Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: ad5dce26da592acef22826cc134b4d54

Hva driver junior med på nettet?

FAU i Sylling inviterte til foredrag om barn og Internett

Ola Ø Hoel fra Nordre Buskerud politidistrikt og Per Arne Hansen fra Ringerike kommune holdt i kveld et meget godt foredrag i Sylling skoles Aula. Harde fakta fra en som overvåker serverne i Ringerike kommune ender opp hos Ola når han går gjennom beslag. Barn og unge kjører Internett i superfart – hvor er mor og far når dattera møter hardbarka pedofile i chattekanalen torsdag kveld?

”De Pedofiles Paradis” – Internett på godt og vondt. Ingen barn og unge kommer på nett uten hjelp fra en voksen. Hvem er det som eier abonementet? Den samme som har ansvaret den dagen Ola ringer og ber om en prat på kammerset. Mange foreldre har mistet kontrollen med barnas nettbruk og statistikken begynner å bli skremmende.

Første poeng var at det ikke finnes grenser for mobbing på nett. Barna fores opp på tv der man stemmer ut folk- stemmer på den kuleste, peneste, hotteste, feiteste, styggeste… Så lager de sine egne sider og avstemninger. Har ditt barn egen hjemmeside? De fleste har det. Det er snakk om sider der de kan eksponere seg selv eller i ytterste konsekvens sider der de kan drite ut eller hetse andre. Problemet med nettet er at det ikke finnes angreknapp. Alt som er skrevet eller sagt på nettet eksisterer for alltid. Det er ikke mulig å permanent slette ting fra nettet – noen kan ha lastet det ned og noen sprer det videre. Plutselig er junior eller juniora utstillingsobjekter på www.solkorset.no eller dukker opp hos Ola.

Statistikk viser at nesten alle unge chatter. Skremmende nok oppgir ganske mange at de har møtt folk i virkeligheten etter å ha blitt kjent med dem på chat. I 2003 anntar man at 50000 barn traff noen de hadde møtt på nett i virkeligheten. Som regel går det bra, men noen ganger ender dessverre møtet på skrivebordet til Ola. Det er viktig å lære ungene at det kan være farlig å spre personlige opplysninger til hele verden. Barna har på sin side lært at de må eksponere seg for å bli populære, og at å ha mange venner og kontakter gir status – er det ikke dette reality- tv handler om? På sider som www.deiligst.no kan man legge ut bilder av seg selv og motta stemmer på hvor pen eller kul man er. Det er sjokkerende hvor mange barn som bretter seg ut der.

Den nye chattevenninna er kanskje Siri på 14 fra Drammen, men hun kan like gjerne være Arne på 24. Selv i ”seriøse” chatterom florerer det med varsellamper. Ta gjerne en kveld på en hvilken som helst chat og spør deg selv hvorfor en god del på kanalen ”under 18” kaller seg kosegutt29 og lignende. Om du har barn men ikke vet hvordan du kommer deg inn kan du bare spørre veslejenta. Hun vet det.

Gutta sliter mest med spilling. Spilleavhengighet blant gutter er i ferd med å bli et problem. Mange bruker alt for mye tid foran skjermen. Dataspillene er blitt bedre – eller mer vanedannende om du vil. Spill som World of Warcraft og Nordic Mafia tar utrolig mye tid fra mange. Dette viser seg gjennom søvnproblemer og manglende konsentrasjon. Noen er online hele tiden.

Barn selger sex på nett. Med et webkamera og internettlinje inn på barnerommet og en voksen med kontaktkort i den andre enden er mulighetene uante. På foredraget viste Ola og Per Arne fram autentiske chatter og videosnutter – disse dukker opp i beslag. barna som selger seg for 300 kroner i ringetid vil for alltid finnes på nettet – nakne. Pengene brukes til spilling eller nye fete ringetoner.

Det dreier seg ikke om teknologi – det dreier seg om oppdragelse. Barna kommer til å komme borti støtende ting på nett – helt sikkert. Er de forberedt på å takle det? Alt finnes på nettet, i store mengder. Ta en tur på google.no og søk på det verste du kan tenke deg – du får helt sikkert mange treff. Dette er ingen grunn til å klippe over ledningen. Internett er kommet for å bli. Internett er på mange måter et fantastisk medium – det er egentlig bare snakk om å ta kontroll som foreldre.

Foredragsholderne anbefalte å ta kontroll over loggen. I nettleseren kan man se logg for opp til 20 dager. Om denne er slettet er det grunn til å spørre hvorfor?

- Jasså du har ikke vært på nett på 14 dager, du klarer sikkert 14 til uten nett, fleipet Per Arne Hansen.



Nyttige adresser:
www.saftonline.no
www.reddbarna.no
www.datatilsynet.no
www.barnevakten.no

Forrige artikkel:Godt Nett-ÅrNeste artikkel:Båndtvang i alle lysløyper
Kommentarer fra leserne til denne artikkelen
Lørdag 12. mai 2012 15:51: Unni Bergsvenkerud
www.spillavhengighet.no er også et sted og lese om spillavhengighet om det gjelder Data/rolle spill blant unge eller spillavhengighet generelt
Flere artikler

2024 Sylling Hardcode