Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Tydeligere identitet gir mer trivsel og livskvalitet

Falköping i september: Sommersesongen er over, men det er fortsatt mange gode grunner til å besøke Liers svenske vennskapskommune. Konkrete tiltak for bedret livskvalitet er bare én grunn.

Liergatan står det på skiltet i et ganske nytt og pent boligstrøk i utkanten av sentrum. Slik markerer Falköping tilknytningen til sin norske vennskapskommune. Som i Lier er ikke kjennskapet til vennskapskommunene påfallende stort, men oppmerksomheten på egen situasjon og egne fremtidsmuligheter er desto tydeligere.

”I Falköping lyfter vi fram värden som är unika för vår bygd. Vi är stolta över vår megalitkultur, goda kommunikationer, det fantastiska platålandskapet och matkulturen på Falbygden.”

 

Utsikt fra Ålleberg, et innpå 330 meter høyt platåberg øst for Falköping, som ses bakerst i bildet.

Falköping er en av Liers tre nordiske vennskapskommuner. Kommunen ligger mellom sørendene av Sveriges to største sjøer, Vänern og Vättern. Området er breddfullt av historie, og i løpet av de siste årene er det fastslått at det var her kristendommen først slo rot i Sverige. Eller mer presist: Det er hittil ikke funnet noen eldre eksempler på kristne gravskikker. I tillegg har bøkene og filmene om Arn gitt økende interesse for området.

 

Falköping har mange kirker fra 1100-tallet. Blant mye severdig er klosterruinene ved Gudhem.

Hovedkirken i Falköping er vigslet til norske St. Olav, eller S:t Olof, som han kalles på disse kanter. Det skal være den eldste kirken i Falköpingområdet, men gjentatte ombygninger gjør nok at den ser nyere ut enn flere andre kirker i kommunen.

Vakker middelaldersang ble fremført av tre profesjonelle sangere som en søndag kveld vandret rundt i kirken og brakte frem stemninger fra nesten tusen år tidligere.

 
Ibsen står på høstprogrammet på Falköpings teater

Liers svenske vennskapskommune har et blomstrende kulturliv. På teateret skal Ibsens Hedda Gabler fremføres i løpet av høsten. Men først er det Mekelsmäss fra 1. til 3. oktober.

Det blir skördefest och firande av Falköpings medlemskap i Cittaslow med ett riktigt kalas. Njut av härlig torgmarknad med lokala producenter, gatukonstnärer, veterantraktorer, trubadurer, närproducerad mat & fika, Speakers Corner och möten mellan människor. Kvällen bjuder på Konstnatten – en av Sveriges största konstrundor!”

Mekelsmäss er en stor festival der Falbygdens produkter tilbys. Under Kunstnatten stiller dessuten et stort antall kunsterne ut på innpå nitti forskjellige steder i byen og nærområdet.

 
Falbygden sies å ha Sveriges største ku-tetthet.

Melkeproduksjonen i Falbygden er stor, og mye av melken går til osteproduksjon. Falköpings Ost er et velkjent varemerke i hele Sverige.


 
Utvalget hos Falköpings Ost er blant byens fremste attraksjoner

Falköpings Ost driver blant annet en stor ostebutikk, og nå forberedes julemarkedet, som tradisjonen tro starter den 10/10 kl. 10.00 hvert eneste år. Butikken sier den tilbyr 150 forskjellige oster, men en rask rundtur tyder på at det er enda flere. I butikkens restaurant tilbys ostebuffet med mulighet til å spise seg mett på ti-tolv utvalgte oster med velvalgt tilbehør.

Vektlegger utvikling i balanse og harmoni
Falköping er med i Cittaslow, et internasjonalt nettverk av små steder som ønsker å bevare lokal identitet i en global verden. Et av målene for Cittaslow-bevegelsen er å ta vare på mangfoldet og de særtrekk hver kommune har. Hovedmålet er å bedre livskvaliteten til innbyggerne og skape identitet til kommunen og stedet. Det legges vekt på å verne om lokale råvarer og produkter med høy kvalitet og å arbeide for en langsiktig utvikling i balanse og harmoni. Nylig var representanter fra Falköpings (og Liers) finske vennskapsby Kokemäki på besøk i Falköping for å lære mer om Cittaslow og for å undersøke mulighetene for et nærmere samarbeid. Lier har visstnok ikke vist interesse.

Ola Svenskmann maner til oppslutning om Sverigedemokratene.

Det er snart riksdagsvalg i Sverige, og valgkampen er mer synlig enn i Norge ettersom partiene i Sverige fortsatt setter opp valgplakater med slagord og bilder av kandidatene. Et originalt innslag var et leserinnlegg fra en nordmann (Muligens han på bildet.) som er opptatt av å få sine landsmenn i distriktet til å delta i valget, og fortrinnsvis til fordel for Sverigedemokratene, et parti et godt stykke til høyre for Sveriges motstykke til Høyre, Moderaterna.

 
Liers historie er henvist til kjellermagasinet

”Böcker på norska och danska finnes i magasinet” står det i hylla på biblioteket. Det betyr at tre bind av Liers historie (pussig nok bind 1, 2 og 6) kan finnes i kjelleretasjen.

Vel verd et besøk
Falköping er vel verd et besøk. Både fordi det er Liers vennskapskommune og fordi byen har mye å by på.

Falkøping er innen rekkevidde både med bil og tog. Som i Lier suser hurtigtogene mellom landets to største byer forbi uten å stoppe, men mer langsomtgående tog stopper i Falköping, en time fra Göteborg og innpå fire timer fra Stockholm. Fra Lier er reisetiden med bil rundt fire timer. Med tog må man bytte i Oslo og Göteborg, og reisen vil ta seks-syv timer.

Falköpings turistkontor er fylt av brosjyrer og informasjonsmateriell om Falköping og andre steder i Sverige. Betjeningen er meget hjelpsom.

Nå skal det snart bli Mekelsmäss, og arrangørene har et klart budskap: ”Missa inte denna härliga hösthelg då vi plockar fram de allra bästa bitarna ur Falköping. Varmt välkommen!” 

Flere saker fra arkivet

Fugledød oppskaker Liers svenske vennskapsby

Liers svenske vennskapsby, Falköping, ble førstesidestoff verden over da døde fugler plutselig falt ned fra himmelen.

Du store verden

Skal du reise fra Majorstuen til Oslo sentrum, må du kanskje først snakke med noen i Liers vennskapsby Falköping.

Falköping og de andre vennskapskommunene

I ukens petit tar Knut A. Andersen turen innom Liers tre nordiske vennskapskommuner, Falköping, Hobro og Kokemäki og undrer seg over om man kan lære noe av dem.

Bli med på Liernetts sommerkonkurranse!

Liers vennskapskommuner i Danmark, Finland og Sverige er interessante og trivelige reisemål både på sommeren og andre årstider. Men hvordan kommer man seg dit?

Sommerkonkurransen, del 2

Liers vennskapskommuner er tema i Liernetts sommerkonkurranse i år. Denne uken tar vi turen til Hobro.

En hyggelig uke i Falkøping

Ungdomsutvekslingen med Liers vennskapskommuner holdes ved like.

Nyttig og vellykket

Lier kommune hadde besøk av representanter fra vennskapskommunene i Finland og Sverige i helga

And the winner is …

Liers tre vennskapskommuner har stått i fokus i årets sommerkonkurranse, som nå er avsluttet.

Endelig skilt

Skiltet som peker mot Liers vennskapskommuner i Danmark, Finland og Sverige står nymalt og fint nær flaggstengene i rådhusparken.

Nordisk vennskap lever

Søren Fredriksen fra Hobro (tv) og sentralstyremedlem i Foreningen Norden, Knut Bjørkmann fra Aurskog, hadde mye å snakke om da Lokalforeningen i Lier feiret sine 60 år på Øverskogen samfunnshus på lørdag.

Vinter i Norden

Foreningen Norden i Lier har arrangert en fotokonkurranse for barn og ungdom fra 10 til 15 år. Her er vinnerbildet.

Lekte, lærte og koste seg

Torsdag 3. august dro 10 ungdommer og to voksne på årets ungdomsutveksling med Foreningen Norden til Liers vennskapskommune i Danmark, Hobro (nå Mariagerfjord).

Kulturnatten offisielt åpnet

Noen minutter over fire i dag ble Kulturnatten offisielt åpnet av ordfører Ulla Nævestad på Haugestad. .

- Hvor blir det av hovedboka?

Ukens petitskribent Knut A. Andersen mener at det å fortelle hjemstedets historie er å vise identitet.

Kulturnatten i Lier lørdag 14. oktober

Kulturnattarrangementer blir ofte gjennomført som byarrangementer. Men ikke i Lier...

- De godaste hamburgarna

Kundene kom ikke marsjerende til Marché, som nå får den svenske hamburgerkjeden Max som samboer. Foto: Max. Tilbudet gjelder kjedens serveringssteder i Sverige.

Tredje og siste del av sommerkonkurransen

Vi avrunder sommerkonkurransen med en tur til Liers finske vennskapskommune, Kokemäki. Der finner man blant annet et fint lokalmuseum (bildet).

En by kalt Lier

Kong Harald har vært der. Dronning Sonja også. I vårt hjemlige Lier vet nok også mange at det finnes et Lier i Belgia, men langt færre har besøkt byen. Bildet: Belgia er kjent for kniplinger og annet håndarbeid, og Lier er ikke noe unntak.

Vi besøker Liers spisesteder: Heg gjestgiveri

På praktfulle Lier Bygdetun tilbyr Heg gjestgiveri grøt og vafler til den som kjenner sin besøkelsestid – og åpningstiden.

Matnyttig meningsmåling

Få 500 kroner til bruk på et av Liers mange serveringssteder! Bare si hvilket av dem du liker best.

Vi besøker Liers spisesteder: On the Run

Det store flertallet av Liers mange spisesteder har utenlandske navn. Om den hektiske serveringskroken til bensinstasjonen i Amtmannsvingen hadde fått flere kunder hvis den hadde kalt seg ”På rømmen” eller ”I farta”, er vel tvilsomt, for så internasjonale er vi blitt.

Snart utstillingsåpning

Hektisk aktivitet på Lier Bygdetun før årets sommerutstilling åpnes på søndag

- Ta Lierbyen i bruk!

Liers ordfører vil ha kommunens næringsdrivende med på å bringe nytt liv til det noe avblomstrede kommunesenteret.

Ukjent bilde av kjent låve

Liungen Even Hegs låve har en viktig plass i historien om den tidlige norske innvandringen til Amerika.

Vi besøker Liers spisesteder: Zita Matbar

Mange steder i verden er ”den store manndomsprøven” å sikre seg selv og familien tilstrekkelig mat. I Lierbyen er det omvendt. Der gir forspisning heder, ære og navnet i glass og ramme på veggen.

Grønne Lier bevares uansett

Det tradisjonelle landbruket må vike når det må skaffes plass til folk og bedrifter som vil til Lier, men et nytt prosjekt sørger for at Grønne Lier skal bestå.

Tiden inne for juleavslutninger

Juleavslutninger er en hyggelig tradisjon i mange foreninger og bedrifter. På Lier Bygdetun hadde Astrid Karlsen en juleglede til alle i dugnadsgjengen i går.

Ny, stor løpsprestasjon

Gjermund Sørstad (bildet) vant Ultra-klassen under det tradisjonsrike St Olavsløpet mellom Sverige og Trøndelag

La oss for enkelthets skyld si 6 000 000

Så mange skattekroner er tydeligvis lokalpolitikerne villige til å bruke HVERT ÅR på et kulturhus i Lierbyen.

Ny gavebok om vår jubilerende naboby

Drammen, som i hele år feirer sine første 200 år, har som kjent sitt utspring i Lier. Det samme har både forfatteren av byens hittil siste jubileumsbok, Tom Helgesen, og han som bestilte boken, Drammens ordfører Tore Opdal Hansen. Bildet: Tom Schandy og Tom Helgesen fikk mange godord fra ordfører Tore Opdal Hansen, som allerede har bestilt 400 eksemplarer av den nye boken.

Vi besøker Liers spisesteder: McDonald’s

Før vi avrunder vår serie om Liers mange spisesteder, er vi denne gang innom et av de mest kjente og - neste gang - et av de minst kjente. Deretter får leserne velge sitt favorittsted.

Den kulturelle skolesekken.

I ei tid der kultur og skole er utsatt for sparekniven, kommer ei gavepakke av de sjeldne. 180 millioner skal årlig brukes på å tilby landets grunnskoleelever et likt og godt kulturtilbud. Pengene er tenkt brukt til å gi elevene en kulturell identitet og et forhold til egne røtter.

Liers forhistorie på data.

Nå er det sterkt foreldete verket”Liers historie” i seks bind ute på nettet. Kommunen åpner også sine sider for historieskrivere av forskjellige slag. Det kan bli en illeluktende lapskaus om ikke kriteriene er klare for hva som skal komme med

Ikke så forskjellig fra oss

Ukens petit er ved Torger Almaas, Sylling

Liers ukjente gode hjelpere

Men hva i all verden er det egentlig Gunnar Nummedal, Harald Økern og Kåre Lohne driver med?

Byggeskikk: Liers nye boliger

- Tidas rådende smaksoppfatninger setter sine spor, står det i Liers fremste bok om lokal byggeskikk gjennom tidene. Et besøk i bygdas nyeste boligområde bekrefter inntrykket. Se bildene!

Et nytt "Giiiiiiiiiiiifstad"

Gruppeleder i Kristelig Folkeparti, Brynhild Heitmann (på bildet), er skeptisk til forslaget om å kjøpe Brøholt.

Kjører rett forbi

NSBs nye ruteplan blir ikke endret. Lier og Buskerudbyen har forsømt pendlerne.

Lier før og nå

Alfheim var blant de mest kjente og imponerende husene i Lierbyen da det sto ferdig i 1908. Huset ligger der fremdeles, men er nå inneklemt blant blokker som bare har navnet felles med den gamle sveitservillaen.

Ikke avsatt kommunale ressurser

Dette er kommentaren fra Ingeborg Rivelsrud, leder av kulturkontoret, om et eventuelt nytt bind av Liers historie.

Tilbakeblikk på Lierdagene

Lierdagene 2011 er over, og de var bra. Noen mener til og med det var de beste Lierdagene hittil. Vi har flere nye bilder, inntrykk og synspunkter.

Kommunestyret, hvor er det?

Lier kommunes nettsider er blant landets svakeste når det gjelder informasjon om lokaldemokratiet. Hvor er kommunestyret? Hva gjør det? Og hvor er ordføreren?

Hagedag på bygdetunet

- Søndag 14. august er det hagedag på Lier Bygdetun, og nå er det mye fint å se. Det er også anledning til å snakke med fagfolk, sier Harald Saue, som er leder for den fargerikeste delen av Liers tusenårssted.

Vice Versa

Et kor for oss, et kor for deg. Vice Versa synger seg opp mot jubileumskonsert. Den blir lørdag 8. november på Haugestad.

Godt besøk ga tomme trær

- Mulighet til selvplukk så langt det rekker, sa arrangørene. De fikk rett, for med den store tilstrømningen til Eplefestivalen ble trærne ribbet for epler allerede lørdag.

Vi besøker Liers spisesteder: Marché

Stort utvalg og lett forvirring særtegner Liers mest moderne spisested.

Europark gir dårlig inntrykk

Uklar skilting og uklare bestemmelser er og blir en kilde til irritasjon og gir dessuten et dårlig inntrykk av Lierbyen.

Paradiset Sylling

- og en klem til Kari

Eiendommelige eiendomsmeglere

Når man skal selge 40 blokkleiligheter, er det mye å passe på i markedsføringen. Faktisk i meste laget for enkelte.

Eplefestivalen nærmer seg

Tusener er ventet til eplefestivalen, som i år arrangeres for 20. gang. Programmet for de to dagene er omfattende, og det blir mange opplevelser for både barn og voksne.

Et godt stykke lierhistorie

I boken om Lier Arbeiderpartis første hundre år gir Halvard Reiersgård og hans medhjelpere et meget lesverdig innblikk i både partiets og bygdas historie.

Andre julebrev fra Malaga

Hennummusikken ga for seks år siden boken ”Lier 2000” til den norske sjømannskirken i Calahonda, og deretter har folk kunnet se hvordan dagliglivet artet seg i Lier ved årtusenskiftet. Svært mange av bildene i boken stammer for øvrig fra Liernetts medarbeider Thorvald Lerberg.

Vi besøker Liers spisesteder: ASVOs kafé

For ASVO på Kjellstad er kafédrift en av mange aktiviteter. Kafeens åpningstid gjør at det er lunsjservering som er mest aktuelt.

- Nye og spennende muligheter

Det mener Ingeborg Rivelsrud (på bildet), leder av Kultur og Fritid etter møtet med representanter for beboerne i Lierbyen, foreningslivet, bedriftene og kommunen

Vi besøker Liers spisesteder: Bertel O. Steen

Kafeen i annen etasje i bilforretningen ved E-18 er kanskje Liers minst kjente serveringssted.

Liervalgets to vinnere

At Helene Justad ledet Lier Høyre frem til rekordresultat, valgseier og ordførerklubba, er det ingen tvil om. Men Tonje Evju, som i spissen for Arbeiderpartiet fanget opp brorparten av stemmene de øvrige partiene mistet, har også grunn til å smile.

Kommunen slår et slag for bygdas historie

Lier kommune lanserer nå Liers historie på nett. I samarbeid med historielaget har de lagt ut Liers historie, pluss litt til - søkbart på nett.

Fortsatt blått flertall i Lier

Høyre gjør sitt beste valg noensinne og er fortsatt det største partiet i Lier, Arbeiderpartiet går mest frem, Fremskrittspartiet mest tilbake og Uavhengige Folkevalgte mister sin plass i kommunestyret.

Ikke så gøy på landet

I et kvart århundre har Lars Sørums samlinger hvilt i fred på en innleid låve. Hva bør gjøres?

Liung viste vei til fotomotiver

Da en fotobutikk i Drammen arrangerte byvandring for over femti ivrige fotografer i formiddag, var det en liung som viste vei gjennom byen.

Det er her det begynner

La julekonsertene i kirken være forbeholdt lokale utøvere. Hyggelig konsert med Høvik og Lier skolekorps

Full krig mellom de største partiene

Liernett kommenterer valgkampen.

Forsiktig åpning på bygdetunet

Søndag 20. juni blir det offisiell åpning av historielagets sommerutstilling på bygdetunet.

2530 besøk på "Ukas post"

De enkle turmålene som liungene kunne nå i sommer, ble en stor suksess.

En gave til Lier og liungene

Tirsdag lanserte John Willy Jacobsen den nye boka si på en pressekonferanse på Haugestad i Lierbyen

Gult lys for Grønne Lier?

Med ”mobiliseringsprosjektet” Grønne Lier skulle Lier bli den grønne og attraktive kommunen mellom de hurtigvoksende kommunene i øst og Drammen i vest. Nå venter vi på femårsrapporten.

Grønne Lier forsvinner

Mens det jubles over støtte til tøybleier, forsvinner de grønne liene i Grønne Lier bit for bit.

Lier SVs agurktog

KOMMENTAR: Sommervarme kan som kjent gi seg mange utslag. Imidlertid har temperaturene hittil ikke vært høye nok til å kunne forklare Lier og Røyken SVs virkelighetsfjerne jernbaneutspill.

Vi besøker Liers spisesteder: Wahoo!

Kan man stole på et spisested som bløffer om sin egen historie?

Vil ha økologisk matsenter eller -butikk

Lier kommune vil ha tiltak for å sikre at økologiske matvarer når frem til forbrukerne. Det byr på betydelige utfordringer.

Åpner snart

Innenfor Liers grenser er det bare ti dagligvareforretninger, men snart kommer det en til. Bildet er fra oktober 2011.

Glemte noen å sjekke ønsker og behov?

Nå undersøker kommunen det alle trodde var kjent da kulturhuset ble behandlet i mars.

Køkultur

Køen er et fenomen som oppstår når man vil fordele goder etter ”først til mølla-prinsippet”.

Og vinnerne er ...

Liers mest populære serveringssted ligger på Lierskogen. Vinneren av Liernetts meningsmåling foreslo Heg Gjestgiveri. Selv bor han i Sylling.

Tar du utfordringen?

Gjør som ungdommene i Foreningen Norden gjorde på fredag. De mestret den 2,6 km lange turen opp juvet opp til Asdøltjern.

Liers nest farligste bussholdeplass?

Årene går uten at noen gjør noe for å bedre sikkerheten for passasjerene som bruker Liers nest farligste holdeplass.

Skumringstime i biblioteket

Sagamystikken kom nær da Grete Bergersen leste fra Edda i skinnet fra levende lys.

Frisk vind og fullt av folk

Så er julemarkedet på Lier Bygdetun over. Hva er det som gjør ”Glædelig Jul” så populært?

Laguna Beach, fantasi eller virkelighet?

I sin niende petit om steder han har et spesielt forhold til, er Knut A. Andersen denne gang innom en by han første gang møtte i bokform og ventet mange år med å besøke. Besøket fikk uventede konsekvenser.

Stiller ut i Kunstnerforbundet

Hvis du foretrekker bilder av elg ved solnedgang, skal du ikke lese videre.

Hva vil vi med Lier?

Dette er spørsmålet kommunestyret må ta stilling til, skriver Marianne Spanli i dette innlegget.

Øyeblikk av evigheten

Tor Olav Foss stiller ut i Lier.

Ukens petit: Malaga

På sin rundtur til steder han har et forhold til, er Knut A. Andersen denne gang innom Malaga, der han er mer opptatt av tid enn av solskinn.

Vi besøker Liers spisesteder: La Baguette

45 kroner per kakestykke er i meste laget og spesielt når kakene serveres i en sparsomt utstyrt avkrok der de fleste som passerer, er på vei til og fra kundetoalettene.

Årets gavebok er kommet

Etter grundig gjennomgang av boken ”Lierbyen 1870 – 1990” har vi bare ett råd: Løp og kjøp!

Sylling -Skaret/retur

For en tid siden var jeg innom et antikvariat i Gamla Stan i Stockholm. Der fant jeg et gammelt xylografi av Svangstrandveien.Veien er et fremragede stykke ingeniørkunst og bygd etter datidens mest moderne prinsipper.

Vi besøker Liers spisesteder: Vito’s Trattoria

Godt utvalg, interesserte medarbeidere og et akseptabelt prisnivå er noe av det som gir Lierskogens italienske spisested en sikker plass blant Liers beste spisesteder.

Stor takk til Lier

Krf s gruppeleder Brynhild Heitmann ønsker å sitere en mottaksleder fra Nordre Land for den profesjonelle mottakelsen unge flyktninger har fått av Barneverntjenesten.

Lite nytt fra eplefronten

Eplefestivalen arrangeres i år for nittende gang. Til neste års jubileum bør det komme en ansiktsløftning.

Godt besøk og god stemning

Ansatte og frivillige i Liers menigheter gjør en stor innsats for å skape trivelige møteplasser. I går dukket innpå 50 opp på Tranby menighetshus.

Vi besøker Liers spisesteder: Stig inn

Det er bord og stoler i lokalet, men det meste av virksomheten er basert på henting eller utkjøring.

Liers spisesteder: Toppen Pizza & Kebabhus

Vi har tatt turen opp på Lierskogen og besøkt en av Liertoppens nære naboer, nærmere bestemt Toppen Pizza & Kebabhus.

Skumringstime i biblioteket

Mandag kveld dempes lysene i Lier bibliotek. Det er skumringstime i samarbeid med Foreningen Norden, og årets tema er Humor i Norden.

Tredje julebrev fra Malaga

- I går hadde vi minus 22 og vannet må renne på kjøkkenet, står det i en nettopp mottatt epost fra Lier, og fortsettelsen lyder: - I dag har vannet frosset i stallen, men en varmluftspistol var redningen. Vi ønsker oss mildere vær til jul. (Bildet viser stranden i Fuengirola på lille julaften)

Berlin ist viele Reisen wert

Hva gjør to tysklærere når de omsider er blitt kvalifisert til en ekstra ferieuke pga langt fremskreden alder?

Klar for valgkamp!

Hvilket parti representerer gubbeveldet i Lier? Hvilke kandidater kommer fra din valgkrets? Hvor stor oppslutning fikk NKP i Lier etter krigen? Hvem var Liers første ordfører?