Vi besøker Liers spisesteder: Lierkroa
Lierkroa er bygdas over tid mest kjente spisested. Navn og eiere har skiftet, og den opprinnelige lille bua er for lang tid siden blitt erstattet av et godt besøkt serveringssted med et hundretall sitteplasser.
Etter å ha vært en familiebedrift gjennom noen tiår har Lierkroa de siste årene gjennomgått flere eier- og navnskifter. Navnet ble etter et eierskifte endret til Lier Veikro, men etter siste brosjyre å dømme, igjen blitt Lierkroa, noe det for øvrig alltid har vært på folkemunne.
Lokale tradisjoner fikk leve lenge, men nå er det slutt på de store sennep- og ketchupballongene som var hengt opp over disken og minnet landbruksvante liunger om melkeklare jur. Det gamle møblementet er skiftet ut, og borte er også Karl Holmens mange malerier fra distriktet. Det er derimot ikke de nokså slitte serveringsbrettene med reklame for Tine melk.
Lierkroa har fortsatt et godt voksent publikum som ikke ønsker at det eksperimenteres for mye med maten. Derfor er det smørbrød i velkjent utførelse, og middagsmenyen er tradisjonell norsk. Men tidligere tiders oppsleiving av steik, kjøttkaker, gjennomkokte grønnsaker og poteter fra dampende gryter med etterfølgende dynking med brun saus er en saga blott. Maten blir nå delikat anrettet på kjøkkenet. Og når de nåværende driverne fra tid til annen slår til med buffeer, dufter det av mer internasjonale matvaner.
Kveite sto på menyen da Liernett besøkte Lierkroa.
Blant de ti-tolv middagsrettene på menyen merket vi oss spesielt at det var hele tre fiskeretter å velge mellom. Kveite, fjellørret og rødspette var valgmulighetene, og det overgår trolig de aller fleste spisesteder av denne typen.
Dagens tilbud finnes på en tavle over disken. Prisen er som oftest rundt 160 kroner. Da er dessert, som oftest uspennende sjokoladepudding eller gele, inkludert. Det samme er kaffen. De øvrige middagsrettene koster fra 125 til 170 kroner. Spesielle søndagstilbud, som også inkluderer dessert og kaffe, kunngjøres på en tavle ved inngangen.
Sjokolademousse (som er en kremaktig sjokoladepudding) og gele er gjengangere på desserthylla.
Nye gjester vil muligens tro de er kommet til et bingolokale når de jevnlig hører at tosifrede tall ropes ut. Årsaken er imidlertid at utleveringen av mat forutsetter at gjestene har merket seg nummeret på kvitteringen og roper et rungende Her! når deres nummer blir ropt opp.
Personalets serviceinnstilling, som ikke alltid har imponert, er blitt vesentlig bedre de siste årene. Ryddingen av bordene også. Under vårt siste besøk dukket dessuten kjøkkensjefen opp ved bordet og spurte om maten smakte. Han lyttet til og med til svaret. Det er uvanlig på norske spisesteder i denne kategorien.
Liernett om lokale spisesteder: Vi bringer regelmessig omtaler av utvalgte spisesteder i Lier. Omtalene bygger på erfaringer fra ett eller flere besøk på stedene. Omtalene er upåvirket av stedenes egne synspunkter. Både serveringsstedene og leserne er velkommen til å supplere omtalene med kommentarer og egne erfaringer.
Neste omtale: Marché (Tidligere 'By the Way' på nordsiden av E-18 ved Kjellstadkrysset).