Endret kommunestruktur
LIERNETTS APRILSPØK: - Lier blir selvsagt også berørt når antallet kommuner reduseres drastisk, sier statsminister Jens Stoltenberg etter presentasjonen av ”Kommune-Norge 2014”
Fra 1. januar 2014 blir antallet norske kommuner drastisk redusert. Lier blir delt mellom tre av de tilgrensende kommunene. Lierskogen og Tranby blir overtatt av Asker, området sør for Sjåstad tilfaller Drammen, og området nord for Sjåstad blir slått sammen med Hole.
Kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp) er selv svært kritisk til kommunesammenslutninger, men minner om at ingen regel er uten unntak. Både hun og statsministeren har sett seg lei på at Lier aldri har klart å få til noe levedyktig sentrum.
Mange har undret seg over den omfattende oppmålingen i skog og mark i vinter
– Folk i Lier føler større tilhørighet til Asker og Drammen enn til den såkalte Lierbyen, sier Tron Stad. Han er kommunaldepartementets assisterende pressetalsmann for saker i Østlandsregionen. – Jeg hadde mye kontakt med liunger for noen år siden og kjenner godt til folkemeningen, sier han.
Hole går sammen med nordre deler av Lier
Sammensmeltingen av Hole og de nordre delene av Lier (Nord for Åmotveien. red. anm.) er spesielt interessant, sier ordfører Per A. Berg (H) i Hole. - Vi har egentlig mange bønder her fra før, men ulempen oppveies av nye fordeler, sier han. Blant fordelene er gjenåpningen av den en gang så populære båtruten mellom Svangstrand og Sundvollen. – Drammens store satsing på cruisehavn og internasjonale fergeforbindelser har inspirert oss til ny innsats, legger han til.
Ulla Nævestad: - Alle må støtte dette
– På et partimøte for noen år siden var det mye snakk om en slik endring, så alle i Høyre er forpliktet til å støtte forslaget selv om det ikke ligner noe særlig på det vi diskuterte i 1992, sier Ulla Nævestad (H) som selv er Sylling-beboer. Nå tar hun sikte på ordførerposten i den nye kommunen, som trolig vil få navnet Holier, et navn som inngir tillit på engelsk, noe som er viktig med tanke på reiselivsnæringen.
Lierskogen blir del av Asker
Ordfører Lene Conradi (H) i Asker er i utgangspunktet tilfreds med arealtilveksten, men vil ikke ta endelig standpunkt før hun vet mer om menneskene som følger med. – På Lierskogen er visstnok urbefolkningen kommet i klart mindretall, mens innflyttingen fra Asker og Bærum har tilført kultur og dynamikk, sier hun. – Jeg er veldig, veldig spent på å besøke Lierskogen, som jeg hittil bare har skimtet bak støyskjermene på E-18.
Opdal Hansen fornøyd
Drammens ordfører, Tore Opdal Hansen (H), mener at endringen er grei. – Vi får det vi ønsker, sier han. Nå blir det lettere å skjerme boligområdene våre mot støy og tungindustri, og så bortfaller jo selvfølgelig alle innvendingene mot sykehuset på Gullaug.
Venstre er garantist
Gruppeleder Nina Johnsen (V) sier at saken har vært drøftet i Venstre helt siden statsminister Johan Sverdrup (V) gjorde et kort opphold på Lier stasjon under markeringen av Drammensbanens tiårsjubileum i 1882. - Lier Venstre er garantist for endringen, og jeg vil gråte meg i søvn om den ikke blir realisert.
Mer usikker enn før
Tonje Evju (A) er både for og mot regjeringens beslutning. – På kort sikt er det trist at Lier kommune forsvinner akkurat når jeg har tenkt å bli ordfører. Jeg er imidlertid tilhenger av rask gjennomføring av den rød-grønne regjeringens beslutninger, men samtidig veldig usikker på om Lier er den kommunen som bør forsvinne først. - På den fjerde side må vi overlate beslutningen til vårt neste medlemsmøte, som er på Øverskogen grendehus i dag, 1. april.