Sancta Lucia, Sancta Lucia --
I barnehager og på barneskoler ble det sunget til minne om den kvinnelige martyr fra Sicilia.
Barn fra både Veslefrikk Barnehage og Hegg skole lyste opp i mørketida blant deltakere på Lier voksenopplæringssenter med Luciasangen. På Veslefikk var det fin førjulsstemning, da de minste gikk med sin tente lys over plassen og inn i hovedbygningen, der de aller fleste foreldrene hadde tatt seg fri fra jobb for å kose seg med sine små.Det er ikke mer enn vel 20 år siden de første Luciaopptog startet opp i Lier. Eksempelvis har Nordal skole 2. og 3. klasse i årevis gledet, ikke bare skolemiljøet ved skolen, men et par institusjoner i nærheten.
Hvem var Lucia?
Lucia var en siciliansk kvinne som led martyrdøden i 303. Senere ble hun opphøyet til helgen, og den 13. desember feires til minne om henne.
Lucias mor ble uhelbredelig syk. Lucia ba til den hellige Agathe, og moren ble frisk. Som takk ga Lucia hele sin formue til de fattige. På denne tiden ble de kristne forfulgt. Alle skulle tilbe keiseren, men dette nektet Lucia, og hun ble derfor brent på bålet.
Det finns mange legender om Lucia. Blant annet skal hun flere steder ha vist seg på et lysende, ukjent skip som kom med mat under hungersnøden. I Norden ble Sancta Lucia et symbol på lyset midt i den mørkeste årstida.
Folketroen
I følge folketroen var "Lussinatta" den lengste og mørkeste natta i året. Da var alle onde makter sluppet løs for å gjøre skade på både mennesker og dyr.
Mot dette søkte menneskene hjelp i kristentroen og i vintersolhvervets helgen, Lucia, som opptrer med lys. Best kjent er skikken i Sverige. Lucia opptrer med en lyskrans i håret, ofte i spissen for et opptog av hvitkledde piker med lys i hånden. I senere tid er også denne skikken blitt populær i Norge