Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Tenk på et tall…

Han har alltid trent, og han har ført statistikk over all trening. Jeg fikk kikke i statistikken og fikk et sjeldent innblikk i en idrettskarriere der drivkraften har vært alt annet enn medaljer og ære. Jan Terje Nilsen har satt seg mål for sin egen del, og han har nesten alltid nådd dem.

Merittlista er imponerende. Han startet som guttunge med hockey og bandy. I Sarpsborg var det et miljø lenge før proffene kom på banen med Sparta Amfi og flere tiår i toppen av norsk hockey. 
 

-          Vi fikk litt hjelp av kommunen med lys og slikt, men vi spilte ikke organisert. Det var bydelslag som konkurrerte, og det var disse som senere dannet grunnlaget for Sparta.

Så var det basket. Jan Terje var med på å stifte lag i både Sarpsborg og Halden. I 1968 var han med på å starte basketforbundet. Da han var rundt 30 var det tid for å skifte beite. I 1980 konkurrerte han for første gang i løping, og siden har han markert seg på mange fronter. Statistikken viser tydelig hvilken karriere vi snakker om.

 Han har løpt 101 halvmaraton på under 1.40. Mange satser bare på mengde, men Jan Terje har også kvalitetsmål. De løpene han har løpt saktere er terrengløp og løp med feil lengde. Forbundet godkjenner dem, men Jan Terje toner dem ned. Den beste tida har han fra et terrengløp i Fredrikstad, men det var noen meter for kort, så  det løpet havner utenfor halvmaratonlista.

  

Han har også 58 hele maraton på samvittigheten, og har deltatt i mange av de store. Han har vært med i New York, Berlin, London, Budapest, Praha og Hamburg. Han løp også i Athen i 96 da de feiret 100-års jubileum for det første OL, for ikke å nevne alle i Skandinavia. Han har løpt veteranVM 2 ganger i Brisbane og Puerto Rico. 

 Jan Terje setter seg stadig nye mål og når dem. En periode på 90-tallet trente han mye, så mye at han helt uten langrennsteknikk staket seg gjennom Vasaloppet og Birkebeineren. Han syklet Vänern rundt på knastedekk (300 km), Birkebeineren på Sykkel og Skarvrittet.

 Statistikken viser at han har deltatt i over 450 løp. Han har konkurrert i alle norske fylker og han har vært i en rekke land.

 Når det gjelder trening går han sin egen vei – bokstavelig talt.

 -          Når jeg flytter til et nytt sted må jeg alltid finne egne treningsløyper. Jeg kjører rundt og planlegger ruter, måler dem så opp og er i gang. Jeg tror det henger distansemerker på trær i Østfold ennå.

 Hva er hemmeligheten? Har du en eller annen vidunderkur eller gode treningstips?

 -          Jeg er ikke fanatisk på noe. Jeg spiser det jeg har lyst på, jeg tar gjerne en øl i godt lag, og jeg trener når jeg føler for det – egentlig er jeg ganske lat. Når det gjelder utstyr er løpere generelt lite utstyrsfiksert. Når du sitter i garderoben spiller det ingen rolle hvem du er, hva du jobber med eller hvilket utstyr du har. Det som betyr noe er hvor langt, hvor fort, hvor mange og hvor lenge.

 Man må sette seg mål. Jan Terje bestemte seg for å se hvor mange ganger han kunne klare turpostkassa på Hørtekollen på ett år. I løpet av en sesong var han der 140 ganger. Nå har en av naboene slått rekorden, og han liker det ikke.

Med flere år som journalist og bidragsyter i bladet Kondis og mange løp i beina kjenner Jan Terje miljøet. Han har jobbet sammen med en rekke personligheter, men nevner spesielt Ingrid Kristiansen.

 -          Hun hadde et navn som åpnet dører.

Nå om dagen er det roing som gjelder. Han ror på Akropolis på Lierstranda, og hevder seg godt i konkurranser. Han har sølv fra NM og jobber seg sakte men sikkert mot 5 millioner meter loggført trening. Det er fra Lier til Kirkenes og et godt stykke hjemover.

Han jobber for tiden på Sylling skole. Han er en av initiativtakerne bak treningsdagboka ”Kondiskortet” som brukes av flere skoler. Han skriver fortsatt om løping i bladet ”Kondis” og er i særklasse på løperbevegelsens historie. Senere i høst kommer han med noen tekster her på Liernett.

  

-          Det er 193 land i verden, men bare 191 er medlemmer i Fn, hvilke 2 står utenfor?

Jeg tipper Øst-Timor og Tibet, begge feil. Jan Terje har systemer for det meste. Man tar utgangspunkt i tall og statistikk – deretter er det bare å memorere, bit for bit. Jeg tester han på et par hovedsteder ingen kan navnet på, Slovenia og Trinidan & Tobago. Riktig svar kommer uten betenkningstid. Jan Terje Nilsen har systemer, han har mål og han når dem.

Bilde fra Kondis.no

Foto: Heming Leira

Friidrett Jan Terje Nilsen

6 kommentarer

Tirsdag 4. oktober 2005 23:57: Dag-Frode
Hei
Du er sprek Jan Terje :-)
Fredag 22. juni 2007 17:47: Sandra
Sprek, og utrolig flink lærer!!!
Fredag 22. juni 2007 18:34: C.H
Det kan du banne på at han er ! :-) Jan Terje er en knakanes god lærer også! Vi i 10.klasse kommer til å savne deg, JT
Fredag 22. juni 2007 20:11: H.L.
Han er sprek, en utrolig flink lærer og er også veldig flink til å skrive. Stor petit-skriver på Liernett!
Mandag 25. juni 2007 09:32: Sandra
Og jeg vet at mange i 87-kullet savner han også!!! :)
Mandag 3. desember 2007 11:17: lars=)
Jan terje, du sliter:P

Flere saker fra arkivet

Jan Terjes vinterquiz

Det er siste sjanse å vinne premier for våre idrettsinteresserte lesere ---

Jan Terjes geografinøtter

Vår petitskribent Jan Terje Nilsen har sansen for faktakunnskap, og utfordrer her Liernetts lesere med 12 geografiske spørsmål

Et lite norsk idrettsunder

- Det har forundret meg ofte at norske padlere og roere gang på gang har vært på pallen i de store mesterskapene, skriver Jan Terje Nilsen i denne ukes petit

Den indre motor

Denne ukens petit er ved Jan Terje Nilsen

Flere medaljer?

Terje Fugleberg fra Egge med tre gull og et sølv fra tidligere mesterskap er usikker på egen form før helgens EM i hundekjøring på barmark i Tyskland, der han deltar sammen med regjerende europamester Venke de Lange fra Reistad

Drammen-Lier-Oslo til fots for over hundre år siden

Ukens petit er ved Jan Terje Nilsen, Sylling

Sommerens geografinøtter

Liernetts lesere ble utfordret med 12 geografiske spørsmål i sommer. Her er kommer konkurransens fasitsvar.

Med vantro og sorg

- Det var med vantro og sorg jeg mottok beskjeden om Terje Sagvoldens bortgang fra ordføreren, skriver rådmann Hans-Petter Christensen i et minneord.

Verdensmester på Egge

Igor Tracz fra Polen vant jaktstarten under VM i hundekjøring i Holmenkollen i går og har ladet hos sin gode venn, VM-deltaker Terje Fugleberg

Innendørs roing

– ikke bare for roere

Tatt av vinden - Maratonløp i tropene

Hvert annet år arrangerer World Athletic Veteran Association (WAVA) verdensmesterskap i fullt friidrettsprogram for veteraner. For å kunne delta i disse mesterskapene må man være over 35 år (kvinner) og 40 år (menn). Det konkurreres i 5-årsklasser helt opp til 100 pluss. Utøvere fra hele verden møtes til vennskapelig kappedyst i en 14-dagers periode i juli måned. Årets mønstring var lagt til Puerto Rico i Det Karibiske hav, nærmere bestemt til hovedstaden San Juan og nabobyen Carolina.

Løpsglede i 30 år

Månedens Blomst for mai gikk til Friidrettsgruppa i Sylling IF ved Arild Pedersen, Frances Lutken og Jens Bjørnå for fremragende miljøskapende arbeid som har gjort Kanada Rundt og Syllingløpet til en idrettsfest for alle, spesielt i de siste årene.

"Unyttig kunnskap"

- Begrepet kunnskap har fulgt meg. Å kunne noe som ingen andre vet er fascinerende, skriver Jan Terje Nilsen i ukens petit

Fjerdeplass og bronse

Silje Bæra Hørthe fra Sylling er mest fornøyd med søndagens stafett under NM i terrengløp i helga.

Kjemper om NM-medaljer

Med både EM og VM-titler fra tildligere mesterskap, er Terje Fugleberg og Venke de Lange fra Lier blant favorittene under helgas norske mesterskap i hundekjøring slede på Hamar

Samlende forkjemper

Det sier Runar Gravdal, SV s gruppeleder, om Terje Sagvolden (på bildet) om innsatsen for Lierskogen og liersamfunnet. Liernett presenterer her flere minneord om forskeren og lokalpolitikeren.

Kunnskapsrik og optimistisk

Det er bare to av de mange honnørord om forskeren og lokalpolitikeren Terje Sagvolden. Hans bortgang har vakt stor sorg hos alle som kjente han i Lier.

Røtter

Ukens petit er skrevet av Jan Terje Nilsen

Gull og bronse i VM

Terje Fugleberg vant veteranklassen, mens Venke de Lange (th på bildet) og Carina Nilsen (tv) tok hver sin tredjeplass under VM i hundekjøring på barmark i Italia. - Det er noe av det morsomste jeg har gjort, sa bronsevinner Venke de Lange

Hvorfor ikke fast dekke?

Lærer Jan Terje Nilsen ved Sylling skole koste seg sammen med elevene på friidrettsdagen på Sylling stadion for 10. klassinger i går, men han synes de aktive fortjener langt bedre forhold--

Konkurranser på snø igjen

- Vi er klare for å kjempe igjen, sier hundekjører Venke de Lange som sammen med liungen Terje Fugleberg vil få internasjonal konkurranse på Hamar i helgen.

Flatære ballær

Etter påsken ruller fotballen igjen på toppnivå. Ukens petiskribent, sarpingen Jan Terje Nilsen, som er bosatt i Sylling, gir oss noen glimt fra Østfold, den gang fylket dominerte norsk fotball

Fremmet demokratiske holdninger og verdier

- Med Terje Sagvoldens altfor tidlige bortgang har Lierskogen-samfunnet mistet en fremtredende spiller i det politiske miljøet, skriver Arbeiderpartiets gruppeleder, Bård E Strand.

Løpertalentet fra Sylling

Silje Bæra Hørthe har hatt enn en formidabel fremgang i år --

Best i vinteferiequiz

Finn Ulvund vant vår spørrekonkurranse.

- Helt fantastisk

Slik blir årets kulturprisvinner karakterisert av Pål Anders Ullevålseter som har kjent Hans Erik Fuglerud i nærmere 20 år.

Fem år og like langt?

Liernett så dagens lys for fem år siden. Nå er det nok med nettavis.

Lettbeint håndballspiller

- Løpinga er en bihobby, sa Silje Bæra Hørthe som løp inn til ny rekord på sekskilometeren under Kanada rundt tirsdag kveld

Ikke bare grønne Lier

Bestanden av natursvin (homo sapiens) er fortsatt stor, forteller Terje Leigland fra Tranby

Den elektroniske historieboka

En gave til alle historieinteresserte

I verdenseliten

Ultraløperen Gjermund Sørstad har brukt de siste dagene til restitusjon etter sin fantastiske løpsprestasjon på lørdag.

En ny Grete Waitz?

Silje Bæra Hørthe fra Sylling fortsetter å imponere etter seieren i Kanada rundt

Ny pers og klasseseier

Silje Bæra Hørthe fra Sylling løp inn til femte beste tid i kvinneklassen under Sentrumsløpet

Lokalhistorie i påsken

Vi har ingen kriminalnovelle eller et spesielt fokus på krim denne påsken. Men redaktør Terje Bautz sender oss stadig stoff fra Den elektroniske historieboka. Det har vist seg å være populært blant leserne.

Hva driver junior med på nettet?

FAU i Sylling inviterte til foredrag om barn og Internett

Den redaksjonelle linje

Svar på Sagvoldens innlegg om Liernett.

Føler oss veldig involverte

Det sier leder i NMK Lier, Terje Hennum, etter ulykken på Gardermoen, der en av klubbens medlemmer mistet livet.

Glimt av en ukjent historie

- Var den landflyktige kommunisten Leo Trotskij på besøk i Lier før han ble drept med isøks i Mexico?

Ny klasseseier

Silje Bæra Hørthe fra Sylling og Modum Friidrettsklubb hadde en meget god debut på Hytteplanmila på Ringerike

Krass kritikk av asylmottaket

"Nesset er bare en propagandaagent"

Til motocrossens Mekka

Tirsdag reiser liungene Robin Fjeldberg og Jan Olav Lunewski sammen med elever fra Norsk Toppidrettsgymnas til Los Angeles på treningsleir

Politikerforakt

Hjertesukk fra Terje Sagvolden

Målbevisst friidrettsutøver

Knapt ett år med spesialtrening i Sturla har ført femtenårige Vilde Garder fra Lier inn i norgestoppen. Men hun tilhører en idrettsfamilie der tvillingsøstra Ada også er svært aktiv.

Høy puls i morgen

- Runar Gilberg i bladet Kondis har sammenlignet hvordan kroppen reagerer under motbakkeløpet i Lier med kroppens reaksjoner under Grefsenkollen Opp, forteller ildsjelene Henrik Helmersmo (tv) og Nils Haugen. Et råd til de 182 som hittil er påmeldt?

Dobbeltseier i Tromsø

Samboerparet Mari Johanne Brox og Lasse Blom, bosatt i Lier, vant begge sine klasser i halvmaraton i Stokmarknes i Nordland i dag.

Grønne Lier?

Vi tar debatten

Tiendeplass i EM

Venke de Lange med sin 10. plass klarte ikke å avansere nærmere medaljeplass under dagens kjøring i EM i hundekjøring.

Store sportsmenn

Ukens petit er ved Jan Terje Nilsen, lærer ved Sylling skole

Skolestart

Ukens petit er skrevet av Toril Prytz Kverneng

Løpertalent mottar stipend

Syllingkjøpmann Odd Arne Vangen synes det er viktig å støtte idrettsungdommer som talentfulle Silje Bæra Hørthe

Liers ukjente gode hjelpere

Men hva i all verden er det egentlig Gunnar Nummedal, Harald Økern og Kåre Lohne driver med?

Kongen av Drammensmarka

Jarle Wermskog fra Tranby kom svært alene til mål etter at svoger Lars Petter Stormo kolliderte med en bil under den tøffe maratonløype gjennom Finnemarka på lørdag

Kanada Rundt for 26. gang

I kveld arrangeres det tradisjonsrike løpet Kanada Rundt for 26. gang i Sylling

Deadline

Om oss som sitter inne i finværet.

Vitensenter et flott tilbud

- Det vil passe utmerket inn i målsettingene for skolene i Lier, sier Terje Sagvolden (H)

Til deg som konfirmant

Ukens petit dedikeres til deg du lierkonfirmant --

Et kast for evigheten

Ukens petitskribent, Jan Terje Nilsen, husker ennå Norges første gullmedalje i spyd

Seiersfest på klubbhuset

Fotballformann Leif Helge Røed (tv), trener Morten Påsche ( i midten) og oppmann Øyvind Ustad, tre sentrale personer bak opprykket hadde all grunn til å feire opprykket søndag kveld --

Kremen av norsk ungdom – helter i fredstid

Ukens petit av Rune Elven

Japaneren som forsvant

Ukens Petit er skrevet av Jan Terje Nilsen.

Altmuligkvinnen

Kontrastene er store i Ellen Xylanders liv.

Ukens lag: Sylling miniputter

Når Liers mest profilerte lag må tenke trening, kamper og poeng kan Syllings miniputter slappe av og nyte ferien i Holmenvika eller på Svangstrand.

Løpingens mentale rekreasjon, tvang og rus

Ukens petit er skrevet av Jan Terje Nilsen

Gjør Europark narr av folk?

Europark ber folk lese baksiden, men det er ikke lett. Hva slags kvalitetskontroll har Europark? Burde Lier kommune, som eier plassene, reagert for lenge siden?

11-åring debuterer i NM

Allsidige Katrine Fugleberg fra Egge i Lier deltar i wakeskate og wakeboard denne helga

Resultater fra gjettekonkurransen

Hvor mange Buskerud-lag og liunger har spilt cupfinaler i fotball?

Sjanser til medaljer

Liungene Venke de Lange (på bildet) og Carina Aas Nilsen er nær tettrioen etter første dag i europamestereskapet i hundekjøring i Tyskland

Årets ultraløper

I tillegg til utmerkelsen var liungen Gjermund Sørstad nær ved å sette norsk rekord i helga.

Liungen ned - hva nå?

Liungen rykker ned for tredje gang siden 2003.

Sølv på 3000 meter til Silje Bæra Hørthe

Løpstalentet fra Sylling tok sølv i junior-NM i Bodø

Troen på enkeltmennesket.

Hun startet sin politiske karriere i Sandane Unge Høyre. Nå, nesten 40 år senere er hun Liers største kjendis. Troen på enkeltmennesket og personlig frihet under sosialt ansvar har vært ledesnorer i en lang politisk karriere. I dag er hun ordføreren som snakker med folk. Hun svarer på alle henvendelser og tar opp saker folk er opptatt av. Hun vant en knusende seier i det direkte ordførervalget i fjor. Lier-nett har intervjuet Ulla.

- Vanskelig å ta medalje

Det sier Venke de Lange, som sammen med Terje Fugleberg, representerer Lier og Norge under EM i hundekjøring

Tromsø ble for sterke

Lier Volleyballklubb – Tromsø 1-3

Nettsjekking

Ukas petit er skrevet av Ingvild Prytz Lerberg

Idrettsmannen som utvandret

Liernett møtte i høst sivilingeniør Oddvar Helgesen (77) fra Kanada i Lier. Han emigrerte til USA for over femti år siden. Liernett fikk et møte med den gamle idrettsmannen og Arne Riddervold (tv), en av de mange friidrettskameratene fra gamle dager -

Snart snur sola

Ukens petit er ved Terje Nilsen, Sylling

Altmuligmann og miljøskaper

- Uten hans store engasjement og vilje til å gjøre en innsats for klubben har ikke a-laget vært der i dag, sier Sparta/Bragerøens fotballkaptein Martin Wøien Gilhuus om trener Aage Golmen (midt i bildet). Månedens blomst ble tildelt han og Spa/Bra på grunn av klubbens fotballinnsats de siste tre-fire årene.

- Finn fem feil!

Håvard Benjamin Rype påpeker fem feil i saken om kulturhus i sitt innlegg

Månedens blomst til Mari Grimsrud

Septemberblomst til rockens grand ”old” lady

Dette skal bli et topplag

I dag morges hadde liungen trening – trening blir det mye av fremover. Om vi skal tro påtroppende trener Kjersti Thun.

Ny epoke i Lierbyen

Tirsdag stengte det siste postkontoret i Lier --

Fortsatt pådriver og ledende

Med sin egen avdeling for frukt og grønt er Mega best på økologisk mat

Verdens beste ornitologiske kommune i 2035?

Jeg søker med dette stillingen som kommunal fuglekassesnekker

Liers mest allsidige?

Langrennsløper Martin Bekken Nilsen er klar for Kanada Rundt på tirsdag, etter at han både har spilt fotballkamper, løpt og syklet siste uke.

I stadig fremgang

I fjor ble Silje Bæra Hørthe fra Sylling nummer 10 i NM i terrengløp. Under årets norgesmesterskap i Trondheim ble det en klar forbedring.

Pappas datter - bloggeren fra Sylling

Liernett har møtt Ida Pettersen (17), jenta bak en av Liers mest leste blogger.

Legger opp ---

Rune Owsinski (bildet), tidligere i norgestoppen både i go-cart og motocross enduro, avsluttet sin karrière med et norgesmesterskap i ATV Cross i helga.

Bør få erstatning

Etter at streiken ble avsluttet vil mange mennesker, som for eksempel foreldre med barn i SFO, kunne ha krav på erstatning --

Beautiful Eastbourne

Også i sommer er 9. klassinger fra Lier i Eastbourne, "solfella i sør" som stedet gjerne kalles.

Speidermamman

Troppsjef Marianne Fossen, som har dette motto: "En gang speider - alltid speider", fikk Månedens Blomst etter flaggheisingen 17. mai ved Sylling skole.

Gamma og storbyen

For fire dager siden, sov jeg i ei gamme på Rørosvidda. Man kan nok ikke kalle det vidde der lenger, bjørkeskogen har tatt godt tak. Heldigvis var det ei skikke (...)

Ingen medaljer til Lier

Selv om det ikke ble pallplass, kjørte Carina Nilsen fra Lierskogen inn til dagens bestetid under siste dag av EM i hundekjøring på barmark i Tyskland i dag

KM-tittel og pokaler

Marcus Næslun Haugland og Emil Mehren Mathiesen kan smile etter en flott sesong for bandygutta i Sparta Bragerøen.

Ny Bislett-rekord

Gjermund Sørstad (29) fra Lier vant 12-timersløpet i Oslo på så god tid at han nå er tredjemann på verdensrankingen

Fett nok

Når sant skal sies.

Dagbøker fra Gøteborg

dagbøker fra Gøteborg 2002