Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Ved lokalhistoriens yttergrense

”The Lent Papers” av Peter Hincliffe. Boka bør få plass i den rikholdige lokalhistoriske boksamlingen på Bygdetunet.

Ikke mange liunger vet at Helmut Lent var piloten som sammen med Werner Hansen ble kreditert for nedskytingen av Short Sunderlanden over Holsfjorden 9. april 1940.

Historien om radioperatøren Ogwyn George, den eneste som på en mirakuløs måte overlevde, har blitt en del av vår felles lokalhistoriske arv. Boka om Lent er historien om den gode nazisten.

Gutten og prestesønnen som ung og entusiastisk sluttet seg til Luftwaffe alt i 1936 og fikk sin første luftseier over Polen i krigens første timer. Han førte det første jagerflyet som landet på Fornebu 9. april 1940. Landingen kunne lett ha gått galt. På nærmest tom tank havner han langt inne på rullebanen, og med ødelagt understell sklir han inn i en villahage. Men da hadde han først rukket å skyte ned en Gloster Gladiator over Bærum.

Samme dag om ettermiddagen kl 18.50 er han altså med på nedskytingen av Short Sunderlanden over Holsfjorden.

Lent er med i kampene om Narvik før han vender tilbake til Tyskland. Sommeren 1940 starter han en eventyrlig karriere som nattjagerflyger.

I løpet av krigen har Lent flere enn 300 operative oppdrag og i alt skyter han ned 110 fly.  Ett-hundre-og-to på nattestid. Bare en tysk nattjagerflyver hadde flere nedskytinger. For sine bragder i lufta får han i 1944 festet diamanter til Ridderkorset, som han fra før hadde med både ekeløv og sverd. Bare ni av Luftwaffes flyvere fikk denne høyeste utmerkelsen Tyskland kunne gi. Natt etter natt er han på vingene for å møte armadaer av bombefly som teppebomber tyske byer kvartal for kvartal. I et antall av opptil tusen stykker på en natt kommer kjempeflyene fra vest, De skulle virkeliggjøre Bomber Commands strategi som gikk ut på at massiv og hensynsløs bombing av tyske byer ville demoralisere tyskerne og få dem til å be om fred. Antakelig skjedde det motsatte. Det er regnet ut at De allierte mistet nesten 6000 bombefly over Tyskland i løpet av krigen. de fleste 4 motors med et gjennomsnittelig mannskap på sju.

Boka har flere enn 300 sider med godt billedmateriale. Den gir en detaljert og innsiktsfull framstilling av luftkampene over Tyskland, fra den spede begynnelsen i 1940 til Lents død i oktober 1944.  Stadig bedre radarsystemer øker bombeflyenes treffsikkerhet - fra omtrent bombing på måfå til en høy grad av presisjonsbombing. Men også fra tysk side utvises stor oppfinnsomhet i å utvikle nye metoder som skulle gjøre det lettere å få has på bombeflyene som etter hvert bokstavelig talt lignet mer og mer på flygende festninger. Mange av Lents private brev er også gjengitt. Der forteller han med ungdommelig glød og entusiasme om luftkamper og nedskytinger, men også om den gjensidige respekten som de stridende syntes å ha for hverandre. Brevene gir et bilde av en soldat en soldat som vel hadde avgitt trosskapsed til Adolf Hitler, men som etter hvert tokt takker Vår Herre for livet, Han får de beste skussmål fra soldatkamerater, en fremragende flyver og god venn.

Med eller uten Guds velsignelse, hellet tar slutt.  Den 5.oktober 1944, samme dag som Lents andre barn blir født, skal han lande en Ju 88 med bare en motor i gang på en sønderskutt flyplass i Paderborn. Der skal han besøke en venn. Flyet kræsjlander.  Lent dør to dager seinere.

- Han mistet livet i troen på Jesus Kristus, skrev tyske aviser. Det skulle stått Adolf Hitler. Dette ble påpekt av nazimyndighetene, og Lents familie var nær ved å havne i konsentrasjonsleir.

Når det gjelder Lent innsats i Norge, inneholder boka feil som i hvert all enhver liung med interesse for lokalhistorie vil påpeke. At Ogwyn George fall fra ca 1500 fot ender i sjøen, slik Hincliffe skriver, er nesten en fornærmelse mot alle som har fulgt Ogwyn Georges skjebne etter nedskytingen.  Lents framstilling av hva som skjedde i de første kaotiske morgentimene på Fornebu 9. april, avviker noe fra den som Cato Guhnfeldt gir i boka ”Fornebu 9. april”. Lent skriver selv at han ble møtt med hilsenen Heil Hitler. Både nordmenn og tyskere utveksler noen høflighetsfraser og blir enige om ikke å skyte på hverandre.

Men det var først etter at Lent hadde uttrykt forbauselse over at nordmennene i det hele tatt hadde beskutt de tyske flyene. De kom etter hans mening som befriere.

I ettertid kan vi stille spørsmål om hvilke følger et par norske lastebiler strategisk plassert på rullebanen på Fornebu ville hatt å si for invasjonen av Norge. Lent skjøt ned sersjant Kristian Fredrik Schye i sitt Gloster Gladiator fly. Shye overlevde, men ble beskutt på bakken fra et tysk fly. Kom kulene fra lents mitraljøse? I så faller er det en ripe i lakken til denne flyveren som har fått et så glitrende ettermæle?

2. verdenskrig Historie

1 kommentar

Søndag 22. januar 2006 10:25: Knut A. Andersen
Takk til Liernett og Thorvald Lerberg for en interessant bokomtale. Slike bøker vil vi gjerne ha i Lier Historielags bibliotek på bygdetunet.

Lier Historielags bibliotek omfatter for øvrig langt mer enn lokallitteratur. Det består av ca. 4.500 titler som omfatter mange fagområder.

I disse dager investerer Lier Historielag i samme dataopplegg som Lier bibliotek og de fleste andre biblioteker i landet bruker. Dermed vil bokelskere i og utenfor historielaget kunne få oversikt over den unike boksamlingen vår.

Vil du vite mer om Lier Historielag og vår spennende og varierte virksomhet, kan du ta en tur innom www.lier.historielag.org

Med vennlig hilsen
Knut A. Andersen (leder)

Flere saker fra arkivet

Opp igjen

Dette minnesmerket bør reises og settes i stand til 9. april.

En endeløs historie

Oggie's Story etter den dramatiske nedskytingen av " The Silver lady" over Holsfjorden 9. april 1940 har så mange avleggere at den både i Storbritannia og Sylling har blitt "A never ending Story".

Minnemarkering ved bauta

Over Maidalen lengst i nord i Lier ble et britisk Sunderland båtfly den 9. april skutt ned av tyske jagerfly

«En kort innsats for Norge»

Torsdag kveld viser NRK2 den australske dokumentarfilmen om unge Jack Clifford Carpenter som ble skutt ned over Sylling 9. april 1940.

A very short war

Australsk filmteam til Sylling

Kontrafaktisk historie

Langlesing på en regnfull søndag. Hvis ikke ………………så hadde............. På fint kalles det kontrafaktisk historie. Til daglig bruker vi metoden til å forklare at det ikke helt gikk vår vei.

Bautaen i Maidalen

Kulturminnepost nummer 18 av 24 ved Liers grense mot nord

Betraktninger over ei bok jeg ikke har lest

18- årig sambygding med i utryddelseskrig

Nykjuadagen 2007

Første av to artikler. Noen refleksjoner

- Vi må stå sammen

Ukens gjesteskribent, Brynhild Heitmann, skriver både om tragedien 22. juli og om jødenes skjebne. I dag er det den internasjonale holocoustdagen.

Til bautaen i Maidalen

Bill Young tilbake på stedet der onkelen, Sergeant Pilot Jack Clifford Carpenter, døde 9. april 1940.

Gjenoppfrisket 9. april 1940

Krigshistorie, fotokonkurranse og musikkinnslag var hovedelementene på historielagets bra besøkte årsmøte i går kveld.

A very Short War

Nå lager en av Australias beste filmprodusenter film om tragedien i Maidalen

Krigsfilm fra Lier på Haugestad

På historielagets åpne møte i morgen vises den australske TV-filmen om de dramatiske hendelsene over Holsfjorden 9. april 1940.

17. mai i Sylling

Sylling

Herren er allestedsnærværende

Vi må prioritere.

Godt mottatt i Tyskland

Thorbjørn Jagland ble som vanlig ble møtt med kritikk fra norske media. I Tyskland er derimot årets fredspris blitt godt mottatt og oppfattet som inspirerende.

Nykjua, litt på overtid.

Nykjuadagen har blitt et fast innslag på årsplanen til folk i distriktet, en god og meningsfylt reprise og en møteplass for folk i en tid da det begynner å bli mangel på slike.

Ukas petit - Mysteriet Hamsun av Thorvald Lerberg

Løste han selv gåten i Drammen?

"Ich bin ein Berliner"

I 2009 minner Lierbyen på en måte om det Berlin jeg møtte i 1963, skriver Knut A. Andersen, som fortsetter sin rundtur til byer og steder han, av forskjellige årsaker har et spesielt forhold til.

En fortid vi helst ikke snakker om

Er krigsårene 1940-45 den egentlige hindringen for fortsettelsen av Liers historie?

En gave til Lier og liungene

Tirsdag lanserte John Willy Jacobsen den nye boka si på en pressekonferanse på Haugestad i Lierbyen

Nye generasjoner lærer

Fjerdeklassingene ved Hegg skole fulgte godt med da Nils Johan Rønniksen fortalte om dramaet over Lier i 1940.

Den onde viljen

Ny bok av lierforfatteren, Karin Fossum. Den niende med overbetjent Konrad Sejer

Karsten Alnæs på Tranby

Fredag var det igjen forfatterbesøk i biblioteket på Tranby skole.

Karin Fossums beste

Det er min vurdering etter å ha brukt store deler av en sommerdag på syllingforfatterens siste bok, Den som elsker noe annet

- Du har neppe hørt om Clifton, Texas

I løpet av noen tiår utvandret 860 000 nordmenn til Amerika, de alle fleste som økonomiske flyktninger, skriver Knut A. Andersen, som i ukens petit stopper på en kirkegård langt inne i Texas ---

Lierhistoria bit for bit – pensum for liunger

Det fins en evighetsmaskin et sted i Lier, antakelig på Vestsida. Det er jeg overbevist om etter å ha lest årboka til Lier historielag

Med Grimsrud til Fjulsrud

Per Grimsrud etterlot seg en litterær arv bestående av alt fra store skjønnlitterære verk til vers, sangtekster, prologer og tekster fra livet i Lier. I boka "Lier i våre hjerter" finner vi eksempler på det meste.

Kjersti Wold på Tranby

Niende november var forfatteren Kjersti Wold på Tranby bibliotek Der ble hun intervjuet av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby ungdomsskole

Homo Ludens

Homo Ludens betyr det lekende menneske. Hvorfor skriver jeg om dette akkurat nå? spør ukens petitskribent Ulla Nævestad

Sambygdingen, Gert Nygårdshaug, med nye bok

Klokkemakeren , ei bok til glede og ettertanke. Nyt den gjerne med et lite glass genever i høstsola. Det vil være helt i forfatterens ånd.

Thorvald Steen på Tranby

En forfatter for nesten alle alderstrinn

Jeg kommer ikke utenom Halden

I ukens petit tar Knut A. Andersen en tur innom grensebyen ved Svinesund, den eneste byen som er nevnt i "Ja, vi elsker".

Utviklingen går sin gang

På tide å starte med blanke ark og blank tavle i det nettavisen Liernett går inn sitt 8. år

Kjenner du en tysklærer?

Spør i så fall om han eller hun har fått noe faglig påfyll i det siste. Sannsynligvis er svaret nei. Da kan du bringe dette videre:

Vigdis Hjorth tilbake på Tranby bibliotek.

For tre år siden gjestet hun biblioteket og begeistret både lærere og elever. Nå var det tid for å gjenta suksessen. Lektor Lars Kolle i samarbeid med David Rivelsrud og biblioteket gjorde som vanlig de nødvendige forberedelsene. Konferansier og underholdere ble plukket ut blant elevene. Dermed var alt klar for en populær forfatter med talent for skuespilleri.

Hyllet på Fornebu etter to gull

-- Jeg hadde ikke ventet den velkomsten, sier Sten Oluf Horn. Han minnes hjemkomsten til Fornebu etter dobbelt gull i Paralympics i Nagano i 1998. En hel buss med ordfører Ulla i spissen hadde møtt opp. De lokale toraderne sørget for flott stemning.

Utklasset tysk mester

Under et internasjonalt boksestevne i Tyskland var Hanne Ulvund helt suveren i finalen, der hun møtte en tidligere bronsevinner fra EM. Søsteren Kristin kom også til finalen.

Krig er ei det beste, men …..

Lier og Drammens bokhandlere bør sikre seg denne boken før julehandelen.

Jan Kjærstad på Tranby

Oda Kyrkjerud, 10. klassing på Tranby med dypintervju av forfatteren

Gud på nettet

Her om dagen skrev vår Herre seg inn på kommentarsida til Liernett

Turbok for syklister

"På to hjul 46 Sykkelturer i Drammen & omegn" av Kjell Buene

Ikke så forskjellig fra oss

Ukens petit er ved Torger Almaas, Sylling

Liunger blogger om terrorhandlingene

De tragiske hendelsene i Oslo sentrum og på Utøya i vår nabokommune har gjort store inntrykk på både barn, ungdom og voksne.

Spilte 11-mannshåndball

Det var bare Endre Vindheim (th) som svarte riktig og som visste at Knut Green var den første landslagsspiller fra Reistad ---

Snåsamannens "ukjente onkel"

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

"Titanicsteget"

Petiten er skrevet av Thorvald Lerberg

Langfredagstanker

Langfredag og nærmest innesnødd på det sentrale Østlandet. For to dager siden raket jeg plenen og drakk kaffe i solveggen. I dag fikk jeg ikke opp garasjedøra uten først å ha tatt noen durabelige tak med snøskuffa.

Også kjent for en tragisk hendelse

Ukas post, ved Myggheim, ligger ikke langt unna der et Braathen-fly styrtet lille juleaften 1972 ---

”Jeg kan se i mørket”

Karin Fossum med ny roman, den første på to år. Ei bok om ubegripelig hverdagsondskap

Arven fra Sylling

Det er nok nå

Pressekonferanse George Thorogood

torsdag 6. juni 2006

Nykjuadagen lever

I sin tale understreket fylkesordfører Roger Ryberg (på bildet) de felles verdier vi nordmenn har å kjempe for --

Ukas petit-

er skrevet av Thorvald Lerberg. Min tanke er fri - så lenge det varer

Den elektroniske historieboka

Er du oppdatert?

Vi er som pengesedler

- Her om dagen kom jeg i alt julestresset i skade for å krølle sammen og kaste en hundrelapp i søpla, skriver Rune T. Berg i ukens petit

Grønne Lier

Lier kommune har bestilt bok av Erik Jacobsen. Det har blitt ei vakker bok til glede og ettertanke.

Med Grimsrud på Rørosbanen

”Mitt eventyrlige Lier” er en av flere bøker Per Grimsrud har skrevet med forellinger, dikt og eventyr fra Lier

Hyggelig på biblioteket

Det er det forresten bestandig. Men ved å utvide aktiviteten utover lån av bøker og CD’er kan tydeligvis trivselsfaktoren økes ytterligere.

Nykjua 64 år etter

Verdig markering ved bautaen på søndag

Vanvittig oppvisning på Lyngås

Lørdag 4. september var det duket for det som nå blir den fjerde NM finalen i Free Style Motocross. I år som i fjor skjedde det på FMX banen på Lyngås. Også for fjerde gang var det regjerende norgesmester Ailo Gaup som tok NM seieren, men i år måtte han dele førsteplassen med Øystein Kjørstad som er velså dyktig som Mr. Gaup i FMX.

Sylling -Skaret/retur

For en tid siden var jeg innom et antikvariat i Gamla Stan i Stockholm. Der fant jeg et gammelt xylografi av Svangstrandveien.Veien er et fremragede stykke ingeniørkunst og bygd etter datidens mest moderne prinsipper.

Høy puls i morgen

- Runar Gilberg i bladet Kondis har sammenlignet hvordan kroppen reagerer under motbakkeløpet i Lier med kroppens reaksjoner under Grefsenkollen Opp, forteller ildsjelene Henrik Helmersmo (tv) og Nils Haugen. Et råd til de 182 som hittil er påmeldt?

En påminnelse igjen

Gunnar Møllsted (på bildet) overlevde trefningen på mirakuløs måte, men to av hans kamerater måtte bøte med livet like før krigens slutt --

Bokdebutant gjester 10. klasse og lærere på Tranby

Onsdag kommer Caroline Petersen til Tranby ungdomsskole. Der vil hun fortelle om boka si, «Mørkets lidenskap». Liernett har lest boka.

Sommerminne del 1

Årets sommerminne blir på flere deler. Hvor mange er avhengig av vær og skrivelyst. Her følger i hvert fall første del. Hva det blir til videre, får Liernetts lesere se i dagene som kommer. God fornøyelse.

Med fortida inn i framtida

Terje Bautz er redaktør for den elektroniske historieboka. Han håndterer et redskap som burde brukes mye mer i norske skoler

Varsleren

Karin Fossum skriver igjen

En godbit på bygdetunet.

Knut A. Andersen blir sjelden observert uten et enkelt videokamera i en stropp rundt halsen

Hva er galt med Drammen?

Drammens ufortjente mindreverdighets kompleks gir seg rare utslag, hevder Knut A. Andersen, som nå setter søkelyset på Buskeruds hovedstad

Høstferie med innhold

Høstferien ble annerledes for mange 10. klassinger fra Tranby skole. 1. oktober reiste to busser fra skolen med 87 elever og 16 voksne. Målet for turen var Polen og Tyskland med Aktive Fredsreiser som teknisk arrangør. (Bildet er tatt ved Auschwitz II Birkenau)

Et sangerliv - ukas petit av Thorvald Lerberg

Medalje for 30 års innsats i Sylling sangkor

Lierstranda

I årets årsskrift fra Historielaget er fokus satt på sørvestre del av kommunen. Og John Willy Jacobsen har vært redaktør for årsskriftet som i år har blitt ei bok med stive permer.

Ukens petit: Malaga

På sin rundtur til steder han har et forhold til, er Knut A. Andersen denne gang innom Malaga, der han er mer opptatt av tid enn av solskinn.

Kjartan Fløgstad

Oda Kyrkjerud på Tranby skole møtte han der.

Battle of the Bands

Fredag på Musikkverkstedet

Arbeider'n er borte

I forrige uke forsvant et kjent landemerke i Sylling

Sommer om høsten

Sommerminne i sju deler. Langlesing i potetferien. Hvis ikke teknikken svikter, eller jeg ikke finner avslutningen. Starter i morgen. Følg med!

Skrev idrettshistorie

Sammen med lagkameratene Rune Sveinsvoll og Jørn Huseby har Tor Erik Wam fra Lier (på bildet) som første norske lag noensinne klart å kvalifisere seg for Europamesterskapet for lag i ATV-kjøring.

Øyeblikk av evigheten

Tor Olav Foss stiller ut i Lier.

Det var bedre før

Kjartan Fløgstad på Tranby bibliotek. Liernett leste den sist boka hans, Grand Manila, før han kom

Nygårdshaug som klassesett

Det synes Kirsten Jellum, norsklærer ved Tranby skole, etter å ha lest Mengele Zoo for 9. klassen sin

Hans Martinsen på gamle trakter

Hans Martinsen besøker gjerne gammelskolen på Øverskogdagen

Fem år og like langt?

Liernett så dagens lys for fem år siden. Nå er det nok med nettavis.

Høstet stor applaus

Tobias Brandal Busæt har en trikserekord på over 6000 og viste deltakerne på Sylling IF s fotballskole i helgen hva han kan og hvordan de unge kunne trene.

Bokmarked på Frogner Menighetshus

Boka er død- leve boka

Reisebrev fra Kong Filips by - del 4

Balkan er Europas urolige hjørne, hvorfor?

- Amerikas mest hjemsøkte by

På jakt etter Benjamin Franklin og «The Founding Fathers» i Philadelphia.

Glimt av en ukjent historie

- Var den landflyktige kommunisten Leo Trotskij på besøk i Lier før han ble drept med isøks i Mexico?

Hva er vitsen med et lokalt e-verk?

I følge gamle tradisjoner, så skal enhver kommune i Norge ha sitt lokale e-verk, som har til oppgave og skaffe innbyggerne strøm. Men etter at det ble åpnet for fri konkurranse på dette markedet i 1991, så har mange kommuner solgt unna sitt lokale e-verk. Etter det jeg kjenner til, så er visst Lier E-verk ikke av de tøffeste når det gjelder pris på strøm til innbyggerne, tvert om så ligger de i klassen for de rimeligste. Og dette er bra.

"Du store alpakka"

Lørdagspetit: Det var lørdag kveld, det luktet nystekte vafler --

Mangfold for de få

I går var jeg på Bygdetunet. Der skulle det være slåttedag med rømmegrøt. Jeg forstår at regnværet gjorde det vanskelig å slå noe som helst. Langorva beit dårlig i det seige graset, og det ble bestemt å utsette slåtten ei uke. Men rømmegrøt var det, kaffe og vafler og ikke minst kunne besøkende løse billett og se sommerutstillingen.

Lier J18 spilte godt i Danmark

Lier J 18 spilte god håndball i Danmark og kom til semifinalen i Danmarks største håndballcup

På sporet av virkeligheten

Billedreportasje med uklar forbindelse til teksten. Lørdag 1. november om kvelden forsvant artikkelen som følger fra lap-toppen min. I går dukket den opp igjen fra maskinens underbevissthet. Den hadde blitt lageret all-right, men hadde maskinen også forstått innholdet og spilt meg et puss?

Liernett - fra 1.0 til 4.0

Nettavisen du nå leser er Liernett 4.0. Fra Liernett 1.0 til Liernett 3.0 skjedde det store endringer på flere områder, mens det ved overgangen til 4.0 i 2009 knapt var endringer som var synlige for den vanlige leser.