Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Nykjua-dagen på søndag

Søndag 11. mars er det igjen Nykjua-dagen

DOT og Norske Reserveoffiserers Forbund avd. Drammen arrangerer tur til Nykjua denne søndagen for å markere trefningene der inne 10. mars 1945.

Dette er også den andre av fire skiturer med stempling av deltakerkort som DOT inviterer til. Gjennomfører du alle fire skiturene, kan du bli med i trekning av fine premier! Deltakerkort fås i DOT-ADM eller på turmålet.

Det går buss fra Waagaardsløkka P-plass nedenfor Sykehuset Buskerud søndag kl. 10.00 via Nøste/Lierbyen til Saga. Turen går langs merkede og oppkjørte spor fra Saga til Sneisene, der man tar av fra den vanlige løypa og følger merket løype over vannet, via slipplassen Sneisetorget og lett rute langs Sneisene fram til Nykjua. Løypa er ca. 13 km inkludert retur langs bilveien. Det blir servert kaffe fra "Den Store Kjelen", så ta med kopp og matpakke.

Minnestunden ved bautaen over de falne begynner kl 13.30, og det blir tale og kransnedleggelse ved ordfører i Modum, Odd Flattum. Returbuss fra Saga klokken 16.00. Hvis noen får for god tid, anbefaler vi turen inn langs Store Nykjua og Åsvanna før eller etter minnestunden.

Ungdomsgruppa i DOT, Fjellsportgruppa i DOT og andre som ønsker det overnatter utendørs ved Sneisetorget fra lørdag.Avmarsj fra Kanada i Lier lørdag kl. 14.00. Meld fra om overnatting til DOT-administrasjonen. Turledere er Søren W. Thorne og Steinar Nilsen.

Les også:
Glitrende Nykjuadag (14.03.2006)
Nykjua, litt på overtid (14.03.2004)

Flere saker fra arkivet

Søndag 9. mars er det igjen Nykjua-dagen

Drammens og Oplands Turistforening (DOT) og Norske Reserveoffiserers Forbund avd. Drammen arrangerer den tradisjonelle turen til Nykjua i Finnemarka for å markere trefningene under krigen der inne 10. mars 1945.

Årets markering ved Nykjua

Nykjuadagen blir i år søndag 8. mars, med bålnatt i regi av Fjellsportgruppa i turistforeningen

Nykjuadagen søndag 6. mars

Nykjuadagen arrangeres til minne om de to motstandsmennene Kjell Pedersen og Bjarne Wilhelm Nilsen som falt for tyske kuler i en tragisk trefning inne på Nykjua i Finnemarka 10. mars 1945.

En påminnelse igjen

Gunnar Møllsted (på bildet) overlevde trefningen på mirakuløs måte, men to av hans kamerater måtte bøte med livet like før krigens slutt --

Fornøyde skiløpere i Kanada

Løypene med utgangspunkt fra Kanada bød på gode, nyfresete løyper, og turlangrennsløperne Ragnar og Svein Hakon fikk en treningsrunde på hele 49 kilometer.

Flott skiføre inn til Nykjua

Min første skitur til Nykjua på mange år, det var kjempeføre. En herlig skitur.

Ta fram skia!

Løypekjører Anders Haverstad meldte onsdag ettermiddag om fine skiforhold innover mot Nykjua og Fallet. Det varslede mildværet kan tære noe på snøen. Likevel kan skituren være sikra for de ivrigste med utgangspunkt fra Kanada.

Gir fine naturopplevelser

Torun Hegg Jacobsen og Sven Jacob Jacobsen fra Lierbyen er to av flere som allerede har tatt frem sykkelen for å komme langt inn i Finnemarka --

Skifest i Kanada på søndag

På grunn av snømangel vil årets Hauer`n og Th Haug-marsj gå fra Kanada, og Arne Christoffer Sand fra Sjåstad satser på sin sjette seier på rad.

Ut på sykkeltur

Benytt helga til å nyte høstfargene, som her forbi Dammyrdammen ---

Glitrende Nykjuadag

Det er fortsatt liv i et 61 år gammelt, dystert krigsminne.

Skitur er mulig

Til tross for små snømengder har Anders Havestad (på bildet) og hans mannskap i Lier kommune klart å pakke noe snø slik at de ivrigste skiløperne kan prøve seg i helga.

Rekordtilstrømning til Eiksetra og Kanada

Til tross for lite snø var det en strøm av skiløperne til løypene i Kanada og rundt Eiksetra. I Kanada telte vi over 200 biler mellom 12.00 og 13.00 på søndag. Tilsvarende antall parkerte biler var det også på lørdag. På Eiksetra var bestyrerparet Avdal/Hafslund strålende fornøyde. -- Det var som på senvinteren, med kø ved kassen, helt til vi stengte klokka 16.00, sa Turid Avdal til Lier-nett. Og æren for at skiløpere fra Asker, Røyken og hele drammensområdet trekker til Lier, må i stor grad tildeles de dyktige løypekjørerne i Lier kommune. I Kanada ble skiløperne møtt av flotte, nykjørte spor på søndag morgen.

Nykjuadag i kjent stil

En av to artikler om årets arrangement

Så kom julesnøen

Hundrevis av skiløpere lot seg friste til å prøve skiene etter snøfallet natt til 2. juledag. En av mange fra nabokommunene, som tok turen til Canada, var tidligere storhopper Torbjørn Yggeseth fra Heggedal i Asker. – Jeg har gått mye på ski i Lier, sier Yggeseth, og forteller også om flotte turer, både fra Røine og langs løypa opp til Breili, og turer med utgangspunkt fra Solli i Asker til, blant annet, Vestergyllen med utsikt utover Tyrifjorden og Sylling.

Fornøyde skiløpere

Knut Magnus Henriksen og Lars Hexeberg Henriksen var to av mange som prøvde de nykjørte løypene fra Kanada i dag.

Nykjuadagen lever

I sin tale understreket fylkesordfører Roger Ryberg (på bildet) de felles verdier vi nordmenn har å kjempe for --

Påskefrokosten klar ---

Truls Hafslund på Eiksetra ønsker velkommen til egg og bacon på Skimten første påskedag

Av med påskeklisteret -

Det sier løypebas Anders Haverstad på løypetelefon og ber skiløperne om å ta fram skiene, og som med det lover utmerkede forhold som her like ved toppen ved inn mot Sneisene ---

Nykjua, litt på overtid.

Nykjuadagen har blitt et fast innslag på årsplanen til folk i distriktet, en god og meningsfylt reprise og en møteplass for folk i en tid da det begynner å bli mangel på slike.

Friheten koster

Oddny Moen, mintes sin grandonkel, som var en av de to som måtte bøte med livet den 10. mars 1945

Jo, da skiføre fins ---

Løypene inn mot Nykjua og Fallet fristet dette trekløveret, Stine Moen, Kjersti Helgesen og Jan Asgeir Hansen, her ved en relativt godt besatt parkeringsplass i Kanada

Fra Kanariøyene til Kanada

Christian fra Røyken måtte ta en skitur knappe døgnet etter at han var hjemme fra Syden-ferie

Blir du med på skifest på søndag?

Søndag er det klart for årets stormønstring for skifolket. Tradisjonsrike Hauer`n går fra Geithus til Drammen. Mosjonistene i Thorleiv Haug-marsjen går også den 38 kilometer lange løypa fram til Spiralen, men uten tidtaking og klasseinndeling.

På Storsteinsfjell i dag?

Det er ingen grunn til å sette bort skia ennå ---

Best skiforhold i Kanada

Løypebas Anders Haverstad i Lier kommune kan tilby best skiforhold i Kanada.

Nykjua 64 år etter

Verdig markering ved bautaen på søndag

Fire mil med preparerte skiløyper klare

Lier kommunes løypenett er blant de beste på Østlandet akkurat nå.

Forbi veibommen på sykkel

Ønsker vi at naturens lyder skal vi bli overdøvet av lyden av motorkjøretøy gjennom åpne veibommer i marka eller skal syklistene være priviligerte til å gjøre dykk inn i naturen ? --

Med sykkel eller bil?

Ukas kulturminnepost er satt opp ved Engerbrenna.

Ski eller sykkel?

Finn Helge Olsen foretrakk skiene fra Kanada forrige helg og var strålende fornøyd --

Børre Næss klar for Hauern

Landslagsmannen og vinneren av Drammensprinten fra i fjor er det store trekkplasteret blant over fire hundre og femti løpere, men en dårlig trent Arne Christoffer Sand (på bildet) fra Sjåstad/Vestre Lier regner ikke med å følge Næss til mål i Thorleif Haugs skifestival på søndag

Fram med skia

Helga Haverstad, søster av løypabas Anders, testet lysløypa fra Eggevollen i dag.

Flott steindemning

Kulturminnet som utgjøres av Dammyrdammen er gedigent -

Snøvær og lamming

Rene januarværet i Lier, mens Eiksetras betjening måtte stenge kafeen for å ta imot små firbeinte ---

Fine skiforhold

Anders Haverstad rapporterer i dag tidlig om 5 cm nysnø og nypreparerte løyper

Skarpt føre og vind

Det er muligheter for en bra skitur både fra Gjellebekk innover Kjekstadmarka (på bildet) og fra Eggevollen og Kanada i dag

Fine skiforhold lokalt i påsken

- Anders Haverstad har kjørt på snø i Dritabakkane, og det er fin-fine skiforhold, sier Truls Hafslund på Eiksetra optimistisk til Liernett , og han byr på tradisjonell frokost med egg, bacon og kaffe på Skimten 1. påskedag.

- Kle deg godt!

Per Hægstad, en av veteranene i Turistforeningen, lover god stemning og fin service for skiløperne når de passerer Saga i morgen -

Førjulstemning over bygda

Tåka lå som et hvitt teppe over dalbunnen. Over teppet tronet Glassåsen. Bak Glassåsen og østover var det endelig klart for flere turvalg for skiløperne. Snøfallet gjør at ikke alle skiløperne tar turen fra Kanada og mot Nykjua og Fallet.

Kanada var redningen for skiløperne

Snømangel til tross, vi telte nesten 60 biler ved parkeringsplassen i Kanada på søndag. En kar fra Drøbak dukket også opp. – Det var jo bare 35 minutter å kjøre, sa den ivrige skiløperen. De ivrigste turgåerne gir seg altså ikke. Vanskelig var det å forsere den isete løypa de nødvendige 200-300 meterne før man nådde snøen. Men med klister under skia og med ett eller begge beina i lyngen kom man seg fram på et vis.

Som i gamle dager

15-20 centimeter nysnø, uten nypreparert løype, forhindret ikke at Øyvind Melgaard og Knut Brevik valgte Kanadaløypa søndag.

Glitrende over tåka

Nicolay og Fia Houm og datter Emmy på Øverskogen bor nærmest i skiløypa --

Fottur i Finnemarka

Det føltes som om jeg ble invadert av mygg og småfluer, men sannheten var nok heller at det var jeg som stod for invasjonen

Breilitur i helga?

- Det er realt klisterføre i marka, melder Anders Haverstad på løypetelefonen, og hvorfor ikke da ta en skitur der du kan beundre utsikten over Tyrifjorden?

Fine skiforhold

Løypekjørerne i Lier kommune kan tilby 11 mil med løyper, og det er målt snødybder helt ned til 55 cm. Det gleder skiløperne.

- Det gjør så godt

Det sa Bjørn Gulliksen i Sylling, lett joggende og smørblid på julaften, og her gir vi deg noen tips for å holde juleflesket unna

Nytt turkart for Finnemarka

Nytt turkart for Finnemarka er nå til salgs i butikkene og hos Drammens og Oplands Turistforening. Det forrige turkartet for Finnemarka som kom ut i 1993, var modent for revisjon nå.

Stor skiutfart

Sten Oluf Horn, med mange medaljer fra internasjonale mesterskap innen Paralympics, var en av mange som trosset snøværet i helga --

Plass til langt flere --

- Vi registrerer at det er for få som kun går Th Haugmarsjen, mener liungen Per Hægstad i Turistforeningen.

Hundrevis av fiskevann?

Vet du hvor mange fiskevann det finnes rett utenfor stuedøra?

Tar seg en lur på tur ---

Dette sovende barnet i sleden var blant de hundrer av friluftselskere vi møtte på denne første flotte januarsøndagen

Klart for skifestival

Veteranen i DOT, Jørgen W. Horne, har sørget for at det blir vann til storkjelen og saft i morgen etter å ha hogd hull i elveisen ved Saga.

Eventyrlig i Vestmarka

Mange boltret seg i nysnøen i dag, slik som denne familien her ---

Forleng sommeren

Kom deg ut i den fantastiske naturen Liernaturen! Den kan tilby en mengde muligheter for friluftselskerne og mosjonistene. Enten du bruker sykkelen eller joggeskoa, trimmer du mens du nyter de flotte høstfargene. Gratis er det også. Du trenger ingen prøvetime. De gode opplevelsene garanteres. Ta med familien ut i helga! På Hørtekollen, Jevlekollen og på andre mål for helgaturen ligger skrivebøkene som beviser at mange liunger har fått øynene opp for hva vår lokale natur kan gi oss --- Det er god plass til flere.----

Ved paradisbakkene

Ukas kulturminnepost finner du ved Bygdetunet der årets kulturminnedag blir arrangert.

Buss erstatter tog

På grunn av anleggsarbeider erstattes persontogene på Drammenbanen med buss i 24 timer helga 2-3. desember.

Gutta på tur igjen

Naturelskerne og bokutgiverne Tom Helgesen (på bildet) og Tom Schandy gleder denne gangen turfolket med en ny turbok.

Arne Christoffers seier varmet i kulda

Kulda skremte nok mange fra å gå Thorleiv Haugmarsjen. Det var minus 20 grader tidlig på morgenen. Men på Saga var det som vanlig fin og avslappet stemning rundt bålet og den store kjelen. Og Arne Christoffer Sands gode prestasjon i Hauer`n varmet arrangørene.

17. mai-programmet 2010

Grunnlovsdagen er som vanlig fylt av store og små aktiviteter rundt på barneskolene i Lier.

Koste seg under marsjen

Per Hægstad og de andre i Turistforeningen gjorde nok en gang en fin jobb på drikkestasjonen på Saga. - Men 150 var et skuffende antall, sa Hægstad til Liernett

Nykjuadagen 2007

Første av to artikler. Noen refleksjoner

Bli med på skirenn!

Ungdomsgruppa i Øverskogen inviterer folk i alle aldre til skimoro på lørdag.

Fra Hyde Park til Kanada

Hjemme i Sylling på juleferie, fikk endelig Arne Martin Moen (tv), som jobber i London, prøve seg på godt vinterføre sammen med faren Truls Moen.

Løypemaskinene går for fullt

Snøen har lavet ned på hele Østlandet denne helga, og løypemannskapene jobber på spreng for å preparere alle skiløypene.

Toppforhold i skiløypene

-- Jeg måtte åpne klokka ti i dag, en time før normal åpningstid, fordi det var folk utenfor, sa Truls Hafslund, bestyrer av Eiksetra til Lier-nett søndag kveld. En fornøyd altmuligmann på Liers mest besøkte turområde rapporter om 40-50 biler rundt Eiksetra og fullt på parkeringsplassen på Eggevollen. Ellers var det også et trettitalls biler på og rundt parkeringsplassen i Kanada.

Slaget ved Hørte bro

Historieinteresserte har sjansen til å kombinere trim med kunnskaper om de historiske hendelser i Sylling i 1178.

Video fra Hauern

Videosekundering etter en snau mil med oppoverbakker

Sju kilometer på skikortet

Sander (7) og pappa Fridtjof Myhrene fra Sylling var to av svært mange som kunne nyte de flotte løypene i helga

God tur!

Løypene ble preparerte på fredag, og med sola skinnende på nysnøen er det ingen grunn til å la skia stå i dag ---

Økning på 30-40 prosent

Bestyrer på Eiksetra, Truls Hafslund, ser fram til at utbedringa av Eikeseterveien blir ferdig --

Utsikt over Lierdalen

Fra Ukas kulturminnepost kan du se grønne Lier, i det fjerne -

Den ultimate Finnemarka-turen

Etter først å ha grublet på det i noen år, skulle jeg denne uka forsøke å krysse Finnemarka fra nord til sør alene

Husk sommertid fra søndag

Natt til søndag 25. mars klokken 0200 starter sommertiden. Det betyr at klokken skal stilles én time fram og at det er lysere kvelder i vente.

Trosset kulden

Daglig leder i Turistforeningen, Henning Hoff Wikborg, møtte unge Eivind Fossum Udby og Arvid Udby etter at de hadde gjennomført Familehauern fra Eggevollen.

Lierdamer inviterer til damelørdag

Gi sjelen påfyll lørdag 17. mars!

Mildere i høyden

Deler av Breililøypa er nå klar og bør friste flere skiløpere til tross for svært lave temperaturer ned i bygda --

Førjulskveld i skogen

Hennummusikken var blant de som sørget for nok en tradisjonsrik julegrantenning på Kraftkollen

Sparserie i Drammen - Lier IL G89

Kom og hei fram laget til å vinne kampene

Hest løp fra politiet

Hesten slet seg løs og la på sprang langs motorveien i Lier.

Bilder og video fra Hauer'n 2010

Liernett var tilstede med både foto og video i krysset mellom Nykjua og Sneisene

Syttende mai i Lier

Det blir tog, musikk og gudstjenester mange steder i Lier på torsdag, og Lier Bygdetun holder åpent.

Opptur med DOT

Og alle var enige om at det hadde vært en fin tur.

Hva med andre løypevalg i vinterferien?

Anne Gallefos Wollertsen, kontorleder i Drammen og Oplands Turistforening kan friste med premiemuligheter for barna

Lier før og nå

"Du fikk ikke pizza på Saga Kafé" het en film som ble vist på sommerutstillingen på Lier Bygdetun for noen år siden. Men hvor lå den en gang så kjente og populære kafeen?

Klart det går - program sommeren 2011

DOT har startet en ny turgruppe for mennesker med nedsatt funksjonsevne.

Ny video fra Hauern

Gikk du Hauern på søndag? Da er sannsynligheten stor for at du kan se deg selv i denne drøyt 1 time lange videoen.

Utsatt start for de yngste

På grunn av kulden er starten for Ungdomshauern fra Eggevollen utsatt en time i morgen.

Kulturminnepost ved Gjellebekk

Ukas Kulturminnepost 29. mai - 14. juni blir å finne ved Gjellebekk skanse, og søndag 30. mai blir det minnemarkering samme sted.

Været i fokus

Det sier Arne Ask, løypelegger for norgesmesterskap i presisjonsorientering som ble arrangert på Eggevollen i helga.

Alt ligger til rette

- Turistforeningen, en av arrangørerne for årets skifestival i marka (her representert med herrene Hægstad, Haugen og Thorne) ønsker alle tørste skiløpere velkommen til Saga matstasjon på søndag

Rapport fra Valdresflya

- Det har kommet et par cm i løpet av natta og det snør fortsatt litt, fortalte vår petitskribent på Beito, Gunnar Langsrud, i formiddag.

Buss erstatter tog

På grunn av anleggsarbeider erstattes persontog på Drammensbanen med buss til helgen

300 gikk marsjen

- Men Turistforeningen vurderer om turgåerne igjen skal få sitt eget arrangement og flyttes til mars, sier daglig leder i DOT, Henning Wikborg.

Snøgøy i vinterferien!

Bli med Barnas Turlag i Drammens og Oplands Turistforening på skimoro i vinterferien!

Tett opp mot Sneisene

Mange fikk testet formen skikkelig som vanlig opp mot det første høydedraget