Supermosjonist engasjerte
Den kjente terrengsyklisten Rune Høydahl imponerte med sine kunnskaper om trening i møtet med lovende jentespillere i Liungen
39-åringen fra Sande har en imponerende merittliste med 11 World Cup - seire, deltakelse i to olympiske leker (Atlanta i 1996 og Sydney i 2000), seks seire i Birkebeinerrittet, seks NM og tre kongepokaler. Han er en av bare to som har vunnet World Cup både i cross-country og down-hill.
Med engasjement, humør og humor fikk tilhørerne halvannen time med gode råd. Både foreldre, trenere og spillere stilte spørsmål, som Høydahl på en enkel og konkret måte besvarte.
Høydahl fortalte fra sin lange karriere som syklist, fra han startet som allsidig idrettsuttøver i 10 årsalderen, via han som 17-åring bestemte seg for å trene strukturert. I 19-20 årsalderen dro han ut i Europa med ryggsekk og haika rundt med lite lommepenger. – Jeg lærte å klare meg sjøl, understreket han.
- Og så var jeg heldig som kunne tegne min egen proffkontrakt i 1992. Men underlig nok fikk jeg en dårligere sesong i 1992 enn året før. Men så fulgte mange suksessrike år. Han erobret sølvmedaljen under VM i terrengsykling i 1996. Han ble også nordisk mester sju ganger i perioden 1992-2000. I boka "Idrettshelter fra Buskerud" (utgitt i 2005 på forlaget Tom & Tom, Tom Scandy og Tom Helgesen) med Knut Bjørnsen og Per Jorsett som redaktører kan du lese mer om Rune Høydahl under overskriften "Norges råeste Idrettsutøver?"
Høydahl la vekt på hvor viktig den fysiske leken er i barndommen, støttet av foreldre og gode veiledere i lokalmiljøet. Det kreves allsidig egentrening for å komme langt. – Det sosiale miljøet er svært viktig, sa han. - Allsidigheten er viktig både for å unngå skader og for å trene seg opp igjen etter skade. Fotballspilleren Knut Anders Fostervoll fra Molde ble nevnt som et eksempel på at sykling gir god restitusjon etter skader. – Fostervoll blitt en meget god syklist og vurderer faktisk ”come-back” igjen på fotballbanen, sa han.
Høydahl ga eksempler på gode treningsformer og treningsopplegg. Og ikke minst kosthold ble tatt opp, der spesielt kosten like før konkurranse eller kamp er viktig og hva man bør spise for å restituere seg igjen.
Ved hjelp av mange og varierte bilder, ble det en lærerik kveld. Publikum fikk også se videoopptak av et av verden tøffeste Triathlon, HP Norseman Xtreme den 8. august 2004 der vi fikk et innblikk hvilken prestasjon Høydahl stod for da han etter elleve og en halv times slit, med start ved Hardangerfjorden, løp inn til seier på Gaustadtoppen. Da hadde han gjennomført 3,8 km svømming, 180 km sykling og 42,2 km løping opp til toppen. Siden han la opp som internasjonal toppsyklist i 2003 har han fortsatt i jobben for GIANT MTB.
All ære til Liungen for at de tok initiativet til denne lærerike kvelden.
Cirka 20 foreldre i tillegg til et tjuetalls spillere var imponerende, Liungen. Det er tydelig at jentespillerne i denne aldersgruppen i klubben har et stort støtteapparat
Bildetekst: Spillerne f.v. Marthe Fjeld, Lise Caspersen, Agnes Skogmo (på sykkelen) Hanna Sofie Christensen og Lise Christoffersen.
Bak: Trenerne Kåre Bjølgerud og Morten Hennum, Rune Høydahl og leder Hakon Kristoffersen.