Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Hva driver junior med på nettet?

FAU i Sylling inviterte til foredrag om barn og Internett

Ola Ø Hoel fra Nordre Buskerud politidistrikt og Per Arne Hansen fra Ringerike kommune holdt i kveld et meget godt foredrag i Sylling skoles Aula. Harde fakta fra en som overvåker serverne i Ringerike kommune ender opp hos Ola når han går gjennom beslag. Barn og unge kjører Internett i superfart – hvor er mor og far når dattera møter hardbarka pedofile i chattekanalen torsdag kveld?

”De Pedofiles Paradis” – Internett på godt og vondt. Ingen barn og unge kommer på nett uten hjelp fra en voksen. Hvem er det som eier abonementet? Den samme som har ansvaret den dagen Ola ringer og ber om en prat på kammerset. Mange foreldre har mistet kontrollen med barnas nettbruk og statistikken begynner å bli skremmende.

Første poeng var at det ikke finnes grenser for mobbing på nett. Barna fores opp på tv der man stemmer ut folk- stemmer på den kuleste, peneste, hotteste, feiteste, styggeste… Så lager de sine egne sider og avstemninger. Har ditt barn egen hjemmeside? De fleste har det. Det er snakk om sider der de kan eksponere seg selv eller i ytterste konsekvens sider der de kan drite ut eller hetse andre. Problemet med nettet er at det ikke finnes angreknapp. Alt som er skrevet eller sagt på nettet eksisterer for alltid. Det er ikke mulig å permanent slette ting fra nettet – noen kan ha lastet det ned og noen sprer det videre. Plutselig er junior eller juniora utstillingsobjekter på www.solkorset.no eller dukker opp hos Ola.

Statistikk viser at nesten alle unge chatter. Skremmende nok oppgir ganske mange at de har møtt folk i virkeligheten etter å ha blitt kjent med dem på chat. I 2003 anntar man at 50000 barn traff noen de hadde møtt på nett i virkeligheten. Som regel går det bra, men noen ganger ender dessverre møtet på skrivebordet til Ola. Det er viktig å lære ungene at det kan være farlig å spre personlige opplysninger til hele verden. Barna har på sin side lært at de må eksponere seg for å bli populære, og at å ha mange venner og kontakter gir status – er det ikke dette reality- tv handler om? På sider som www.deiligst.no kan man legge ut bilder av seg selv og motta stemmer på hvor pen eller kul man er. Det er sjokkerende hvor mange barn som bretter seg ut der.

Den nye chattevenninna er kanskje Siri på 14 fra Drammen, men hun kan like gjerne være Arne på 24. Selv i ”seriøse” chatterom florerer det med varsellamper. Ta gjerne en kveld på en hvilken som helst chat og spør deg selv hvorfor en god del på kanalen ”under 18” kaller seg kosegutt29 og lignende. Om du har barn men ikke vet hvordan du kommer deg inn kan du bare spørre veslejenta. Hun vet det.

Gutta sliter mest med spilling. Spilleavhengighet blant gutter er i ferd med å bli et problem. Mange bruker alt for mye tid foran skjermen. Dataspillene er blitt bedre – eller mer vanedannende om du vil. Spill som World of Warcraft og Nordic Mafia tar utrolig mye tid fra mange. Dette viser seg gjennom søvnproblemer og manglende konsentrasjon. Noen er online hele tiden.

Barn selger sex på nett. Med et webkamera og internettlinje inn på barnerommet og en voksen med kontaktkort i den andre enden er mulighetene uante. På foredraget viste Ola og Per Arne fram autentiske chatter og videosnutter – disse dukker opp i beslag. barna som selger seg for 300 kroner i ringetid vil for alltid finnes på nettet – nakne. Pengene brukes til spilling eller nye fete ringetoner.

Det dreier seg ikke om teknologi – det dreier seg om oppdragelse. Barna kommer til å komme borti støtende ting på nett – helt sikkert. Er de forberedt på å takle det? Alt finnes på nettet, i store mengder. Ta en tur på google.no og søk på det verste du kan tenke deg – du får helt sikkert mange treff. Dette er ingen grunn til å klippe over ledningen. Internett er kommet for å bli. Internett er på mange måter et fantastisk medium – det er egentlig bare snakk om å ta kontroll som foreldre.

Foredragsholderne anbefalte å ta kontroll over loggen. I nettleseren kan man se logg for opp til 20 dager. Om denne er slettet er det grunn til å spørre hvorfor?

- Jasså du har ikke vært på nett på 14 dager, du klarer sikkert 14 til uten nett, fleipet Per Arne Hansen.Nyttige adresser:
www.saftonline.no
www.reddbarna.no
www.datatilsynet.no
www.barnevakten.no

Skole Sylling

1 kommentar

Lørdag 12. mai 2012 15:51: Unni Bergsvenkerud
www.spillavhengighet.no er også et sted og lese om spillavhengighet om det gjelder Data/rolle spill blant unge eller spillavhengighet generelt

Flere saker fra arkivet

Tøff i tryne på nett!

Ukens petitskribent, Tonje Evju, skriver her om anonyme nettbøller-

Lykkepresset

Ukens petit er ved Siri Walen Simonsen, reporter i ukebladet Hjemmet.

Det gode forbildet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, reporter i ukebladet Hjemmet

Nettsjekking

Ukas petit er skrevet av Ingvild Prytz Lerberg

Sviktet av alle

Den lille gutten Christoffer Kihl Gjerstad ble mishandlet til han døde av sin stefar (A-magasinet Aftenposten 17. april 2009).

Sommer på nettet

All erfaring viser at folk bruker Internett mindre i ferien. Dette har kanskje sammenheng med at det blir lagt ut mindre stoff, men fortvil ikke. Lier-nett kommer til å oppdateres i hele sommer, om enn ikke så ofte som vanlig..

Direktesendt TV fra TESS-åpning i Årdal

Når TESS åpner sin avdeling nummer 100, blir det direkte TV-overføring på nettet

Du må itj fårrå så du fer nålles no

Direkte oversatt fra Rørosdialekt blir dette noe slikt som – du må ikke te deg slik at du roter deg bort i noe.

De viktige voksne

Som barn var jeg stalljente i en stall på hjemstedet. Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, reporter i Ukebladet Hjemmet.

Hardt rammet av tenk-om-trollet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Hvordan lage nyheter av ingen ting?

Oppskriften for ei suksessfull mediebedrift.

Lier-nett kommer til å forsvinne snart!

Vi har som vanlig store planer - eller visjoner som det heter i næringslivet. Dette medfører at vi er i ferd med å vokse ut av serveren vår. Nå har vi byttet leverandør, og vi må flytte hele siden over på ny og bedre server.

Vennene - vår valgte familie

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Julen - mange barns mareritt

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet HJEMMET.

Bør få erstatning

Etter at streiken ble avsluttet vil mange mennesker, som for eksempel foreldre med barn i SFO, kunne ha krav på erstatning --

Timeout og ettertanke

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Kritikk er noe dritt

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

Sylling ikke på nett

Hele Sylling mistet nettforbindelsen i dag. Frustrerte skoleelever måtte levere tentamen på papir.

Speidermamman

Troppsjef Marianne Fossen, som har dette motto: "En gang speider - alltid speider", fikk Månedens Blomst etter flaggheisingen 17. mai ved Sylling skole.

240 km/t gjennom Lier

Jubler over 240 km/t på E18 fra Kjellstad til Asker. Nå ligger videoen ute på nettet.

Allers, Tufte og Liungen

Hvorfor er det så lite fotball i Allers og så mye såpe på tv?

Buskapen på ventemottaket

Ventemottaket på Lierskogen utarbeider nye hjemmesider. Sidene inneholder flere rasistiske bemerkninger.

Lier-nett, ikke bare lesestoff

Vi i Lier-nett prøver å samle alle lenker til Liersider på nett. Har du ei lenke vi mangler, eller er det noen av lenkene vi har du mener ikke passer? Send oss et tips.

Jeg klarer det sjøl

Ukens petit er skrevet av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Avslørt og bøtelagt

I forrige uke gikk råkjøringsvideoen landet rundt via nettet. Ungdommene jubler nok ikke like høyt i dag.

Den perfekte nabo

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i Ukebladet Hjemmet

Moralens voktere –

Halleluja under lupen ”Norge nekter å gi slipp på halleluja-stemningen i høst.”, skriver VG-nett 17 oktober http://www.vg.no/pub/vgart.hbs?arti (...)

En dag jeg våknet var Lier-nett vekk.

Jeg har gjort det til vane å ta en tur på nettet mens jeg drikker morraskaffen. Startsiden min er naturligvis Lier-nett, man må ta med de treffene man kan få. Det som møtte meg denne dagen var ei feilmelding. - Ikke nå igjen, tenkte jeg – kanskje litt bortskjemt etter noen måneder uten problemer av noe slag. Det skulle vise seg at vi hadde problemer så det holdt.

Deadline

Om oss som sitter inne i finværet.

Seksualisert oppvekst

- Det norske samfunnet blir i stadig økende grad seksualisert, hevder Janicke Karin Solheim.

I fokus på Ullevaal i dag

Dommerne Odd Arne Vangen (tv på bildet) og Kristoffer Helgerud er godt forberedte til dagens kamp mellom Vålerenga og Aalesund

Tiden er unik for den enkelte

Ukens petit er ved Nina E. Johnsen, homøopat, Gullaug. Nina er leder for Buskerud Venstre, medlem av Lier kommunestyre og formannskapet. Ikke minst er hun mor til tre.

En annerledes julekalender

Ukens petit er skrevet av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i Ukebladet Hjemmet.

"Gjør gutter til menn og menn til gutter"

- Hva skjer følelsesmessig når millioner samler seg på fotballbaner og foran TV-skjermene daglig?

Gud på nettet

Her om dagen skrev vår Herre seg inn på kommentarsida til Liernett

Blir det musikal?

- Det blir i alle fall noe for alle, enten du vil synge, danse eller spille, sier Marianne Linnerud (bak) og Roy Andrè Johansen til Barneteatergruppa i Sylling på sesongens første øvingskveld.

Liers eldste nettsted?

Forrige mandag feiret det lokale nettstedet Sylling.no 10 år

Ukens petit: - Hva tenkte han på?

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, journalist i Ukebladet Hjemmet, Norges tredje mest leste trykte medium (nærmere 1 million lesere).

Til deg som konfirmant

Ukens petit dedikeres til deg du lierkonfirmant --

Helt topp for barna

- Tryllekunsteren og klovnen Bobo fikk barna til å le og glemme skuffelsen over at det ikke ble noe ponniridning

Med kabler, pizza og Cola

- Det er nettopp dette som er noe av sjarmen med å være på et LAN, forteller arex der han sitter ved maskinparken sin på LierLAN

Nye lenker på Lier- nett

Vi påstår at vi har verdens største samling lenker til internettsider tilknyttet Lier. Nå er det blitt enda flere!

Fem år og like langt?

Liernett så dagens lys for fem år siden. Nå er det nok med nettavis.

Liung på TV i kveld

Med seier mot Sogndal i kveld vil Thomas Sørum og FK Haugesund klatre opp kvalifiseringsplass for eliteserien

Liers ukjente gode hjelpere

Men hva i all verden er det egentlig Gunnar Nummedal, Harald Økern og Kåre Lohne driver med?

Den beste sommeren er nå

Ukens petit av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

Forfatterbesøk på Tranby skole

Intervju med forfatteren Pål Gerhard Olsen

Gamle barn og små bestemødre

Ungdommen vil ingen ende ta.

Spa/Bra gutter lærte om fairplay

Finaledommer Kristoffer Helgerud, som kan få "Kniksen-prisen" på fotballgallaen i kveld, viste at han også behersker formidlerrollen

Tanker ved sommerens slutt

Ukas petit er skrevet av Rune T. Berg

Hva vil vi med Lier?

Dette er spørsmålet kommunestyret må ta stilling til, skriver Marianne Spanli i dette innlegget.

Sylling Ysteri 1865-1972

Hvorfor bestod Sylling Ysteri helt frem til 1972, mens de andre ysteriene i omegn mer eller mindre forsvant?

Mange baller i lufta

- Noe av det verste jeg vet er utpregede nei-mennesker med "vondt i vil-ikke`n", skriver Rune T Berg i ukens petit.

Forebygger “drop out” og atferdsvansker i skolen

Det hevder Kristelig Folkepartis ordførerkandidat, Brynhild Heitmann, i dette innlegget.

Ukens petit: Sleng deg på livet!

Meningen med livet er å leve det!

Optimistene har ansvaret

Ukens petit er ved Nina E. Johnsen, Gullaug, medlem av kommunestyret og formannskapet

Bildespesial, Blue Energy band

Vi presenterer vår første bildespesial. Det kommer stadig forespørsler om flere bilder fra arrangementer vi dekker. Om det er ønske om det, legger vi gjerne ut bildeserier. Vi kan også lage bildeserier med tanke på videre bruk, etter avtale. Dette må i så fall være avtalt på forhånd, slik at vi får tatt de bildene vi trenger.

Bildespesial, Blue Energy band

Vi presenterer vår første bildespesial. Det kommer stadig forespørsler om flere bilder fra arrangementer vi dekker. Om det er ønske om det, legger vi gjerne ut bildeserier. Vi kan også lage bildeserier med tanke på videre bruk, etter avtale. Dette må i så fall være avtalt på forhånd, slik at vi får tatt de bildene vi trenger.

Aktiv ferie for skolebarna

Pressemelding: Barn i Lier tar vinterferien på håndballbanen

Hva skjuler seg i bakken?

Ved en tilfeldighet fikk jeg vite at det finnes en del gull i Norge. En artikkel på Internett, hevdet at gullforekomster var spredt ganske jevnt ut over verden, og at det sannsynligvis finnes like mye gull i Norden, som i for eksempel Klondyke og Sør- Afrika.

Men hvor er egentlig Nøste?

Noen adresser selger bedre enn andre. Juks svekker imidlertid tilliten til eiendomsmeglerne, i dette tilfellet Dialog Eiendomsmegling i Drammen.

Nye funksjoner på Lier-nett

Nå kan du søke både i Kvasir og Lier-nett internt direkte på sida. Om du søker på Kvasir via vår side tjener vi noen øre. Det betyr at om du ønsker å støtte Lier-nett, er den beste måten akkurat nå å gjøre dine søk fra vår side.

I morgen øker fraværet.

Skoleelever blir syke, voksne menn skulker jobben og dataspillkremmerne gnir seg i hendene. The burning crusade er på vei ut til brukerne.

Den som sover synder ikke

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Høstet stor applaus

Tobias Brandal Busæt har en trikserekord på over 6000 og viste deltakerne på Sylling IF s fotballskole i helgen hva han kan og hvordan de unge kunne trene.

La barn få være barn

- De blir fort nok voksne til å oppleve grusomheter i det virkelige, skriver ukens gjesteskribent som er sterkt kritisk til at det legges opp til et undervisningsopplegg om Utøya-tragedien.

Rødt, gult og grønt signal

- Hva betyr dette da, dere? spurte Bård Backe fra Lier Hørselslag barna på Utsikten, da "Lydia" ble demonstrert på tirsdag --

Tar du utfordringen?

Gjør som ungdommene i Foreningen Norden gjorde på fredag. De mestret den 2,6 km lange turen opp juvet opp til Asdøltjern.

Det handler om kommunikasjon

Sosionom Petra Røisi har i flere år arbeidet med barn og unge, særlig i skolen. Hun er opptatt av at flest mulig skal utstyres med best mulig verktøy til å takle en ofte vanskelig tilværelse.

Ferdig med problemene.

Etter ei fryktelig helg der Lier- nett stort sett har vært av nett, ser det nå ut som om problemene er løst. Vår serverleverandør lover oss at problemene nå skal være løst, og at Lier-nett vil være tilgjengelig.

Mister Gulliksen bronsen?

- Den positive dopingprøven kan skyldes en amatørtabbe, sier Liers kjente sprangrytter, Jan Auen Hafskjold (bildet) til Liernett i kveld

Tenk på et tall…

Han har alltid trent, og han har ført statistikk over all trening. Jeg fikk kikke i statistikken og fikk et sjeldent innblikk i en idrettskarriere der drivkraften har vært alt annet enn medaljer og ære. Jan Terje Nilsen har satt seg mål for sin egen del, og han har nesten alltid nådd dem.

Når mor klikker

Ukens petit er av Siri Walen Simensen, Egge, journalist i ukebladet Hjemmet.

Jan Kjærstad på Tranby

Oda Kyrkjerud, 10. klassing på Tranby med dypintervju av forfatteren

Skål for de frivillige

2007 går over i historien om noen timer, et lykkelig år for noen, mens for andre et år fyllt med smerte, sorg og savn

Vi sjekker partienes hjemmesider

Det er valg – hvilke saker er de viktigste på lokalpartienes internettsider?

Slipp mennene til!

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Utgått på dato snart?

- Er juletrefestene for lengst bare blitt en pliktøvelse for de voksne?

Vold påfører barna varige skader

Hva kan vi gjøre dersom man mistenker eller oppdager at barn er utsatt for vold i hjemmet? spør Tonje Evju (på bildet), leder for Lier Arbeiderparti.

Liernett - Trenger vi ei internettavis i Lier?

En vårdag for et halvt år siden lanserte min gode venn Thorvald Lerberg en ide om å starte lokalavis på Internett.

På tur med kamera

I følge fotorådet ble det i fjor solgt 270. 000 digitale kamera i Norge. Plusser man på de vel 100000 solgte filbaserte kamera, må dette være en av de mest populære fritidssysler i Norge. Hva med å sende oss noen bilder fra Lier?

Leter etter hjerterom

Akkurat nå sitter det om lag 250 norske tenåringer og gleder seg til å reise ut i verden som utvekslingselever.

Ytringsfrihet og korrektivtyranni

Petit av Siri Walen Simensen, Egge, journalist i ukebladet Hjemmet.

Utsikten barnehage stiller ut

Fredag og lørdag er det stor salgsutstilling

Kulturblomstring i kulturbygda Lier?

Det kommer et hverdag etter et valg. Vi Høyre vil, tradisjonen tro, følge opp våre saker med mål om å legge fram et politisk regnskap som er i ballanse også ved (...)

Lier – ei historisk skattekiste.

Lier har ei lang og relativt ukjent historie. Man vet ikke nøyaktig når folk bosatte seg her, men det er enighet om at det er lenge siden. Det kan bevises at det var bosetting i Lier rundt år 500, men mye tyder på at det bodde folk her langt tidligere.

ADRA Hjelpeaksjon 2006

Utviklings- og nødhjelpsorganisasjonen ADRA mobiliserer i disse dager ivrige bøssebærere over hele Norge for å delta i den årlige Hjelpeaksjonen. Torsdag 14. september kommer de til Lier.

Blomster til Knut A. Andersen

Å gi Knut A. Andersen en blomsterbukett er en tidkrevende oppgave. Når han endelig får den, har du en følelse at han skulle hatt to.

Sex og jenter

Har likestillingskvinnene fra 60- og 70-tallet fostret en misforstått frigjort jentegenerasjon? spør Tonje Evju i ukens petit.

Opplevelse, helse og historie

- "Ukas Post" har mange sider ved seg, skriver Arne Ask i sin omtale av ukas post ved Aschenbergsetra

Vinterlykke

- Trikkeskinnene ligger foran meg og glinser i den glitrende sola, skriver ukens petitskribent Rune T Berg.

Bli kjent i Merenmarka

Arne Ask forteller her om Ukas post som ligger på setervollen Haskollsetra ---

Grønt er best i Lier

Liernett har sjekket de lokale partienes nettsider. Og det er Senterpartiet og Venstre som er best i klassen denne gang.

Gå til skolen-dagen 16. oktober

Gå til skolen-dagen 16. oktober 2008 Norges naturvernforbund ved barne- og ungdomsorganisasjonen "Miljøagentene" markerer den årlige "Gå til skolen-dagen" 16. (...)

Agurktid

Som tilbehør til en herlig, nystekt ørret nøt min familie og jeg i dag en like herlig agurksalat.

Orientering på Martinsløkka

Barneidrettsgruppa til Sjåstad Vestre Lier inviterte til orientering torsdag kveld