En by kalt Lier
Kong Harald har vært der. Dronning Sonja også. I vårt hjemlige Lier vet nok også mange at det finnes et Lier i Belgia, men langt færre har besøkt byen. Bildet: Belgia er kjent for kniplinger og annet håndarbeid, og Lier er ikke noe unntak.
Lier står det på skiltet på jernbanestasjonen. Toget bruker 40 minutter fra Brussel til Lier stasjon, litt mer hvis man må bytte tog i Antwerpen. Vi går av toget og oppdager en vakker by med lang historie og flotte bygninger.
Rådhuset i Lier, Belgia
Franskkyndige liunger briefer med å kalle byen Lierre og legger stor vekt på uttalen, men det gjør ikke det store flertallet i byen. De kaller byen sin Lier og uttaler navnet omtrent som folk i vårt hjemlige Lier gjør, men oftest med en litt tydeligere r.
St. Gummarius kirke
Utover navnet er ikke tilknytningen til Norge nevneverdig, men det er ett vesentlig unntak. Den siste norske, katolske erkebiskop, Olav Engelbrektsson, døde i Lier den 7. februar 1538, etter å ha måttet flykte fra Nidaros på grunn av reformasjonen.
Til minne om erkebiskop Olav Engelbrektsson, som femti år gammel måtte flykte fra Trondheim til Lier.
Den hendelsen var årsak til Kong Harald og Dronning Sonjas besøk Lier i Belgia 465 år senere, altså i 2003, et besøk som er behørig innført i gjesteboken og som dessuten har resultert i en minnetavle i kirken.
Kong Harald og Dronning Sonja besøkte Lier i 2003
Liers opprinnelse er ganske uklar, men arkeologiske funn tyder på at det har vært mennesker der ganske lenge. St. Gummarius (714 – 774) har hatt en viktig rolle ved utviklingen av byen. Det blir sagt at han reiste et trekapell og at byen vokste frem rundt kapellet. Han er byens skytshelgen.
Lier har i dag rundt 34.000 innbyggere. Fordelt på byens 49,7 km² gir det en befolkningstettet på rundt 670 innbyggere per km².
En kanaltur gir mange interessante inntrykk av byen
Lier fikk bystatus i 1212. St. Gummarius kirke ble påbegynt i 1378, og arbeidet med kirken tok 200 år. Det er årsaken til at de nedre delene er i gotisk byggestil, midtpartiene barokk og de øverste rokokko.
Ølbrygging ble en viktig del av næringslivet i det 16. og 17. århundret, og det ble grunnlagt mange bryggerier.
Under den industrielle revolusjonen ble tekstilindustrien viktig. Mye av byen ble ødelagt under første verdenskrig, men de fleste ødelagte bygningene ble senere restaurert.