Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: 7864e4c66f6c8360a8e63eb676d7b690

Grønne Lier

Lier kommune har bestilt bok av Erik Jacobsen. Det har blitt ei vakker bok til glede og ettertanke.

Når naturen er borte, overtar bildene. Dette er noe som slår meg hver gang det kommer ei ny ”coffee-table book” med naturbilder på markedet. Nå har nok Jacobsen større ambisjoner med boka si enn å la den bli henvist til et settbord der den kan plukkes opp og tilby leseren noen minutters atspredelse på en kjedelig søndag ettermiddag.

Det er da heller ikke noen coffee-table book i tradisjonell forstand Jacobsen har laget. Det er først og fremst en fotobok som skal speile naturen i Lier på godt og vondt, og der fotografiene gudskjelov er fri for den gylne fernissen som en del fotografer tilfører bildene sine ved hjelp av overdreven filterbruk eller kreativ miksing i Photoshop. Papiret er tykt og har en overflate som gir bildene en fin og naturlig overflatestruktur.

Kvaliteteten varierer, noen bilder er i svart hvitt, de fleste i farger, nesten hundre stykker til sammen. Blant bildene fins utvilsomt klassiske blinkskudd. Alle virker gjennomtenkte - og faktisk litt utstuderte. Det hadde kanskje gjort seg om Jacobsen i noen bilder hadde latt snap-shot elementet i fotograferinga kommet bedre fram.

Boka innholder også en del tekster der fotografen tilkjennegir sitt miljøsyn, Budskapet er sikkert bra, men hvorfor skriver han i en stil som mest av alt leder tankene inn på naturromantikerne på slutten av 1700 tallet? Tekstene har noe distansert, drømmende og individualiserende over seg, og som i mine ører ufarliggjør et knallsterkt budskap? Særlig blir det tydelig i et langt etterord som i form skiller seg fra den hverdagsstemningen som gjenspeiles i mange av bildene.

Naturvern angår oss alle, og vi må handle raskt. Drømmenes tid er definitivt forbi. Boka er et bestillingsverk fra Lier kommune, og jeg kan ikke fri meg fra tanken om at et slikt utgangspunkt lett påvirker både valg av tekst og bilder. Det skulle bare mangle.
Vi hilser med glede alle bøker som er med på å øke forståelsen for bygda. Erik Jacobsen har med ”Grønne Lier” i så måte kommet med et viktig bidrag som vi håper vil ta debatten videre.

Grønne Lier av Erik Jacobsen Utgiver; Lier kommune. Pris: 250 kroner.

Forrige artikkel:Skål for de frivilligeNeste artikkel:Nyttårsbilder fra Lier
Flere artikler

2023 Sylling Hardcode