Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: 2656548403b51afb6c43dd0a347ad1fa

Nykjuadagen lever

I sin tale understreket fylkesordfører Roger Ryberg (på bildet) de felles verdier vi nordmenn har å kjempe for --

Rydberg engasjerte tale tok for seg bakgrunnen for virksomheten inne Finnemarka, begivenhetene like før og selve det tragiske overfallet av okkupasjonsmakten ved hytta på Lille Nykjua.

Ryberg understreket at en liten nasjon som Norge med sine fire og en halv million innbyggere, med et åpent demokrati, kan bli utsatt for trusler. Som et eksempel trakk han fram trusellen som ble satt fram av den ytterliggående muslimen som holdt tale i forbindelse med demonstrasjonen på universitetsplassen.

65 år etter er det imponerende at så mange slutter opp om markeringen ved minnestøtta ved Lille Nykjua. Det er fortsatt ganske folksomt når Drammens og Oplands Turistforening (DOT) og Norske Reserveoffiserenes Forbund avdeling Drammen arrangerer den årlige minnestunden.

Kjell Pedersens niese la ned blomster. Grandniesen var også til stede. Hun overnattet i telt ved Hvalspytten sammen med andre medlemmer av Turistforeningen.

Som vanlig var det fin steming ved Hvalspytten. der skitrimmerne i god tradisjons fikk servert kaffe fra "Storkjelen" av Turistforeningens uoppslitelige Søren W. Thorne. (se bilder nederst på siden).

Dette er historien:
De første slippene fra England fra allierte fly med våpen og utstyr kom vinteren 1943/44. En forutsetning var det at han man hadde folk på bakken, det vil si slipplag til å ta seg av containerne nå de kom dalende i fallskjerm sluppet i lav høyde. De første slippene kom lørdag før palmesøndag 1944. Det var ikke helt ufarlig for slippgjengene på grunn av faren for patruljering. Slippplassene ble derfor flyttet lenger inn i marka. I 1945 ble det opprettet slipplasser ved Nykjua.

Det er i år 65 år siden Kjell Pedersen og Bjarne Nilsen falt, da deres gruppe ble overfalt av en tysk patrulje. Gunnar Mjøllsted kom seg unna på en mirakuløs måte, etter å ha stupt ut gjennom vinduet på hytta. I bare sokkelesten kom seg ned i bygda. Den 89-årige hardbarkede og humørfylte Drammens-mannen har svært ofte vært med på markeringen, men hadde han meldt avbud.

Du kan lese mer om denne del av okkupasjonen i Audun Knappens artikler, ”Finnemarka under okkupasjonen” i Finnemarksbøkene.
 

1/11 (DSC_3639_re.JPG)
2/11 (DSC_3648_re.JPG)
3/11 (DSC_3669_re.JPG)
4/11 (coldberg_rydberg_niese_thorne_re.JPG)
5/11 (firklover_re.JPG)
6/11 (hans_erik_sand_m_kone_re.JPG)
7/11 (justad_re.JPG)
8/11 (kaffe_fra_storkjelen_re.JPG)
9/11 (niese_grandbarnebarn_kjell_pedersen_re.JPG)
10/11 (solverud_m_frue_re.JPG)
11/11 (tidl_sylling_sangkor_re.JPG)
Forrige artikkel:Skiglede for flereNeste artikkel:Mp3 for ett stikk?
Flere artikler

2024 Sylling Hardcode