Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Hva skjuler seg i bakken?

Ved en tilfeldighet fikk jeg vite at det finnes en del gull i Norge. En artikkel på Internett, hevdet at gullforekomster var spredt ganske jevnt ut over verden, og at det sannsynligvis finnes like mye gull i Norden, som i for eksempel Klondyke og Sør- Afrika.


Finnes det gull i denne elva?

På Internett kan man også finne foretninger som selger gullgraverutstyr og forklarer prinsippene for en uinnvidd. En del problemstillinger reiste seg mens jeg planla gullrushet i Lier. Kan man demme opp og vaske ei elv uten tillatelse? – sannsynligvis ikke. Hva om man finner noe, eier man det man finner? – sannsynligvis ikke. Gullgraverdrømmen ble lagt på is, men gullfeberen brenner fortsatt.


Gull eller sølv i Liers skoger?

Det har bodd folk i Lier en god stund. Mange har nok gjennom tidene spadd ned både gull og sølv som en forsikring mot plyndring. Noe skulle man i hvert fall ha om tidene ble dårlige. Mange skatter er funnet, det ligger sikkert mange igjen. Lahellskatten er nok den mest kjente. En vikingeskatt av sølvsmykker ble oppdaget bare 50 meter fra Drammensfjorden.

Mindre kjent er kanskje skatten som ble oppdaget på Eik gård i Sylling. Denne var på 34 mynter fra 1200- tallet. På Grette, under Frogner prestegård ble en skatt på 32 dansk-norske kroner oppdaget. Kong Jakob overnattet på gården Store Valle i 1589. Som takk ga han bort et gullkjede, som ved en tilfeldighet ble funnet igjen i 1890. Det ble så levert til Drammenspolitiet, og siden har ingen sett det.


Det er ikke sikkert man finner gull, men den som er ute og leter kan finne andre spennende ting også...

Hva med en tur med metallsøkeren? Store områder i Lier er antakelig aldri undersøkt. Jeg er rimelig sikker på at det finnes mange skatter for den som vil lete. Skal man ut med detektor er det viktig å forholde seg til lover og regler. For det første må man holde seg unna arkeologiske og fredede områder. For det andre må man ha grunneiers tillatelse, med mindre man leter på offentlig grunn. For det tredje er man forpliktet til å melde funn til nærmeste museum. Man har krav på finnerlønn, og denne deles normalt likt mellom finner og grunneier. Stammer gjenstanden du finner fra nyere tid, må du og grunneier bli enige om hva dere skal gjøre med den. Du trenger i så fall ikke rapportere den til museum (gjenstander og mynter fra tiden etter 1650).


I nyere tid har kommunen blitt kjepeflinke til å sette opp skilt, men hvem vet hva som ble spadd ned før skiltene kom?

Nå tror jeg kanskje man kan finne rimelig mange uinteressante ting i Lier også. Liungene har tradisjon for å kvitte seg med søppel kjapt og greit. Det er sikkert store sjanser for å finne hvitevarer fra 60- tallet. God jakt!

Kilde: Werner, Eva E, På skattejakt i Norge, Gjøvik 1987.

Flere saker fra arkivet

Lier – ei historisk skattekiste.

Lier har ei lang og relativt ukjent historie. Man vet ikke nøyaktig når folk bosatte seg her, men det er enighet om at det er lenge siden. Det kan bevises at det var bosetting i Lier rundt år 500, men mye tyder på at det bodde folk her langt tidligere.

Fem på gata

Liernett har stilt fem personer disse to spørsmålene

På topp i Norden

Det ble sølv til Hanne (th), gull til Finn Olav (tv) og gull til Kristin Ulvund som i tillegg ble kåret til beste jentebokser i Gøteborg

Grønne lier, kapittel 1.

Når snøen går, kommer søpla fram. Det bryr jeg meg ikke så mye om. I dag, da jeg var ute og spaserte, plukket jeg med meg ett sjokoladepapir og en tom colaboks. Begge deler ble brakt til "Grønne liers" grønne kasser, beregnet på den slags. Verre var det da med grustakene som skjærer igjennom den såkalt grønne dalen.

To gull og to bronse

Marcus Braathens gull og sølv, Silje Rokkes gull og Martin Nilsens sølv, i tillegg til flere andre gode plasseringer under helgas KM, viser at det gror godt i langrennsmiljøet i Lier

Ett poeng fra gull

Arne Ask fra Lierbygda O-lag tok to sølv under EM i presisjonsorientering i Latvia denne uka

Gull og sølv til liunger

Søskenparet Finn Olav og Kristin Ulvund fra Sylling imponerte under NM i kickboxing

To gull og ett sølv i NM

Finn Olav Ulvund (th på bildet) ble dobbeltmester og søstra Hanne Ulvund, begge fra Sylling, kom til finalen under norgesmesterskapet i kickboxing i helga.

Kongene av Lierelva.

Ingen kjenner Lierelva som Tom Erling og Bjørnar. De to siste dagene har de svømt og padlet fra Dammyrdammen til Crossbanen ved Fugleruds gartneri.

Liung juniormester i boksing

Kristin Ulvund (i midten) fra Sylling gikk til topps i NM i boksing i Lærdalshallen i går og broren Finn Olav (tv) tapte finalen svært knepent i sin klasse i dag.

Falt fra 3. til 7. plass

- Men jeg er likevel veldig fornøyd, sier Venke de Lange etter EM i hundekjøring i Italia i helga.

Uglen ingen ville hjelpe

Igår var en ganske vanlig søndagskveld. Helt til vi tok med hunden vår Nero og skulle kjøre til Reistadlia for å gå en tur på linja før Robinson begynte på tv´n.

Liernett - Trenger vi ei internettavis i Lier?

En vårdag for et halvt år siden lanserte min gode venn Thorvald Lerberg en ide om å starte lokalavis på Internett.

Mer igjen for pengene.

Nå er det atter budsjettid og en anstrengt kommuneøkonomi skal igjen slankes. Det kuttes ikke lenger med ostehøvel, her må det sterkere lut til. Rådmannen er nå ute med et forslag som ikke er uventet, det er bare trist. Hvem er det som får svi i år?

"Øyeblikk av evigheten" i Lier

Legg helegturen i februar innom Galleri Perrongen og møt kunstneren Tor Olav Foss sin spennende verden

Huleboerne, turtips på slutten av november.

De siste årene har hytteprisene steget til ufattelige høyder, og hytte i Lier er i dag forbeholdt dem med sjusifrede bankbøker. For oss uten millioner på bok, er hulene et fint alternativ. Rundt om i Lier er det mange huler eller ”heller”. Der kan man finne ly for dårlig vær, og en trivelig bålplass, sommer som vinter.

Hva driver junior med på nettet?

FAU i Sylling inviterte til foredrag om barn og Internett

Trippel gull

Kristin, Finn Olav og Hanne Ulvund fra Lier gikk til topps under Nordic Open i kickboxing i København i helga

Kommer tid, kommer råd

Jeg sitter i skrivende stund på Praha internasjonale flyplass. På grunn av en ganske smal smak i reiser, har jeg det med å havne her. I skrivende stund er jeg p (...)

Ikke på medaljelag i dag

Men Maren (på bildet) og Sindre Jansson Haverstad kan glede seg over norsk gull og bronse i søndagens stafetter i Ringsaker.

Jernaldergroper registreres i Sylling

På vei til jobben i dag, møtte jeg en arkeolog. -Har du en kost?, spurte han, - vi skal grave litt på jordet nedenfor. Jordet det dreide seg om var det nedenfor Valstadhaug, og målet med gravingen var registrering av jernaldergroper.

Et lite norsk idrettsunder

- Det har forundret meg ofte at norske padlere og roere gang på gang har vært på pallen i de store mesterskapene, skriver Jan Terje Nilsen i denne ukes petit

Klart for mestermøte i supernasjonal

Det ligger mye prestisje i potten og det blir både mestermøte og revansjeoppgjør på en gang når førerne i supernasjonal-klassen skal gjøre opp på Lyngås på lørdag.

Skattejakt i Lier

Over 4 millioner kroner bortgjemt i Liers dype skoger

Hyllet på Fornebu etter to gull

-- Jeg hadde ikke ventet den velkomsten, sier Sten Oluf Horn. Han minnes hjemkomsten til Fornebu etter dobbelt gull i Paralympics i Nagano i 1998. En hel buss med ordfører Ulla i spissen hadde møtt opp. De lokale toraderne sørget for flott stemning.

Lier kommune - best i klassen?

KOSTRA (KOmmune-STat-RApportering) er et nasjonalt informasjonssystem som gir styringsinformasjon om kommunal virksomhet. Statistikken gir en interessant indikator på hvilke områder vår kommune har et sterkt forbedringspotensiale.

Månedens blomst

Månedens blomst for juli til Arne Ask

Du skal ikke sove

Kultursjef Ingeborg Rivelsrud tråkket vel i salaten da hun gikk ut i Drammens tidene og kunngjorde sitt syn på regjeringens økonomiske politikk. Dette vakte som ventet reaksjoner fra arbeidsgiver, og ordfører Ulla Nævestad benyttet i dag sjansen til å kvesse kniven i DT.

Leter etter hjerterom

Akkurat nå sitter det om lag 250 norske tenåringer og gleder seg til å reise ut i verden som utvekslingselever.

Nettsjekking

Ukas petit er skrevet av Ingvild Prytz Lerberg

Isklatring i Lier

Solbergfossen ligger majestetisk over Tronstad. I dag går assosiasjonene til Vesaas og ”isslottet”. Jeg er en av dem som deriver med slikt – assosierer ting jeg ser med ting jeg har lest. Andre har andre måter å glede seg over naturen på. De klatrer i den.

- Jeg er kjempefornøyd

Det sa Maren Jansson Haverstad (17) fra Tranby til Liernett etter både gull og bronse under Ungdoms-EM i orientering i helga.

Fuglen har fløyet

Mannen min veit ikke hvilken type ryper som er dyrest å fange, skriver Tonje Evju i ukens petit.

Liernett i Piraterland

St Thomas er stedet å handle gull og være pirat

Hvor mye inngrepsfri natur natur finnes fortsatt i Lier?

I løpet av 2003 skal den inngrepsfrie naturen i Norge kartlegges igjen. Det er Direktoratet for naturforvaltning, statens kartverk og fylkesmannen/ kommunen som står for denne registreringen. Hvordan er ståa i "grønne Lier"? Hvor mye av Lierdalens natur er bevart inngrepsfri?

Gull og bronse igjen

Sindre Jansson Haverstad vant sitt første seniormesterkap, og søster Maren hadde tredje beste tid av de norske deltakerne på mellomdistansen i skiorientering i dag.

Hvem har det verst?

Hvem har det verst?, spurte jeg Thorvald på vei til friluftsgudstjenesten på Lier bygdetun i dag. Hvem trenger menighetens støtte mest?, hvem er det som nå trenger vår støtte for å møte hverdagen eller naboen. Hvem har det verst? Dette er egentlig et dypt spørsmål. På den ene siden er det et spørsmål om hvem som selv synes de har det verst. På den andre siden, hvem har det objektivt verst, om man legger allment aksepterte normer for livskvalitet til grunn.

Norsk gullgodhet

Ukens petit er ved Rune T. Berg.

Tretti år siden Stensens skøytegull

Den 8. februar 1976 stod Sten Stensen øverst på seierspallen. Den råsterke idrettsmannen fra Mehren i Lier hadde nådd et av sine store mål. Den minnerike dagen startet med en lang løpetur klokka halv seks denne februarmorgenen.

Gull i bokseringen

Finn Olav Ulvund gikk helt til topps i Gøteborg denne helgen

New York, New York

I ukens petit reflekterer Knut A. Andersen over sitt første møte med New York, en by han kom til ved en tilfeldighet og som han har besøkt fra tid til annen i de etterfølgende innpå førti årene.

Åpent møte om skole.

Kultur, oppvekst og undervisningsutvalget i kommunen holdt åpent møte i aulaen på Sylling skole. Dette kunne ha blitt omtrent så kjedelig som det høres ut, men i stedet ble det ganske interessant.

Ikke glem de små

Er du klar over det fine mangfoldet vi har i årets valgkamp?

Håndballfest i Oslo spektrum

To liunger var banens beste under håndballfinalen for herrer

Høstcup gutter92 Lier IL

Lier ILs guttelag for 12 åringer møttes sist lørdag til uhøytidlig oppgjør om hvem som er beste lag i klubben i denne aldersklassen. 6 lag deltok og det ble arrangert både gull- og bronsefinale.

En politiker blir til

Man kan tenke seg en person, mann eller kvinne, spiller ingen rolle, som er samfunnsengasjert, og vil gjerne være med på å gjøre vårt samfunn bedre.

Reisebrev fra Kong Filips by – del 2

Her i Bulgaria sliter jeg med et lite paradoks. På den ene siden får maten jeg spiser fart på magen – samtidig som det tidvis kan være vanskelig å finne et egnet avtrede.

Fortid og fremtid på en gang.

Lier-nett har på mange måter ferie, men vi hviler ikke. I dag har jeg laget reisebrev fra Balkan. Verden går fremover og det er i dag mulig å oppdatere Lier-nett, på ferie i mørkeste Øst- Europa. Her hvor fortida på mange måter møter framtida sitter jeg og skriver rett inn på nett. Er det ikke fantastisk?

I telt på Hvaler

Bare vel to timer fra Lier eller vel 13 mils kjøring kan du finne en av Norges fineste kystområder. Selv om Hvalers befolkning på 3800 mennesker blir åttedoblet i juli, råder stillheten og skjønnheten ofte på øygruppen på grensa mot Sverige. Tar du meg deg teltet, anbefaler vi å kjøre ut til Kirkøy som også er administrasjonssentrum i Hvaler kommune. Kort vei fra sentrum med koselige butikker og restauranter finner du strandområder der strandloven blir respektert ------

Hvor grønt er grønne Lier?

Etter at jeg i en litt fleipete leder skrev at lier er godt inne på SFT si verstingliste, har ordføreren lett og lett. Hvor er lista?

Spent foran Ski-O Tour

Liungen Sindre Haverstad ( her i midten) deltar lørdag i sesongens høydepunkt for verdens beste skiorienteringsløpere

Gull i orientering

Maren Jansson Haverstad fra Tranby var best på dagens langdistanse under norgesmerskapet.

Mesta fremskritt.

Overgangen fra industrisamfunn til kommunikasjonssamfunn har gått som smurt. Da jeg var ung var store deler av norsk næringsliv statseid, nå er det de nye popstjernene – finansakrobater og børshaiene som eier Norge. Jeg skjønner ikke hva jeg sitter igjen med, men nå er jeg en gang relativt enfoldig.

Ingen suksess i dag

Søskenparet Maren og Sindre Jansson Haverstad nådde ikke opp mot sitt beste på mellomdistansen under EM og VM i dag.

Medaljevinnerne på Tranby

Liernett fikk et møte med VM-bronsevinner Maren Jansson Haverstad (15) hjemme i Svendsemarka onsdag kveld, mens broren Sindre måtte reise direkte tilbake til Trondheim og studiene --

Sommer på nettet

All erfaring viser at folk bruker Internett mindre i ferien. Dette har kanskje sammenheng med at det blir lagt ut mindre stoff, men fortvil ikke. Lier-nett kommer til å oppdateres i hele sommer, om enn ikke så ofte som vanlig..

Liers gjemte perle

I flotte landlige omgivelser i grønne Lier ligger en gård, Renskaug Vertsgård.

Kulturhus/Lier sykehus

Dette må kunne kombineres?

VM-bronse til Swix og Venke

Venke de Lange fra Reistad i Lier tok 3. plassen på sparkesykkel med en av hundene i Canada.

Historisk ”Familiedag” på Huseby – søndag 16.mai.

Opplev din egen lokalhistorie på nært hold! Bli med på ”historisk eventyrstund” inne i en gravhaug !!! En annerledes historietime……for store og små !

Savner vertskapsfamilie

Yihang er en veldig blid gutt som er veldig glad i å synge -

Verdens beste ornitologiske kommune i 2035?

Jeg søker med dette stillingen som kommunal fuglekassesnekker

Røyefiske i begynnelsen av august.

Nå kommer røya. Når nettene ikke lenger er fullt så korte og høsten nærmer seg er det mulig å få brukbare røyefangster. All redskap er gangbar, men oteren er nok den farligste hjelperen når du skal fylle fryseren.

Video: Skiftende vær over Lierdalen

Lengst nord i Lierdalen ruver Hørtekollen, «Den gruelige Precipice», som en tysk reisende omtalte den på 1800-tallet.

260 år med marmor fra Gjellebekk

31. oktober 1749 la kong Frederik V grunnsteinen for Marmorkirken i København

Langrennsdama nedkjempet mannsjåvinismen

- Pressefolka var stygge mot henne, sier Tor Wahl om behandlingen som søster Rakel Wahl ble utsatt for, på begynnelsen av femtitallet. Rakel fra Gullaug representerte Norge på en fremragende måte i vinterlekene i Oslo i 1952. Det ble en flott sjetteplass på 10 km, da langrenn for første gang stod på programmet.

Middelaldermarked på Gilhusodden.

I forbindelse med St. Hallvardspillet arrangerte kulturkontoret middelaldermarked. Jeg fikk smake både lefse, gjeddeburger og kaffe, og led på ingen måte noen nød på min tur tilbake til svunnen tid.

To seire i kickboxing

Søsknene Finn Olav og Kristin Ulvund fra Sylling vant begge sine klasser i helga

Utslitt campingvogn til overs?

TV-produsent betaler for gamle campingvogner fra nærområdet, men vær rask!

Eneste liung i langrenns-NM

I et intervju i Aftenposten i dag forteller Caroline Tangen (22) fra Vestre Lier om sitt nye liv som langrennsløper ---

1000 kroner til medaljevinnerne

Søskenparet, Maren og Sindre Haverstad og Anders Brun Hennum (på bildet) blir premiert av Lier kommune

Fraværende folkevalgte?

Lokalpolitikernes sviktende engasjement kan ha forståelig årsak.

- Du har neppe hørt om Clifton, Texas

I løpet av noen tiår utvandret 860 000 nordmenn til Amerika, de alle fleste som økonomiske flyktninger, skriver Knut A. Andersen, som i ukens petit stopper på en kirkegård langt inne i Texas ---

Liers merkeligste parkeringsskilt?

Ved Fosskvartalet i Lierbyen ventes det visst at man skal klatre høyt opp og forsøke å tyde retningslinjene på baksiden av et skilt. Europark benekter derimot at noe er galt.

Verken fugl eller fisk

- Det er få ting som opptar meg mer enn dette, skriver Rune T. Berg i ukens petit.

NM-gull i nattorientering

Maren Jansson Haverstad fra Tranby ble juniormester i Halden i helga.

Fem år og like langt?

Liernett så dagens lys for fem år siden. Nå er det nok med nettavis.

Trippelseier i kickboxing

Søskentrioen Kristin (tv), Hanne og Finn Olav Ulvund fra Sylling vant sine klasser under Danish Open i helga.

Bygg, reis deg

Nå gjenoppstår Helgerudhuset på Bygdetunet

Liungen ned - hva nå?

Liungen rykker ned for tredje gang siden 2003.

Vant over en sterk brite

Finn Olav Ulvund (16) fra Sylling vant en klar seier under en bokselandskamp i helga.

Uten suksess i tre OL

Du så han på TV på lørdag som ekspertkommentator i studio. Per Bergerud fra Svene i Numdal, bosatt på Lierskogen i mange år, lyktes verken i Innsbruck (1976), Lake Placid (1980) eller Sarajevo (1984). Men før han la opp ble det både gull og bronse i VM i 1985.

Lidl – like ille som sitt rykte?

Lier-nett har besøkt Lidl på Lierstranda. Hvor billig er egentlig kjeden? Hvordan er kvaliteten på produktene? Hvorfor er alle så opptatt av Lidl?

Arna-Bjørnar Liungen Live

Vi følger oppgjøret i Bergen. liungen tapte 6-0

Høysesong for omreisende kriminelle

Politiet i Søndre Buskerud registrerer at både privatpersoner, firmaer og offentlige virksomheter får økende pågang av utenlandske tilbydere av varer og tjenester, og mange av disse kan knyttes til ulike former for kriminalitet, og kan være direkte ubehagelige å ha med å gjøre.

- Dette blir stort

Liernett bringer i dag første forhåndskommentar fra hovedlederen til herrelandslaget, Roar Bogerud fra Sylling, før årets håndballbegivenhet i Drammen og i Norge.

På laksesafari i Gaula.

Gaula er kjent som en av Norges beste lakseelver. Fra Killingdalen i Ålen til Øysand i Melhus renner den 125 km. Laksen stopper i Haltdalen ved Eggafossen. Der blir den stående å stange før den igjen setter kursen mot havet.

Mannen bak Marit

Når Marit Breivik (på bildet) forklarer suksessen har Sylling-mannen Roar Bogerud bak laglederbenken lagt mye til rette ---

Gull og bronse i VM

Terje Fugleberg vant veteranklassen, mens Venke de Lange (th på bildet) og Carina Nilsen (tv) tok hver sin tredjeplass under VM i hundekjøring på barmark i Italia. - Det er noe av det morsomste jeg har gjort, sa bronsevinner Venke de Lange

Totalskadd,

Det brenner fortsatt i et bygg i Sylling sentrum --

Til topps i NM

Hanne Ulvund, den yngste av søskentrioen fra Sylling, ble ungdomsmester i boksing, til tross for at hun måtte gå opp fire vektklasser for å få motstander i finalen -

Grønt er best i Lier

Liernett har sjekket de lokale partienes nettsider. Og det er Senterpartiet og Venstre som er best i klassen denne gang.

Lierdagene 2013

Merk av i kalenderen hvis du skal se på, og begynn planleggingen hvis du skal være aktiv, for nå er det bare et halvt år igjen!

737

Vi snakker ikke om fly, men om at Liernett snart fyller 3 år. Hva er status så langt?

4. plass best foreløpig

Mens Maren Jansson Haverstad fra Tranby var bare 16 sekunder bronsen i VM for juniorer i skiskyting på tirsdag, synes broren Sindre det har gått tungt på begge distansene under EM for seniorer.

Sylling Ysteri - kapittel 1

Kap. 1 Innledende del