Sankthansbål og brannsikkerhet
Sankthansbål har lange tradisjoner i Lier og er ofte forbundet med gode og hyggelige minner.
I en lokal forskrift i Lier kommune er sankthansbål, samt bål som del av friluftslivet på tilrettelagte bålplasser, tillatt.
Men Drammensregionens brannvesen vil likevel minne om at det er et generelt forbud mot åpen ild i eller i nærheten av utmark fra 15. april til 15. september. I denne perioden må det søkes kommunen om tillatelse til bålbrenning for friluftslivformål i eller i nærheten av skogmark.
Brannvesenet kan opplyse om det for å ivareta brannsikkerheten og hindre unødig forurensning/plager gjelder følgende regler for bålbrenningen:
- Grunneiers tillatelse må innhentes.
- Det skal være en ansvarlig person for bålet.
- Alminnelige aktsomhetsregler må følges, jfr. Brann- og eksplosjonsvernloven § 5, slik at det ikke oppstår brann eller skade på omgivelsene.
- Slokkeutstyr må finnes på stedet. Bøtter med vann kan benyttes.
- Bruk bare tørre trematerialer. Miljøfarlige stoffer skal ikke brennes jfr. Forurensningslovens §§ 7 og 11.
- Bålet må slokkes før det forlates.
- Brannvesenet forbeholder seg retten til å nekte bålbrenning hvis værforholdene tilsier dette, for eksempel ved sterk vind og/eller tørke som øker brannfaren.
Engangsgrill må brukes med stor forsiktighet da grillen blir svært varm og antenner underlaget. Engangsgriller må stå på et brannsikkert underlag som mur, stein eller sand. Det er viktig at grillen blir skikkelig slokket.
Enhver plikter å vise alminnelig aktsomhet og opptre på en slik måte at brann ikke oppstår, jfr. Brann- og eksplosjonsvernloven § 5.