Et lokalsamfunn i forvitring.
Tettstedet Tranby har en befolkningsandel på omlag en tredjedel av Lier kommunes befolkning. Ikke minst av den grunn burde Tranby-samfunnet ivaretas på beste måte. Særlig burde politikerne orientere seg i Tranby-regionen og være opptatt av det potensiale som er der. Imidlertid har ikke dette skjedd. Tranby har på ingen måte vært det satsingsområde det hadde fortjent å være.
Foto:Thv.l
Jeg er av den oppfatning at Lier kommune har ført en krampaktig strategi for å gjøre Lierbyen til Lier kommunes sentrum, - og på bekostning av andre deler av bygda. Burde ikke politikerne ha ført en mer offensiv politikk i forhold til Tranby som utbyggingsområde ? Som en digresjon vil jeg peke på utviklingen av Lierbyen som jeg vanskelig kan se å ha ført Liungene til torgs. Arkitektene har i alle fall ikke skapt noe av kulturell verdi, tvert imot. Fosskvartalet reiste seg i sin tid som et arkitektonisk skremsel, der arkitekters kreativitet og estetiske sans ble ettertrykkelig avslørt. Nå er det vel bare et Vinmonopol som kan samle bygda om Lierbyen som bygdas sentrum. Så er det budsjett-tider, og nok en gang skal Tranby-befolkningen provoseres. Den siste rest av kultur som er relatert til det offentlige, skal vekk - Tranby bibliotek skal ofres. Dette er den moderne markedsøkonomiens pris. Biblioteket er ikke en "lønnsom" bedrift.
Thv.l
Lokalsamfunnet Tranby er tappet for viktige tjenester på rekke og rad. Først ble bankfilialen lagt ned. Dernest ble posthuset lagt ned som egen institusjon og innlemmet i dagligvarehandel på MEGA. Banken hadde imidlertid etterlatt seg en minibank som vi flittig benyttet,men denne ble også fjernet. Disse tjenestene utgjorde en viktig del av den kultur som bærer oppe et lokalsamfunn. Når disse ble fjernet, mistet vi noe vesentlig. Det som har skjedd, er at Liertoppen - Liers lengste handlegate og sosiale varmestue - har tappet lokalsamfunnet for viktige elementer. Her har politikerne vært svært passive og heller bivånet og akklamert utbyggingen på Liertoppen. Prisen er at planlagte næringer og tjenester i lokalsamfunnet er uteblitt eller fjernet. Satsingen på barn og unge i en så vidt stor region som Tranby, er heller ikke imponerende.Her kan prisen bli svært høy i et samfunnsøkonomisk perspektiv. Dersom Tranby bibliotek blir lagt ned, ser jeg dette som et ledd i en markedsliberalistisk idé og en ytterligere rasering av lokalsamfunnet Høyre har styrt skuta temmelig lenge, men jeg er redd den er i ferd med å kantre.