Tydeligere identitet gir mer trivsel og livskvalitet
Falköping i september: Sommersesongen er over, men det er fortsatt mange gode grunner til å besøke Liers svenske vennskapskommune. Konkrete tiltak for bedret livskvalitet er bare én grunn.
Liergatan står det på skiltet i et ganske nytt og pent boligstrøk i utkanten av sentrum. Slik markerer Falköping tilknytningen til sin norske vennskapskommune. Som i Lier er ikke kjennskapet til vennskapskommunene påfallende stort, men oppmerksomheten på egen situasjon og egne fremtidsmuligheter er desto tydeligere.
”I Falköping lyfter vi fram värden som är unika för vår bygd. Vi är stolta över vår megalitkultur, goda kommunikationer, det fantastiska platålandskapet och matkulturen på Falbygden.”
Utsikt fra Ålleberg, et innpå 330 meter høyt platåberg øst for Falköping, som ses bakerst i bildet.
Falköping er en av Liers tre nordiske vennskapskommuner. Kommunen ligger mellom sørendene av Sveriges to største sjøer, Vänern og Vättern. Området er breddfullt av historie, og i løpet av de siste årene er det fastslått at det var her kristendommen først slo rot i Sverige. Eller mer presist: Det er hittil ikke funnet noen eldre eksempler på kristne gravskikker. I tillegg har bøkene og filmene om Arn gitt økende interesse for området.
Falköping har mange kirker fra 1100-tallet. Blant mye severdig er klosterruinene ved Gudhem.
Hovedkirken i Falköping er vigslet til norske St. Olav, eller S:t Olof, som han kalles på disse kanter. Det skal være den eldste kirken i Falköpingområdet, men gjentatte ombygninger gjør nok at den ser nyere ut enn flere andre kirker i kommunen.
Vakker middelaldersang ble fremført av tre profesjonelle sangere som en søndag kveld vandret rundt i kirken og brakte frem stemninger fra nesten tusen år tidligere.
Ibsen står på høstprogrammet på Falköpings teater
Liers svenske vennskapskommune har et blomstrende kulturliv. På teateret skal Ibsens Hedda Gabler fremføres i løpet av høsten. Men først er det Mekelsmäss fra 1. til 3. oktober.
”Det blir skördefest och firande av Falköpings medlemskap i Cittaslow med ett riktigt kalas. Njut av härlig torgmarknad med lokala producenter, gatukonstnärer, veterantraktorer, trubadurer, närproducerad mat & fika, Speakers Corner och möten mellan människor. Kvällen bjuder på Konstnatten – en av Sveriges största konstrundor!”
Mekelsmäss er en stor festival der Falbygdens produkter tilbys. Under Kunstnatten stiller dessuten et stort antall kunsterne ut på innpå nitti forskjellige steder i byen og nærområdet.
Falbygden sies å ha Sveriges største ku-tetthet.
Melkeproduksjonen i Falbygden er stor, og mye av melken går til osteproduksjon. Falköpings Ost er et velkjent varemerke i hele Sverige.
Utvalget hos Falköpings Ost er blant byens fremste attraksjoner
Falköpings Ost driver blant annet en stor ostebutikk, og nå forberedes julemarkedet, som tradisjonen tro starter den 10/10 kl. 10.00 hvert eneste år. Butikken sier den tilbyr 150 forskjellige oster, men en rask rundtur tyder på at det er enda flere. I butikkens restaurant tilbys ostebuffet med mulighet til å spise seg mett på ti-tolv utvalgte oster med velvalgt tilbehør.
Vektlegger utvikling i balanse og harmoni
Falköping er med i Cittaslow, et internasjonalt nettverk av små steder som ønsker å bevare lokal identitet i en global verden. Et av målene for Cittaslow-bevegelsen er å ta vare på mangfoldet og de særtrekk hver kommune har. Hovedmålet er å bedre livskvaliteten til innbyggerne og skape identitet til kommunen og stedet. Det legges vekt på å verne om lokale råvarer og produkter med høy kvalitet og å arbeide for en langsiktig utvikling i balanse og harmoni. Nylig var representanter fra Falköpings (og Liers) finske vennskapsby Kokemäki på besøk i Falköping for å lære mer om Cittaslow og for å undersøke mulighetene for et nærmere samarbeid. Lier har visstnok ikke vist interesse.
Ola Svenskmann maner til oppslutning om Sverigedemokratene.
Det er snart riksdagsvalg i Sverige, og valgkampen er mer synlig enn i Norge ettersom partiene i Sverige fortsatt setter opp valgplakater med slagord og bilder av kandidatene. Et originalt innslag var et leserinnlegg fra en nordmann (Muligens han på bildet.) som er opptatt av å få sine landsmenn i distriktet til å delta i valget, og fortrinnsvis til fordel for Sverigedemokratene, et parti et godt stykke til høyre for Sveriges motstykke til Høyre, Moderaterna.
Liers historie er henvist til kjellermagasinet
”Böcker på norska och danska finnes i magasinet” står det i hylla på biblioteket. Det betyr at tre bind av Liers historie (pussig nok bind 1, 2 og 6) kan finnes i kjelleretasjen.
Vel verd et besøk
Falköping er vel verd et besøk. Både fordi det er Liers vennskapskommune og fordi byen har mye å by på.
Falkøping er innen rekkevidde både med bil og tog. Som i Lier suser hurtigtogene mellom landets to største byer forbi uten å stoppe, men mer langsomtgående tog stopper i Falköping, en time fra Göteborg og innpå fire timer fra Stockholm. Fra Lier er reisetiden med bil rundt fire timer. Med tog må man bytte i Oslo og Göteborg, og reisen vil ta seks-syv timer.
Falköpings turistkontor er fylt av brosjyrer og informasjonsmateriell om Falköping og andre steder i Sverige. Betjeningen er meget hjelpsom.
Nå skal det snart bli Mekelsmäss, og arrangørene har et klart budskap: ”Missa inte denna härliga hösthelg då vi plockar fram de allra bästa bitarna ur Falköping. Varmt välkommen!”