Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Nykjua, litt på overtid.

Nykjuadagen har blitt et fast innslag på årsplanen til folk i distriktet, en god og meningsfylt reprise og en møteplass for folk i en tid da det begynner å bli mangel på slike.


Thv.l Gunnar Mølsted

Datoen vi forbinder med Nykjua er tiende mars, og året er 1945. Da var krigen snart slutt. Men på den tida var ikke alle sikre på det i Norge. I hvert fall var det mye spenning rundt spørsmålet om hva som kom til å skje med Festung Norwegen. Skulle Norge bli det Ragnarokk som Wagner så skremmende maner fram i musikken til ”Götterdämmerung”.


Thv.l Ved bautaen

Gutta på skauen var klare for en slik slutt. Rundt omkring i landet lå våpendepoter gjemt i huler og bergskorter. Men helt fra den dagen tyskerne sto i landet, hadde ”skauen” betydd mye i den illegale kampen. Skauen var et fristed for aktiviteter som var uønsket av okkupantene.


Thv.l

Den 17. april 1943 hoppet to Linge-karer, Svein Blindheim og William Houlden ut fra et bombefly over Breilifalka Guttene opererte under dekknavnene Nils og Harry. De skulle drive kurs -og opplæringsvirksomhet og legge til rette for en organisert motstand mot tyskerne ut fra baser på ”skauen”


Thv.l Mye folk


Thv.l Ordfører Tore Opdal Hansen

De først slippene med våpen og annet utstyr kommer på månelyse netter vinteren 43 -44. Våren 1945 er motstandsarbeidet i marka godt organisert. Slippgjenger er på plass og operer i forskjellige ”lag”. Store mengder våpen og utstyr blir fløyet inn fra England. Lørdag 10. mars setter tyske og norske nazister i gang en omfattende razzia mot gutta på skauen flere steder i landet.


Thv.l

På hytta ved Vesle-Nykjua er motstandsfolka opptatt med forskjellige aktiviteter da tyskere og nordmenn fra SS-Skijegerbataljon i Vikersund dukker opp. Bjarne Nilsen blir skutt mens han er i ferd med å hugge ved. Rudi Christensen griper en karabin og kort etter er to tyskere satt ut av spill.. Gunnar Mølsted skjønner hva som er i ferd med å skje og kaster seg ut gjennom hyttevindet og skjuler seg i issprekker i tjernet inne ved land. Kjell Pedersen blir skutt da han gjør det samme. Sterkt såret kommer han seg ned i isen, men blir funnet og drept med en serie skudd avfyrt på kloss hold.


Thv.l Søren W. Thorne fra DOT med syltetøy, geitost og svart kaffe

De gjenværende motstandsmennene blir utsatt for en særdelels brutal behandling før de dagen etter blir beordret til å trekke sleden med to døde tyskere til Vikersund der forhørene fortsatte. Tyskerne hadde før de dro satt fyr på hytta og etterlatt de døde nordmennene i flammene. Gunnar Mølsted kommer seg våt og i strømpelesten til bygda og blir tatt hånd om av folk fra bygda. En måned etter er han sliten og ute av form med i første linje på det som senere er blitt kjent som Haglebuslaget. Der mister han fem kamerater. .


Thv.l Gunnar - alltid i farta

- Det fantes nok av dem på den andre sida som ville slåss helt til slutt. Det er Gunnar Mølsted som snakker. Han har vært her mange ganger siden den tragisk marsdagen for 59 år siden, Naturlig nok er han som ingen annen på Nykjua denne dagen preget av stundens alvor. Fra første dag i 1940 var han med i motstandskampen. Nykjua var for han bare en av mange episoder, skjønt antakelig den verste. Godt over 80 er han blitt. Galgenhumor, en kjapp replikk, glimt i øyet og mye leven har vært god medisin når minnene har truet med å ta styringa i hverdagen. Nå griper Gunnar styret på snø-scooteren som har fraktet han til hytta, men må finne seg i å sitte bak en stødig Røde Kors sjåfør på returen til bygda.


Thv.l Kjempekjelen

Sermonien ved bautaen er over. Søren W.Thorne fra Drammen og Opland Turistforening hadde ønsket velkommen. Drammensordfører Tore Opdal Hansen hadde strekt noen tankevekkende linjer fra Krigen til dagens terrorisme. Representanter fra Reserveoffiserenes forening hadde lagt ned krans.. Og ”Slippgjengen”, folk fra Fjellsportsgruppa i Turistforeningen som hadde hatt en mimrenatt ved Sneisetorget - med fakler og lite søvn under stejrnene - hadde rukket fram til hytta i god tid. Men denne natta kastet ingen brummende firemotors Short Stirlings skygger over månestripa mens containere i fallskjerm daler ned mot ei snødekt myr.


Thv.l Helge Justad - skiløper anno 1961

Et hundretalls mennesker, de fleste litt opp i åra hadde kommet til Nykjua fra forskjellige himmelretninger. Langs de siste hundre meterne inn til hytta hadde folk samlet seg i solhellinga der store mengder kaffe ble servert fra DOTs kjempekjele. Den årlig turen til Nykjua ligger inne på årsplanen for mange og har blitt en god og menigsfylt gjentakelse, en viktig møteplass i en tid da det begynner å bli mangel på slike.


Thv.l Reserveoffiserene på vei hjem


Thv.l Så langt fra krigen


Thvl Nykjuavær midt mellom klister og voks


Thv.l Grønne furuer, blå skygger - og bakom hviler Hørtekollen


Thv.l Til neste år er det 60 år siden. Velkommen igjen

2. verdenskrig

Flere saker fra arkivet

Glitrende Nykjuadag

Det er fortsatt liv i et 61 år gammelt, dystert krigsminne.

Nykjuadagen lever

I sin tale understreket fylkesordfører Roger Ryberg (på bildet) de felles verdier vi nordmenn har å kjempe for --

Nykjua 64 år etter

Verdig markering ved bautaen på søndag

Nykjuadagen søndag 6. mars

Nykjuadagen arrangeres til minne om de to motstandsmennene Kjell Pedersen og Bjarne Wilhelm Nilsen som falt for tyske kuler i en tragisk trefning inne på Nykjua i Finnemarka 10. mars 1945.

Nykjuadag i kjent stil

En av to artikler om årets arrangement

Nykjua-dagen på søndag

Søndag 11. mars er det igjen Nykjua-dagen

Søndag 9. mars er det igjen Nykjua-dagen

Drammens og Oplands Turistforening (DOT) og Norske Reserveoffiserers Forbund avd. Drammen arrangerer den tradisjonelle turen til Nykjua i Finnemarka for å markere trefningene under krigen der inne 10. mars 1945.

En påminnelse igjen

Gunnar Møllsted (på bildet) overlevde trefningen på mirakuløs måte, men to av hans kamerater måtte bøte med livet like før krigens slutt --

Friheten koster

Oddny Moen, mintes sin grandonkel, som var en av de to som måtte bøte med livet den 10. mars 1945

Årets markering ved Nykjua

Nykjuadagen blir i år søndag 8. mars, med bålnatt i regi av Fjellsportgruppa i turistforeningen

Nykjuadagen 2007

Første av to artikler. Noen refleksjoner

Flott skiføre inn til Nykjua

Min første skitur til Nykjua på mange år, det var kjempeføre. En herlig skitur.

En fortid vi helst ikke snakker om

Er krigsårene 1940-45 den egentlige hindringen for fortsettelsen av Liers historie?

Krigsfilm fra Lier på Haugestad

På historielagets åpne møte i morgen vises den australske TV-filmen om de dramatiske hendelsene over Holsfjorden 9. april 1940.

Til Ros-hytta i helga?

Nypreparerte løyper venter liungene i helga. Kulda kombinert med eventuelle snøbyger kan gjøre forholdene optimale. Svein Svanberg og dugnadsfolkene på ROS-hytta ønsker liungen velkommen til varm drikke og nystekte vafler.

Fornøyde skiløpere i Kanada

Løypene med utgangspunkt fra Kanada bød på gode, nyfresete løyper, og turlangrennsløperne Ragnar og Svein Hakon fikk en treningsrunde på hele 49 kilometer.

Bål langs skiløypa

Familien Tollefsen fra Tranby var blant de mange liunger som prøvde skiene i helg. Rundt bålet i sola var det nesten påskestemning på ei av myrene i Kjekstadmarka. – Vi bor opp ved Kraft, men valgte Kjekstadmarka dag, sa en storfornøyd Roger Tollefsen til Liernett.

Ta fram skia!

Løypekjører Anders Haverstad meldte onsdag ettermiddag om fine skiforhold innover mot Nykjua og Fallet. Det varslede mildværet kan tære noe på snøen. Likevel kan skituren være sikra for de ivrigste med utgangspunkt fra Kanada.

Til bautaen i Maidalen

Bill Young tilbake på stedet der onkelen, Sergeant Pilot Jack Clifford Carpenter, døde 9. april 1940.

En endeløs historie

Oggie's Story etter den dramatiske nedskytingen av " The Silver lady" over Holsfjorden 9. april 1940 har så mange avleggere at den både i Storbritannia og Sylling har blitt "A never ending Story".

En reise til tomheten

Når livet blir for komplisert

Ukens Petit

Liernett har den siste tiden knyttet til seg flere skribenter som har lovet å levere et petit med jevne mellomrom. Først ut på nye Liernett er Gunnar Langsrud. Gunnar Langsrud (66) er opprinnelig fra Hurum, men bodde i Sylling i vel 35 år. Pensjonisten har nå flyttet til Beito og fjellet sammen med kona Kari. Gunnar har en lang yrkeskarriere bak seg.

Jo, da skiføre fins ---

Løypene inn mot Nykjua og Fallet fristet dette trekløveret, Stine Moen, Kjersti Helgesen og Jan Asgeir Hansen, her ved en relativt godt besatt parkeringsplass i Kanada

Årets bokgave?

Tom Helgesen (bildet), med røtter i Kanada i Lier, er redaktør for nok et praktverk, Drammensvassdraget - fra fjord til fjell"

Klart for skifestival

Veteranen i DOT, Jørgen W. Horne, har sørget for at det blir vann til storkjelen og saft i morgen etter å ha hogd hull i elveisen ved Saga.

Istid

Ukens petit er skrevet av Rune Elven

Herren er allestedsnærværende

Vi må prioritere.

Ved lokalhistoriens yttergrense

”The Lent Papers” av Peter Hincliffe. Boka bør få plass i den rikholdige lokalhistoriske boksamlingen på Bygdetunet.

Gir fine naturopplevelser

Torun Hegg Jacobsen og Sven Jacob Jacobsen fra Lierbyen er to av flere som allerede har tatt frem sykkelen for å komme langt inn i Finnemarka --

Fem år og like langt?

Liernett så dagens lys for fem år siden. Nå er det nok med nettavis.

Jordbæreventyret

Runar Bye er en av flere som til sommeren vil slå et slag for å få i stand en festival i Sylling til det velsmakende bærets pris

Betraktninger over ei bok jeg ikke har lest

18- årig sambygding med i utryddelseskrig

Hørtekollen revisited

På skauen er det skiføre, og det var dit jeg ville

- Du har neppe hørt om Clifton, Texas

I løpet av noen tiår utvandret 860 000 nordmenn til Amerika, de alle fleste som økonomiske flyktninger, skriver Knut A. Andersen, som i ukens petit stopper på en kirkegård langt inne i Texas ---

SVAR TIL TONJE EVJU

Jeg leste med interesse ditt innlegg i Liernett, om hvor makta egentlig er. Svaret er helt enkelt.

Endret tilbaketuren fra Breili

Per Ivar Gundersen og Wojtech Sargalsk var på Finnemarkas høyeste punkt, Breiliflaka, på 702 meters høyde, i dag. Naboene fra Gluggen parkerte på Svarteberg, bak Hørtekollen. Knallharde løyper gjorde at karene valgte å gå løypa ned via Fallet og ned til Kanada.

Kontrafaktisk historie

Langlesing på en regnfull søndag. Hvis ikke ………………så hadde............. På fint kalles det kontrafaktisk historie. Til daglig bruker vi metoden til å forklare at det ikke helt gikk vår vei.

Magnolia Jazzband i Sylling

Det er godt mulig det fins grunner til ikke å like tradjazz, men et stort antall liunger har brukt 20 år på musikken uten å finne en eneste en

Påskefrokosten klar ---

Truls Hafslund på Eiksetra ønsker velkommen til egg og bacon på Skimten første påskedag

- Vi må stå sammen

Ukens gjesteskribent, Brynhild Heitmann, skriver både om tragedien 22. juli og om jødenes skjebne. I dag er det den internasjonale holocoustdagen.

ROS-hytta som turmål

De flotte skiforholdene gjør ROS-hytta i Røyken til et flott turmål, også for liunger.

Frukt - og Juletregården i hjertet av Lier

På besøk i gårdsutsalget til Grethe og Ragnar Swift

I ville ve(k)sten vest for Asker

Ikke ulikt oljeselskapene som nå finkjemmer jordskorpa på jakt etter den siste oljen, er byggebransjen her til lands på utkikk etter nye attraktive områder som kan legges ut til boligformål

Med hammer og kølle

Syllingmannen Gunnar Teigen har nå i perioder byttet ut hammeren med golfkølla

Fortsatt god grønn jul --

Vandringene de to første juledagene inneholdt møte med Nissen, to unge ryttere, en ung skiløper --- selvfølgelig på rulleski, og rammen var grønne jorder, noe rim og tåkedotter pent pyntet langs Lierdalen.

Bautaen i Maidalen

Kulturminnepost nummer 18 av 24 ved Liers grense mot nord

Vakker veteran

- lengter hjem

Gressbaneåpning på løkka

Snøen har nærmest smeltet i løpet av timer de siste dagene, men to gutter i Sylling klarte ikke å vente, så de startet opp å måke på lørdag -

Fram med skia

Helga Haverstad, søster av løypabas Anders, testet lysløypa fra Eggevollen i dag.

Har du tid?

Tidsklemma fra et annet perspektiv.

Ut på sykkeltur

Benytt helga til å nyte høstfargene, som her forbi Dammyrdammen ---

"Joda, jeg vet hvor grensen går"

Ukens petit er ved Truls Hallingstad, Nordal

Søndagskaffe på Bygdetunet

Søndag dro vi på Bygdetunet. Ikke først og fremst for å se utstillingen ”Da klokka klang”,den hadde vi sett før -

Så kom julesnøen

Hundrevis av skiløpere lot seg friste til å prøve skiene etter snøfallet natt til 2. juledag. En av mange fra nabokommunene, som tok turen til Canada, var tidligere storhopper Torbjørn Yggeseth fra Heggedal i Asker. – Jeg har gått mye på ski i Lier, sier Yggeseth, og forteller også om flotte turer, både fra Røine og langs løypa opp til Breili, og turer med utgangspunkt fra Solli i Asker til, blant annet, Vestergyllen med utsikt utover Tyrifjorden og Sylling.

Førjul på Bygdetunet

Det kunne gått forferdelig ille

Tenk nytt!

Det er langfredag, og vi lider. Ute er det ikke-vær. Et transparent skydekke sender et hvitt lys over grimete jorder. Det er en dag da værgudene ikke vil bidra med et stemningsløft. Det er dagen da Gud døde - i hvert fall for et par dager.

Fornøyde skiløpere

Knut Magnus Henriksen og Lars Hexeberg Henriksen var to av mange som prøvde de nykjørte løypene fra Kanada i dag.

Lier – ei historisk skattekiste.

Lier har ei lang og relativt ukjent historie. Man vet ikke nøyaktig når folk bosatte seg her, men det er enighet om at det er lenge siden. Det kan bevises at det var bosetting i Lier rundt år 500, men mye tyder på at det bodde folk her langt tidligere.

Liers ukjente gode hjelpere

Men hva i all verden er det egentlig Gunnar Nummedal, Harald Økern og Kåre Lohne driver med?

Førjulskveld i skogen

Hennummusikken var blant de som sørget for nok en tradisjonsrik julegrantenning på Kraftkollen

Minnemarkering ved bauta

Over Maidalen lengst i nord i Lier ble et britisk Sunderland båtfly den 9. april skutt ned av tyske jagerfly

- Klart det går

Noen dager smaker nykokt kaffe og nystekte sveler bedre enn andre dager, søndag var en slik dag. Vi ble med på ”Klart det går” med DOT.

Liunger spiller revy

- Replikkene begynner å sitte, mener både Lars Kornerud (40) fra Sjåstad og Nina Holtebu (46) fra Lierskogen. Begge er klare for premiere på torsdag

På Storsteinsfjell i dag?

Det er ingen grunn til å sette bort skia ennå ---

Ski eller sykkel?

Finn Helge Olsen foretrakk skiene fra Kanada forrige helg og var strålende fornøyd --

Fra Lier til tinderangling i Jotunheimen

Folk i fjellet er så glad i gamle mennesker, sier Kari og Gunnar Langsrud. De flyttet fra Sylling i fjor, da Kari ble pensjonist. Så er de ikke noen vanlige pensjonister. Friluftsentusiastene elsker tinderangling. De bestiger topper i Jotunheimen. Fra sin praktfulle restaurerte bolig i fjellbygda Beito har de utsikt til flere av toppene

Våren kommer til Tranby

Det er både fuglesang og vårblomster på Tranby for tida. Men det aller kjæreste vårtegnet er at musikkorpsene begynner å røre på seg.

Valdresflya åpen

- Veien over Flya ble åpnet i åttetiden i dag, tirsdag, melder Gunnar Langsrud på Beito

På skytetrening med Christoffer

Skyter femmere på hundre meters avstand.

Der skiløperne kan kose seg

ROS-hyttas dugnadsgjeng kunne glede seg over godt besøk fra skiløpere fra flere kommuner i dag --

En filatelist av beste merke

Anton Wego, antikkmessegeneral på Frogner menighetshus

"Ich bin ein Berliner"

I 2009 minner Lierbyen på en måte om det Berlin jeg møtte i 1963, skriver Knut A. Andersen, som fortsetter sin rundtur til byer og steder han, av forskjellige årsaker har et spesielt forhold til.

Gateway i Lierbyen

Fire nye turløyper ble avduket på lørdag. Varaordfører Nina E. Johnsen (tv) og kulturkonsulent Gunn Kjæraas stod for avdukingen.

Isklatring i Lier

Solbergfossen ligger majestetisk over Tronstad. I dag går assosiasjonene til Vesaas og ”isslottet”. Jeg er en av dem som deriver med slikt – assosierer ting jeg ser med ting jeg har lest. Andre har andre måter å glede seg over naturen på. De klatrer i den.

Mens vi venter på å dø

Ukens petit er skrevet av Thorvald Lerberg.

Over tusen på Eiksetra

Ragnhild Leirset i Turistforeningen hadde all grunn til å smile sammen med Kristina og Kamilla fra Drammen, ved avlutningen av "Kom deg ut dagen".

Hummer og kanari

Noen ganger er det vanskelig å se retningen for bare saker.

Forlenger femårig prosjekt

Sammen med tre kolleger i Buskerud Røde Kors reiser Gunn Irene Torsdatter Trøen Samuelsen og Marius N. Kristiansen i Lier Røde Kors til samarbeidspartnere, Nyeri Red Cross i Kenya den 30. mars.

Sommerminne del 1

Årets sommerminne blir på flere deler. Hvor mange er avhengig av vær og skrivelyst. Her følger i hvert fall første del. Hva det blir til videre, får Liernetts lesere se i dagene som kommer. God fornøyelse.

300 egg og 8 kg bacon på Skimten

Turid og Truls på Eiksetra med assistenter kunne fornøyde laste opp scooteren etter en vellykket påskefrokost

- Den mest kjente av dem er uten tvil Hans Chr. Heg

Hvorfor har ikke flere fått med seg betydningen til Hans Chr. Heg, den liungen som sammen med Sankt Hallvard trolig er den best kjente utenfor kommunen?

Fjernstyrt lokalpolitikk

For en tid siden fikk vi et anonymt brev fra en som ønsket at vi skulle ta opp raseringen av områdene ved Gjellebekk og også sette fokus på forurensingen av Damtjern

Det går alltid en gressklipper

En av fordelene med å bo på landet er stillheten.

Fra Kanariøyene til Kanada

Christian fra Røyken måtte ta en skitur knappe døgnet etter at han var hjemme fra Syden-ferie

Skitur er mulig

Til tross for små snømengder har Anders Havestad (på bildet) og hans mannskap i Lier kommune klart å pakke noe snø slik at de ivrigste skiløperne kan prøve seg i helga.

Lierdagene er døde, lenge leve Lierdagene.

Lierdagene har funnet sin form, nå bør vi gjøre noe med innholdet

St. Hallvards dag på Huseby

Fint vær, god tale og tankevekkende preken, musikk, kaffe og sveler. 15. mai, en viktig markering i Lier

Min barndoms jul

Vi har utfordet noen av våre bidragsytere til å beskrive sin barndoms jul. Gunnar Langsrud, petitskribent og utflyttet liung, Knut A. Andersen, leder av Lier Historielag, og Liernetts medarbeider Svend Asbjørn Sylling har sendt oss hver sin.

Verdens beste ornitologiske kommune i 2035?

Jeg søker med dette stillingen som kommunal fuglekassesnekker

A very short war

Australsk filmteam til Sylling

Furuhall - ukas kulturminnepost

25. juni – 11. juli: Det er ca 2,5 km å gå på blåmerket sti og vei fra friluftsparkeringen på Undersrud og opp til hytta på platået sør for Storsteinsfjell.

Ukas petit

Velstand og søppel Skrevet av Thorvald Lerberg

Lier før og nå

Mens konge, kronprins, statsråder og fylkesmenn suste forbi på åpningstoget i 1973, vinket folk på Lierstranda en ny og bedre tid velkommen. Trodde de.

Forbi veibommen på sykkel

Ønsker vi at naturens lyder skal vi bli overdøvet av lyden av motorkjøretøy gjennom åpne veibommer i marka eller skal syklistene være priviligerte til å gjøre dykk inn i naturen ? --

Ungdomsutvekslinger i 60 år

Månedens Blomst går til Foreningen Norden i Lier som er den eneste lokalforeningen i Norge som uten avbrudd har sørget for at nordisk ungdom har møttes hvert år.

Sweden Rock Festival 8.-10. juni 2006

Sol, sommer og øl, men viktigst av alt; masse god musikk! Vi har vært på Sweden Rock Festival 2006!