Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: b165610facf98eeabb8bc511a1aee632

Røyefiske i begynnelsen av august.

Nå kommer røya. Når nettene ikke lenger er fullt så korte og høsten nærmer seg er det mulig å få brukbare røyefangster. All redskap er gangbar, men oteren er nok den farligste hjelperen når du skal fylle fryseren.


Røye

Jeg tror den eneste røyebestanden i Lier finnes i Tyrifjorden. Jeg er blitt fortalt om eventyrlige fangster, selv om kvaliteten etter sigende ikke er på topp. Det med kvaliteten varierer nok, men en tur på fjorden for å fylle fryseren er sikkert uansett en god ide.


Brukbar oterfangst

Røya er en laksefisk. I smak ligner den ørret – jeg kunne ikke skilt dem i en blindtest. På høsten går den høyt i vannet og beiter på innsekter. Du finner den helst på grunner, og om du finner en stim er sannsynligheten stor for at du tar mange på kort tid.

Røya er kjent for å bite på fargerikt agn, helst rødt. Jeg anbefaler oter, kanskje i kombinasjon med et langdrag (konvoi), eller en stor wobler. Oppslagsverk sier at røya blir opp til 50 cm lang, men jeg kan skrive under på at dette ikke stemmer. Jeg har selv sett røyer på opptil 60, og de finnes sikkert større.

Røkt røye er utmerket sommermat. En kulegrill gjør nytten. Varm opp grillen, legg på einer eller tynne bjørkekvister – noen minutter og du har utmerket varmrøkt røye. Jeg regner ca. 40 minutter på kilosfisk, det tryggeste er nok å sjekke den med jevne mellomrom. En enkel agurksalat, rømmesaus eller hvitløksmør og du er i mål..

En annen morsom variant er spekerøye. Denne oppskriften fungerer naturligvis også på ørret og laks. Det viktige er at du har så stor fisk at du kan skjær fileter. Skjær fileter og napp ut eventuelle bein. Bland 4 ss salt, 2 ss sukker og en ts pepper. Gni filetene inn med krydderblandingen, legg filetene i ei dyp skål, dekk med plast og legg press på (et syltetøyglass eller noe slikt). La dette ligge 3 – 4 døgn i kjøleskapet og snu filetene 2-3 ganger daglig. Dermed har du ypperlig fisk til pålegg / snacks. Kan naturligvis også serveres med eggerøre og tomat.

God tur og vel bekomme!

Forrige artikkel:Likemenn for de thyreoideaopererteNeste artikkel:Dårligste kamp i år
Flere artikler

2023 Sylling Hardcode