Nykjua, litt på overtid.
Nykjuadagen har blitt et fast innslag på årsplanen til folk i distriktet, en god og meningsfylt reprise og en møteplass for folk i en tid da det begynner å bli mangel på slike.
Thv.l
Gunnar Mølsted
Datoen vi forbinder med Nykjua er tiende mars, og året er 1945. Da var krigen snart slutt. Men på den tida var ikke alle sikre på det i Norge. I hvert fall var det mye spenning rundt spørsmålet om hva som kom til å skje med Festung Norwegen. Skulle Norge bli det Ragnarokk som Wagner så skremmende maner fram i musikken til ”Götterdämmerung”.
Thv.l
Ved bautaen
Gutta på skauen var klare for en slik slutt. Rundt omkring i landet lå våpendepoter gjemt i huler og bergskorter. Men helt fra den dagen tyskerne sto i landet, hadde ”skauen” betydd mye i den illegale kampen. Skauen var et fristed for aktiviteter som var uønsket av okkupantene.
Thv.l
Den 17. april 1943 hoppet to Linge-karer, Svein Blindheim og William Houlden ut fra et bombefly over Breilifalka Guttene opererte under dekknavnene Nils og Harry. De skulle drive kurs -og opplæringsvirksomhet og legge til rette for en organisert motstand mot tyskerne ut fra baser på ”skauen”
Thv.l
Mye folk
Thv.l Ordfører Tore Opdal Hansen
De først slippene med våpen og annet utstyr kommer på månelyse netter vinteren 43 -44. Våren 1945 er motstandsarbeidet i marka godt organisert. Slippgjenger er på plass og operer i forskjellige ”lag”. Store mengder våpen og utstyr blir fløyet inn fra England. Lørdag 10. mars setter tyske og norske nazister i gang en omfattende razzia mot gutta på skauen flere steder i landet.
Thv.l
På hytta ved Vesle-Nykjua er motstandsfolka opptatt med forskjellige aktiviteter da tyskere og nordmenn fra SS-Skijegerbataljon i Vikersund dukker opp. Bjarne Nilsen blir skutt mens han er i ferd med å hugge ved. Rudi Christensen griper en karabin og kort etter er to tyskere satt ut av spill.. Gunnar Mølsted skjønner hva som er i ferd med å skje og kaster seg ut gjennom hyttevindet og skjuler seg i issprekker i tjernet inne ved land. Kjell Pedersen blir skutt da han gjør det samme. Sterkt såret kommer han seg ned i isen, men blir funnet og drept med en serie skudd avfyrt på kloss hold.
Thv.l
Søren W. Thorne fra DOT med syltetøy, geitost og svart kaffe
De gjenværende motstandsmennene blir utsatt for en særdelels brutal behandling før de dagen etter blir beordret til å trekke sleden med to døde tyskere til Vikersund der forhørene fortsatte. Tyskerne hadde før de dro satt fyr på hytta og etterlatt de døde nordmennene i flammene. Gunnar Mølsted kommer seg våt og i strømpelesten til bygda og blir tatt hånd om av folk fra bygda. En måned etter er han sliten og ute av form med i første linje på det som senere er blitt kjent som Haglebuslaget. Der mister han fem kamerater. .
Thv.l
Gunnar - alltid i farta
- Det fantes nok av dem på den andre sida som ville slåss helt til slutt. Det er Gunnar Mølsted som snakker. Han har vært her mange ganger siden den tragisk marsdagen for 59 år siden, Naturlig nok er han som ingen annen på Nykjua denne dagen preget av stundens alvor. Fra første dag i 1940 var han med i motstandskampen. Nykjua var for han bare en av mange episoder, skjønt antakelig den verste. Godt over 80 er han blitt. Galgenhumor, en kjapp replikk, glimt i øyet og mye leven har vært god medisin når minnene har truet med å ta styringa i hverdagen. Nå griper Gunnar styret på snø-scooteren som har fraktet han til hytta, men må finne seg i å sitte bak en stødig Røde Kors sjåfør på returen til bygda.
Thv.l
Kjempekjelen
Sermonien ved bautaen er over. Søren W.Thorne fra Drammen og Opland Turistforening hadde ønsket velkommen. Drammensordfører Tore Opdal Hansen hadde strekt noen tankevekkende linjer fra Krigen til dagens terrorisme. Representanter fra Reserveoffiserenes forening hadde lagt ned krans.. Og ”Slippgjengen”, folk fra Fjellsportsgruppa i Turistforeningen som hadde hatt en mimrenatt ved Sneisetorget - med fakler og lite søvn under stejrnene - hadde rukket fram til hytta i god tid. Men denne natta kastet ingen brummende firemotors Short Stirlings skygger over månestripa mens containere i fallskjerm daler ned mot ei snødekt myr.
Thv.l
Helge Justad - skiløper anno 1961
Et hundretalls mennesker, de fleste litt opp i åra hadde kommet til Nykjua fra forskjellige himmelretninger. Langs de siste hundre meterne inn til hytta hadde folk samlet seg i solhellinga der store mengder kaffe ble servert fra DOTs kjempekjele. Den årlig turen til Nykjua ligger inne på årsplanen for mange og har blitt en god og menigsfylt gjentakelse, en viktig møteplass i en tid da det begynner å bli mangel på slike.
Thv.l
Reserveoffiserene på vei hjem
Thv.l
Så langt fra krigen
Thvl
Nykjuavær midt mellom klister og voks
Thv.l
Grønne furuer, blå skygger - og bakom hviler Hørtekollen
Thv.l
Til neste år er det 60 år siden. Velkommen igjen