Ny gavebok om vår jubilerende naboby
Drammen, som i hele år feirer sine første 200 år, har som kjent sitt utspring i Lier. Det samme har både forfatteren av byens hittil siste jubileumsbok, Tom Helgesen, og han som bestilte boken, Drammens ordfører Tore Opdal Hansen. Bildet: Tom Schandy og Tom Helgesen fikk mange godord fra ordfører Tore Opdal Hansen, som allerede har bestilt 400 eksemplarer av den nye boken.
I går ble boken ’Drammen 200 år’ presentert i Drammens fornemme rådhus. Etter ti jubileumsbøker som beskriver mange deler av Drammens historie, har den nye boken et betydelig antall bilder av byen i selve jubileumsåret og ikke minst av jubileumsfeiringen med kongebesøk og festforestillinger. Derfor kunne den ikke komme tidligere.
Mange gode bilder
Det har aldri vært tatt så mange bilder som i årene etter at mobiltelefoner med kamera ble allemannseie, men samtidig har neppe en så liten andel av bildene vært bevaringsverdige og blitt bevart. Også av den grunn er det prisverdig at noen påtar seg oppgaven med å gjøre en skikkelig jobb med fotograferingen og å sørge for at bildene kommer på trykk og dermed blir tilgjengelige både i nåtid og fremtid.
På sett og vis kan boken minne om Liers bokprosjekt fra år 2000, da lokale fotografer leverte noen hundre bilder som til sammen skaper et tidsbilde av Lier i løpet av et enkelt år.
Jubileumsåret
Men nå er det år 2011 i Drammen det handler om, og den nye boken viser mange kjente og ukjente sider av Buskeruds hovedstad idet byen runder sine første 200 år. Byen Drammen oppsto som kjent da Strømsø og Bragernes, sistnevnte Liers første tettsted, ble slått sammen til én by i juni 1811.
Det er Tom Helgesen og Tom Schandy som har tatt bildene og skrevet teksten, som er gjengitt både på norsk og engelsk. Det er Sandra A. G. Ulvær som har oversatt teksten til engelsk. Det er et stort pluss at oversettelsen er komplett og av slik kvalitet at man kan være bekjent av å gi boken til noen som har engelsk som morsmål.
Tom Helgesen gjør seg klar til et TV-intervju i anledning bokutgivelsen.
Tom Helgesen, som i likhet med Drammens ordfører har solide røtter i Lier, legger vekt på at Drammen og Lier deler noen av de fineste naturområdene Norge kan by på, nemlig Drammensmarka.
Greit redigert
Boken er først og fremst en stor samling bilder. Den er greit oppdelt i kapitler som omhandler blant annet byaksen, bydelene, kulturbyen Drammen, idrettsbyen og marka.
De fleste kapitlene har en innledende tekst og i tillegg korte og informative bildetekster. Men vi savner et register og vi savner navn når enkeltpersoner er hovedmotivet i bilder.
Det er alt i alt 400 bilder på de 256 sidene, men forfatterne forteller at de opprinnelig hadde planlagt at 200 bilder skulle være nok. Det har de på mange måter rett i, for her og der dukker det opp bilder som enten ikke oppfyller kvalitetskravene eller oppleves som unødvendige gjentagelser. Men noen vil nok sette pris på å få med detaljer som hadde gått tapt om ikke de ekstra 200 bildene hadde vært med, og blant dem er nok for eksempel de mange tilskuerne til kongeparets vandring over Ypsilon på jubileumsdagen.
Mye å oppdage
Men boken har også en mengde bilder som er mindre selvsagte enn et kongebesøk. Blant dem er bildene av sytten høyst forskjellige dører. Det er en påminnelse om at det er mye man går forbi uten å legge merke til. Gjennom mange av de fire hundre bildene får fotografene leserne til å se byen med nye øyne.
Alt i alt gir boken et godt tidsbilde av byen som, slik det står i boken, mange mener er den ”stygge andungen” som har blitt til en ”vakker svane”. Kort sagt en utmerket bok både til en selv og til andre, også i utlandet.