Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Den elektroniske historieboka

En gave til alle historieinteresserte

Den observante leser har sikkert merket seg at vi har fått mye godt lokalhistorisk stoff på Aktiv Liernett. Avsender er redaktøren av den elektroniske historieboka, Terje Bautz. Ved å legge ut boka på Liernett gir Bautz Liernetts lesere tilgang til lokalhistorien på en ny og spennende måte. Vi håper mange historieintersserte liunger i likhet med undertengnede vil vente med spenning på nye artikler fra boka, og kanskje komme med kommentarer og utfyllende stoff.
Vedlagt følger en artikkel fra Bautz der han kommer med mer informasjon om dette nye verktøyet for lokalhistorieinteresserte i nær sagt alle aldre.

http://www.historieboka.no/Modules/Default.aspx  Buskeruds historie på Internett

Av Terje Bautz

Den elektroniske historieboka er en del av Den kulturelle skolesekken i regi av Buskerud fylkeskommune. Målsettingen er å stimulere historieinteressen ved å formidle smaksprøver.
Helst vil vi fortelle på en slik måte at leseren ganske enkelt MÅ lese mer!

Alle bidrag i den elektroniske historieboka skal handle om mennesker som har levd og hendelser som har hendt, men det er lov å dikte litt for å gjøre sannheten leselig. Vi oppfordrer derfor forfatterne våre til å være poeter i tillegg til lokalhistoriefortellere.

Egentlig lager vi www.historieboka.no som et verktøy til skolebruk, men statistikken vår forteller at det er ganske mange andre også som besøker oss. Det er faktisk 200 unike gjester innom den elektroniske historieboka hver dag. I snitt leser hver av dem 10 sider!

Identitetsbygging
Vi tror at historiekunnskap er identitetsbyggende. Den som vet hva bestefar gjorde og hvor han gikk, vil selv lettere finne den riktige veien å gå. Et ”ankerfeste” i fortida gjør det lettere
å ta siktepunkt inn i framtida. Det er vel symptomatisk for vår litt oppløste tid at interessen for lokalhistorie og slektsgransking er i sterk vekst. Det er bra!

Stedsnavns betydning
Stedsnavn er viktig og fulle av nyttig kunnskap om fortiden. Mange av dem forsvinner fordi vi har slutta å bruke dem. Ta dem fram og finn ut hvorfor de heter som de gjør!
Hjemme hos meg er det et sted som heter Kjyrruomsvika. Det sto tjæreovnen hvor mine forfedre produserte tjære til å impregnere hus og redskap med. Det gjør meg nysgjerrig på hvordan de lagde tjære! Det vil jeg gjerne at DU skriver en artikkel om!
www.historieboka.no tilbyr en tolketjeneste for stedsnavn. I redaksjonen er vi både historikere, arkeologer og språkfolk som svarer på henvendelser. Når vi melder pass kobler vi universitetet inn. Margit Harsson ved lingvistisk institutt er vår ”backup”-ekspert.
Du finner en egen knapp på forsiden av historieboka for denne tjenesten.

Oldsaker fra Buskerud
Den elektroniske historieboka har i disse dager startet aksjon oldsaker. Hver uke i vår og sommer vil vi presentere en av de mange oldsaksfunn som er gjort i Buskerud. Lier var faktisk aller først ute med HAUGESTADKØLLA som er 7-8000 år gammel.

Mangfoldsåret 2008
I mangfoldsåret har historieboka tatt mål av seg til å presentere noen av de gamle kulturpåvirkerne. De som kom fra andre land med sin kompetanse og sin kunnskap om jordbruk, bergverk, teglverk, glassverk, saltkoking og annen industri. Mange av dem ble i landet og smeltet inn i det norske. De påvirket og utviklet det som var og står som bevis for at Norge har vært et flerkulturelt samfunn i 1000 år.

Historieboka har for tiden flere tema på trappene. Vi ønsker oss fortellinger og faktaartikler om jakt, fangst og fiske, om samferdsel, kjøring og føring. Vi trenger stoff om gammel industri og om handel og vandel.

www.historieboka.no er et privilegert prosjekt. Vi betaler for det stoffet vi bruker! Det skyldes en raus fylkeskommune som mener at formidling av historie er et viktig identitetsbyggende tiltak.

Terje Bautz

Flere saker fra arkivet

Lokalhistorie i påsken

Vi har ingen kriminalnovelle eller et spesielt fokus på krim denne påsken. Men redaktør Terje Bautz sender oss stadig stoff fra Den elektroniske historieboka. Det har vist seg å være populært blant leserne.

Den elektroniske historieboka

Vi vil igjen minne om Den elektroniske historieboka som stadig fylles opp av nye og interessante artikler. Gledelig er det å registrere at en del liunger er ivrige bidragsytere til boka. Dette er et fantastisk historieverk som burde være opplagsverk nummer 1 for alle lokalhistorieinteresserte.

Den digitale historieboka

Terje Bautz har sendt oss ukas nyhetsbrev.

Ny artikkel fra den elektroniske historieboka

Redaktør Terje Bautz har sendt Liernett nok en interessant artikkel

Dampbåter på Tyrifjorden

Sist publiserte historiske artikkel i Buskeruds elektroniske historiebok handler om alle kjente dampbåter på Tyrifjorden. Noen av dere har kanskje utdypende kun (...)

Lenkesamlingen på Liernett

Lite brukt ressurs?

Med fortida inn i framtida

Terje Bautz er redaktør for den elektroniske historieboka. Han håndterer et redskap som burde brukes mye mer i norske skoler

Glimt av en ukjent historie

- Var den landflyktige kommunisten Leo Trotskij på besøk i Lier før han ble drept med isøks i Mexico?

Norges eneste, ekte vikingtidshjelm har ikke horn!

Allerede i 1943 fant arkeologene den hittil eneste, bevarte vikingtidshjelmen på gården Gjermundbu i Haugsbygd på Ringerike. Sammen med hjelmen lå det en ringbr (...)

Kommunen slår et slag for bygdas historie

Lier kommune lanserer nå Liers historie på nett. I samarbeid med historielaget har de lagt ut Liers historie, pluss litt til - søkbart på nett.

Den elektroniske historieboka

Er du oppdatert?

Liernett mest lest i Lier

Liernett har jevn stigning i antall besøkende.

BRUK STEMMERETTEN

I løpet av denne uken vil alle LO-medlemmer motta postkort med en oppfordring fra LO-leder Gerd-Liv Valla om å bruke stemmeretten den 12. september.

Kjøleskap på bestefars tid

For 100 år siden var det isblokker som kjølte matvarer. De ble skåret med issag og lagret i isolerte ishus med sagflis rundt. I ishuset kunne isblokkene holde s (...)

Liernett - Trenger vi ei internettavis i Lier?

En vårdag for et halvt år siden lanserte min gode venn Thorvald Lerberg en ide om å starte lokalavis på Internett.

Vi trenger deg!

Mange mennesker er i dag involvert i Liernett. Vi ønsker fortsatt å knytte til oss engasjerte sambygdinger - hva skal til for å få med deg?

Trengte Lier en nettavis?

Nettavisen Liernett avvikles ved utgangen av 2012.

Hvordan lage nyheter av ingen ting?

Oppskriften for ei suksessfull mediebedrift.

Lierhistoria bit for bit – pensum for liunger

Det fins en evighetsmaskin et sted i Lier, antakelig på Vestsida. Det er jeg overbevist om etter å ha lest årboka til Lier historielag

Forfatterbesøk på Tranby skole

Intervju med forfatteren Pål Gerhard Olsen

Lesertall for Liernett

Hvor mange leste egentlig Liernett i 2007?

Jan Terjes geografinøtter

Vår petitskribent Jan Terje Nilsen har sansen for faktakunnskap, og utfordrer her Liernetts lesere med 12 geografiske spørsmål

Vi dummer oss litt ut fra tid til annen

Vi er i ferd med å avslutte saken om ventemottaket. I vår dekning av saken har vi fått til dels sterk kritikk – noe absolutt berettiget.

"Unyttig kunnskap"

- Begrepet kunnskap har fulgt meg. Å kunne noe som ingen andre vet er fascinerende, skriver Jan Terje Nilsen i ukens petit

Artikkelkommentarer på Liernett

Informasjon om endret praksis og krav om innlogging for å kommentere enkelte artikler

Med Grimsrud på Rørosbanen

”Mitt eventyrlige Lier” er en av flere bøker Per Grimsrud har skrevet med forellinger, dikt og eventyr fra Lier

- Opplevd sjikane flere ganger

Flere politikere har opplevd å bli hetset på det groveste på internett. Ordfører Ulla Nævestad sier at hun har opplevd sjikane flere ganger.

Avslørt og bøtelagt

I forrige uke gikk råkjøringsvideoen landet rundt via nettet. Ungdommene jubler nok ikke like høyt i dag.

Om tøybleier og Grønne Lier

Det overrasker at Liers varaordfører ikke leser før hun kommenterer.

En gave til Lier og liungene

Tirsdag lanserte John Willy Jacobsen den nye boka si på en pressekonferanse på Haugestad i Lierbyen

Pappas datter - bloggeren fra Sylling

Liernett har møtt Ida Pettersen (17), jenta bak en av Liers mest leste blogger.

Jan Kjærstad på Tranby

Oda Kyrkjerud, 10. klassing på Tranby med dypintervju av forfatteren

Nektes adgang til kulturarrangementer?

Svar til Anita Drevdal og hennes kommentar til saken om St. Hallvardspillet 2008

”Jeg kan se i mørket”

Karin Fossum med ny roman, den første på to år. Ei bok om ubegripelig hverdagsondskap

Canada vs. Kanada

Den kanadiske ambassaden i Oslo ønsker informasjon fra Lier Historielag om stedet Kanada i Lier. Noen som har noe å bidra med?

- Motorcross-sykler i opptoget i år også

Vi lager ikke et miljøarrangement ved å stenge noen grupper ute fra arrangementet, forteller Ellen Ovenstad fra kulturkontoret om Lierdagenes miljøprofil

I morgen er det slektforskningens dag

Flere foredrag på biblioteket i Drammen

Liernett på papir

Nå er det endelig mulig å bruke Liernett til å tenne opp

Bli med på registrering av viktige kulturminner!

Lier kommune vil i år gjennomføre nyregistrering og vurdering av kulturminner i Lier, og innbyggerne inviteres av kulturkontoret ved Ingeborg Rivelsrud til å bidra

Full barnehagedekning til jul?

Full barnehagedekning i Lier innen desember

50 (per)cent - it’s good to slæp off

Ukas petit

Tar du utfordringen?

Gjør som ungdommene i Foreningen Norden gjorde på fredag. De mestret den 2,6 km lange turen opp juvet opp til Asdøltjern.

Samlende forkjemper

Det sier Runar Gravdal, SV s gruppeleder, om Terje Sagvolden (på bildet) om innsatsen for Lierskogen og liersamfunnet. Liernett presenterer her flere minneord om forskeren og lokalpolitikeren.

Kommer tid, kommer råd

Jeg sitter i skrivende stund på Praha internasjonale flyplass. På grunn av en ganske smal smak i reiser, har jeg det med å havne her. I skrivende stund er jeg p (...)

Det var denti’

Nå foreligger den 17. årboka fra Lier historielag. Den er delt ut gratis til historielagsmedlemmer, men ligger også ute for salg.

- Vanskelig å ta medalje

Det sier Venke de Lange, som sammen med Terje Fugleberg, representerer Lier og Norge under EM i hundekjøring

Mangfold for de få

I går var jeg på Bygdetunet. Der skulle det være slåttedag med rømmegrøt. Jeg forstår at regnværet gjorde det vanskelig å slå noe som helst. Langorva beit dårlig i det seige graset, og det ble bestemt å utsette slåtten ei uke. Men rømmegrøt var det, kaffe og vafler og ikke minst kunne besøkende løse billett og se sommerutstillingen.

Til deg som konfirmant

Ukens petit dedikeres til deg du lierkonfirmant --

Aktiv Liernett? For hvem?

Liernett har lansert en helt ny tjeneste som gjør deg til nettjournalist

Lier-nett, ikke bare lesestoff

Vi i Lier-nett prøver å samle alle lenker til Liersider på nett. Har du ei lenke vi mangler, eller er det noen av lenkene vi har du mener ikke passer? Send oss et tips.

Den redaksjonelle linje

Svar på Sagvoldens innlegg om Liernett.

Har du tid?

Tidsklemma fra et annet perspektiv.

Grønne Lier

Lier kommune har bestilt bok av Erik Jacobsen. Det har blitt ei vakker bok til glede og ettertanke.

Skolen og Bygdetunet

Om å lære av andre, eller slippe å finne opp kruttet på nytt

Det var denti’

Årboka til Historielaget er i handelen. Her har du julegaven på overtid.

Åpent møte om integreringspolitikken

Torsdag hadde Lier Arbeiderparti inviterte til åpent møte om integreringspolitikken i kommunen på Voksenopplæringa i Lierbyen

Kritikk er noe dritt

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

Line Baugstø på Tranby skole

Denne gangen har vi ikke den tradisjonelle reportasjen fra besøket, men går rett på intervjuet. Tradisjonen tro er det laget av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby.

Liernett slutter seg til Fair- tradebedriftene

Vi i redaksjonen er storkonsumenter av kaffe og vil nå i framtida fylle våre respektiv kjøkkenskap med Fair-trade kaffe

Sommerens geografinøtter

Liernetts lesere ble utfordret med 12 geografiske spørsmål i sommer. Her er kommer konkurransens fasitsvar.

Godt nyttår! Enig……?

Kommentarfeltet

Bokdebutant gjester 10. klasse og lærere på Tranby

Onsdag kommer Caroline Petersen til Tranby ungdomsskole. Der vil hun fortelle om boka si, «Mørkets lidenskap». Liernett har lest boka.

Karsten Alnæs på Tranby

Fredag var det igjen forfatterbesøk i biblioteket på Tranby skole.

Liers mest populære spisesteder

I en ny serie presenterer Liernett inntrykkene fra besøk på noen av bygdas overraskende mange serveringssteder.

Mangfoldsåret på Bygdetunet

Søndag åpner Bygdetunet grinda for sommerens utstillng som skal sette søkelyset på det kulturelle mangfoldet i bygda

Den som glemmer lokalhistoria

Ja, hva med den?

Fortsatt nødvendig å løpe til og fra bussholdeplassen

Statens vegvesen har nå kommentert Liernetts artikkel om bussholdeplassen ved Ringsriksveien. Det er ingen vedtatte planer som kan bedre forholdene ved den livsfarlige bussholdeplassen.

Med Grimsrud til Fjulsrud

Per Grimsrud etterlot seg en litterær arv bestående av alt fra store skjønnlitterære verk til vers, sangtekster, prologer og tekster fra livet i Lier. I boka "Lier i våre hjerter" finner vi eksempler på det meste.

Sommer på nettet

All erfaring viser at folk bruker Internett mindre i ferien. Dette har kanskje sammenheng med at det blir lagt ut mindre stoff, men fortvil ikke. Lier-nett kommer til å oppdateres i hele sommer, om enn ikke så ofte som vanlig..

Intervju med Thorvald Steen

Skrevet av Kjersti Sofie Halvorsen Løvåsdal 9. klasse Tranby skole

Litt for en hver smak

For 10. året på rad arrangerer Lier sanitetsforening og Lier Janitsjar, "Sild og Jazz" i Lier.

- Dette blir stort

Liernett bringer i dag første forhåndskommentar fra hovedlederen til herrelandslaget, Roar Bogerud fra Sylling, før årets håndballbegivenhet i Drammen og i Norge.

Nygårdshaug som klassesett

Det synes Kirsten Jellum, norsklærer ved Tranby skole, etter å ha lest Mengele Zoo for 9. klassen sin

Har kvinnebevegelsen sviktet innvandrerkvinnene?

Leder av Drammens kvinnesaksforening og kvinnepolitisk leder i Buskerud SV, Janicke Karin Solheim (bildet), tar opp dette spørsmålet til debatt.

Kunnskapsrik og optimistisk

Det er bare to av de mange honnørord om forskeren og lokalpolitikeren Terje Sagvolden. Hans bortgang har vakt stor sorg hos alle som kjente han i Lier.

På tur med kamera

I følge fotorådet ble det i fjor solgt 270. 000 digitale kamera i Norge. Plusser man på de vel 100000 solgte filbaserte kamera, må dette være en av de mest populære fritidssysler i Norge. Hva med å sende oss noen bilder fra Lier?

Sommer 7

Sju av i alt åtte

Lier kommune - best i klassen?

KOSTRA (KOmmune-STat-RApportering) er et nasjonalt informasjonssystem som gir styringsinformasjon om kommunal virksomhet. Statistikken gir en interessant indikator på hvilke områder vår kommune har et sterkt forbedringspotensiale.

Innsikt i gamle industri

Arne Ask forteller her om ukas post som er plassert på Skakkleivåsen

To informasjons-guider

I 1987 fikk innbyggerne i Lier en ”Lierguide” i gave fra Sparebanken Buskerud/Lier. Tjue år etter har Lier kommune i samarbeid med Per Arne Ellefsen i firmaet Norsk Kommuneinfo med adresse i Lier laget en ny

Liernett: Over 1000 tilhengere på Facebook

- Så vidt jeg vet er vår Facebook-side den eneste i Lier med over 1000 tilhengere, sier Liernetts redaktør og daglige leder Svend Asbjørn Sylling.

Tenk på et tall…

Han har alltid trent, og han har ført statistikk over all trening. Jeg fikk kikke i statistikken og fikk et sjeldent innblikk i en idrettskarriere der drivkraften har vært alt annet enn medaljer og ære. Jan Terje Nilsen har satt seg mål for sin egen del, og han har nesten alltid nådd dem.

Lier – ei historisk skattekiste.

Lier har ei lang og relativt ukjent historie. Man vet ikke nøyaktig når folk bosatte seg her, men det er enighet om at det er lenge siden. Det kan bevises at det var bosetting i Lier rundt år 500, men mye tyder på at det bodde folk her langt tidligere.

Liers ukjente gode hjelpere

Men hva i all verden er det egentlig Gunnar Nummedal, Harald Økern og Kåre Lohne driver med?

Finn ukas post!

- Utsikten fra området ved Kraftkollen (se kartutsnitt th) er verdt hele turen opp, skriver trimgeneral Arne Ask i Lierbygda O-lag

Aktiv Liernett? For hvem?

Halvannet år etter at Liernett la planene for egne bloggsider for privatpersoner, organisasjoner og politiske partier, er Aktiv Liernett ferdig. Aktiv Liernett (...)

Disiplin, respekt og tradisjoner

Femten år gamle Ramneet Kaur fra Punjab imponerte tranbylærere og kommunalsjef Kirsten Bøckmann

På TV fra Granåsen

Marcus Braathen, Sjåstad / Vestre Lier IL er tatt ut på Buskeruds 1. lag ---

Nytt familiemedlem i høst?

Fem av de 25 ungdommene som har vært samlet på Ål denne uka mangler vertsfamilie, sier Cecilie Jacobsen i AFS, Norge til Liernett i dag

Hardt rammet av tenk-om-trollet

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Godt nyttår

Liernett går inn i sitt sjette år. I en tid da det meste er i forandring er det en respektabel alder, og vi ligger heller ikke på sotteseng

Tviler på NRK s redelighet

- Det er viktig at velgerne gis riktig informasjon og informeres på en oppklarende måte av statskanalen, mener Ståle Sørensen, fylkes - og valgkampseskretær for Venstre.

Klar for valgkamp!

Hvilket parti representerer gubbeveldet i Lier? Hvilke kandidater kommer fra din valgkrets? Hvor stor oppslutning fikk NKP i Lier etter krigen? Hvem var Liers første ordfører?

Verdensmester på Egge

Igor Tracz fra Polen vant jaktstarten under VM i hundekjøring i Holmenkollen i går og har ladet hos sin gode venn, VM-deltaker Terje Fugleberg

- Hvor mangfoldig er du?

Mangfoldåret 2008 er i gang. Vil en eller flere Lier-familier vise mangfold i praksis?

Åpent møte om skole.

Kultur, oppvekst og undervisningsutvalget i kommunen holdt åpent møte i aulaen på Sylling skole. Dette kunne ha blitt omtrent så kjedelig som det høres ut, men i stedet ble det ganske interessant.