Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

”Don’t die”

Ukens petit er av Rune Elven

Også ved tidligere anledninger har jeg vært innom temaet offentlige toaletter. Den gangen dreide det seg om standard på herligheten, papirkvalitet og slikt. I dag skal jeg skrive om toalettpoesi.

Det er sjeldent mangel på lesestoff når man har noen minutter i fred på ei offentlig skål. Det kan virke som om mange sjenerte poeter velger å skrive sine innerste tanker anonymt på en dovegg, framfor å ta sjansen på kritikk i all offentlighet. Vel er toalettet også åpent for allmennheten, og følgelig offentlig. Ikke mindre hemmelighetsfullt, blir det nøye gjennomtenkte budskapet presentert av forfatter uten navn og ansikt. Alle kan lese det, men ingen vet hvem som kom opp med gullkornet på veggen.

Det finnes ikke så mange kjente dasspoeter. Den eneste jeg kan komme på i farta er Killroy, men han hadde ikke så mye på hjertet. Stort sett består budskapet i å fortelle når denne kjendisen var innom de mest avsidesliggende steder. Egentlig ganske kjedelig – litt som et kjedebrev.

Saabye Christensen ga en gang ut ei bok, der han hadde samlet diverse sitater fra toaletter rundt omkring. Graffiti het den, og den ble nok ingen stor suksess, for ingen jeg snakker med har hørt om den.

Men la oss komme til kjernen. Hva står så skrevet med blå kulepenn på veggene rundt omkring? Jeg kjenner naturligvis bare den maskuline delen av dette feltet, og er ikke akkurat stolt av mitt kjønns lyriske ferdigheter. Jeg vil uten videre anslå at minst ¾ av diktene stort sett er kjønnsorganer, med enkelte innslag av rim. Så kommer en liten gruppe med meldinger jeg velger å klassifisere som hevn og plageri. Det er navn, telefonnummer og invitasjon til å ringe om man er interessert i å tre ett eller annet opp i noe annet. Jeg tviler egentlig på om dette er noe vedkommende selv har skrevet, kanskje bortsett fra de litt urovekkende teite invitasjonene til jenter som ønsker ett eller annet opp i noe annet. Jeg vet så mye som at jenter, ikke under noen omstendighet bruker herretoalettet, (med mindre det er lang kø der de bor og magen uler etter avlastning.)

Noen ganger har jeg derimot sett noen ganske snedige utsagn. Den siste jeg så var på et relativt pent toalett på en relativt pen restaurant. Med svart tusj (hvem i alle dager går rundt med slikt?) var det skrevet:

Don’t die

Dette virker kanskje ved første ettertanke, ikke all verden snedig. Men etter å ha tenkt litt over saken, har jeg kommet fram til at den er mer interessant enn det kan se ut som.

Det første jeg spør meg er: hva er temaet i dette utsagnet – hva vil forfatteren si meg? Er det en parodi på mer brukte toalettplagiater som for eksempel ”ride hard die free”, er det en ironisering over hele fenomenet toalettskribleri?

Det har også slått meg at det kan være snakk om en syk hamster eller noe slikt, og at forfatteren håper at tassen skal overleve en litt skral periode.

De mer avanserte forklaringene går på at det enten henspiller på noe annet enn selve livet, for eksempel engasjement eller kjærlighet? Kanskje det er skrevet som en melding til potensielle selvmordere som nettopp nå sitter med buksa på knæra og presser kaldt stål opp i haka.

Med ett ser stakkaren mot døra til avlukket, oppdager teksten, tenker at dette er et signal fra oven, tenker at livet kanskje tross alt har noe å tilby og at universet bryr seg. Så sikrer han pistolen og hiver den i papirkurva, tørker seg bak og går ut med håp.

Den siste muligheten jeg har tenkt på, er at forfatteren faktisk tror at dette er noe man kan velge.

Uansett ble det en tekst av det. Kanskje skal jeg printe den ut, og feste den med tape på dasser rundt omkring. Eller kanskje glemmer jeg hele greia, og lar den nettopp dø.

Flere saker fra arkivet

Nettsjekking

Ukas petit er skrevet av Ingvild Prytz Lerberg

Kjersti Wold på Tranby

Niende november var forfatteren Kjersti Wold på Tranby bibliotek Der ble hun intervjuet av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby ungdomsskole

Tidsføleri

Ukens petit, den siste dette tiåret, er ved Rune T. Berg.

Forfatterbesøk på Tranby skole

Intervju med forfatteren Pål Gerhard Olsen

Karsten Alnæs på Tranby

Fredag var det igjen forfatterbesøk i biblioteket på Tranby skole.

Valg - sinnets suverent største sysselsetter

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Reisebrev fra Kong Filips by – del 2

Her i Bulgaria sliter jeg med et lite paradoks. På den ene siden får maten jeg spiser fart på magen – samtidig som det tidvis kan være vanskelig å finne et egnet avtrede.

Jan Kjærstad på Tranby

Oda Kyrkjerud, 10. klassing på Tranby med dypintervju av forfatteren

Ikke stem 12. september

Det gir ingen mening å stemme, for hva vil vel èn enkel stemme kunne gjøre?

Deadline

Om oss som sitter inne i finværet.

Intervju med Thorvald Steen

Skrevet av Kjersti Sofie Halvorsen Løvåsdal 9. klasse Tranby skole

Line Baugstø på Tranby skole

Denne gangen har vi ikke den tradisjonelle reportasjen fra besøket, men går rett på intervjuet. Tradisjonen tro er det laget av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby.

Til deg som konfirmant

Ukens petit dedikeres til deg du lierkonfirmant --

Hvordan lage nyheter av ingen ting?

Oppskriften for ei suksessfull mediebedrift.

Smertefull skriveknipe…

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Timeout og ettertanke

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Har du tid?

Tidsklemma fra et annet perspektiv.

Den som sover synder ikke

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Hvem har det verst?

Hvem har det verst?, spurte jeg Thorvald på vei til friluftsgudstjenesten på Lier bygdetun i dag. Hvem trenger menighetens støtte mest?, hvem er det som nå trenger vår støtte for å møte hverdagen eller naboen. Hvem har det verst? Dette er egentlig et dypt spørsmål. På den ene siden er det et spørsmål om hvem som selv synes de har det verst. På den andre siden, hvem har det objektivt verst, om man legger allment aksepterte normer for livskvalitet til grunn.

Vi dummer oss litt ut fra tid til annen

Vi er i ferd med å avslutte saken om ventemottaket. I vår dekning av saken har vi fått til dels sterk kritikk – noe absolutt berettiget.

Hvor starter køen?

Noen tanker rundt fletting.

Og engler daler ned i skjul.

Jeg sitter med en varm kopp kaffe og nyter noen grader minus, mens jeg tenker på det som kunne vært.

Vedlikeholdsfella

Ukens petit er av Rune Elven

Fem år og like langt?

Liernett så dagens lys for fem år siden. Nå er det nok med nettavis.

Å kåsere i eget reir.

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Gud på nettet

Her om dagen skrev vår Herre seg inn på kommentarsida til Liernett

Om tid: 31.01.2004

Tonje Enger kommer med neste bidrag i serien UNG PENN. Tonje er elev i tiende klasse ved Sylling skole, og presenterer her ei novelle med en noe absurd vinkling på temaet tid.

En låst dør eller et åpent sinn?

- Slik jeg ser det skal alle flyktninger vi mottar behandles med respekt og likeverdighet, sier Brynhild Heitmann.

Slipp mennene til!

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Kvinnens dobbeltliv

Ukens petit av Rune Elven

Mange baller i lufta

- Noe av det verste jeg vet er utpregede nei-mennesker med "vondt i vil-ikke`n", skriver Rune T Berg i ukens petit.

Seks Lierkunstnere med i ”kunst rett vest”

Liernett besøkte en av dem.

Juleball på skolen

Juleball en del av allmenndannelsen eller glitter og stas uten innhold.

Vigdis Hjorth tilbake på Tranby bibliotek.

For tre år siden gjestet hun biblioteket og begeistret både lærere og elever. Nå var det tid for å gjenta suksessen. Lektor Lars Kolle i samarbeid med David Rivelsrud og biblioteket gjorde som vanlig de nødvendige forberedelsene. Konferansier og underholdere ble plukket ut blant elevene. Dermed var alt klar for en populær forfatter med talent for skuespilleri.

Støv suger - lenge leve hybelkaninene

Endelig fredag! Helgefri! Sove lenge! Sløve! Gjøre hva jeg har lyst til! Eller? spør ukens petitskribent, Rune T. Berg ---

Tøff i tryne på nett!

Ukens petitskribent, Tonje Evju, skriver her om anonyme nettbøller-

Fjolls til fjells

- Hva i all verden er den greia med å dra til fjells midt på våren? Det spørsmålet stiller vår gjesteskribent Elisabeth Thomte Edvardsen.

Åpent møte om skole.

Kultur, oppvekst og undervisningsutvalget i kommunen holdt åpent møte i aulaen på Sylling skole. Dette kunne ha blitt omtrent så kjedelig som det høres ut, men i stedet ble det ganske interessant.

Forfatterne strømmer til Tranby

Nå var det Erna Osland som var innom, og Tranby bibliotek var vert.

En reise til tomheten

Når livet blir for komplisert

Lierposten logrer seg inn i politisk pølsevev!

Lierposten skriver sist torsdag om Direktoratets klage på vedtaket i teknisk utvalg ang. Asylmottaket. På lederplass blir vi presentert problemstillingen på en måte som bedre hadde passet seg for en politisk ringrev, enn for en kritisk journalist. Poenget i lederen er at alle skjønner at søknaden ble avslått uten saklig grunn, men at politikere må få lov til å ha "følelsesmessige meninger om hva som skjer og bør skje i eget forvaltningsområde".

Kommer tid, kommer råd

Jeg sitter i skrivende stund på Praha internasjonale flyplass. På grunn av en ganske smal smak i reiser, har jeg det med å havne her. I skrivende stund er jeg p (...)

Velkommen til Lier

Langs veien mot Liertoppen kan du se dem. Hver dag går mange av dem de drøye kilometerne til Liers mest kjente monument. Rekken med potensielt nye landsmenn og kvinner snegler seg mot vårt kanskje fremste symbol på materiell rikdom. Kanskje skal de ha seg en kaffekopp, kanskje skal de bare kikke på utvalget i klesbutikken, og den nye høstkolleksjonen.

Det var bedre før

Kjartan Fløgstad på Tranby bibliotek. Liernett leste den sist boka hans, Grand Manila, før han kom

O jul med din glede og kjærlighet

Gjesteskribent på julaften er Rune Trolsrud Berg.

I Monsens fotspor eller omvendt.

Etter at NRK viste Lars Monsen overleve i Femundsmarka har det krydd av Monsenkloner i nasjonalparken. Sommerferievillmenn har formelig flommet inn i marka, og lokale turgåere sier at det på det verste har ligget oppunder 10 Monsenkloner i telt ved Røas utløp.

Underholdningsbehov

Ukens petit av Rune Elven

Gamle barn og små bestemødre

Ungdommen vil ingen ende ta.

Med kabler, pizza og Cola

- Det er nettopp dette som er noe av sjarmen med å være på et LAN, forteller arex der han sitter ved maskinparken sin på LierLAN

Ukens petit

Ukens petit er skrevet av Martin Fossum Lerberg

Vi besøker Liers spisesteder: McDonald’s

Før vi avrunder vår serie om Liers mange spisesteder, er vi denne gang innom et av de mest kjente og - neste gang - et av de minst kjente. Deretter får leserne velge sitt favorittsted.

Optimistene har ansvaret

Ukens petit er ved Nina E. Johnsen, Gullaug, medlem av kommunestyret og formannskapet

Kritikk er noe dritt

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

Bussturen

"Skriv om oss da". Det var oppfordringen ukens petitskribent, Rune T. Berg, fikk for en tid siden ---

Skolestart

Ukens petit er skrevet av Toril Prytz Kverneng

Ukens petit: Sleng deg på livet!

Meningen med livet er å leve det!

Bygdedyret

Ukens petit av Rune Elven

Liers spisesteder: Toppen Pizza & Kebabhus

Vi har tatt turen opp på Lierskogen og besøkt en av Liertoppens nære naboer, nærmere bestemt Toppen Pizza & Kebabhus.

Betraktninger om amatørkultur, amatørpolitikere og amatørjournalister

Debatten raser på Liernett, en fin anledning til å hente fram kanonene og skyte en spurv til jorden, skriver Rune Elven i sitt leserinnlegg

Kuldeoratoriet

Ukens petit er ved Rune Elven

En gave til Lier og liungene

Tirsdag lanserte John Willy Jacobsen den nye boka si på en pressekonferanse på Haugestad i Lierbyen

Kongene av Lierelva.

Ingen kjenner Lierelva som Tom Erling og Bjørnar. De to siste dagene har de svømt og padlet fra Dammyrdammen til Crossbanen ved Fugleruds gartneri.

Den redaksjonelle linje

Svar på Sagvoldens innlegg om Liernett.

- Finn fem feil!

Håvard Benjamin Rype påpeker fem feil i saken om kulturhus i sitt innlegg

Ja vi elsker en god diskusjon.

Noen mener man bør forby muslimske jenter å gå med slør. Dette er for å frigjøre dem det gjelder, sies det. Samtidig er det ikke mange som bryr seg om at folk går med satanistiske symboler på jobben eller skolen. Skal vi forby alle religiøse symboler i for eksempel skolen – eller gjelder dette bare de som hører til en religion vi oppfatter som undertrykkende?

Vil du også være en lytter? Prøv Kirkens SOS.

”Og det som tiltaler meg aller mest med Kirkens SOS-telefon, er at den bemannes av vanlige menn og kvinner som sitter der og gjør så godt de kan. Gratis, på sin egen fritid.” Ingvar Ambjørnsen om Kirkens SOS.

Lena Garder tilbake på gamleskolen

Robotforsker med røtter i Sylling

Den beste sommeren er nå

Ukens petit av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

Med Grimsrud på Rørosbanen

”Mitt eventyrlige Lier” er en av flere bøker Per Grimsrud har skrevet med forellinger, dikt og eventyr fra Lier

Fortid og fremtid på en gang.

Lier-nett har på mange måter ferie, men vi hviler ikke. I dag har jeg laget reisebrev fra Balkan. Verden går fremover og det er i dag mulig å oppdatere Lier-nett, på ferie i mørkeste Øst- Europa. Her hvor fortida på mange måter møter framtida sitter jeg og skriver rett inn på nett. Er det ikke fantastisk?

Tut og kjør

Ukens gjesteskribent ser rødt i møte med uvørne bilister på vei gjennom Lierdalen.

Tomme butikkhyller.

Streiken har nå vart ei stund, og butikkhyllene begynner å tømmes synlig. Kanskje er det nå på tide å løpe og hamstre litt? Vi har sett litt på ståa i Liers butikker.

Lykkepresset

Ukens petit er ved Siri Walen Simonsen, reporter i ukebladet Hjemmet.

Varmt nok

Da jeg mønstret av Liernetts bakerovn etter Lierdagene, trodde jeg det verste var over.

Hvor grønt er grønne Lier?

Etter at jeg i en litt fleipete leder skrev at lier er godt inne på SFT si verstingliste, har ordføreren lett og lett. Hvor er lista?

Hummer og kanari

Noen ganger er det vanskelig å se retningen for bare saker.

Syng med den stemmen du har.

Har du lyst til å synge litt? Kanskje spiller du og. Hva med å lage en klubb der man kan ta en pils og være amatør og trubadur? Det finnes flere viseklubber i Norge, men ingen i Lier.

Nattcafè på Tranby

Menigheten på Tranby arrangerer fortsatt nattcafè for ungdom mellom 14 og 18. Dette er et svært populært tilbud – og ungdommen driver stort sett dette selv.

Vi sjekker partienes hjemmesider

Det er valg – hvilke saker er de viktigste på lokalpartienes internettsider?

Liungen ned - hva nå?

Liungen rykker ned for tredje gang siden 2003.

Tanker ved sommerens slutt

Ukas petit er skrevet av Rune T. Berg

Grønne Lier

Lier kommune har bestilt bok av Erik Jacobsen. Det har blitt ei vakker bok til glede og ettertanke.

Glem hukommelsen

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg

Agurktid

Som tilbehør til en herlig, nystekt ørret nøt min familie og jeg i dag en like herlig agurksalat.

Ny gavebok om vår jubilerende naboby

Drammen, som i hele år feirer sine første 200 år, har som kjent sitt utspring i Lier. Det samme har både forfatteren av byens hittil siste jubileumsbok, Tom Helgesen, og han som bestilte boken, Drammens ordfører Tore Opdal Hansen. Bildet: Tom Schandy og Tom Helgesen fikk mange godord fra ordfører Tore Opdal Hansen, som allerede har bestilt 400 eksemplarer av den nye boken.

Istid

Ukens petit er skrevet av Rune Elven

Sambygdingen, Gert Nygårdshaug, med nye bok

Klokkemakeren , ei bok til glede og ettertanke. Nyt den gjerne med et lite glass genever i høstsola. Det vil være helt i forfatterens ånd.

Sviktet av alle

Den lille gutten Christoffer Kihl Gjerstad ble mishandlet til han døde av sin stefar (A-magasinet Aftenposten 17. april 2009).

Huleboerne, turtips på slutten av november.

De siste årene har hytteprisene steget til ufattelige høyder, og hytte i Lier er i dag forbeholdt dem med sjusifrede bankbøker. For oss uten millioner på bok, er hulene et fint alternativ. Rundt om i Lier er det mange huler eller ”heller”. Der kan man finne ly for dårlig vær, og en trivelig bålplass, sommer som vinter.

Vold påfører barna varige skader

Hva kan vi gjøre dersom man mistenker eller oppdager at barn er utsatt for vold i hjemmet? spør Tonje Evju (på bildet), leder for Lier Arbeiderparti.

Ukjent nummer

Når det piper i telefonen

Om å drite i eget rede - Grønne lier under lupen.

For ett år siden, skrev jeg om Grønne Lier. Ikke Grønne Lier fra kommunens skryteplakater, men det Lier man ikke snakker om. Et Lier der andelen urørt natur er redusert fra ganske mye til praktisk talt ingen ting. Nå begynner det å skje ting, men skjer det nok?

Liernett - Trenger vi ei internettavis i Lier?

En vårdag for et halvt år siden lanserte min gode venn Thorvald Lerberg en ide om å starte lokalavis på Internett.

Åpen scene

På åpen scene sist fredag var det mange bra band – det klart beste var Dead Sheriff fra Drammen. Over hundre tilskuere hadde kommet seg på konsert.

Må ha det - bare må ha det… eller?

Ukens petit er skrevet av Rune T. Berg

Ukas petit er skrevet av Rune Berg, Tranby

Bokormen vs. musa; hva & hvem vinner?