype påpeker fem feil i saken om kulturhus i sitt innlegg

Merete og Sir Oscar til Baltic Cup

Den ferske norgesmesteren i spangridning fra Sylling Rideklubb er nok en gang klar for større konkurranser --

Sprudlet på treninga før seriestarten

Det har vært en lang oppkjøring, men i denne uka har det vært sprudlende på treninga, sier trener Kjersti Thun til Liernett.

Tøff kamp for keeperne

St Hallvard hang godt med fra start, men så fikk laget merke balltempoet til en av seriefavorittene.