Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Dyrker ny supergrønnsak

Gartnerne Kaare Wiig fra Jæren og Kirsten Ravnsborg Justad fra Lier satser på brokkolini (Foto: Dag Øyvind Olsen/Newswire)

Lier og Klepp: Brokkoli er blant de sunneste grønnsakene som finnes. Nå har norske bønder startet produksjon av en søtere og mildere variant: brokkolini.

– Brokkolini er en næringsbombe, full av antioksidanter og viktige næringsstoffer. Den er minst like sunn som brokkoli, men brokkolini er enda mer anvendelig. Stilken har en søtere smak, og kan gjerne spises rå, sier informasjonssjef Britt Kåsin i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Brokkolini går også under navnet aspargesbrokkoli, fordi smaken på stilken kan minne litt om asparges. Grønnsaken kan kokes lett i to minutter og serveres til kjøtt og fisk. Den kan bakes i omeletter og paier, brukes i supper og fritert i tempura.
– Den er så mild og søtlig i smaken at den til og med kan brukes i smoothies sammen med bær, eller som en snacks servert rå, sier Britt Kåsin.

Vant pris
Brokkolini er en ny grønnsak som vant innovasjonsprisen ved Europas største frukt- og grøntmesse Fruit Logistica i 2010. Da bestemte to norske produsenter seg for å satse på brokkolini. I sommer produseres grønnsaken ved Gilhus Gartneri i Lier og Wiig Gartneri på Klepp.

– Smaken og utseendet på denne nye stilk-brokkolien var akkurat slik jeg ønsket. Jeg bestemte meg for å satse på den etter grønnsakmessen i Berlin og sådde de første plantene i fjor, sier Kirsten Ravnsborg Justad ved Gilhus Gartneri.

Utseendemessig skiller brokkolinien seg fra vanlig brokkoli.
– Den har ikke noe stort hode, den ser flott ut på tallerkenen, og det er stilken som er best å spise, sier Kåre Wiig.

- Det er stilken som er best å spise, sier Kåre Wiig. (Foto: Dag Øyvind Olsen/Newswire)

Prøveproduksjon
Begge gartnerne har stor tro på at grønnsaken vil få innpass på norske middagsbord. Men den må bli kjent blant folk og bli tilgjengelig i butikkene.

– Om tre til fem år håper vi brokkolini er en grønnsak nordmenn er fortrolige med. Begge dyrkerne har lang erfaring med grønnsakproduksjon, og vi synes det er flott at noen tør å satse på nye, gode og sunne grønnsaker, sier Britt Kåsin.

Wiig Gartneri på Klepp på Jæren, landets største gartneri, kommer i år til å sende ut 50 000 pakninger på 180 gram brokkolini til butikkene. I tillegg er brokkolini i ferd med å få innpass på restaurantene.

Flere saker fra arkivet

Merk deg navnet: Brokkolini

Etter regntunge dager brøt solen frem og skinte varmt over Gilhus Gartneri, der gartner Kirsten Ravnsborg Justad og Hans Bernhard Justad presenterte den nye grønnsaken, brokkolini.

Fokus på kinakål

Kinakål fra Lier var i fokus på NRKs sommeråpent i går kveld.

Kjølig juni gir gode jordbær

Lier (NW): De norske jordbærene blir et par uker forsinket på grunn av kjølig junivær. Men når bærene kommer for fullt i slutten av måneden, vil de være ekstra gode.

Siste sjanse

Jan Espen Justad er en av flere som har besøkt Grønn gård og Kirsten Ravnsborg Justad ved Gilhuus i år ( se bildet).

Grønne fristelser

Kirsten Helene Stormo (tv) er en av flere som har oppdaget Grønt-bua ved Gilhus

Fortsatt pådriver og ledende

Med sin egen avdeling for frukt og grønt er Mega best på økologisk mat

Høye boligpriser i Lier

- Den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen for boliger ligger på cirka 21 000 kroner, oppgir daglig leder Britt Kåsin i Boligbyggelaget/USBL i Lier.

Førstedivisjon neste år?

- Jeg har stor tro på at Reistad rykker opp, sier Erik Bjørnstad som har noen av sine gamle håndballelever involvert i kvalifiseringa i Bergen helga

Ekte agurknytt

Helge Heen på Tuverud Gård gleder seg over solskinnsdager, for da griller folk og spiser mye agurk. I alt 190 tonn agurker dyrkes frem på gården i løpet av fire avlinger i året.

Støtter fyrverkeriforbud

I 2008 ble det her i landet innført forbud mot privat oppskyting av raketter med styrepinne -

Økt etterspørsel

- Vi har som mål å dyrke 80 mål salat i 2009 hvis markedet vil ha det, sier Anders Hørthe i Sylling

Den Store Epledagen

- 17. oktober er Den Norske Epledagen, og i butikkene finner du nå gode og fristende norske epler, sier Brit Kåsin i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

- Tulipanmafia skadet gartnerier

Innehaveren av et gartneri i Lier skal ha blitt oppsøkt og truet av østeuropeiske torpedoer, kom det fram i en rettssak torsdag.

Gutta på tur

Liungene (f.v.) Øyvind Melgaard, Inge Skjeggerud og Espen Fuglerud er tre av av cirka 6 000 som gikk det tradisjonsrike Marcialonga i Italia sist helg.

Hvor mye får bøndene?

Her er oversikten over produksjonstilskuddet til bøndene i Lier

Eplefestivalen nærmer seg

Tusener er ventet til eplefestivalen, som i år arrangeres for 20. gang. Programmet for de to dagene er omfattende, og det blir mange opplevelser for både barn og voksne.

Norske jordbær, men hvilken sort?

Få butikkansatte, som vi var i kontakt med idag, kunne svare presist på det, men produsentene Egge Gård og Myhrene i Sylling er nøye med informasjon til butikkene --

Skader og sykdom i Liungen

- Det er usikkert om tre av spillerne skal spille, sier assistentrener Glenn Kleven ( på bildet), før "generalprøven" mot Klepp på Jæren.

Betsafe tror på Liungen

…men holder Grand som favoritt i kamp én

Eplegården - Søndre Storsand

Et møte med eplebonden, Tor Erling Gransæther

Frukt - og Juletregården i hjertet av Lier

På besøk i gårdsutsalget til Grethe og Ragnar Swift

Sunn mat ved E-18

Den nyåpnete Marchè Bistro Lier Nord garanterer fersk tilberedt mat for både liunger og veifarende langs E-18 ---

50 meteren er målet

Det sier Ola Stunes Isene fra Lier etter at han vant diskos under Ungdomsmesterskapet i Molde sist helg.

Råtner på rot

Det kan bli dårlig og dyrt med grønnsaker de neste ukene

Flere enn Liungen sliter

Det ser stygt ut, Liungen, så langt. Men trøst dere Liungen - jenter, naboen Asker og fjorårets vinner av 1. divisjon, Kattem, sliter vel så mye i starten. Asker, som så sent som i fjor spilte cupfinale, tapte hele 0-5 torsdag kveld for Kolbotn, som er en av seriefavorittene. Kattem tapte programmessig 1-4 for Trondheim - Ørn onsdag. Dermed er det også tett i bunnen av tabellen.

Epler på flasker og fat

Marius Eggge får assistanse fra Normandie til å produsere calvados, utsøkt norsk eplebrennevin på egen gård

Stor respekt for Liungen

Klepps trener Knut Eriksen ( på bildet) husker Liungens sterke andre omgang, da laget hans vant 4-2 på Liungbanen i juli, men mener at laget hans fortsatt er sterkere enn Liungen.

Julegleder

Lier kunstforenings førjulsutstilling 2005

Vant pokalen for 10 år siden

Thomas Røed fra Tranby fikk oppleve noe av det største en fotballspiller kan oppnå, å bli cupmester, men han er ikke den eneste liung som har vært aktør i en finale.

Fortsatt høye priser

Men prisene varierer noe i Lier. Assisterende butikksjefer på Kiwi, Lierbyen, Sahel Radmard og Christoffer Larsen-Asp hadde det lavest pristilbud på norsk jordbær på St. Hansaften -

Spennende unggutter

- Vi er på riktig vei, sier spillende trener Kristian Bye-Andersen (på bildet) etter den svært lovende treningskampen mot Solberg i helga.

Lill-Yvonne Karlsrud til Klepp

Liungenkeeperen har hatt en tung sesong i Liungenmålet, men imponerte i treningsuke med Klepp.

ADRA Hjelpeaksjon 2006

Utviklings- og nødhjelpsorganisasjonen ADRA mobiliserer i disse dager ivrige bøssebærere over hele Norge for å delta i den årlige Hjelpeaksjonen. Torsdag 14. september kommer de til Lier.

Klasseforskjell

- Lier skuffet stort, sa Spa/Bra s trener John-Erik Loe Olsen etter at laget hans nedsablet Lier i går kveld

Nalumpæra lyste i minnet

Til Bygdetunet på jakt etter en svunnen ungdom

King of Snow

I helgen ble det gjennomført enduroløpet King of Snow 2007 på andre året. Løpet samlet hele 250 løpere fra hele landet, og er med dette landets største enduroarrangement. Løpet ble nok en gang en kjempesuksess for arrangør Meren Auto ATV.

Hjelpeaksjon for Etiopia

Britt Celine Oldebråten fra Lier har besøkt et av ADRAs prosjekter i Etiopia

Liungenes julegavekjøp på nye høyder

Julehandelen setter visstnok nye rekorder i Lier, men butikkene i Lierbyen har bare fått tak i noen smuler. Nå lysner det i Bakerikvartalet (bildet).

Trost i taklampa

Peder Morset folkehøgskole med integrert gjestespill på Prøysenhuset og Det Norske Teatret, rett før påske.

Nei til gratis frukt

Venstre-politiker Nina Johnsen vil ikke at elevene skal få gratis frukt på skolen. Fysisk aktivitet er viktigere

"Nye" Klepp i framgang

- Klubben mistet nesten alle spillerne med Dagny Mellgren (bildet th) i spissen i fjor og måtte bygge opp et nytt og ungt lag, sier trener Knut Eriksen (43), opprinnelig fra Åssiden, til Liernett før den avgjørende kampen for Liungen på Liungbanen lørdag.

Sjefskokken

Anne gullberg er styremedlem i klubben, men har også funnet sin plass i systemet bak gassgrillen der hun serverer pølser, hamurgere og passende drikke i rikelige mengder

Best fornøyd med plasseringene

Det sier Maren Jansson Haverstad fra Tranby etter Junior-VM i orientering.

Liers gjemte perle

I flotte landlige omgivelser i grønne Lier ligger en gård, Renskaug Vertsgård.

Tidenes største

Høstens bokmarked på Frogner menighetshus er tidenes største der i gården.

God sesongavslutning

Det ble pokal til Spabra J 16 som deltok i Vintercup i Kristiansand, der flere av Norge beste jentelag var med.

Løpertalentet fra Sylling

Silje Bæra Hørthe har hatt enn en formidabel fremgang i år --

Røyefiske i begynnelsen av august.

Nå kommer røya. Når nettene ikke lenger er fullt så korte og høsten nærmer seg er det mulig å få brukbare røyefangster. All redskap er gangbar, men oteren er nok den farligste hjelperen når du skal fylle fryseren.

På landslaget i to idretter

Fra før er Martin Ovenstad Rønning (15) er landslagsspiller i bandy, nå er han tatt ut på landslaget i fotball.

Lier Fotballklubb i 2010?

Er et felles juniorlag starten på en "overbygningsklubb" i Lier?

Morsdag i morgen

Det er tid for blomster, til den såkalte bedre halvdelen av oss, og til de beste blant dem igjen, til mødrene

Har ladet batteriene

- Dette har vært en fin dugnad, sa Miriam Mumtaz ( th på bildet) etter å ha deltatt som lagleder og instruktør på Fotballskolen i dagene før den den viktige kampen mot Sandviken i morgen.

Lier-jente vant talentjakten

Oslo: I skarp konkurranse med nærmere hundre andre er lierjenta Marita Therese Norderud håndplukket som Statoils nye talent - og har sikret seg to års gratis utdannelse på BI.

Leter etter hjerterom

Akkurat nå sitter det om lag 250 norske tenåringer og gleder seg til å reise ut i verden som utvekslingselever.

- Skuffet over egen innsats

Det sier Sindre Jansson Haverstad etter siste distanse i World Cup i skiskyting i California.

Full kontroll

- Ingen plasser er ledig i bussen, sier Nils Haugen før årets Birkebeinerrenn, der lokale løpere pleier å hevde seg meget godt

Politikere ble vist bort

Høyres Arnt Holberg (på bildet) og hans partikolleger ble nektet å dele ut valgmateriell utenfor Kiwibutikker og RIMI

Tid for musikal på Tranby ungdomsskole

Den 4. april kom ungdommens kommunestyre fram til at Tranby ungdomsskole ville bli et bedre sted om 9. klassingene fikk lage musikal. En sum på 75.000 tusen ble denne dagen fordelt på alle skolene. I salen satt elever fra 6. og 9. klassene og representerte resten av elevmassen. Det meste gikk til håndfaste prosjekter som lydanlegg, lysanlegg og lignende som skulle høyne kvaliteten på de forskjellige skolene.

Vi besøker Liers spisesteder: Chili Pizza

I matrekka på Liertoppen ligger det kanskje mest internasjonale spisestedet i hele Lier. Menyen omfatter retter fra India til Mexico og fra Kina til Europa via Midtøsten.

Kjempebra for Sylling IF

- Vi har stor tro på at jobben hans vil bli en stor lettelse for oss tillitsvalgte, sier leder Hanne M. Gravdal etter at Odd Arne Vangen ble ansatt som daglig leder i foreningen.

Kolbotn seriemester - Liungen med ny bunnrekord

Kolbotn slo Ørn og Liungen går til kvallik med tidenes dårligste målforskjell.

- Vanskelig å ta medalje

Det sier Venke de Lange, som sammen med Terje Fugleberg, representerer Lier og Norge under EM i hundekjøring

Møtte Roar og håndballgutta

Ferskvaremesteren Kai Marius Andersen er bak disken igjen etter en flott tur til Kroatia, her sammen med kollegene Elise Bakken og Stine Brevik (th)

Vi besøker Liers spisesteder: Stig inn

Det er bord og stoler i lokalet, men det meste av virksomheten er basert på henting eller utkjøring.

Lite nytt fra eplefronten

Eplefestivalen arrangeres i år for nittende gang. Til neste års jubileum bør det komme en ansiktsløftning.

Jul på stasjonen

I snart ti år har Bente Skiaker drevet butikk ”Lille stasjon” i Lierbyen. Butikken har vært et ressurssenter for alle håndarbeidsfrelste som gjerne vil ha gode ideer, gode materialer og et nødvendig puff for å gjøre noe håndfast ut av en ide.

Bestekompiser på to forskjellige lag

Lars (tv) fra Frisk, Asker og Simen fra Asker SK har holdt sammen siden de begynte i barnehagen --

Kortreist mat i ”Grønne Lier”!

Senterpartiet vil at folk skal finne mest mulig av lokal og kortreist mat i mat-butikken sin! Det er bra for miljøet – gjør det lettere for de som produserer ma (...)

Hagedag på bygdetunet

- Søndag 14. august er det hagedag på Lier Bygdetun, og nå er det mye fint å se. Det er også anledning til å snakke med fagfolk, sier Harald Saue, som er leder for den fargerikeste delen av Liers tusenårssted.

Godt Nett-År

Liernett skal bli liungenes møteplass nummer 1

Avslappende støtteapparatet

Marianne Henriksen og Halvard Bergby koste seg i det flott augustværet med panoramautsikt over Lier, men ventet spent på sønnen --

Sparer fire spillere

Både Miriam Mumtaz (på bildet), Kathrine Nydahl, Anneli Ingebo og Marthe Kvaale, alle med småskader står over årets siste hjemmekamp mot serieleder Trondheims-Ørn, men er nok klare igjen mot Klepp neste helg.

Store og fristende

Henriette Kasta hadde torsdag små problemer med salget av kvalitetsbær fra familiens gård på Sjåstad

På to hjul til Trondheim

Rune Berg har sendt oss reisebrev fra en sykkeltur han gjorde sammen med Sigrid Kristofffersen i sommer. Vi kaller det gjerne et sommerminne og oppfordrer alle til å sende inn noen ord fra årets sommer.

Klare for EM

Lier er godt representert under helgens store lagkonkurranse for ATV i Nederland.

Polsaken overdimensjonert?

Mellom 18 og 19 tirsdag kveld venter mange næringsdrivende spent på lokalpolitikernes stemmegivning til A/S Vinmonopolets søknad om etablering på Liertoppen kjøpesenter

Diagonalgang og fiskebein

Isis Caliò fra São Paulo i Brasil og Paulo Filipi fra Lisboa i Portugal, valgte å trene på parkeringsplassen i Kanada 2. juledag –

Liungen slo Sandviken

Liungen vant 2-0 i Bergen og Miriam Mumtaz er toppskårer så langt med sine to mål.

Stolthet, identitet og samhold

Abdullahi og hans to sønner Muhammed og Jacob var blant dem som var med å gjenskape det gamle Heggrennet på lørdag.

Sterk 7. plass

Maren Jansson Haverstad var best av de norske deltakerne i sin klasse i European Cup i St Morits i helgen.

Fortsatt 2. divisjonshåndball

Reistad tapte sine to kamper i kvalifiseringen for 1. divisjon i Bergen i dag.

Olivenhøsting

I dag har jeg høstet i egen hage.

Blir det scoringsglede i Grimstad?

På lørdag ettermiddag ønsker vi flere scoringsgleder. Men selv om Amazon har null poeng hittil, er det nok enda viktigere for Liungen å slå andre og svakere lag.

Gull og bronse igjen

Sindre Jansson Haverstad vant sitt første seniormesterkap, og søster Maren hadde tredje beste tid av de norske deltakerne på mellomdistansen i skiorientering i dag.

Signe Eira med miniutstilling på Hovedbibliotekets kultur- og bokkafé

Vi har et helt spesielt ansvar for holde den samiske kulturen i hevd her i landet. Signe Eira står utrettelig på for å gjøre oss opplerksom på akkurat det. På lørdag hadde hun rigget opp en miniutstilling på Hovedbiblioteket i Lierbyen.

Vi besøker Liers spisesteder: Zomin Takeaway

Fra høyrefløyen i den lille drosjebua ved meierigården i Lierbyen selges det spennende sushi- og thairetter.

Et flott utsiktspunkt

Markatraverne har god tid til å finne denne kulturminneposten før den tas ned.

Eplefestivalen

En stor festival. Til og med på nasjonalt nivå

Familie på randen

May–Britt Nystrøm med familie opplever tilværelsen som utrygg på toppen av Meren sandtak

Lærerne til massiv kamp mot Kommunenes Sentralforbund.

Streikerett, likelønn og lønn for kompetanse var viktige kamprop for de flere enn 110 lierlærerne som i går deltok på Udanningsforbundets massemønstring mot KS` lønnsdiktat i Oslo.

Mer enn småpenger

Idrettsklubbene i Lier får totalt nær en kvart million kroner i momskompensasjon for 2010, som fortjent -

Til Gothia cup i Gøteborg

Liungen, her representert med Maria Ruud og Maria Toverud, skal spille i verdens største ungdomsturnering i fotball

Hvor kommer bærene fra?

Liernett stoppet ved noen svært hyggelige og høflige jordbæreselgere i går, men som dessverre ikke kunne gjøre rede for hvilken produsent de solgte for --

Eventuell ny kontrakt krever endringer

- Beholder Liungen plassen i Toppserien kreves det store endringer, sier asssistentrener Hasse Svanberg til Liernett i kveld. - Støtteappparatet må bli bedre. Nye spillere med personlighet og spisskompetanse må hentes inn på et tidligere tidspunkt. Vi må også stille større krav til spillerne. Allerede i morgen, mandag, hospiterer to unge spillere på trening med Liungen. Det er en spiller fra Solberg, født i 1989, og en ett år yngre spiller fra Glassverket.

Best mat på Kjellstad

Marchè, Lier er kåret til beste veikro på strekningen Oslo - Kristiansand - Stavanger.

Vi besøker Liers spisesteder: China Wok

Lengst mot Drammen i matrekka på Liertoppen ligger Liers andre kinarestaurant. Den er også den mest besøkte av de to. Men vent ingen overraskelser.