Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: 48e642366ab61a6383d0ad325ed96057

Optimistene har ansvaret

Ukens petit er ved Nina E. Johnsen, Gullaug, medlem av kommunestyret og formannskapet

Tenker vi over hvilket ansvar som hviler på skuldrene til optimistene?

Det burde vi kanskje, og i tillegg aktivt oppmuntre dem fra tid til annen og rose dem for sitt utrettelige arbeid med å få verden til å se lyst inn i fremtiden. For optimisme skaper kreativitet og det er de kreative og nytenkende som fører verden fremover.(har jeg lært)

Dessverre anerkjennes ikke ”optimister” på lik linje med ”pessimister”. Blant makthavere er det en form for kynisme, kontroll og verstefalls-tenking som råder og det blir jo et lite paradoks, med tanke på at vi har behov for god utvikling og fremtidsoptimisme.

 Det er fristende å sitere Arne Næss` hjertesukk fra boken: ”Det frie menneske, en innføring i Spinozas filosofi”, hvor han skriver -Dessverre virker pessimisme mer intelligent og solid gjennom-tenkt. Det er som om man går ut i fra at optimisten ikke har tenkt nøye gjennom pessimistens argumenter, mens denne selvsagt har gjennomgått optimistens”.

Arne Næss er en ivrig tilhenger og fortolker av optimisten og filosofen Spinoza og er selv grunnlegger av ”possibilismen” som gjenkjennes ved: ”Alt er mulig inntil det motsatte er bevist”.

Et av barna mine definerte optimister som noen som er glade og det er interessant å spørre seg om hvorfor hun gjorde det?

Kanskje finnes det noen gamle myter ute og går?

 For lettsindig, godtroende og tilfeldig, er begrep som ofte knyttes til optimisten og.. kvinnen! Mens etterrettelig, skeptisk og solid, er begrep knyttet til pessimisten og mannen!

Det er fristende, men sikkert altfor lett å hevde at fordi optimistene fremstår som mer feminine, blir de sett på som ”svakere” og dermed utenfor maktposisjoner. Mens pessimistene assosieres med maskuline verdier og makt.

Vel, som petit-forfatter på Liernett har man en viss frihet til å la både tanker og opplevelser få lov til å henge i luften…

 

Feel free, se lyst på livet og gi en optimist et klapp på skulderen!

 

Nina E. Johnsen

Forrige artikkel:Skål for de frivilligeNeste artikkel:Nyttårsbilder fra Lier
Kommentarer fra leserne til denne artikkelen
Søndag 15. april 2007 08:30: Truls Hallingstad
Jeg våknet i dag klokken fem, tung til sinns, med maskulin pressimisme preget av utfordringer - bil med motorhavari, problemer med privat vannverk, en opphoping av mørke aspekter.

Etter å ha lest denne oppkvikkende petit er plutselig dagen lysere, og jeg langt mer optimist og feminin.
Flere artikler

2023 Sylling Hardcode