Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Gir fine naturopplevelser

Torun Hegg Jacobsen og Sven Jacob Jacobsen fra Lierbyen er to av flere som allerede har tatt frem sykkelen for å komme langt inn i Finnemarka --

Forrige helg var veien tørr og fin fra bommen i Kanada. Det er et ypperlig utgangspunkt for forskjellige turer innover. Ekteparet Jacobsen er enige om at denne trimformen passer de aller fleste. Fra Kanada et par-tre hundre meter fra parkeringen for skiløperne er bommen for skogsbilveien inn i marka mot Dammyrdammen.

Dammyrdammen , cirka tre og halv kilometer fra bommen, ble bygd for vel hundre år siden, i forbindelse med etableringen av Tronstad Bruk.

Bildene viser at snøen fortsatt ikke hadde smeltet i skogen langs veien for ei uke siden. Isen lå ennå delvis på Dammyrdammen. Med ei varm uka bak oss, skulle forholdene i dag og i dagene og ukene fremover bli enda bedre for syklister og andre innover Finnemarka.

Under har vi forsøkte å gi syklistene noen turtips med utgangspunkt fra bommen i Kanada.

Alternativ 1

Tur-retur bommen i Kanada-Rudstaden. Totalt ca 11-12 km

Rudstaden (Rustad) ble ryddet i gammelnorsk tid. Etter svartedauen ble gården nedlagt, men trolig ryddet igjen i 1630-årene. I 1909 ble gården av W. Stibolt solgt til A/S Børresen. Fra 1922 ble gårdsbruket forpaktet av Erik Brenden. Sønnen Leif Brenden overtok som forpakter i 1954. (Kilde: ”Finnemarka”, utgitt 1993, kartopplysninger).

Alternativ 2

Fra bommen i Kanada opp forbi Grytefoss, ta av til høyre ved Dammyrdammen forbi Kårevann, sterk stigning inn mot Grassåsen, veien går ovenfor Rustad gård, nedover til venstre og til elva Nykjua. Videre tilbake til Dammyrdammen og til bommen i Kanada.
Totalt ca 16-17 km

Alternativ 3

Fra bommen i Kanada: Forbi Grytefoss- Dammyrdammen opp til venstre inn mot Tverråsen langs den og ned mot elvejuvet og over brua over Nykjua å ta Tolvskillingsveien (skiløype om vinteren) ned mot broa over Solbergelva før bommen i Kanada.

Totalt ca 16-17 km


Alternativ 4

Fra bommen i Kanada: Forbi Grytefoss og Dammyrdammen, til venstre ved første veikryss, forbi Dammyrløkkkene, til venstre ved neste veikryss, opp mot Tverråsen langs den sørover og ned mot elvejuvet Nykjua og over broa, til høyre inn til Lille og evt store Nykjua. Retur til Kanada.
Valgfri returløype, enten Tolvskillingsveien eller over brua i juvet og langs Tveråssen og ned langs Nykjua og tilbake til bommen i Kanada.

Totalt ca 21-22 km

Alternativ 5

Fra bommen i Kanada: Samme rute som ovenfor. Ta av til venstre ved Nord-Sneisa (ikke mot Lille og Store Nykjua), sørover langs Sneisebekken forbi Kluftetangene og Saga, ned til Oddevall og tilbake langs Vestsideveien til bommen i Kanada.

Totalt ca 26-27 km.

En tur tur/retur Glitre vil gjøre forlenge turen ytterligere med ca 9-10 km. For de mer utrente anbefaler vi derfor å starte ved bommen på Glitrevannsveien.

Første bruker på Saga het Bernt Olsen som var født i 1836. I 1875 ble plassen overtatt av Johannes Iversen fra Rotefoss. Han var sønn av Iver Knutsen Saga. Ivar var den siste av ren finsk ætt i Finnemarka. Han døde ca 1880. (Kilde: ”Finnemarka”, utgitt 1993, kartopplysninger)

1/13 (resized_DSC_9120.jpg)
2/13 (resized_DSC_9125.jpg)
3/13 (resized_DSC_9127.jpg)
4/13 (resized_DSC_9129.jpg)
5/13 (resized_DSC_9131.jpg)
6/13 (resized_DSC_9132.jpg)
7/13 (resized_foss.jpg)
8/13 (resized_hjul_demning.jpg)
9/13 (resized_hus_og_demning.jpg)
10/13 (resized_is_i _opplosning.jpg)
11/13 (resized_torr_vei.jpg)
12/13 (resized_trolldalen.jpg)
13/13 (resized_vann_is_steinblokkdemning.jpg)

1 kommentar

Søndag 3. mai 2009 12:12: E.Larsen
Flott artikkel om forskjellige veier inne i marka, veldig opplysende!

Flere saker fra arkivet

Ut på sykkeltur

Benytt helga til å nyte høstfargene, som her forbi Dammyrdammen ---

Flott steindemning

Kulturminnet som utgjøres av Dammyrdammen er gedigent -

Forbi veibommen på sykkel

Ønsker vi at naturens lyder skal vi bli overdøvet av lyden av motorkjøretøy gjennom åpne veibommer i marka eller skal syklistene være priviligerte til å gjøre dykk inn i naturen ? --

Idylliske Kårevann

Bruk sykkelen og finn Ukens kulturminnepost

En flott demning

Til demningen ved Dammyrdammen er det ca 2,8 km å gå langs skigate eller skogsbilvei fra utfartsparkeringen ved Kanada.

Ski eller sykkel?

Finn Helge Olsen foretrakk skiene fra Kanada forrige helg og var strålende fornøyd --

Fornøyde skiløpere i Kanada

Løypene med utgangspunkt fra Kanada bød på gode, nyfresete løyper, og turlangrennsløperne Ragnar og Svein Hakon fikk en treningsrunde på hele 49 kilometer.

Ta fram skia!

Løypekjører Anders Haverstad meldte onsdag ettermiddag om fine skiforhold innover mot Nykjua og Fallet. Det varslede mildværet kan tære noe på snøen. Likevel kan skituren være sikra for de ivrigste med utgangspunkt fra Kanada.

Nytt turkart for Finnemarka

Nytt turkart for Finnemarka er nå til salgs i butikkene og hos Drammens og Oplands Turistforening. Det forrige turkartet for Finnemarka som kom ut i 1993, var modent for revisjon nå.

Gode ord og vakre toner i marka

Friluftsgudstjenesten ved Dammyrdammen på søndag ga de frammøtte en fin opplevelse --

Tur til en gammel demning

"Ukas kulturminnepost" er satt opp ved Dammyrdammen ---

Skifest i Kanada på søndag

På grunn av snømangel vil årets Hauer`n og Th Haug-marsj gå fra Kanada, og Arne Christoffer Sand fra Sjåstad satser på sin sjette seier på rad.

Påskefrokosten klar ---

Truls Hafslund på Eiksetra ønsker velkommen til egg og bacon på Skimten første påskedag

Nykjua-dagen på søndag

Søndag 11. mars er det igjen Nykjua-dagen

Rekordtilstrømning til Eiksetra og Kanada

Til tross for lite snø var det en strøm av skiløperne til løypene i Kanada og rundt Eiksetra. I Kanada telte vi over 200 biler mellom 12.00 og 13.00 på søndag. Tilsvarende antall parkerte biler var det også på lørdag. På Eiksetra var bestyrerparet Avdal/Hafslund strålende fornøyde. -- Det var som på senvinteren, med kø ved kassen, helt til vi stengte klokka 16.00, sa Turid Avdal til Lier-nett. Og æren for at skiløpere fra Asker, Røyken og hele drammensområdet trekker til Lier, må i stor grad tildeles de dyktige løypekjørerne i Lier kommune. I Kanada ble skiløperne møtt av flotte, nykjørte spor på søndag morgen.

Sju kilometer på skikortet

Sander (7) og pappa Fridtjof Myhrene fra Sylling var to av svært mange som kunne nyte de flotte løypene i helga

Fra Kanariøyene til Kanada

Christian fra Røyken måtte ta en skitur knappe døgnet etter at han var hjemme fra Syden-ferie

Skitur er mulig

Til tross for små snømengder har Anders Havestad (på bildet) og hans mannskap i Lier kommune klart å pakke noe snø slik at de ivrigste skiløperne kan prøve seg i helga.

God skihelg!

Løypebas Anders Haverstad i Lier kommune kan tilby løyper både i området ved Eiksetra og fra Kanada (bildet) --

Nykjuadagen søndag 6. mars

Nykjuadagen arrangeres til minne om de to motstandsmennene Kjell Pedersen og Bjarne Wilhelm Nilsen som falt for tyske kuler i en tragisk trefning inne på Nykjua i Finnemarka 10. mars 1945.

Søndag 9. mars er det igjen Nykjua-dagen

Drammens og Oplands Turistforening (DOT) og Norske Reserveoffiserers Forbund avd. Drammen arrangerer den tradisjonelle turen til Nykjua i Finnemarka for å markere trefningene under krigen der inne 10. mars 1945.

Fine skiforhold lokalt i påsken

- Anders Haverstad har kjørt på snø i Dritabakkane, og det er fin-fine skiforhold, sier Truls Hafslund på Eiksetra optimistisk til Liernett , og han byr på tradisjonell frokost med egg, bacon og kaffe på Skimten 1. påskedag.

Fire mil med preparerte skiløyper klare

Lier kommunes løypenett er blant de beste på Østlandet akkurat nå.

Kanada var redningen for skiløperne

Snømangel til tross, vi telte nesten 60 biler ved parkeringsplassen i Kanada på søndag. En kar fra Drøbak dukket også opp. – Det var jo bare 35 minutter å kjøre, sa den ivrige skiløperen. De ivrigste turgåerne gir seg altså ikke. Vanskelig var det å forsere den isete løypa de nødvendige 200-300 meterne før man nådde snøen. Men med klister under skia og med ett eller begge beina i lyngen kom man seg fram på et vis.

Fornøyde skiløpere

Knut Magnus Henriksen og Lars Hexeberg Henriksen var to av mange som prøvde de nykjørte løypene fra Kanada i dag.

Utsikt mot Drammen

Neste kulturminnepost er plassert ved masten på Lurtopp som ligger på Gjevlekollen-massivet.

Stor skiutfart

Sten Oluf Horn, med mange medaljer fra internasjonale mesterskap innen Paralympics, var en av mange som trosset snøværet i helga --

Breililøypa klar

Nå kan friluftsfolket ta en tur til Breiliflaka --

Best skiforhold i Kanada

Løypebas Anders Haverstad i Lier kommune kan tilby best skiforhold i Kanada.

Canada, where, or - eller Kanada, hvor

Svar på henvendelse: Til den kanadiske ambassaden og andre interesserte

Breilitur i helga?

- Det er realt klisterføre i marka, melder Anders Haverstad på løypetelefonen, og hvorfor ikke da ta en skitur der du kan beundre utsikten over Tyrifjorden?

Så kom julesnøen

Hundrevis av skiløpere lot seg friste til å prøve skiene etter snøfallet natt til 2. juledag. En av mange fra nabokommunene, som tok turen til Canada, var tidligere storhopper Torbjørn Yggeseth fra Heggedal i Asker. – Jeg har gått mye på ski i Lier, sier Yggeseth, og forteller også om flotte turer, både fra Røine og langs løypa opp til Breili, og turer med utgangspunkt fra Solli i Asker til, blant annet, Vestergyllen med utsikt utover Tyrifjorden og Sylling.

Drømmeforhold mot Breili

Løypekjørererne Arve Markussen (tv) og Knut Espen Riis ønsker velkommen til nykjørte løyper fra Øvre Skustad på Øverskogen.

Skarpt føre og vind

Det er muligheter for en bra skitur både fra Gjellebekk innover Kjekstadmarka (på bildet) og fra Eggevollen og Kanada i dag

Canada vs. Kanada

Den kanadiske ambassaden i Oslo ønsker informasjon fra Lier Historielag om stedet Kanada i Lier. Noen som har noe å bidra med?

Børre Næss klar for Hauern

Landslagsmannen og vinneren av Drammensprinten fra i fjor er det store trekkplasteret blant over fire hundre og femti løpere, men en dårlig trent Arne Christoffer Sand (på bildet) fra Sjåstad/Vestre Lier regner ikke med å følge Næss til mål i Thorleif Haugs skifestival på søndag

Fine skiforhold

Anders Haverstad rapporterer i dag tidlig om 5 cm nysnø og nypreparerte løyper

Jo, da skiføre fins ---

Løypene inn mot Nykjua og Fallet fristet dette trekløveret, Stine Moen, Kjersti Helgesen og Jan Asgeir Hansen, her ved en relativt godt besatt parkeringsplass i Kanada

Årets markering ved Nykjua

Nykjuadagen blir i år søndag 8. mars, med bålnatt i regi av Fjellsportgruppa i turistforeningen

Praktfull utsikt

Det er tredje året Ukas Kulturminnepost er lagt til familien Aaslands hytte på det søndre platået på Storsteinsfjell.

Førjulstemning over bygda

Tåka lå som et hvitt teppe over dalbunnen. Over teppet tronet Glassåsen. Bak Glassåsen og østover var det endelig klart for flere turvalg for skiløperne. Snøfallet gjør at ikke alle skiløperne tar turen fra Kanada og mot Nykjua og Fallet.

Folkeaksjonen mot sykkelstier.

Ukens petit av Rune Elven – igjen.

Møtte gamletreneren

Thomas Sørum, liung og godsetspiller, og skitrener Øivin Narjord (th) var to av hundrevis av glade skitrimmere på skauen i dag --

Hvilken virksomhet i Lier stiller med flest deltakere?

Friidrettsgruppa i Sylling IF utfordrer alle virksomhetene i Lier Kommune til å stille med flest mulige ansatte i Kanada rundt. Det er sosialt, sunt og kjempegøy. Trimmerne kan løpe Kanada Rundt (6 og 12 Km) Kanada Rundt (12 Km) går fra Sylling skole om Kyllerudsvingen, Kanada, Tronstad og tilbake til skolen, mens Kanada Rundt (6 Km) går fra Sylling skole om Kyllerudsvingen og tilbake til skolen. Håper mange tar i mot denne utfordringen og stiller på Kanada rundt i år.

På Storsteinsfjell i dag?

Det er ingen grunn til å sette bort skia ennå ---

Utsikt over Lierdalen

Fra Ukas kulturminnepost kan du se grønne Lier, i det fjerne -

Fine skiforhold

Løypekjørerne i Lier kommune kan tilby 11 mil med løyper, og det er målt snødybder helt ned til 55 cm. Det gleder skiløperne.

Nyt utsikten

Helgens oppfordring til de friluftsinteresserte er å ta turen opp til Lurtopp

En påminnelse igjen

Gunnar Møllsted (på bildet) overlevde trefningen på mirakuløs måte, men to av hans kamerater måtte bøte med livet like før krigens slutt --

Kampen om tetposisjon

Det ble noe trangt om plassen etter start fra Kanada, da startskuddet for årets Hauern gikk --

Snøvær og lamming

Rene januarværet i Lier, mens Eiksetras betjening måtte stenge kafeen for å ta imot små firbeinte ---

Flere rekrutter

Øystein Mørk var suveren i år, men flere nye løpstalenter dukker opp. Se bildegalleriet fra Kanada rundt.

Den ultimate Finnemarka-turen

Etter først å ha grublet på det i noen år, skulle jeg denne uka forsøke å krysse Finnemarka fra nord til sør alene

Nærmer seg norgestoppen

Både Silje Bæra Hørthe (bildet) fra Sylling og Veronika Blom fra Modum imponerte alle i Kanada Rundt.

Blir du med på skifest på søndag?

Søndag er det klart for årets stormønstring for skifolket. Tradisjonsrike Hauer`n går fra Geithus til Drammen. Mosjonistene i Thorleiv Haug-marsjen går også den 38 kilometer lange løypa fram til Spiralen, men uten tidtaking og klasseinndeling.

Fra Hyde Park til Kanada

Hjemme i Sylling på juleferie, fikk endelig Arne Martin Moen (tv), som jobber i London, prøve seg på godt vinterføre sammen med faren Truls Moen.

Fram med skia

Helga Haverstad, søster av løypabas Anders, testet lysløypa fra Eggevollen i dag.

Hvor er de andre?

Her er "Kongen av Kanada rundt", Øystein Mørk, ensom i teten etter 3 km, i det han passerer rundkjøringa i Kyllerud

Forleng sommeren

Kom deg ut i den fantastiske naturen Liernaturen! Den kan tilby en mengde muligheter for friluftselskerne og mosjonistene. Enten du bruker sykkelen eller joggeskoa, trimmer du mens du nyter de flotte høstfargene. Gratis er det også. Du trenger ingen prøvetime. De gode opplevelsene garanteres. Ta med familien ut i helga! På Hørtekollen, Jevlekollen og på andre mål for helgaturen ligger skrivebøkene som beviser at mange liunger har fått øynene opp for hva vår lokale natur kan gi oss --- Det er god plass til flere.----

Full fart på Sylling stadion

- og fornøyde deltakere i alle klasser under årets Kanada Rundt

Bilder fra Kanada rundt

Nesten hundre stykker

Økning på 30-40 prosent

Bestyrer på Eiksetra, Truls Hafslund, ser fram til at utbedringa av Eikeseterveien blir ferdig --

Litt ustabilt vær, men godt skiføre

God preparing, fin og bred løype lokket mange skiløperne til Kanada på søndag. Yngstemann vi møtte var Ole Aleksander Horn fra Øverskogen. Han er bare 5 og et halvt år, men elsker å gå på ski. Han tar med seg skia til Dambråtan barnehage hver dag. Så kommer han også fra en skiløperinteressert familie ----

Kanada rundt - bilder

Her kommer en samling bilder fra Kanada rundt 2005.

Av med påskeklisteret -

Det sier løypebas Anders Haverstad på løypetelefon og ber skiløperne om å ta fram skiene, og som med det lover utmerkede forhold som her like ved toppen ved inn mot Sneisene ---

Løypemaskinene går for fullt

Snøen har lavet ned på hele Østlandet denne helga, og løypemannskapene jobber på spreng for å preparere alle skiløypene.

Strålende skiforhold

Strålende forhold møtte skiløperne i dag. I tillegg til løypene fra Kanada og ved Eiksetra er det er nå kjørt løyper både fra Gjellebekk og Kværner, melder løypebas, Anders Haverstad på løypetelefonen.

Noen trosset været

Veteranskiløperen Einar Riis og firbeinte Kara fra Øverskogen gjennomførte søndagsturen i fin stil.

10-åringer debuterte

Fredrik Frossdal (tv) og Ole Aleksander Horn var de yngste som fullførte den lange distansen under Kanada Rundt

En ny opplevelse

- Jeg har i alle år vært en aktiv bruker av Finnemarka, forteller Turi Andersen i Kanada i Lier og som gleder seg over stadig nye erfaringer med nye sider av friluftslivet ---

Vår møter vinter

Fikk våren overtaket i dag? Vi prøvde sykkelen, men møtte skiløpere som forsikret at forholdene fortsatt er fine innover marka ---

Setterne observert i Kanada?

De to hundene, Frigg og Simba ( på bildet th), som var savnet fra småbruket på Egge er fremdeles ikke kommet til rette.

Til Storsteinsfjell?

"Ukas Post" er i gang med den fjerde trim- og opplevelsesturen - etter slagordet "Friluftsliv for alle - når en selv vil"

Suveren seier igjen

- Etter rykket opp Tronstadbakkene var det ingen tvil. Øystein Mørk vant Kanada rundt med klar margin.

Nykjua 64 år etter

Verdig markering ved bautaen på søndag

Glitrende over tåka

Nicolay og Fia Houm og datter Emmy på Øverskogen bor nærmest i skiløypa --

Nykjørte løyper etter snøfallet

- Vi har kjørt hovedløypene i dag, sier Anders Haverstad som lover mer løypekjøring i helga før skolenes vinterferie

Fottur i Finnemarka

Det føltes som om jeg ble invadert av mygg og småfluer, men sannheten var nok heller at det var jeg som stod for invasjonen

Friheten koster

Oddny Moen, mintes sin grandonkel, som var en av de to som måtte bøte med livet den 10. mars 1945

Brukbare forhold

Endre Grøv fra Drammen var en av tre drammensere som var godt fornøyd med dagens skitur i Kanada

Jernmannen fra Trøgstad

Fra Bursdagsfest til seier i Kanada Rundt

Fra fjord til topp

Å gå fra Gulsrudtangen på nordspissen av Øst-Modum til Breiliflaka

Kanada Rundt for 26. gang

I kveld arrangeres det tradisjonsrike løpet Kanada Rundt for 26. gang i Sylling

Klart for skifestival

Veteranen i DOT, Jørgen W. Horne, har sørget for at det blir vann til storkjelen og saft i morgen etter å ha hogd hull i elveisen ved Saga.

Hundrevis av fiskevann?

Vet du hvor mange fiskevann det finnes rett utenfor stuedøra?

Nypreparerte løyper

Det er kaldere og brukbare forhold for skientusiastene, som her ved Hvalsdammen ---

Syllingløpet 2006

96 barn løp syllingløpet i strålende vær.

Statlig finansiering, et evighetsprosjekt

Det skriver ordfører Ulla Nævestad konklusjon i en e-post til Liernett i dag, og hun er åpen for å diskutere en brukerfinansiering

Ny pers og klasseseier

Silje Bæra Hørthe fra Sylling løp inn til femte beste tid i kvinneklassen under Sentrumsløpet

Fjorårets beste er klare --

Både Øystein Mørk (på bildet) og Gjermund Sørstad har trent bra foran tirsdagens duell i Kanada Rundt i Sylling

Gamle konkurrenter

TV Drammens Richard Jensen møtte en tidligere kjenning fra skiløypa under Kanada rundt ---

Flott skiføre inn til Nykjua

Min første skitur til Nykjua på mange år, det var kjempeføre. En herlig skitur.

Bilder fra Kanada rundt

Flere bilder fra Kanada rundt

Suverene vinnere

Både Øystein Mørk eller Silje Bæra Hørthe kunne lett innkassere nye premier i Kanada Rundt i Sylling.

Prøvde de nye skiene

Ingvild på fire og et halvt måtte prøvde skia på nyttårsdagen. Kanskje har hun skigleden i blodet. Den unge skiløperen har røtter fra samme gården som Bente Skari.

Skiglede ved skolene

Løypekjørerne var raskt ute med å sørge for skispor etter at Kong Vinter vendte tilbake til bygda og lavlandet