Gult lys for Grønne Lier?
Med ”mobiliseringsprosjektet” Grønne Lier skulle Lier bli den grønne og attraktive kommunen mellom de hurtigvoksende kommunene i øst og Drammen i vest. Nå venter vi på femårsrapporten.
Liernett har flere ganger etterlyst resultater av Grønne Lier:
"Grønne Lier, to ord som gir assosiasjoner, skrevet den gangen det var så populært å lage visjoner som skulle stake ut målet for virksomhetene de ble laget for. I motsetning til de fleste andre visjonene har Grønne Lier holdt seg godt. Den er fortsatt i bruk, men har mistet sitt innhold og blitt en floskel, en død metafor. Den skulle opprinnelig henspille på en naturskjønn kommune der innbyggerne var opptatt av grønne verdier. …." (Thorvald Lerberg, Liernett 11. august 2009)
Nevneverdig respons ble det ikke, og årsaken er visstnok en fortsatt dalende entusiasme for visjonen. På kommunens nettside om Grønne Lier ser den siste nyhetsmeldingen ut til å handle om en polsk delegasjon som besøkte bygda. Når det besøket fant sted, er ikke lett å finne ut, for de arkiverte nyhetsmeldingene på kommunens nettsted er udaterte.
I en periode hadde en lokal komité mot riksvei 23 kuppet navnet Grønne Lier. På nettstedet deres ble det argumentert heftig i forbindelse med den håpløse avslutningen av veiforbindelsen mellom Drøbak og Drammen. Men heller ikke det nettstedet ser ut til å ha vært oppdatert de tre-fire siste årene. På Google finnes bare en bufret kopi. Og fortsatt oser eksosen fra hovedveien ut over tettbygde strøk og fotgjengere i Grønne Gullaug og omgivelser.
Mest sikkert er det at det var konstituerende møte i samarbeidsforum for Grønne Lier den 19. april 2006. Hva som har skjedd med prosjektet de snart fem årene etter startskuddet, er mer uklart.
Det skal selvfølgelig ikke utelukkes at noen av intensjonene kan være oppfylt selv om komiteer og prosjektgrupper har ligget lavt, men en rundtur i bygda overbeviser ikke. Fra Drammensfjord langs åsene mot nord dukker det stadig opp nye bygg på steder som fra tidenes morgen har fremstått i en vakker grønnfarge.
Selvfølgelig omfatter begrepet ”grønt” langt mer enn uberørt natur og frodige enger. Sånn sett kan en by uten en kvadratmeter gressplen kalles grønn bare miljøprofilen er i orden. Men å oppfylle miljøforskrifter er noe enhver kommune er pålagt, og det var neppe den siden av saken folk flest tenkte på da visjonen Grønne Lier ble presentert.
Tiden går, og om noen måneder er det fem år siden det konstituerende møtet i Lier kommunes ”mobiliseringsprosjekt”. Kanskje det burde komme en rapport om hvor prosjektet er og hvor det går. Kanskje vil kandidatene til neste års kommunestyrevalg ha meninger om Grønne Liers fremtidsutsikter.
Mens vi venter på valget og rapporten kan vi nyte bidraget bygdas største handlesenter har gitt til forståelsen av Grønne Lier. Liertoppen, den asfalt- og sementtunge tynntarmen der vegetasjonen både ute og inne er mer sparsom enn i Oslofjordtunnelen, har nemlig dekorert flere av veggene sine med slagordet: Liertoppen – der gresset er grønt hele året.
Gresselig morsomt, men neppe ment slik.