Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Verden er ikke den samme lenger

Jeg la meg utenfor Schengen, og våknet opp godt innenfor. Snakker om dårlig vakthold.

Nå har det seg slik at jeg ikke har passert grensa – det er grensa som har passert meg. Som utkantnordmann er jeg litt skeptisk til Schengen, men jeg må innrømme at de klarte å flytte grensa rett over hodet på meg, uten at jeg merket noen ting som helst.

Det eneste jeg merket var feiringen. Fra en høyde like utenfor byen hadde jeg god oversikt over et fantastisk offentlig fyrverkeri, godt supplert av private raketter fra en og en halv million mennesker – som i løpet av bombardementet ble EU-borgere.

For 12 år siden raste EU- debatten i Norge. Et av hovedargumentene for protestsida var at EU bare var en klubb for rike land, som igjen jobbet målrettet for å undertrykke de fattige landene. Ettersom EU nå har krøpet ganske langt inn i Øst-Europa er argumentasjonen snudd helt på hodet. De samme menneskene som den gangen ville at Norge skulle stå utenfor for å hjelpe de fattige, vil nå at Norge skal stå utenfor for å slippe å hjelpe dem.

Første gangen jeg reiste hit brukte jeg vel en time på å komme igjennom passkontrollen. Nå kan jeg droppe passet. Jeg trenger ikke lenger registrere meg på den lokale politistasjonen, og jeg kan fritt arbeide her (ikke det at jeg gidder å arbeide – det får da være måte på).

Jeg blir stadig vekk minnet på at Europa ikke roterer rundt Lier. Sentrum i Europa har historisk sett, og geografisk ligget i Sentraleuropa. Både Norge og Bulgaria har vært utkantstater som har kjempet for sin plass i det gode selskap. Begge ble selvstendige like etter 1900. Nå skiller vi igjen lag.

Her har det også vært en diskusjon om landet skulle bli medlem. Den diskusjonen har vært helt motsatt av den vi ser i Norge. Høyreekstreme og næringslivet har vært mot, resten for – grovt sett. Næringslivet har hatt gode kår med jevn økonomisk vekst og en utbredt fikse og triksekultur. Nå ser nok en del at korrupsjonsjegere og lover vil begrense triksingen. Det høyreekstreme partiet Attacka er redd for at utlendinger skal komme å ta jobbene fra Bulgarerne og at det skal flyte over med selvmordsbombere og Moskeer.

Kanskje det ikke er så annerledes i gammellandet når alt kommer til alt. Kanskje frykter en del Nordmenn og strengere kontroll med politiske prosesser og mindre rom for triksing og fiksing?

Selv har jeg aldri satt noen pris på grensekontrollen. Ikke har jeg noe forhold til selve grensa heller, annet enn at jeg håper tollerne sover ut rusen etter nyttårskalas når jeg passerer med ei halvflaske for mye. Jeg kan aldri dy meg, selv om jeg er like nervøs hver gang. Jeg håper jeg slipper passkontrollen i dag, og jeg håper jeg også i framtida har et pass som gir meg full adgang til resten av Europa. Hvis ikke kommer jeg nok til å bytte.

Godt nytt år fra Unionen. Setter snart kursen ut av Europa mot steinrøysa i nord.

Flere saker fra arkivet

EU på dagsorden

Leserinnlegg om EU fra Anders B. Werp, stortingskandidat for Buskerud Høyre

Unge Høyre etterlyser mer frihandel

Det er handel som har gjort Norge til et av de rikeste landene i verden, men staten vil ikke gi andre den samme muligheten.

Ikke så forskjellig fra oss

Ukens petit er ved Torger Almaas, Sylling

Tatt ut til Europa Cup

Skiskyteren Anders Brun Hennum fra Lier IL til Europa Cup

Hvor starter køen?

Noen tanker rundt fletting.

Reisebrev fra Kong Filips by - del 4

Balkan er Europas urolige hjørne, hvorfor?

- Du har neppe hørt om Clifton, Texas

I løpet av noen tiår utvandret 860 000 nordmenn til Amerika, de alle fleste som økonomiske flyktninger, skriver Knut A. Andersen, som i ukens petit stopper på en kirkegård langt inne i Texas ---

Fortid og fremtid på en gang.

Lier-nett har på mange måter ferie, men vi hviler ikke. I dag har jeg laget reisebrev fra Balkan. Verden går fremover og det er i dag mulig å oppdatere Lier-nett, på ferie i mørkeste Øst- Europa. Her hvor fortida på mange måter møter framtida sitter jeg og skriver rett inn på nett. Er det ikke fantastisk?

Leder: - Ser du individet?

Vi er så opptatte av at liungenes nye landsmenn skal integreres

Ja vi elsker en god diskusjon.

Noen mener man bør forby muslimske jenter å gå med slør. Dette er for å frigjøre dem det gjelder, sies det. Samtidig er det ikke mange som bryr seg om at folk går med satanistiske symboler på jobben eller skolen. Skal vi forby alle religiøse symboler i for eksempel skolen – eller gjelder dette bare de som hører til en religion vi oppfatter som undertrykkende?

The twilight zone

Noen mennesker vandrer fra sted til sted. Noen ganger forlater man den frie verden og går inn i et alternativt parallelt univers. Beveger vi oss inn i en slags twilight zone, eller er den internasjonale sonen på flyplassen like virkelig som verden utenfor?

Sorry, Anthony!

Men du var strålende og mange av oss ble igjen sjarmert av spillet ditt og laget --

Velkommen til Lier

Langs veien mot Liertoppen kan du se dem. Hver dag går mange av dem de drøye kilometerne til Liers mest kjente monument. Rekken med potensielt nye landsmenn og kvinner snegler seg mot vårt kanskje fremste symbol på materiell rikdom. Kanskje skal de ha seg en kaffekopp, kanskje skal de bare kikke på utvalget i klesbutikken, og den nye høstkolleksjonen.

Liernett slutter seg til Fair- tradebedriftene

Vi i redaksjonen er storkonsumenter av kaffe og vil nå i framtida fylle våre respektiv kjøkkenskap med Fair-trade kaffe

Hummer og kanari

Noen ganger er det vanskelig å se retningen for bare saker.

Bussturen

"Skriv om oss da". Det var oppfordringen ukens petitskribent, Rune T. Berg, fikk for en tid siden ---

Det nærmer seg seriestart for damelaget

Starter hjemme mot Hallingdal.

1 plass på ATV i Quad i Sverige til Tor-Erik Wam

I helgen var det enduroløp i Grums i Sverige. Løpet het ”høst rusket”.

14 regler for sikker bruk av fyrverkeri

Drammens-regionens brannvesen IKS ønsker nok en gang å minne folk om sine 14 regler for sikker bruk av fyrverkeri:

Laguna Beach, fantasi eller virkelighet?

I sin niende petit om steder han har et spesielt forhold til, er Knut A. Andersen denne gang innom en by han første gang møtte i bokform og ventet mange år med å besøke. Besøket fikk uventede konsekvenser.

Rotfast liung

Ukens petitskribent Rune T Berg skriver om å flytte og "bosette seg bare en greins avtand fra forankringspunktet" ---

Hvem har det verst?

Hvem har det verst?, spurte jeg Thorvald på vei til friluftsgudstjenesten på Lier bygdetun i dag. Hvem trenger menighetens støtte mest?, hvem er det som nå trenger vår støtte for å møte hverdagen eller naboen. Hvem har det verst? Dette er egentlig et dypt spørsmål. På den ene siden er det et spørsmål om hvem som selv synes de har det verst. På den andre siden, hvem har det objektivt verst, om man legger allment aksepterte normer for livskvalitet til grunn.

Teltleir et uakseptabelt botilbud

Det skriver Geir Stave (på bildet), leder i Buskerud Venstre, i denne pressemeldingen

Bauhaus, kjekt å ha

Bauhus åpner i Norge. Vi dro dit for å kjøpe en tapetkniv

Leter etter hjerterom

Akkurat nå sitter det om lag 250 norske tenåringer og gleder seg til å reise ut i verden som utvekslingselever.

Barnas stasjon i Drammen i 2011?

I sitt innlegg skriver Brynhild Heitmann (KrF) om forbud mot alkoholreklame og hjelpetiltak for barn i alderen 1-6 år.

Karsten Alnæs på Tranby

Fredag var det igjen forfatterbesøk i biblioteket på Tranby skole.

OM Å VÆRE REDD

I forbindelse med at jeg skrev i Liernett om at det var dumt å flytte legevakta fra Lierbyen til Drammen, så har den forhenværende ordføreren i Lier, Ulla Nævestad, kommet med en kommentar til meg.

Pressekonferanse George Thorogood

torsdag 6. juni 2006

Må holdes i live

- Gadafi må stå til rette for det han har gjort, sa Petter Eide, landstyremedlem i SV under 1. maiarrangementet på Høvik skole i går.

Hva tror bergenserne de er?

Den som fotograferer vet at et bilde kan bli ganske annerledes bare man flytter seg litt. På samme måte gir de fleste reiser et nytt syn på mer enn geografi, skriver ukens petitskribent Knut A. Andersen, som har vandret gatelangs i Bergen.

Guttedrøm oppfylt

- Fra jeg var seks år har totuesenmeters topper i Jotunheimen vært en stor hobby, sier Sondre Helgesen, opprinnelig fra Kanada i Lier og som her viser fjellområdet og toppen Ama Dablam i Himalaya.

Nektes adgang til kulturarrangementer?

Svar til Anita Drevdal og hennes kommentar til saken om St. Hallvardspillet 2008

Griller for kreftsaken

Marché Restaurant har ingen standard prisliste på sin stand under Lierdagene. De tar derimot donasjoner til Kreftforeningen, noe som ga hele 14 000 kroner til kreftsaken lørdag.

Kommer tid, kommer råd

Jeg sitter i skrivende stund på Praha internasjonale flyplass. På grunn av en ganske smal smak i reiser, har jeg det med å havne her. I skrivende stund er jeg p (...)

Liungenes julegavekjøp på nye høyder

Julehandelen setter visstnok nye rekorder i Lier, men butikkene i Lierbyen har bare fått tak i noen smuler. Nå lysner det i Bakerikvartalet (bildet).

Nyttårsshampoo

På tide å finne fram flaskene og rakettene.

Loppemarked på Frogner menighetshus

Fredag og lørdag var det loppemarked på Frogner menighetshus Vi var der tjue minutter før slutt

Leder i Liernett - alternativ sjanger

Antakelig blir skolen et hett tema også i neste høsts valgkamp. Verdens dyreste skole gir dårlige resultater på flere felter. Den er dårlig til å utjevne sosiale forskjeller og evner ikke å gi elevene elementære ferdigheter i vesentlige disipliner. Vi ser det hele fra lærersida og lager drama ut av det som er en dramatisk situasjon.

Veien mot Utopia

Mange isolert sett god beslutninger, gir ikke nødvendigvis en god helhet.

Full krig mellom de største partiene

Liernett kommenterer valgkampen.

Mange baller i lufta

- Noe av det verste jeg vet er utpregede nei-mennesker med "vondt i vil-ikke`n", skriver Rune T Berg i ukens petit.

Jeg klarer det sjøl

Ukens petit er skrevet av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Vår mann i verden

Lørdag formiddag var utenriksminister Jonas Gahr Støre på Liertoppen, i selve symbolet på den eneveldige blå- røde maktutfoldelsen i Lier på slutten av forrige århundret

Hoppet 195 meter i Vikersund

Jan Inge Trontveit (30) fra Tranby glemmer aldri drømmehoppet i Skiflygingsbakken for snart sju år siden.

På grensen

Ukens petit er ved Truls Hallingstad, Nordal, pensjonist, politiker og tidligere kulturprisvinnner

En skikkelig nyttårssmell

- Første nyttårsdag var et høydepunkt for guttene i nabolaget, forteller Rune Elven i ukens petit

I Monsens fotspor eller omvendt.

Etter at NRK viste Lars Monsen overleve i Femundsmarka har det krydd av Monsenkloner i nasjonalparken. Sommerferievillmenn har formelig flommet inn i marka, og lokale turgåere sier at det på det verste har ligget oppunder 10 Monsenkloner i telt ved Røas utløp.

Livskraft og medmenneskelighet

Han stopper opp, smiler og rekker meg hånden. – Hvordan har du det? – Takk, bare bra. – Og du, da? , spør jeg. – Jeg har prostatakreft, sier han rolig og uanfektet. Åpenheten gjør meg litt stum. Kreft, tenker jeg. Snart døende? --- Hva skal jeg si? Han kommer meg i forkjøpet.

Skrev idrettshistorie

Sammen med lagkameratene Rune Sveinsvoll og Jørn Huseby har Tor Erik Wam fra Lier (på bildet) som første norske lag noensinne klart å kvalifisere seg for Europamesterskapet for lag i ATV-kjøring.

Fem år og like langt?

Liernett så dagens lys for fem år siden. Nå er det nok med nettavis.

Vennene - vår valgte familie

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Klare for EM

Lier er godt representert under helgens store lagkonkurranse for ATV i Nederland.

Tok 17. mai på etterskudd

17. mai betyr mye for norsk-amerikanere, men feiringen må ofte legges til andre dager.

Kontrafaktisk historie

Langlesing på en regnfull søndag. Hvis ikke ………………så hadde............. På fint kalles det kontrafaktisk historie. Til daglig bruker vi metoden til å forklare at det ikke helt gikk vår vei.

Ingen likelønn uten rett til full stilling

43 prosent av alle sysselsatte kvinner i Norge arbeider deltid.

Til Karibien med Norwegian Cruise line

Et cruise for alle aldre

Kjølig juni gir gode jordbær

Lier (NW): De norske jordbærene blir et par uker forsinket på grunn av kjølig junivær. Men når bærene kommer for fullt i slutten av måneden, vil de være ekstra gode.

Morsdag i morgen

Det er tid for blomster, til den såkalte bedre halvdelen av oss, og til de beste blant dem igjen, til mødrene

På seierspallen i ATV

Tor-Erik Wam fra Meren ATV har vunnet et enduroløp I Sverige.

Burmesere i Lier

Nå er vi solidariske med burmesiske sambygdinger

Det gode forbildet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, reporter i ukebladet Hjemmet

Dagbøker fra Gøteborg

dagbøker fra Gøteborg 2002

Den redaksjonelle linje

Svar på Sagvoldens innlegg om Liernett.

Papiravisene blør

Blodrøde tall nesten over hele linja.

Den beste sommeren er nå

Ukens petit av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

Nettsjekking

Ukas petit er skrevet av Ingvild Prytz Lerberg

Ukas petit

Velstand og søppel Skrevet av Thorvald Lerberg

Lev med og i tiden

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Ukens petit: - Hva tenkte han på?

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, journalist i Ukebladet Hjemmet, Norges tredje mest leste trykte medium (nærmere 1 million lesere).

Og engler daler ned i skjul.

Jeg sitter med en varm kopp kaffe og nyter noen grader minus, mens jeg tenker på det som kunne vært.

Norsk gullgodhet

Ukens petit er ved Rune T. Berg.

Nei til pol i Lier

Maxi-petit av Thorvald Lerberg

Kvinnen på eggen

Ukens petit er skrevet av Gunnar Langsrud, Beito

Nyttårshåp i et nytt land

Raketter til en verdi av millioner av kroner forsvinner opp i den mørke natten i kveld. Trass i vår rikdom er kanskje gleden kunstig og et overfladisk fenomen hos mange nordmenn.

”Fineste stedet i hele Norge nå”

Ingen på Eiksetra på Friluftslivets dag var uenig i styrelederen i Den Norske Turistforening, Pernille Røed Larsens karakteristikk av naturperlen i Lier. Heller ikke Miljøvernministeren sparte på superlativene. Begge bor nær marka og vet hva de snakker om.

Hva gjør vi når mennesker blir produksjonsmidler?

For noen år siden så jeg et intervju med en amerikansk fabrikkeier. Fabrikken hadde først vært ute i hardt vær og de ansatte hadde stilt opp og jobbet billigere for at fabrikken skulle gå rundt.

Mesta fremskritt.

Overgangen fra industrisamfunn til kommunikasjonssamfunn har gått som smurt. Da jeg var ung var store deler av norsk næringsliv statseid, nå er det de nye popstjernene – finansakrobater og børshaiene som eier Norge. Jeg skjønner ikke hva jeg sitter igjen med, men nå er jeg en gang relativt enfoldig.

Ikke bare velstand

Vi må ikke unnlate å gjøre noe som vi om tjue år vil si at var dumt vi ikke gjorde

Varmt nok

Da jeg mønstret av Liernetts bakerovn etter Lierdagene, trodde jeg det verste var over.

Til EM i Frankrike

Det ble bare 14 dager hjemme etter USA-oppholdet for Tranby-gutten Olav Lunewski (18), og nå skal han og Jan Rune Fuglerud kjempe mot Europa-eliten i motorcross

Om å spare seg til ruin

For en tid siden døde en venn av meg. Han var så til stede i mitt liv at da jeg helt til slutt sa: ”Vi snakkes,” visste jeg at den samtalen ville komme før eller siden.

En låst dør eller et åpent sinn?

- Slik jeg ser det skal alle flyktninger vi mottar behandles med respekt og likeverdighet, sier Brynhild Heitmann.

Herren er allestedsnærværende

Vi må prioritere.

Minner fra livet på E-18

Er E-18 et sted? Og hvis ikke, hva er da denne opptil flere titalls meter brede asfaltstripen der så mange mennesker tilbringer mye tid hver eneste dag? Knut A. Andersen tar i ukens petit leserne med på en veistrekning de fleste har et forhold til.

Minneord: Stian Søderholm

Det vil alltid være en stol som står tom når familien samles ---

Disiplin, respekt og tradisjoner

Femten år gamle Ramneet Kaur fra Punjab imponerte tranbylærere og kommunalsjef Kirsten Bøckmann

Hvor lenge skal de vente?

Buskerud Venstres fylkesstyre krever at ureturnerbare asylsøkere skal ha muligheter til et verdig liv, uttaler Geir Stave (på bildet), leder av fylkestyret i en pressemelding

Sweden Rock Festival 8.-10. juni 2006

Sol, sommer og øl, men viktigst av alt; masse god musikk! Vi har vært på Sweden Rock Festival 2006!

Gi meg tiden tilbake

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, journalist i Ukebladet Hjemmet.

Skolestart

Ukens petit er skrevet av Toril Prytz Kverneng

Tradisjoner verden over

Påsken i Norge forbindes med lam, påskeegg, lange skiturer, kyllinger, krim og trafikkaos. Men i andre deler av verden er det helt andre tradisjoner.

- Ta Lierbyen i bruk!

Liers ordfører vil ha kommunens næringsdrivende med på å bringe nytt liv til det noe avblomstrede kommunesenteret.

Superplate fra Remme Brothers Band

Lierbandet RBB setter seg selv på kartet med fantastisk plateprosjekt.

Fremad mot Høyre

Alt vel på Vestfronten.

Tida flyr -

- Jeg sitter her på flyet og ser utover havet en solskinnsdag i ferien min, forteller Rune T Berg i ukens petit -