Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: 59c4ee374b1b71a744291da331cf4602

Dyrker ny supergrønnsak

Gartnerne Kaare Wiig fra Jæren og Kirsten Ravnsborg Justad fra Lier satser på brokkolini (Foto: Dag Øyvind Olsen/Newswire)

Lier og Klepp: Brokkoli er blant de sunneste grønnsakene som finnes. Nå har norske bønder startet produksjon av en søtere og mildere variant: brokkolini.

– Brokkolini er en næringsbombe, full av antioksidanter og viktige næringsstoffer. Den er minst like sunn som brokkoli, men brokkolini er enda mer anvendelig. Stilken har en søtere smak, og kan gjerne spises rå, sier informasjonssjef Britt Kåsin i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Brokkolini går også under navnet aspargesbrokkoli, fordi smaken på stilken kan minne litt om asparges. Grønnsaken kan kokes lett i to minutter og serveres til kjøtt og fisk. Den kan bakes i omeletter og paier, brukes i supper og fritert i tempura.
– Den er så mild og søtlig i smaken at den til og med kan brukes i smoothies sammen med bær, eller som en snacks servert rå, sier Britt Kåsin.

Vant pris
Brokkolini er en ny grønnsak som vant innovasjonsprisen ved Europas største frukt- og grøntmesse Fruit Logistica i 2010. Da bestemte to norske produsenter seg for å satse på brokkolini. I sommer produseres grønnsaken ved Gilhus Gartneri i Lier og Wiig Gartneri på Klepp.

– Smaken og utseendet på denne nye stilk-brokkolien var akkurat slik jeg ønsket. Jeg bestemte meg for å satse på den etter grønnsakmessen i Berlin og sådde de første plantene i fjor, sier Kirsten Ravnsborg Justad ved Gilhus Gartneri.

Utseendemessig skiller brokkolinien seg fra vanlig brokkoli.
– Den har ikke noe stort hode, den ser flott ut på tallerkenen, og det er stilken som er best å spise, sier Kåre Wiig.

- Det er stilken som er best å spise, sier Kåre Wiig. (Foto: Dag Øyvind Olsen/Newswire)

Prøveproduksjon
Begge gartnerne har stor tro på at grønnsaken vil få innpass på norske middagsbord. Men den må bli kjent blant folk og bli tilgjengelig i butikkene.

– Om tre til fem år håper vi brokkolini er en grønnsak nordmenn er fortrolige med. Begge dyrkerne har lang erfaring med grønnsakproduksjon, og vi synes det er flott at noen tør å satse på nye, gode og sunne grønnsaker, sier Britt Kåsin.

Wiig Gartneri på Klepp på Jæren, landets største gartneri, kommer i år til å sende ut 50 000 pakninger på 180 gram brokkolini til butikkene. I tillegg er brokkolini i ferd med å få innpass på restaurantene.

Forrige artikkel:Eiksetraområdet bestNeste artikkel:Fortsatt utrygg søndagsparkering på Heggtoppen
Flere artikler

2023 Sylling Hardcode