Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Agurktid

Som tilbehør til en herlig, nystekt ørret nøt min familie og jeg i dag en like herlig agurksalat.

En uslåelig kombinasjon det der. For mange løper nærmest tennene i vann bare ved tanken på dette enkle, men akk så gode gourmetmåltidet. Med rundt middagsbordet hører også praten, der store og små internasjonale, nasjonale, regionale, lokale og familiære saker og spørsmål serveres, inntas, fordøyes og løses. I dag sto så agurker på menyen. I billedelig forstand altså, da det var begrepet agurknyheter som ble fortært.
For det er en kjent sak at vi tradisjonelt fores og proppes fulle av agurker, den ene større enn den andre, nå om sommeren. Men hva er egentlig en agurk, og hva skal til for at en nyhet defineres som denne grønne saken? For de spesielt interesserte gikk jeg på jakt etter noen rotekte og bokstavlige fakta om agurken. I Aschehoug og Gyldendals leksikon står det at agurken alias cucumis sativus er en ettårig urt i gresskarfamilien med slyngtråder, håndflikete blad og store, gule blomster. Fruktene er avlange eller runde, i moden tilstand gule, grønne eller hvite. Det presiseres videre at de har liten næringsverdi. Følgelig får en del av sommerens nyheter også denne betegnelsen. I mangel av noe annet å skrive om, lages det hovedoppslag og overskrifter om helt trivielle og i utgangspunktet uinteressante nyheter. Tenk bare på hvor mange forsider som spanderes på været nå om sommeren.
Vet du forresten hvor begrepet agurknyhet har sitt opphav? I følge nettleksikonet Wikipedia stammer det fra England på 1700-tallet. Under skredderens ferie hadde de nemlig tid til forlystelse mens det også var tid for agurker. Videre står det at begrepet ikke lenger er i bruk i England, men at det kun har overlevd i Nederland og Norge. I grunn ikke så overraskende kanskje, da vi nordmenn har god appetitt på agurker. Vi setter tennene i agurk etter agurk så vannet spruter. Er det sommer og fri, så er det vel ingen vits i å vri hjernebarken og bruke energi på mer innsiktsfulle og krevende nyheter. Nei du, da er det mer spennende å lese tidagersvarselet.
Etter at agurksalaten var spist, la jeg meg på sofaen for å sluke enda flere agurker i VG. Dagen blir liksom ikke helt den samme uten… Den ene av hovedoverskriftene lød: ”Madonna og Jesus på båttur med barna. Se bildene!”. Utropstegn også altså i god Se & Hør-tradisjon. Ellers handlet en overskrift om været og den siste om gjerrige og kjipe nordmenn som ikke gir penger til tiggere. Ingen verdensnyheter på forsida altså i avisa med det ikke altfor treffende navnet Verdens Gang.
Og Dagbladet er ikke bedre. I dag, som alle andre dager i sommer, preget svineinfluensaen forsiden. Den sensasjonelle nyheten var at man må unngå nys for ikke å bli smittet. Så nå vet vi det også. Står godt i stil til slagordet ”Dagbladet – alltid foran”. Bortsett fra nyheter om været, har helse- og livsstilsmagasinet Dagbladet vært opptatt av å advare folk i sommer. Blant annet sto det på forsiden forleden dag med krigstyper – ”Ikke spis blåskjell – du kan DØ!”. Jaja…
I tabloidpressen står nå agurker på menyen året rundt. Riktignok er det en overproduksjon nå om sommeren, men agurker dyrkes fram og serveres daglig. Agurkenes inntog har gjort sitt til at nyhetsbildet etter min mening har blitt stadig mer utvanna. Greit nok når det er nyhetstørke om sommeren, men hele året igjennom da? Men det er kanskje slik da at det er agurker, eller kanskje vi skulle kalle det fastfoodnyheter, som selger best og fortæres lettest. Tyngre stoff er naturlig nok også mer tungt fordøyelig – og det enkle er tross alt det beste må vite…
Og ja – jeg vet at man ikke skal kaste agurk i drivhus. For denne artikkelen er selve kroneksempelet på en agurk med liten næringsverdi…
Til slutt av nysgjerrighet. Vet noen når, av hvem og i hvilken sammenheng begrepet agurknyhet først ble servert og tatt i bruk her til lands?

1 kommentar

Mandag 17. august 2009 15:30: NN
Kommer ikke begrepet agurk nyhet av grønnsaksprisene (der i blant agurk priser) som ble skrevet i avisene i " gamle dager", og dette var vel det eneste nye som var av nyheter om sommeren. Har jeg vært utsatt for vranglære?

Flere saker fra arkivet

Ekte agurknytt

Helge Heen på Tuverud Gård gleder seg over solskinnsdager, for da griller folk og spiser mye agurk. I alt 190 tonn agurker dyrkes frem på gården i løpet av fire avlinger i året.

Tanker ved sommerens slutt

Ukas petit er skrevet av Rune T. Berg

Per Olav Lundteigen på plass i grønne Lier.

Vi fant han på stand sammen med lokalpolitikeren Siri Loe Svere.

Smertefull skriveknipe…

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Hvordan lage nyheter av ingen ting?

Oppskriften for ei suksessfull mediebedrift.

Den beste sommeren er nå

Ukens petit av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

Vi er som pengesedler

- Her om dagen kom jeg i alt julestresset i skade for å krølle sammen og kaste en hundrelapp i søpla, skriver Rune T. Berg i ukens petit

Beautiful Eastbourne

Også i sommer er 9. klassinger fra Lier i Eastbourne, "solfella i sør" som stedet gjerne kalles.

Kunsten å sitte eksamensvakt

Endelig er dagen her som jeg IKKE har lengtet etter

Tida flyr -

- Jeg sitter her på flyet og ser utover havet en solskinnsdag i ferien min, forteller Rune T Berg i ukens petit -

Køkultur

Køen er et fenomen som oppstår når man vil fordele goder etter ”først til mølla-prinsippet”.

Lite informasjon fra Lier kommune

Gode råd er som kjent dyre, og bedre blir det ikke når rådmannen overser rådene.

OL-flammen til London

Cecilie Olsen (35) fra Sørsdal i Lier, medieutdannet i England og bosatt i England, har levert oss denne rapporten.

"Unyttig kunnskap"

- Begrepet kunnskap har fulgt meg. Å kunne noe som ingen andre vet er fascinerende, skriver Jan Terje Nilsen i ukens petit

Liers eldste nettsted?

Forrige mandag feiret det lokale nettstedet Sylling.no 10 år

Varsleren

Karin Fossum skriver igjen

Skolestart

Ukens petit er skrevet av Toril Prytz Kverneng

Valg - sinnets suverent største sysselsetter

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Hallå-pår`æ!

- Her om dagen traff jeg min venninnes sønn, forteller ukens petitskribent Tonje Evju.

Hva vil vi med Lier?

Dette er spørsmålet kommunestyret må ta stilling til, skriver Marianne Spanli i dette innlegget.

Den som sover synder ikke

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Gult lys for Grønne Lier?

Med ”mobiliseringsprosjektet” Grønne Lier skulle Lier bli den grønne og attraktive kommunen mellom de hurtigvoksende kommunene i øst og Drammen i vest. Nå venter vi på femårsrapporten.

Høststemninger

Min mor er norsk, min far er dansk og jeg er født på Drammens Sykehus. Nesten hvert år har jeg kommet fra Danmark til Lier for å besøke familien.

Kritikk er noe dritt

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

Vi besøker Liers spisesteder: Namnam

Navnet er nytt, men lokalet er velkjent. På hjørnet i Amtmannsvingen har mange forsøkt, men få har hatt suksess med virksomheten i den etter hvert nokså brune puben.

Men hvor er egentlig Nøste?

Noen adresser selger bedre enn andre. Juks svekker imidlertid tilliten til eiendomsmeglerne, i dette tilfellet Dialog Eiendomsmegling i Drammen.

Loppemarked på Frogner menighetshus

Fredag og lørdag var det loppemarked på Frogner menighetshus Vi var der tjue minutter før slutt

Sommerminne del 1

Årets sommerminne blir på flere deler. Hvor mange er avhengig av vær og skrivelyst. Her følger i hvert fall første del. Hva det blir til videre, får Liernetts lesere se i dagene som kommer. God fornøyelse.

Utagerende prester

Ukens petit: Gjennom livet har jeg blitt kjent med flere utradisjonelle prester.

Å kåsere i eget reir.

Ukens petit er ved Rune T. Berg

I ville ve(k)sten vest for Asker

Ikke ulikt oljeselskapene som nå finkjemmer jordskorpa på jakt etter den siste oljen, er byggebransjen her til lands på utkikk etter nye attraktive områder som kan legges ut til boligformål

Bussturen

"Skriv om oss da". Det var oppfordringen ukens petitskribent, Rune T. Berg, fikk for en tid siden ---

Begrepet Lierskogen kulturkirke

Lierskogen kulturkirke er i ferd med å bli et begrep i bygda. Kulturkomiteen har tatt mål av seg til å tilby både sambygdinger og andre gode kulturopplevelser i den nå restaurerte og påbygde kirken.

Ukens petit: Sleng deg på livet!

Meningen med livet er å leve det!

Byggeskikk: Liers nye boliger

- Tidas rådende smaksoppfatninger setter sine spor, står det i Liers fremste bok om lokal byggeskikk gjennom tidene. Et besøk i bygdas nyeste boligområde bekrefter inntrykket. Se bildene!

Reisebrev fra Bloody beach - del 2

Kommentar av Rune Elven

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Trinsemannen

Norsk gullgodhet

Ukens petit er ved Rune T. Berg.

Hva driver junior med på nettet?

FAU i Sylling inviterte til foredrag om barn og Internett

Til deg som konfirmant

Ukens petit dedikeres til deg du lierkonfirmant --

Støv suger - lenge leve hybelkaninene

Endelig fredag! Helgefri! Sove lenge! Sløve! Gjøre hva jeg har lyst til! Eller? spør ukens petitskribent, Rune T. Berg ---

Verken fugl eller fisk

- Det er få ting som opptar meg mer enn dette, skriver Rune T. Berg i ukens petit.

Mange baller i lufta

- Noe av det verste jeg vet er utpregede nei-mennesker med "vondt i vil-ikke`n", skriver Rune T Berg i ukens petit.

Har du tid?

Tidsklemma fra et annet perspektiv.

- Det går alltid et tog?

- Vi har kronisk mangel på folk som kan gjøre vedlikeholdsarbeidet på jernbanen, skriver Olav Breivik (V).

Kommunestyret, hvor er det?

Lier kommunes nettsider er blant landets svakeste når det gjelder informasjon om lokaldemokratiet. Hvor er kommunestyret? Hva gjør det? Og hvor er ordføreren?

Det viktigste først

Ukens andre petitskribent Ulla Nævestad skriver her om prioriteringene av stoff i de største avisene ---

50 (per)cent - it’s good to slæp off

Ukas petit

Reisebrev fra Bloody beach – del 1.

Etter å ha vært med på å sette Bulgarsk rekord i varme, nyter jeg sjøen.

Vi besøker Liers spisesteder: Cafe Gourmet

Midt i kjøpesenterjulen fristes vi av ribbe, julepølse, medisterkaker og surkål fra Cafe Gourmets trauste og gode kjøkken, som dessuten byr på mye mer enn julemat. Om Gourmet er et passende navn, er derimot en annen sak.

St. Hallvards dag på Huseby

Fint vær, god tale og tankevekkende preken, musikk, kaffe og sveler. 15. mai, en viktig markering i Lier

Eksamenstortur

Ukens petit er skrevet av Rune T. Berg

På språkreise til England

Briskeby kompetansesenter for hørselshemmede har i samarbeid med Ruuds språkreiser i flere år organisert turer for tunghørte til Eastbourne i Sør – England.

St. Hallvardspillet 2008

God stemning på Gilhusodden

Skole(i)ferien

Det er høstferie. For oss i skolen betyr det første hvilskjær etter sommerferien,et pusterom før oppkjøringa til jul starter for fullt.

Oppgrader hjernen

De fleste har ikke noe ønske om å¨gå i barndommen . Jeg synes det er et fantastisk turterreng. Livets nest siste reise kan gi gode og forklarende opplevelser.

Vi dummer oss litt ut fra tid til annen

Vi er i ferd med å avslutte saken om ventemottaket. I vår dekning av saken har vi fått til dels sterk kritikk – noe absolutt berettiget.

Det var denti’

Nå foreligger den 17. årboka fra Lier historielag. Den er delt ut gratis til historielagsmedlemmer, men ligger også ute for salg.

Vi besøker Liers spisesteder: McDonald’s

Før vi avrunder vår serie om Liers mange spisesteder, er vi denne gang innom et av de mest kjente og - neste gang - et av de minst kjente. Deretter får leserne velge sitt favorittsted.

- De godaste hamburgarna

Kundene kom ikke marsjerende til Marché, som nå får den svenske hamburgerkjeden Max som samboer. Foto: Max. Tilbudet gjelder kjedens serveringssteder i Sverige.

Liers merkeligste parkeringsskilt?

Ved Fosskvartalet i Lierbyen ventes det visst at man skal klatre høyt opp og forsøke å tyde retningslinjene på baksiden av et skilt. Europark benekter derimot at noe er galt.

Ukas petit er skrevet av Rune Berg, Tranby

Bokormen vs. musa; hva & hvem vinner?

Slipp mennene til!

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

”Don’t die”

Ukens petit er av Rune Elven

- Du har neppe hørt om Clifton, Texas

I løpet av noen tiår utvandret 860 000 nordmenn til Amerika, de alle fleste som økonomiske flyktninger, skriver Knut A. Andersen, som i ukens petit stopper på en kirkegård langt inne i Texas ---

Jeg klarer det sjøl

Ukens petit er skrevet av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Guttekonferansen- Rallytur på Sylling

-En skikkelig heisatur på sylling skole

Et lite norsk idrettsunder

- Det har forundret meg ofte at norske padlere og roere gang på gang har vært på pallen i de store mesterskapene, skriver Jan Terje Nilsen i denne ukes petit

Japaneren som forsvant

Ukens Petit er skrevet av Jan Terje Nilsen.

Andre julebrev fra Malaga

Hennummusikken ga for seks år siden boken ”Lier 2000” til den norske sjømannskirken i Calahonda, og deretter har folk kunnet se hvordan dagliglivet artet seg i Lier ved årtusenskiftet. Svært mange av bildene i boken stammer for øvrig fra Liernetts medarbeider Thorvald Lerberg.

Liers spisesteder: Toppen Pizza & Kebabhus

Vi har tatt turen opp på Lierskogen og besøkt en av Liertoppens nære naboer, nærmere bestemt Toppen Pizza & Kebabhus.

Frykter helgestenging

- Vi kan ikke gå i fakkeltog, sier instruktør Per Larsen (th på bildet) Sammen med assistent Trine Lise Livingston og deltakerne i gruppene som bruker Lierhallen på lørdager har de liten tro på at de kan finne alternativer til tilbudet de har i dag.

Kontrafaktisk historie

Langlesing på en regnfull søndag. Hvis ikke ………………så hadde............. På fint kalles det kontrafaktisk historie. Til daglig bruker vi metoden til å forklare at det ikke helt gikk vår vei.

Årets lengste dag

I det sommeren såvidt har begynt, snur solen, og det nærmer seg vinter igjen

Grønne Lier

Lier kommune har bestilt bok av Erik Jacobsen. Det har blitt ei vakker bok til glede og ettertanke.

Reisebrev og slikt

Den forrige meldingen om ferie kanseleres herved. Det viser seg at det er nesten like lett å oppdatere siden fra utlandet som hjemmefra. Om noen har stoff de ønsker å legge ut på Lier-nett er det bare å sende.

Vennene - vår valgte familie

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Tidsføleri

Ukens petit, den siste dette tiåret, er ved Rune T. Berg.

- Velkommen opp på tribunen, Ulla Nævestad

Erik Hære kommer med et tilsvar på ordfører Ulla Nævestads innlegg/svar vedrørende utbyggingsprosjektet Høvik/Stoppen skole

Kulturhusets mange uavklarte sider

Det er ingen tvil om at kulturlivet i Lier både trenger og fortjener mer egnede lokaler, men det er stadig mer usikkert om det foreslåtte kulturhuset er en tilfredsstillende løsning. Kostnadene er også uklare.

Ikke så forskjellig fra oss

Ukens petit er ved Torger Almaas, Sylling

Timeout og ettertanke

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Må ha det - bare må ha det… eller?

Ukens petit er skrevet av Rune T. Berg

Retningslinjer for bruk av materiale på www.liernett.no

Vi får stadig forespørsler om bruk av materiale publisert på Liernett. Vi opplever også å finne igjen materiale fra liernett på eksterne nettsteder, uten at slik bruk er avklart med opphavsmann.

Vinterlykke

- Trikkeskinnene ligger foran meg og glinser i den glitrende sola, skriver ukens petitskribent Rune T Berg.

Gi meg tiden tilbake

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, journalist i Ukebladet Hjemmet.

Tradisjoner verden over

Påsken i Norge forbindes med lam, påskeegg, lange skiturer, kyllinger, krim og trafikkaos. Men i andre deler av verden er det helt andre tradisjoner.

Tur til Grøstadbråten?

Ukas post finner du på plassen der Ole Nilsen og kona Mare Larsdatter bodde med barna på 1800-tallet ---

Gul som solen - påskens blomsterfarge

Påsken nærmer seg og solen begynner så smått å varme vårt vinterfrosne land.

Aksjoner

Noen yrkesgrupper har større betydning enn andre. Det er særlig merkbart ved såkalte aksjoner eller også ved streiker. Flyvelederne er en av gruppene med stor betydning for mange.

Kunsten å servere gruff i en slurk

Ukens petit er ved Ulla Nævestad, Sylling

Praktfull utsikt

En tur fra Delekant opp til Gjevlekollens topp blir betegnet av turgåere som herlig ---

Jul i London

Cecilie Olsen (på bildet), fra Sørsdal i Lier, og som har studert film og media ved Stirling Universitet, nå jobbaktiv med TV-salg hos Fox Sports har sendt oss en førjulsrapport fra den engelske hovedstaden

Løpsglede i 30 år

Månedens Blomst for mai gikk til Friidrettsgruppa i Sylling IF ved Arild Pedersen, Frances Lutken og Jens Bjørnå for fremragende miljøskapende arbeid som har gjort Kanada Rundt og Syllingløpet til en idrettsfest for alle, spesielt i de siste årene.

Gutta på tur

Liungene (f.v.) Øyvind Melgaard, Inge Skjeggerud og Espen Fuglerud er tre av av cirka 6 000 som gikk det tradisjonsrike Marcialonga i Italia sist helg.

Det gode forbildet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, reporter i ukebladet Hjemmet