Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Årets julegave for idrettsinteresserte?

Thorleiv Haug, brødrene Gjøslien, Hans Bjørnstad og Sten Stensen vokste opp i Lier.

Thorleif Haug, brødrene Gjøslien, Hans Bjørnstad og Sten Stensen vokste opp i Lier. Disse idrettsmennene er en viktig del av vår lokale kulturhistorie. En av utgiverne av boka "Idrettshelter fra Buskerud, Tom O. Helgesen, har sine røtter i Kanada i Lier.

Forlaget Tom & Tom ( Tom Helgesen og Tom Schandy: ”Idrettshelter fra Buskerud” ) Redaktører: Knut Bjørnsen (hovedredaktør) og Per Jorset (statistikkredaktør), 160 sider.

Tom Helgesens far vokste opp med Trolldalen og skogsområdene inn mot Nykjua som lekeområde. Sammen med Tom Schandy har han nok en gang kommet ut med et praktfullt bokverk..En hel rekke gode skribenter med bakgrunn fra idrettsjournalistikken har bidratt.

Redaktørene, Knut Bjørnsen og Per Jorsett stiller spørsmålet: Hvem kan egentlig kalles idrettshelt? De svarer delvis selv: Man må til en vis grad se prestasjonene gjennom lokalpatriotismens forstørrelsesglass.

Brødrene på Årkvisla
For oss liunger er kapitlene om brødrene Gjøslien spesielt interessante. Henry Gjøslien (1900-1984) var seks år yngre enn den legendariske Thorleif Haug. Han vokste opp på Jøslia, ikke langt fra Glitre. I interne knivinger i klubbrenn var Henry en av de få som slo Haug. Den ni år yngre broren er mest kjent som Birkebeinerkongen, men vant VM-bronse i 1939. Sigvard Egge, den siste store Birkebeiner, som gikk sitt siste løp over fjellet som 85 åring, vokste også opp på Årkvisla. Men alle konkurrerte for DRAFN.

Overraskende hoppgull

Tom Helgesen står selv for en velskrevet artikkel om liungen Hans Bjørnstads hoppkarriere, som toppet seg med hoppgull i 1950. Hans la grunnlaget i de fem småbakkene i Vivelstaddalen. Bjørnstads hjemkomst ble en triumfferd. Med toget fra Kjellstad ble han møtt av tusenvis av mennesker på Drammen stasjon. Ved Børsen ble det trafikkaos.

Systematikeren fra Meren
Ikke unaturlig at Knut Bjørnsen har skrevet et meget nyansert portrett om skøytemesteren fra Meren, Sten Stensen. Den hoppinteresserte ungdommen skuffet nok flere på vestsida den gangen, da han byttet ut hoppskiene med skøytene. Han var ikke noe supertalent, men viljen var sterk. Og den enorme treningsviljen endte med gull og laurbærkranser. Men det som gjør størst inntrykk i dette kapitlet er Stens beskrivelse av sine følelser etter at han som norsk idretts representant kom hjem fra Sri Lanka i forbindelse med Tsunamikatastrofen for ett år siden.. Han skulle møte ”Gullklubben” (klubben for olympiske gullmedaljevinnere, red anm.) i forbindelse med den årlige festmiddagen.
– Det var vanskelig å se dem alle sitte ved festkledde bord, smilende og glade, uttalte den sindige liungen ---

Bra statistikk
For oss som liker statistikk og tall har (som vanlig) Jorsett gjort en solid jobb med sine 13 sider.  Elskere av lagspill som fotball og bandy finner mye interessant og grundig statistikk, som for eksempel data over internasjonale spillere. Men vi savner tilsvarende statistikk for håndball.

Nyttårsgave eller bursdagsgave?
Har du ennå ikke kjøpt dette praktverket, ta gjerne kontakt med Sjåstad/Vestre Liers skigruppe.  For disse unge skiløperne bør i hvert fall mange av disse beretningene være en stor inspirasjon.
Boka er en flott presang til alle idrettsinteresserte liunger. Den bør ha en selvfølgelig plass i bokhylla. Det er et godt bidrag til den lokale kulturhistorien.

Historie

3 kommentarer

Tirsdag 6. mars 2012 11:30: torbjørn andreas pettersen
Hallo. Søkte på nettet etter min bestemors (Andrea Hallingstad f Egge) bror - Sigvart Egge. Fant denne artiklen fra 2005. Jeg er veldig interessert i slekta mi og synes at dette var meget relevant. Spennende lesestoff. Ber om bistand til å kunne anskaffe meg denne boka.
Torbjørn
Onsdag 7. mars 2012 01:18: Redakjsjonen v/Torger Almaas
Jeg har vært i kontakt med forfatter Tom O Helgesen. Torbjørn, du kan ta kontakt med Norli eller Notabene. Helgesen tror Norli kjøpte opp restopplaget deres for en billig penge for flere år siden.
Hvis ikke det finnes noen andre muligheter, så kan vi formidle kontakt med Helgesen. Send meg en epost (torger@liernett.no) om nødvendig!
Onsdag 7. mars 2012 07:06: Bokormen
Drammen Antikvariat har boka i pen utgave til kr 350.

Dessuten har biblioteket i Drammen boka. Den kan lånes der eller via alle andre biblioteker i landet. Flott ordning!

Lykke til!

Flere saker fra arkivet

Hoppmesteren fra 1950 død

Truls Hallingstad (på bildet) husker godt, da han fikk nyheten om at Hans Bjørnstad fra Sandaker i Lier hadde blitt verdensmester i Lake Placid i USA.

En av askeladdene er død

Inge Thun, Strømsgodsets legendariske keeper på 60- og 70-tallet, døde natt til fredag

Oddvar Nygaard hedret

På en tilstelning i Drammen på onsdag fikk en av de mest markante langrennsløperne overrakt Sigvard Egges vandrepokal til odel og eie

Historien om Thorleif Haug

En to minutter lang minidokumentar om legenden fra Årkvisla

Langrennsdama nedkjempet mannsjåvinismen

- Pressefolka var stygge mot henne, sier Tor Wahl om behandlingen som søster Rakel Wahl ble utsatt for, på begynnelsen av femtitallet. Rakel fra Gullaug representerte Norge på en fremragende måte i vinterlekene i Oslo i 1952. Det ble en flott sjetteplass på 10 km, da langrenn for første gang stod på programmet.

Nypreparerte løyper

Det er kaldere og brukbare forhold for skientusiastene, som her ved Hvalsdammen ---

Fullt hus på Meren i dag

- Vi har hatt besøk av mange idrettsvenner i dag, sa skøytemesteren fra Innsbruck OL i 1976, 60 årige Sten Stensen til Liernett i kveld.

407 påmeldte på Hauer`n

Påmeldingen er nå avsluttet, og skikameratene Ragnar Sendstad og Svein Hakon Sveinsson pluss 329 menn og 76 kvinner er forhåndspåmeldte

- Går for klasseseier

Det sier Oddvar Nygaard som har tre seire totalt og har vunnet klassen, med unntak av et par ganger, i Hauern. Liernett bringer her deltakerlisten med flere kjente navn -

Gutta på tur igjen

Naturelskerne og bokutgiverne Tom Helgesen (på bildet) og Tom Schandy gleder denne gangen turfolket med en ny turbok.

Supermosjonist engasjerte

Den kjente terrengsyklisten Rune Høydahl imponerte med sine kunnskaper om trening i møtet med lovende jentespillere i Liungen

Tretti år siden Stensens skøytegull

Den 8. februar 1976 stod Sten Stensen øverst på seierspallen. Den råsterke idrettsmannen fra Mehren i Lier hadde nådd et av sine store mål. Den minnerike dagen startet med en lang løpetur klokka halv seks denne februarmorgenen.

Takk Øyvind!

På avslutningen for Sjåstad/Vestre Lier IL s skigruppe takket Håvard Nygaard (tv) og Even Hornstuen Mathiesen sin trener for en strålende jobb gjennom mange år

Hvem er mest kjent av alle de 23.000 liungene?

Noen av Liers mest kjente personligheter savnes på listen over kjente liunger.

Barna viktigst

- Jeg er ikke så resultatorientert, sier Erik Bjørnstad, allsidig trener i over 30 år som fikk Månedens Blomst av Liernett mandag kveld.

Betyr mye for idrettsmiljøet

- Månedens Blomst for april ble gitt til Kristoffer Helgerud før kampen mellom Lier IL og Åmot IF mandag kveld.

KM-tittel og pokaler

Marcus Næslun Haugland og Emil Mehren Mathiesen kan smile etter en flott sesong for bandygutta i Sparta Bragerøen.

Hauern utvider til 1.500

- Sist vinter var det 1.200 startnummer i Thorleif Haugs minneløp. De ble raskt revet unna og i år utvider vi til 1.500, forteller Jens Vig til Langrenn.com.

Årets bokgave?

Tom Helgesen (bildet), med røtter i Kanada i Lier, er redaktør for nok et praktverk, Drammensvassdraget - fra fjord til fjell"

Hauer'n og skimarsjen i gang

Også i år er Minneløpet og Marsjen slått sammen i et felles arrangement, Thorleif Haug Skifestival. Minneløpet er på 41 kilometer. Th. Haug marsjen er 35 kilometer. Begge traseene starter i Kanada i Sylling og ender opp på Spiralen i Drammen.

Alt ligger til rette

- Turistforeningen, en av arrangørerne for årets skifestival i marka (her representert med herrene Hægstad, Haugen og Thorne) ønsker alle tørste skiløpere velkommen til Saga matstasjon på søndag

Ny gavebok om vår jubilerende naboby

Drammen, som i hele år feirer sine første 200 år, har som kjent sitt utspring i Lier. Det samme har både forfatteren av byens hittil siste jubileumsbok, Tom Helgesen, og han som bestilte boken, Drammens ordfører Tore Opdal Hansen. Bildet: Tom Schandy og Tom Helgesen fikk mange godord fra ordfører Tore Opdal Hansen, som allerede har bestilt 400 eksemplarer av den nye boken.

Sterke lierplasseringer

Arne Christoffer Sand (36) var bare 58 sekunder bak en så sterk løper som Jørgen Aukland i sin klasse, mens Oddvar Nygaard (60) tapte mye på et stavbrekk på slutten, i kampen om en klasseseier i årets Birkebeinerrenn.

Hans Martinsen på gamle trakter

Hans Martinsen besøker gjerne gammelskolen på Øverskogdagen

Børre Næss klar for Hauern

Landslagsmannen og vinneren av Drammensprinten fra i fjor er det store trekkplasteret blant over fire hundre og femti løpere, men en dårlig trent Arne Christoffer Sand (på bildet) fra Sjåstad/Vestre Lier regner ikke med å følge Næss til mål i Thorleif Haugs skifestival på søndag

Idrettsmannen som utvandret

Liernett møtte i høst sivilingeniør Oddvar Helgesen (77) fra Kanada i Lier. Han emigrerte til USA for over femti år siden. Liernett fikk et møte med den gamle idrettsmannen og Arne Riddervold (tv), en av de mange friidrettskameratene fra gamle dager -

Skifolket strømmet til Kanada

- Vi må jo bruke marka. Den ligger jo rett utenfor hjemmet vårt, sa brødrene Sondre (15) og Ole Thomas (18) Helgesen i skiløypa på vei hjem til middag. Flere titalls biler på parkeringsplassen vitnet om stor utfart på den første skisøndagen i Lier.

Seks gjettet riktig

Denne mannen er fortsatt den eneste fra Lier som har spilt på A-landslaget i fotball etter at Thomas Sørum ble snytt for debuten mot Wales forrige lørdag. Her kan du se hvem som svarte riktig på vårt spørsmål som ble stilt for vel en uke siden -

"Det var en gang -----"

Bare en times biltur unna kan du oppleve eventyrene i de rette omgivelser ---

Ville høre om kjente liunger

I Minneapolis fikk Bjørg Henriksen (bildet) fra Egge og et hundretall andre norsk-amerikanere høre om tre av de mest kjente liungene.

Liunger til Holmenkollen

Siri Gurandsrud fra Lier IL og Martin Bekken Nilsen ( t.v. på bildet)fra Sjåstad/Vestre Lier IL skal gå fristilstafett for Buskerud i Holmenkollen 12. mars. Stafetten går på fjernsyn.

Fem på gata

Liernett har stilt fem personer disse to spørsmålene

Strålende skiforhold

Strålende forhold møtte skiløperne i dag. I tillegg til løypene fra Kanada og ved Eiksetra er det er nå kjørt løyper både fra Gjellebekk og Kværner, melder løypebas, Anders Haverstad på løypetelefonen.

- Den mest kjente av dem er uten tvil Hans Chr. Heg

Hvorfor har ikke flere fått med seg betydningen til Hans Chr. Heg, den liungen som sammen med Sankt Hallvard trolig er den best kjente utenfor kommunen?

Uten suksess i tre OL

Du så han på TV på lørdag som ekspertkommentator i studio. Per Bergerud fra Svene i Numdal, bosatt på Lierskogen i mange år, lyktes verken i Innsbruck (1976), Lake Placid (1980) eller Sarajevo (1984). Men før han la opp ble det både gull og bronse i VM i 1985.

Knut Vollebæk og Vice Versa

På søndag kommer tidligere utenriksminister Knut Vollebæk til Lierskogen kulturkirke. Det gjør Vice Versa også.

Støre satte spor -

Utenriksministeren fikk dispensasjon for å starte en halvtime før i dag - Blir han førstemann i mål?

Et lite norsk idrettsunder

- Det har forundret meg ofte at norske padlere og roere gang på gang har vært på pallen i de store mesterskapene, skriver Jan Terje Nilsen i denne ukes petit

Det var denti’

Årboka til Historielaget er i handelen. Her har du julegaven på overtid.

Skientusiast og "sekundant"

Den spreke 80-åringen Knut Evju nøt skifesten ovenfor Dammyrdammen.

- Du dro i fra meg på flatene

Det sa fjorårets vinner Eirik Kurland Olsen til landslagsløper Børre Næss som vant årets Hauern

Hyller "Mor Vestsida"

Liernett synes det passet riktig bra å gi Månedens blomst til Laila Stensen dagen før morsdagen

Nygårdshaug som klassesett

Det synes Kirsten Jellum, norsklærer ved Tranby skole, etter å ha lest Mengele Zoo for 9. klassen sin

Tidenes lekkasje

Liungen har satt flere rekorder i Toppserien.

235 storkoste seg

Det ble ny suksess for de 22. St Hallvardlekene på torsdag.

Lierbyens historie er tema på historielagets vårmøte

Torsdag denne uken kommer John W. Jacobsen til Haugestad for å fortelle om Lierbyen fra 1870 – 1990, som er temaet i boken han jobber med og som skal være ferdig utpå høsten.

Skifolket hedrer Øyvind Narjord

Gavepakke fra Reiar Eriksruds minnefond til den avholdte treneren.

Scoringsrekord?

- Jeg har aldri gjennom mine 30 år på håndballbanen sett et liknende resultat, sier Arild Haug etter at laget hans hadde satte inn mål etter mål.

Der Tjennsrosa vokste opp

Ukens kulturminnepost er lagt til Tjennsløkka som er beskrevet av Lier-forfatter Per Grimsrud --

Hei alle sammen!

- Kronprinsen viser en imponerende evne til å møte elevene, sier rektor Unni Aadalen etter hans besøk på St Hallvard Videregående skole der temaet var verdighet.

Hyllet på Fornebu etter to gull

-- Jeg hadde ikke ventet den velkomsten, sier Sten Oluf Horn. Han minnes hjemkomsten til Fornebu etter dobbelt gull i Paralympics i Nagano i 1998. En hel buss med ordfører Ulla i spissen hadde møtt opp. De lokale toraderne sørget for flott stemning.

Skikarusell med 130 barn

Sjåstad Vestre Lier arrangerte den siste av fem skikaruseller på Eiksetra torsdag.

Tenk på et tall…

Han har alltid trent, og han har ført statistikk over all trening. Jeg fikk kikke i statistikken og fikk et sjeldent innblikk i en idrettskarriere der drivkraften har vært alt annet enn medaljer og ære. Jan Terje Nilsen har satt seg mål for sin egen del, og han har nesten alltid nådd dem.

Verdens beste barnekor på Vestsida

Det fikk vi høre vi som i år var med å synge og spille julen inn i Sjåstad kirke.

Spa/Bra gutter lærte om fairplay

Finaledommer Kristoffer Helgerud, som kan få "Kniksen-prisen" på fotballgallaen i kveld, viste at han også behersker formidlerrollen

En forelsket gårdbrukersønn

Ukas kulturminnepost tar oss med til plassen Tjønnsløkka der Tjønnrosa vokste opp --

Ubeseiret guttelag

Her er gjengen på Sjåstad/Vestres Liers guttelag som ennå ikke har tapt

Liunger på Norsktoppen.

Erland Evjen fra Modum innehar i disse dager førsteplassen på Norsktoppen (NRK). Det kanskje ikke alle vet, er at plata med hiten ”Fredag” er spilt inn på Kamerina musikkverksted på Lierskogen. Flere Liunger medvirker også på plata.

Skifest i Kanada på søndag

På grunn av snømangel vil årets Hauer`n og Th Haug-marsj gå fra Kanada, og Arne Christoffer Sand fra Sjåstad satser på sin sjette seier på rad.

Fornøyde liunger

Cupgeneral Ingrid Brandt og leder av IF Liungen, Christian Aakermann kunne bare smile sammen med de lokale spillerne Andreas England Gjerlad og Maria Bjørnstad etter helgas fine cuparrangement.

Jubileumsbok i feil format?

Å sammenflette Lier idrettslags store og små øyeblikk over 75 år er så pass krevende at den burde ha blitt mer synlig i bokhylla --

Ga bort samlingen

Arne Kristoffer Karlsen har gjennom mange år samlet gjenstander, bilder, papirer og kart relatert til Lierbanen. Som sønn av Kristoffer Karlsen har han nærmest omgitt seg med samferdselshistorie. Lier Historielag bør ha all grunn til å være fornøyd med utstillingen og søndagens store oppslutning.

Hva driver junior med på nettet?

FAU i Sylling inviterte til foredrag om barn og Internett

Ett år etter Mangfoldsåret

Lier er blant fylkets aller største innvandrekommuner, men hva har skjedd siden Mangfoldsåret?

Stor respekt for Liungen

Klepps trener Knut Eriksen ( på bildet) husker Liungens sterke andre omgang, da laget hans vant 4-2 på Liungbanen i juli, men mener at laget hans fortsatt er sterkere enn Liungen.

Flatære ballær

Etter påsken ruller fotballen igjen på toppnivå. Ukens petiskribent, sarpingen Jan Terje Nilsen, som er bosatt i Sylling, gir oss noen glimt fra Østfold, den gang fylket dominerte norsk fotball

Resultater fra gjettekonkurransen

Hvor mange Buskerud-lag og liunger har spilt cupfinaler i fotball?

Scoret 26 mål

Spa/Bras unge lag vant DBK-cupen i suveren stil.

Jan Terjes vinterquiz

Det er siste sjanse å vinne premier for våre idrettsinteresserte lesere ---

- En opplevelse for livet

Det sier Thomas Sørum som er hjemme i Lier på juleferie. Han har oppnådd det mange bare har drømt om som fotballspiller; å spille for 50 000 entusiastiske tilskuere.

Bandyseier på Stabækbanen

- En positiv sesongavslutning, sier trener Erik Bjørnstad som spesielt fremhever 97-lagets seier over det svenske laget Gripen fra Sverige.

Trimmer som savner jobb

Svaksynte Øystein Tveten (th på bildet) holder seg i god fysisk form som kan brukes på en jobb ---

Romerike og Grenland best

Ingen løpere fra distriktet nådde opp, da tidenes tredje NM i presisjonsorientering ble arrangert ved Eiksetra, og manglende topplasseringer av lokale uttøvere skyldes nok at landslagsløper, Arne Ask fra arrangøren Lierbygda O-lag ikke kunne delta, men måtte fungere som løypelegger---

Svak talentutvikling i kvinnefotballen?

Klepptrener Knut Eriksen, opprinnelig fra Åssiden i Drammen, savner plan over kvinnefotballen i Buskerud.

Mangfold av meninger

Vi synes det er betenkelig at kritikk av en kulturbegivenhet skal føre til at medarbeidere i Liernett til dels blir skjelt ut

Kanada rundt - resultater

Kanada rundt ble i går arrangert for 25. gang. Her er resultatene fra gårsdagens dyst.

Idrettsstipend til Jan Olav Lunewski

Bak prisutdelingen i Drammens Teater tirsdag kveld stod Buskerud fylkeskommune

Ikke så forskjellig fra oss

Ukens petit er ved Torger Almaas, Sylling

Bursdagfeiring i skibua

Månedens Blomst for september ble overrakt "Gårdgutta" på onsdag kveld. Blomsten ble sendt videre til eldste "gårdsgutt, Nils Haugen, som hadde spanderte både kaker og drikke etter treninga på Årkvisla

Ski eller sykkel?

Finn Helge Olsen foretrakk skiene fra Kanada forrige helg og var strålende fornøyd --

Spilte 11-mannshåndball

Det var bare Endre Vindheim (th) som svarte riktig og som visste at Knut Green var den første landslagsspiller fra Reistad ---

Godt idrettsår for liungene

Flotte arrangement på stadig bedre arenaer, nivåheving på flere plan, flere gode rekrutterer, voksende vilje til klubbsamarbeid og flere liunger i flere idrettsgrener preget 2011. Idrettsinteresserte kan glede seg til 2012 -

Litt ustabilt vær, men godt skiføre

God preparing, fin og bred løype lokket mange skiløperne til Kanada på søndag. Yngstemann vi møtte var Ole Aleksander Horn fra Øverskogen. Han er bare 5 og et halvt år, men elsker å gå på ski. Han tar med seg skia til Dambråtan barnehage hver dag. Så kommer han også fra en skiløperinteressert familie ----

Gjermund Sørsdal vant Kanada rundt.

Det var perfekte forhold for løping da Kanada rundt ble gjennomført for 24. gang. 81 deltakere løp enten 6 eller 12 kilometer.

Lovende 16-åring

Ungutten Ole Vidar Eriksrud fra Sjåstad/Vestre Lier var tre tiendedeler bak nest beste tid under Liermesterskapet i langrenn ved Eiksetra

En godbit på bygdetunet.

Knut A. Andersen blir sjelden observert uten et enkelt videokamera i en stropp rundt halsen

Ubrøyta løype gir ro --

Det ble en god gammeldags tur for skiløperne med Breiliflaka som mål på søndag --

Juleferie i nabobygda

Det skjer lite på Lier-nett om dagen. Dette skyldes kort og godt at vi har tatt på oss et oppdrag i nabobygda.

- Viktig å beholde samarbeidet

- Det uttaler Knut Grothaug (th på bildet), leder i IF Liungens foballgruppe til Liernett etter at klubben ikke får lov å samarbeide med Lier IL om et felles junior lag neste år --

En gave til Lier og liungene

Tirsdag lanserte John Willy Jacobsen den nye boka si på en pressekonferanse på Haugestad i Lierbyen

Har kvinnebevegelsen sviktet innvandrerkvinnene?

Leder av Drammens kvinnesaksforening og kvinnepolitisk leder i Buskerud SV, Janicke Karin Solheim (bildet), tar opp dette spørsmålet til debatt.

Kong Glad gledet mange

Ikke uten grunn var Håvald Kristiansen en de som lyttet mest intenst, da Hjalmar "Hjallis" Andersen gjestet Åpent Hus på Tranby Menighetshus. Kristiansen var på indre bane, da Hjallis tok sine tre OL-gull i 1952.

Løpsglede i 30 år

Månedens Blomst for mai gikk til Friidrettsgruppa i Sylling IF ved Arild Pedersen, Frances Lutken og Jens Bjørnå for fremragende miljøskapende arbeid som har gjort Kanada Rundt og Syllingløpet til en idrettsfest for alle, spesielt i de siste årene.

Sambygdingen, Gert Nygårdshaug, med nye bok

Klokkemakeren , ei bok til glede og ettertanke. Nyt den gjerne med et lite glass genever i høstsola. Det vil være helt i forfatterens ånd.

Historisk fotballkamp

For første gang i historien er det blitt spilt seriekamp med et lag sammensatt av spillere fra Sylling og Sjåstad.

The Sylling Name in History

World Wide Web og moderne teknologi tar i mange tilfeller over for de tradisjonelle bøkene i bokhylla, men Internett åpner også for nye løsninger.