Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: e7b3bf19edc487dfdb0bad0eda4b8c10

Verden er ikke den samme lenger

Jeg la meg utenfor Schengen, og våknet opp godt innenfor. Snakker om dårlig vakthold.

Nå har det seg slik at jeg ikke har passert grensa – det er grensa som har passert meg. Som utkantnordmann er jeg litt skeptisk til Schengen, men jeg må innrømme at de klarte å flytte grensa rett over hodet på meg, uten at jeg merket noen ting som helst.

Det eneste jeg merket var feiringen. Fra en høyde like utenfor byen hadde jeg god oversikt over et fantastisk offentlig fyrverkeri, godt supplert av private raketter fra en og en halv million mennesker – som i løpet av bombardementet ble EU-borgere.

For 12 år siden raste EU- debatten i Norge. Et av hovedargumentene for protestsida var at EU bare var en klubb for rike land, som igjen jobbet målrettet for å undertrykke de fattige landene. Ettersom EU nå har krøpet ganske langt inn i Øst-Europa er argumentasjonen snudd helt på hodet. De samme menneskene som den gangen ville at Norge skulle stå utenfor for å hjelpe de fattige, vil nå at Norge skal stå utenfor for å slippe å hjelpe dem.

Første gangen jeg reiste hit brukte jeg vel en time på å komme igjennom passkontrollen. Nå kan jeg droppe passet. Jeg trenger ikke lenger registrere meg på den lokale politistasjonen, og jeg kan fritt arbeide her (ikke det at jeg gidder å arbeide – det får da være måte på).

Jeg blir stadig vekk minnet på at Europa ikke roterer rundt Lier. Sentrum i Europa har historisk sett, og geografisk ligget i Sentraleuropa. Både Norge og Bulgaria har vært utkantstater som har kjempet for sin plass i det gode selskap. Begge ble selvstendige like etter 1900. Nå skiller vi igjen lag.

Her har det også vært en diskusjon om landet skulle bli medlem. Den diskusjonen har vært helt motsatt av den vi ser i Norge. Høyreekstreme og næringslivet har vært mot, resten for – grovt sett. Næringslivet har hatt gode kår med jevn økonomisk vekst og en utbredt fikse og triksekultur. Nå ser nok en del at korrupsjonsjegere og lover vil begrense triksingen. Det høyreekstreme partiet Attacka er redd for at utlendinger skal komme å ta jobbene fra Bulgarerne og at det skal flyte over med selvmordsbombere og Moskeer.

Kanskje det ikke er så annerledes i gammellandet når alt kommer til alt. Kanskje frykter en del Nordmenn og strengere kontroll med politiske prosesser og mindre rom for triksing og fiksing?

Selv har jeg aldri satt noen pris på grensekontrollen. Ikke har jeg noe forhold til selve grensa heller, annet enn at jeg håper tollerne sover ut rusen etter nyttårskalas når jeg passerer med ei halvflaske for mye. Jeg kan aldri dy meg, selv om jeg er like nervøs hver gang. Jeg håper jeg slipper passkontrollen i dag, og jeg håper jeg også i framtida har et pass som gir meg full adgang til resten av Europa. Hvis ikke kommer jeg nok til å bytte.

Godt nytt år fra Unionen. Setter snart kursen ut av Europa mot steinrøysa i nord.
Forrige artikkel:Skål for de frivilligeNeste artikkel:Nyttårsbilder fra Lier
Flere artikler

2023 Sylling Hardcode