Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: da2e12210cf132a3e5f703461e463505

Vi besøker Liers spisesteder: China Wok

Lengst mot Drammen i matrekka på Liertoppen ligger Liers andre kinarestaurant. Den er også den mest besøkte av de to. Men vent ingen overraskelser.

Kinesisk mat er over tid blitt hverdagskost for mange nordmenn, og rundt på mange norske kjøkkener bobler og putrer det i panner og kjeler med sitronsaus, sur-søt saus og betydelig sterkere varianter, som for eksempel Red Pepper and Onion og Hoi Sin with Garlic. Som oftest kommer de smakfulle sausblandingene fra engelske produsenter og koster rundt 20 kroner hos Rema og Rimi.

Gjestene deler plass med flaskelageret

Med andre ord behøver man ikke gå på restaurant for å få kinesisk mat, men det er både rimelig og enkelt å bestille ved disken og få maten brakt ut til bordet.

China Wok på Liertoppen er tydeligvis vant til faste kunder. Betjeningen venter at du er klar til å bestille straks du nærmer deg disken. Men det er mye å velge mellom, og det kan ta tid å bestemme seg.

Mye å velge mellom

Menyen, som inneholder et førtitall retter og mer enn det, er greit illustrert med fargebilder på rad og rekke over disken. Bildene er ikke spesielt spennende, og det er ikke maten heller. Men du vet hva du får, og porsjonene er bra store. Menyen er ikke fri for trykkfeil, og den er dermed spennende og til dels underholdende lesning. ”Braset and i øst saus” er ikke lett å forstå, og ”Barber-que” får oss til å tenke på køen hos frisøren ikke mange meterne unna. Mer forståelig er nok Nr. 6. Kylling Chop Suey, Nr. 7. Kylling i karrisaus, Nr. 8. Kylling i søt chilisaus, Nr. 9. Fritert kylling i sur-søt saus, Nr. 10. Kylling Kongbao og Nr. 33. Innbakt kylling med sursøt.

"Dagens lunsj" (til venstre) koster 79 kroner med kaffe eller et glass dispenserbrus og er blant de rimeligste tilbudene. Kongerekene til høyre på bildet koster noen tiere mer, men inkluderer ikke drikkevarer.

Når man endelig har bestemt seg, ropes noen kvikke instrukser på kantonesisk ut til kjøkkenet, og så er råvarene i woken. Maten blir brakt til bordet, men husk å ta med bestikk og servietter.

Ferske grønnsaker utenfor rekkevidde
De ansatte jobber raskt og effektivt, men beklager at tilgangen på ferske grønnsaker ikke er som i hjemlandet. I det kinesiske kjøkken inngår en utrolig stor variasjon av grønnsaker, men de fleste av dem er utenfor rekkevidde i Norge. Derfor kommer vannkastanjene og bambusskuddene ut av en boks og ikke fra grønnsaktorget. Av gode grunner er rå grønnsaker sjelden kost i Kina. Til gjengjeld vet kineserne hvordan grønnsaker skal kokes eller wokkes, og i motsetning til de fleste kafeteriaer serverer kinarestaurantene grønnsaker som har beholdt både smak og konsistens.

Taket og veggene er verdt et nærmere studium

Misliker man å bli beglodd av forbivandrende under måltidet, er det opplagt en fordel å søke tilflukt i den mer skjermete avdelingen som er oppstått fordi China Wok har ofret litt av kjøkken- og lagerplassen til fordel for sitteplasser. Ulempen der er at gjestene må dele plass med stabler av ikke spesielt dekorative mineralvannkasser, som det ikke er plass til på kjøkkenet. Da er det på tiden å vende blikket mot taket og veggene, der kinesiske guder og lykkebilder henger i rikelig antall.

Akseptert i hovedstaden
Under en av sine mer sjeldne utflukter til provinsen for et par år siden falt Aftenpostens utsendte for China Wok på Liertoppen. Årsaken var de to rimelige lunsjrettene Kyllingspyd med satay-saus (peanuttsaus) og Biffspyd i terriyakisaus. Prisen er 89 kroner og inkluderer et beger mineralvann eller kaffe.
 
Dessert er nærmest et fremmedord i Kina. De norsk-kinesiske restaurantenes desserttilbud er derfor ofte begrenset til frityrstekt banan med is, noe som på China Wok koster 30 kroner. Det samme koster en Banana Split. En enda mindre kinesisk eplekake med is er også på listen. Prisen for sistnevnte er 25 kroner.

Noe å drikke til maten:
Mineralvann koster 25 kroner for vanlig flaskestørrelse (0,35 liter). Samme pris gjelder også for alkofritt øl, lettøl og vørterøl. Andre flaskestørrelser samt dispenserbrus er også tilgjengelig.

Kaffe koster ti kroner koppen. Egentlig burde man heller få betalt for å drikke kaffe som har hatt et langvarig og lunkent liv på en sliten glasskolbe. Den kritikken gjelder imidletid ikke bare China Wok, men også en lang rekke andre serveringssteder.

Forrige artikkel:Eiksetraområdet bestNeste artikkel:Fortsatt utrygg søndagsparkering på Heggtoppen
Kommentarer fra leserne til denne artikkelen
Mandag 10. januar 2011 08:30: mamma 88
Å så koselig dette hadde vært om man fikk ett smil på kjøpet.
Mandag 10. januar 2011 11:36: Liker kinamat
Kineserne er kjent for å smile. Smil til verden, så smiler den tilbake.
Onsdag 12. januar 2011 13:13: <span class="kommentator-sensurert">&nbsp;</span>
Denne kommentaren ble ikke godkjent av redaksjonen.
Tirsdag 4. desember 2012 20:07: Love kinamat
hei. synes servicen er god der jeg. god mat har de og ,skal dit imorgen faktisk,og bestilt derfra mange ganger tidligere. flinke er dere.
Flere artikler

2023 Sylling Hardcode