Hva skjuler seg i bakken?
Ved en tilfeldighet fikk jeg vite at det finnes en del gull i Norge. En artikkel på Internett, hevdet at gullforekomster var spredt ganske jevnt ut over verden, og at det sannsynligvis finnes like mye gull i Norden, som i for eksempel Klondyke og Sør- Afrika.
Finnes det gull i denne elva?
På Internett kan man også finne foretninger som selger gullgraverutstyr og forklarer prinsippene for en uinnvidd. En del problemstillinger reiste seg mens jeg planla gullrushet i Lier. Kan man demme opp og vaske ei elv uten tillatelse? – sannsynligvis ikke. Hva om man finner noe, eier man det man finner? – sannsynligvis ikke. Gullgraverdrømmen ble lagt på is, men gullfeberen brenner fortsatt.
Gull eller sølv i Liers skoger?
Det har bodd folk i Lier en god stund. Mange har nok gjennom tidene spadd ned både gull og sølv som en forsikring mot plyndring. Noe skulle man i hvert fall ha om tidene ble dårlige. Mange skatter er funnet, det ligger sikkert mange igjen. Lahellskatten er nok den mest kjente. En vikingeskatt av sølvsmykker ble oppdaget bare 50 meter fra Drammensfjorden.
Mindre kjent er kanskje skatten som ble oppdaget på Eik gård i Sylling. Denne var på 34 mynter fra 1200- tallet. På Grette, under Frogner prestegård ble en skatt på 32 dansk-norske kroner oppdaget. Kong Jakob overnattet på gården Store Valle i 1589. Som takk ga han bort et gullkjede, som ved en tilfeldighet ble funnet igjen i 1890. Det ble så levert til Drammenspolitiet, og siden har ingen sett det.
Det er ikke sikkert man finner gull, men den som er ute og leter kan finne andre spennende ting også...
Hva med en tur med metallsøkeren? Store områder i Lier er antakelig aldri undersøkt. Jeg er rimelig sikker på at det finnes mange skatter for den som vil lete. Skal man ut med detektor er det viktig å forholde seg til lover og regler. For det første må man holde seg unna arkeologiske og fredede områder. For det andre må man ha grunneiers tillatelse, med mindre man leter på offentlig grunn. For det tredje er man forpliktet til å melde funn til nærmeste museum. Man har krav på finnerlønn, og denne deles normalt likt mellom finner og grunneier. Stammer gjenstanden du finner fra nyere tid, må du og grunneier bli enige om hva dere skal gjøre med den. Du trenger i så fall ikke rapportere den til museum (gjenstander og mynter fra tiden etter 1650).
I nyere tid har kommunen blitt kjepeflinke til å sette opp skilt, men hvem vet hva som ble spadd ned før skiltene kom?
Nå tror jeg kanskje man kan finne rimelig mange uinteressante ting i Lier også. Liungene har tradisjon for å kvitte seg med søppel kjapt og greit. Det er sikkert store sjanser for å finne hvitevarer fra 60- tallet. God jakt!
Kilde: Werner, Eva E, På skattejakt i Norge, Gjøvik 1987.