Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Morsdag i morgen

Det er tid for blomster, til den såkalte bedre halvdelen av oss, og til de beste blant dem igjen, til mødrene

 På søndag skal de feires, gjerne med en blomst eller en hel bukett avskårne. Og det er slett ikke usannsynlig at blomsterhilsenen er levert av ”Mester Grønn”, en gigant innenfor blomsterbransjen med et rotsystem der 81 avlegger har poppet opp over hele landet.

Men selve hovedrota er festet i granitten på Gjellebekk vis a vis Liertoppen der opptil 50 trailere i døgnet losser blomster fra produsenter og laster det samme for levering til butikkene. Det hele startet for temmelig nøyaktig 25 år siden i Skien. Den gang fant to driftige brødre, Erling og Ola Ølstad ut at blomster egentlig ikke hadde fått rotfeste i norsk kultur. Blomster var ikke en naturlig del av nordmenns forbruksmønster. Riktignok fulgte de oss fra vuggen til graven, nelliker, fresiaer og en og annen rose, og i vinduskarmen blomstret muskat og pelargonia en gang i året foran tyllgardiner. Men de kunne knapt konkurrere med isrosene som dekket vindusflatene om vinteren. På det mørkeste var det høysesong for blomstrende julegleder med kreppapir rundt potta og hengende julekaktuser tunge av røde blomster.

Nasjonalblomsen vår var hestehoven, ikke fordi den var spesielt vakker og dekorativ , men den bar bud om vår, lysere tider og sol. Blomstene tilhørte naturen og burde egentlig holde seg der. Brødrene Ølstad mente  at det var et behov for å gjøre noe ut av blomstene. Blomstene skulle bli mer en del av hverdagen, de skulle virke inspirerende, bidra til sinnets munterhet og dermed virke saliggjørende på vår mentale helse. Blomstene skulle være en estetisk dimensjon i vår stressende og prosaiske hverdag. Det holdt ikke lenger med brød og vin. Nå skulle det være brød og vin og blomster.

Store supermarkeder med kjedebutikker var i ferd med å etablere seg over hele landet, og nordmenns forbruksvaner skulle rette seg etter hva kjedene i supermarkedene hadde å by på. Det gjaldt å kapre en lenke i den kjeden. Og "Mester Grønn" smidde sin. Bedriften på på Liertoppen er ikke noe gartneri, selv om det derfra hvert år distribueres 20 millioner roser, 12 millioner tulipaner og en halv million primulaer. Og da holder vi oss innenfor sorter nordmenn er kjent med og utelater alle de andre som nå er inne på det norske markedet og setter farge på hverdagen.

Land i Øst-Afrika er store leverandører til Mester Grønn. Erling er imponert over afrikanernes evne til å utvikle gode og vakre produkter. Drivhusene som forøvrig stort sett er drevet av solenergi, er fullt på høyde med det beste vi finner i Norge, og afrikanerne setter sin ære i å levere topp varer. ”Mester Grønn” holder seg også strengt til lover og regler innenfor ILO, FNs særorganisasjon for arbeidslivet.

Men blomstene kommer også fra land i Europa. Danmark er f. eks en storleverandør av orkideer. Blomsten, et naturprodukt, et resultat av jord, vann, sol og luft , er i sentrum. Rundt den går alt etter de beste og mest moderne forretningsmessige prinsipper. Og det er med mennesker som med blomster, de må stelles godt for å yte sitt beste. Og hos Mester Grønn er kunsten å få produktet til å til å gjøre meste mulig av seg, blomsten må vekke et behov, settes inn i en sammenheng og fylle et tomrom i menneskesinnet.

Innenfor veggene fins derfor eksperter på grafisk design, formgivere, innkjøpere, økonomer ,dataeksperter og alt som skal til for å få en komplisert og omfattende logistikk til å gli som smurt. Og ikke minst en godt bemannet sentral der e-post, sms - og telefonbestillinger blir effektuert til alle landets butikker. Tilstedeværelsen av blomster overalt sammen med vakker kunst på alle vegger og smakfull design er en velgjørende kontrast til den steriliteten som ofte kjennetegner  moderne kontorlandskap.

- Morsdagen betyr fortsatt mye, og vi merker et hopp på salgskurven på disse tider av året, sier Erling. Men det er ikke som før. Mange kvinner mener en slik dag er til for å sementere et foreldet rollemønster, og med den oppløsningen av familietradisjonen som har skjedd de siste årene, kan det være vanskelig helt å skjønne hvem som skal ha blomstene, og ikke minst hvem som egentlig fortjener en blomsterhilsen. Noe annet er det med St. Valentines dag som er like rundt hjørnet. Da kommer e-mailene og sms’ene. Og de inneholder gjerne et ønske om noe spesielt, noe originalt, blomsten skal gjenspeile positive karaktertrekk i giveren.

I dag er det mer enn 100 ansatte fra flere enn 10 nasjoner på ”Mester Grønn” på Gjellebekk . Dermed er det en stor bedrift i liersammenheng. Og bedriften blomstrer i bygda. - Det har gått greit å etablere seg her, sier Erling. Men han kan ikke skjønne at politikerne finner tid til å diskutere plasseringen av polet. - Avgjørelsen ble tatt dengang de bestemte å bygge ut Liertoppen, sier han. Da ble handelssenteret i Lier satt på kartet. Og polet må selvfølgelig dit. Nå glemmer han kanskje at en del har byttet ut blomstene med vinflaska i gavesammenheng. Uten pol ville det bli lettere å velge blomster. Men fortsetter den økonomiske utviklingen her til lands i samme takt som hittil, får vi nok si ja takk til begge deler.
Denne helgen bør du i hvert fall ikke komme med for sterke verbale ytringer, legge opp til de store diskusjoner om noe som helst. Om du skulle få lyst til å si noe, kan det være lurt å gjøre det med blomster.

 Se også: http://www.mestergronn.no/


Ola og Erling Ølstad


Innkjøper/prosjektleder Bjørn Vegar Solheim i påskemodus

1 kommentar

Søndag 10. februar 2008 08:54: lille blomst
Tusen takk til Mester Grønn, dere gjør hverdagen bedre

Flere saker fra arkivet

Gul som solen - påskens blomsterfarge

Påsken nærmer seg og solen begynner så smått å varme vårt vinterfrosne land.

La påsken blomstre

Påsken har tradisjoner også når det gjelder blomster. Vi velger ofte gule blomster til påske, enten gule tulipaner, påskeliljer eller kanskje gule ranunkler. Hvorfor gjør vi egentlig det?

Blomster og bier på Bygdetunet

Årets sommerutstilling på Bygdetunet ble åpnet av ordfører Ulla Nævestad. Hun kunne gi oss nyttig informasjon om både det ene og det andre, og om hvor fint vi har det i Lier som har rikelig av begge deler.

Månedens blomst(er)

Turid Jørgensen Rivrud og Bent Bredesen fikk månedens blomst i februar.

Eplefestivalen

En stor festival. Til og med på nasjonalt nivå

Grønne Lier bevares uansett

Det tradisjonelle landbruket må vike når det må skaffes plass til folk og bedrifter som vil til Lier, men et nytt prosjekt sørger for at Grønne Lier skal bestå.

Lierbyen “sentrum” er triste greier

- Banken flytter og Tinas Blomster er konkurs, og fra før er det masse tomme lokaler, fastslår Lier Arbeiderpartis valgkampleder Petter Dreier. - Men ikke noe hjelper hvis ikke folk i Lierbyen selv vil, legger han til.

I godt lag med Lier Janitsjar

Lier Janitsjar 75 år Fest og litt høytid på Haugestad

Slekter følger slekters gang

9-åringen kom tidlig i vår og proklamerte: - Bestefar, i år har vi Galdhøpiggen som mål! Ukens petit er ved Brynhild Heitmann.

Blomster til Knut A. Andersen

Å gi Knut A. Andersen en blomsterbukett er en tidkrevende oppgave. Når han endelig får den, har du en følelse at han skulle hatt to.

Lier fikk bank

Nyåpningen og utvidelsen av DnB NORs avdeling ved Amtmannsvingen ble markert med taler av ordfører og banksjef, med blomster til første kunde og med bløtkake og kaffe til alle.

Et lite norsk idrettsunder

- Det har forundret meg ofte at norske padlere og roere gang på gang har vært på pallen i de store mesterskapene, skriver Jan Terje Nilsen i denne ukes petit

I grønn ledelse

Kristiane Brudevoll fra Lier ble i helgen valgt til nestleder i Miljøpartiet De Grønnes ungdomsparti Grønn Ungdom.

Klare for NM

Blomsterdekoratør Birgitte Carlsen får assistanse av Tina Pedersen når hun konkurrerer i Molde i helga.

En livstil å være pasientvenn

Det sier Rigmor Bjørklund som fikk Månedens Blomst i dag.

En julehistorie

Responsen på å få inn julehistorier fra leserne har vært laber, men en av Liers flittigste skribenter har ringt og fortalte at hun hadde opptil flere historier på lager. Det var bare å komme innom i Bakerikvartalet andre etasje.

JA til Pol på Liertoppen. Leve Lierbyen.

Jeg ønsker også et pol i Lierbyen. Problemet er at ingen vil etablere et pol der nå. ”Pol-saken” i Lier er i ferd med å skalere ut av sin proporsjon. Det po (...)

Norges fineste pledd er fra Sjåstad

Hele 9000 barn fra hele landet konkurrerte om å designe Norges fineste pledd. Jon Inge Gustavsen (11) fra Sjåstad vant med sitt design.

Agurktid

Som tilbehør til en herlig, nystekt ørret nøt min familie og jeg i dag en like herlig agurksalat.

En filatelist av beste merke

Anton Wego, antikkmessegeneral på Frogner menighetshus

Liunggjengen

Liunggjengen med flott vårkonsert. Den beste noensinne, var det mange som sa

Lions Røde - fjær aksjon i Lier

I Syllling var Karl Bellen Lions mann på stedet

Eplegården - Søndre Storsand

Et møte med eplebonden, Tor Erling Gransæther

Polsaken overdimensjonert?

Mellom 18 og 19 tirsdag kveld venter mange næringsdrivende spent på lokalpolitikernes stemmegivning til A/S Vinmonopolets søknad om etablering på Liertoppen kjøpesenter

Hva er galt med Drammen?

Drammens ufortjente mindreverdighets kompleks gir seg rare utslag, hevder Knut A. Andersen, som nå setter søkelyset på Buskeruds hovedstad

Liernett slutter seg til Fair- tradebedriftene

Vi i redaksjonen er storkonsumenter av kaffe og vil nå i framtida fylle våre respektiv kjøkkenskap med Fair-trade kaffe

Frukt - og Juletregården i hjertet av Lier

På besøk i gårdsutsalget til Grethe og Ragnar Swift

Mandeltrær

- Været veksler mellom sol og regn , forteller Bjørg Ege (på bildet), en av våre nye petitskribenter som for tiden nyter pensjonisttilværelsen på Algarve.

Liungenes julegavekjøp på nye høyder

Julehandelen setter visstnok nye rekorder i Lier, men butikkene i Lierbyen har bare fått tak i noen smuler. Nå lysner det i Bakerikvartalet (bildet).

Skal vi danse?

Det brygger opp til dansegalla, og spent forventning til den store kvelden sprer seg gjennom Lierdalen. Jeg skal også dit tror jeg.

Epler på flasker og fat

Marius Eggge får assistanse fra Normandie til å produsere calvados, utsøkt norsk eplebrennevin på egen gård

Bauhaus, kjekt å ha

Bauhus åpner i Norge. Vi dro dit for å kjøpe en tapetkniv

Gutta på tur

Liungene (f.v.) Øyvind Melgaard, Inge Skjeggerud og Espen Fuglerud er tre av av cirka 6 000 som gikk det tradisjonsrike Marcialonga i Italia sist helg.

Karin Fossums beste

Det er min vurdering etter å ha brukt store deler av en sommerdag på syllingforfatterens siste bok, Den som elsker noe annet

Tøff i tryne på nett!

Ukens petitskribent, Tonje Evju, skriver her om anonyme nettbøller-

Elever og lærere har samme mål i skolen

Silje Fuglerud i tiendeklasse på Tranby har sendt oss sitt syn på egen arbeidsplass. Vi har laget en kommentar før innlegget og håper mange følger på

Grønn forbrukermakt – bruk den!

En kronikk om grønn forbrukermakt

Leder

Den kulturelle skolesekken

Suveren i Fjellmaraton

Gjermund Sørstad fra Sjåstad var en klasse for seg selv på Beitostølen, men det var flere gode lierplasseringer.

Leder

Om å ha litt av bonden i seg

Ekte agurknytt

Helge Heen på Tuverud Gård gleder seg over solskinnsdager, for da griller folk og spiser mye agurk. I alt 190 tonn agurker dyrkes frem på gården i løpet av fire avlinger i året.

Isklatring i Lier

Solbergfossen ligger majestetisk over Tronstad. I dag går assosiasjonene til Vesaas og ”isslottet”. Jeg er en av dem som deriver med slikt – assosierer ting jeg ser med ting jeg har lest. Andre har andre måter å glede seg over naturen på. De klatrer i den.

Gult lys for Grønne Lier?

Med ”mobiliseringsprosjektet” Grønne Lier skulle Lier bli den grønne og attraktive kommunen mellom de hurtigvoksende kommunene i øst og Drammen i vest. Nå venter vi på femårsrapporten.

Verden er ikke den samme lenger

Jeg la meg utenfor Schengen, og våknet opp godt innenfor. Snakker om dårlig vakthold.

Månedens blomst til Hennummusikken

I en pause under korpsets øvelse mandag kveld ble Månedens Blomst overrakt av Liernetts Torger Almaas til lederen, Svein Rognlien. Han ga dem videre til Kathy Lie, som hadde fødselsdag, og orkesteret fulgte opp med en svingende fremføring av Congratulations.

Kommentar til Tutta og Iren

Hei Tutta og Iren. Hyggelig at dere leser Liernettt. Her skal dere få min forklaring på hvorfor det jeg skrev fra valgmøtet på Liertoppen ikke ble som dere forventet eller håpet

Andre julebrev fra Malaga

Hennummusikken ga for seks år siden boken ”Lier 2000” til den norske sjømannskirken i Calahonda, og deretter har folk kunnet se hvordan dagliglivet artet seg i Lier ved årtusenskiftet. Svært mange av bildene i boken stammer for øvrig fra Liernetts medarbeider Thorvald Lerberg.

Vinmonopolet og Lier

Innlegg undertegnet av 10 representanter fra Lier AP

Et splittet Ap i polsaken?

- Det er ønskelig fra politisk hold og stedsutvikle Lierbyen som sentrum i fremtiden, skriver Paul Chr. Justad (Ap) i en kommentar til Liernett i dag, mens hans partikollega Bård Strand (tv på bildet) mener det er best å få polet på plass og sier derfor ja til Liertoppen

Familie på randen

May–Britt Nystrøm med familie opplever tilværelsen som utrygg på toppen av Meren sandtak

Hagedag på bygdetunet

- Søndag 14. august er det hagedag på Lier Bygdetun, og nå er det mye fint å se. Det er også anledning til å snakke med fagfolk, sier Harald Saue, som er leder for den fargerikeste delen av Liers tusenårssted.

Hva gikk galt i kulturhussaken?

Hvorfor reagerte ikke administrasjon og politikere på blant annet mangelfull behovsvurdering, urealistiske budsjetter og andre kommuners negative erfaringer?

Medlemsdag med familie og venner på Bygdetunet.

Norges diabetesforening, avdeling Lier, Lier hørselslag og Sanitetsforeningen i Lier inviterte medlemmer med familie til flott dag på Bygdetunet sist lørdag.

- Ingen skjønte dimensjonene

Det sier Marius M. Kristiansen, hjelpekorpsleder og leder Per Lier i Lier Røde Kors om oppdraget som liungene fikk fredag kveld. Begge uttrykker stolthet over medlemmenes innsats under redningsaksjonen.

Avholdt lærer slutter

Marit A. Myhre ønsker flere møteplasser i kommunen der flyktninger og liunger kan møtes

Herren er allestedsnærværende

Vi må prioritere.

Kulturkutt!

For alle som har stått på for Kulturskolen de siste åra, må meldingen fra rådmannen være en skikkelig nedtur. Det tok lang tid å overbevise politikerne i Lier om nødvendigheten av Kulturskolen, og det skulle mye pedagogikk til for å få forklart støtteordninger, forbindelsen til staten og foreldrenes rolle.

Sommerminne del 1

Årets sommerminne blir på flere deler. Hvor mange er avhengig av vær og skrivelyst. Her følger i hvert fall første del. Hva det blir til videre, får Liernetts lesere se i dagene som kommer. God fornøyelse.

Kan utviklingen endres?

- Vi lever i en verden som er i ferd med å nå vekstens grenser. Er det noe alternativ? Professor Ove Jakobsen har svaret, sier Grønn gruppe i Lier og inviterer til seminar i morgen.

Skal finne den beste plassen i verden

Statens pris for attraktivt sted er på hele 250.000 kroner og skal deles ut for første gang i 2012.

Med Grimsrud til Fjulsrud

Per Grimsrud etterlot seg en litterær arv bestående av alt fra store skjønnlitterære verk til vers, sangtekster, prologer og tekster fra livet i Lier. I boka "Lier i våre hjerter" finner vi eksempler på det meste.

Stedsutvikling i Lierbyen!

Tvilsomt om det planlagte kulturhuset vil gi Lierbyen en positiv stedsutvikling og at stedet dermed vil stige opp av asken som fuglen ”Fønix”.

Lierbyen, et levende kommunesenter

Berit Dahl Soltvedt har oppskriften

Ikke glem Burma

For en kort stund var Burma i medienes søkelys. Nå får vi gjøre vårt til at våre burmesiske sambygdinger skjebne ikke blir glemt og får et likegyldighetens slør over seg.

Vi som elsket Amerika

Om jeg hadde en julehistorie på lager? Helst noe selvopplevd, noe som river, som går litt innenfor vesten og fleskesvoren. Jo, det har blitt en del juler og tilhørende opplevelser.

Hyggelig på biblioteket

Det er det forresten bestandig. Men ved å utvide aktiviteten utover lån av bøker og CD’er kan tydeligvis trivselsfaktoren økes ytterligere.

Ribba i jula

Nå om dagen skulle det være gode muligheter til å observere hvem som har spist mest ribbe i jula

Med Grimsrud på Rørosbanen

”Mitt eventyrlige Lier” er en av flere bøker Per Grimsrud har skrevet med forellinger, dikt og eventyr fra Lier

Ikke bare velstand

Vi må ikke unnlate å gjøre noe som vi om tjue år vil si at var dumt vi ikke gjorde

Mangfold for de få

I går var jeg på Bygdetunet. Der skulle det være slåttedag med rømmegrøt. Jeg forstår at regnværet gjorde det vanskelig å slå noe som helst. Langorva beit dårlig i det seige graset, og det ble bestemt å utsette slåtten ei uke. Men rømmegrøt var det, kaffe og vafler og ikke minst kunne besøkende løse billett og se sommerutstillingen.

Om å spare i en tid da vi oppordres til å sløse.

Det kan ikke være lett å være lokalpolitiker i Lier om dagen. Folkets mest betrodde kvinner og menn står i spissen for en uvikling de er misfornøyd med, og de virker nærmest handlingslammet i forhold til å gjøre noe med den.

Ved ukeslutt

Det beste i livet er nesten gratis

Elvis på Sjåstad

”If I can Dream” med The Brothers in Law" og Sylling sangkor slo an i Sjåstad kirke søndag kveld.

Styrk pasientbehandlingen

Lier Venstres Nina E. Johnsen, ordførerkandidat og 2. kandidat til Fylkestinget, er bekymret for pasientbehandlingen ved de statlige sykehusene og den dyre tannhelsetjenesten.

Siri i sentrum

Er tradisjonell senterpartipolitikk bra for lierbonden, eller er det slik at landbruket i dag drives best av folk med røtter i næringspartiet Høyre? Før vi går videre: Bør Lier ha sitt eget kulturhus?

- Lierbyen - stedsutvikling og kulturhus

- Avgjørelsen om et kulturhus må tas på alvor og gis sin positive tilslutning, skriver Sverre Jan Sørensen, leder i Lierbyen Handelsforening, i dette innlegget.

Ut av skolen, inn på tunet

Gårdbrukere ønsker skoletrette ungdomsskoleelever velkommen til gårds

Godt nyttår! Enig……?

Kommentarfeltet

Ny i Norge

- Det er mange utfordringer forbundet med det å være ny i Norge, skriver ukens petitskribent, Siri Kitt Nævestad (på bildet) ---

Nye funksjoner på Lier-nett

Nå kan du søke både i Kvasir og Lier-nett internt direkte på sida. Om du søker på Kvasir via vår side tjener vi noen øre. Det betyr at om du ønsker å støtte Lier-nett, er den beste måten akkurat nå å gjøre dine søk fra vår side.

Den elektroniske historieboka

Er du oppdatert?

Valg - sinnets suverent største sysselsetter

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Bygdetunet er populært

For den som holder seg i bygda i sommer, er det trivelige søndager på Liers tusenårssted.

Det er vettet vi skal leve av

Liernett mottok for en tid siden et leserbrev som fattet redaksjonens interesse på en måte som gjorde at vi ønsket å gjøre leserne og oss selv bedre kjent med skriveren, liungen Knut Moen.

Åpningen av Lierdagene 2007

Det er alltid vel verdt å lytte oppmerksomt når ordfører Ulla Nævestad taler.

Turbok for syklister

"På to hjul 46 Sykkelturer i Drammen & omegn" av Kjell Buene

Kulturregnskap

Hva koster kulturen oss, og hva bruker vi pengene til?

Har du tid?

Tidsklemma fra et annet perspektiv.

Fra tre til plast

Hva er vel livet uten plast.? I løpet av fem år har har Torlaug Helgerud hatt fem utstillinger som kaster lys over deler av vår ikke altfor fjerne fortid.

Månedens blomst

Månedens blomst for desember går til tre damer fra hjemmesykepleien på Gifstad.

Jakten på Judas

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Samlokalisert dagsenter åpnet i Lierbyen

Mye folk, mye humør og mye å være glad for i Heggveien 8. I går åpnet nemlig det samlokaliserte dagsenteret for personer med demenssykdom.

Slipp elgen frem

En viktig miljøpolitisk oppgave

Et lokalsamfunn i forvitring.

Tettstedet Tranby har en befolkningsandel på omlag en tredjedel av Lier kommunes befolkning. Ikke minst av den grunn burde Tranby-samfunnet ivaretas på beste måte. Særlig burde politikerne orientere seg i Tranby-regionen og være opptatt av det potensiale som er der. Imidlertid har ikke dette skjedd. Tranby har på ingen måte vært det satsingsområde det hadde fortjent å være.

Jordbæreventyret

Runar Bye er en av flere som til sommeren vil slå et slag for å få i stand en festival i Sylling til det velsmakende bærets pris

Veteransjarmører på hjul

Lastebiler og busser på Bygdetunet