Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: 9084ac7e9cb770dc168b7a34b9aedaec

A very short war

Australsk filmteam til Sylling

17 mai blir det filming i Sylling. Da kommer Bill Young fra Australia med filmteam for å lage en times dokumentarfilm for australsk fjernsyn om Short Sunderland Flying Boat L2167 som ble skutt ned over Holsfjorden på ettermiddagen 9. april 1940.

Vi har tidligere kalt dette en ”never ending story” Det flettes stadig nye opplysninger til flyet med Ogwyn George, radiotelegrafisten som på mirakuløst vis overlevde et fritt fall fra på over 1000, og de 9 andre besetningsmedlemmene som fant sin død i Maidalen på grensen til Modum. Historien er altså svært godt dokumenter, men det kommer stadig nye biter til som gir den kraft til å leve videre.

Bill Youngs onkel, Cliff Carpenter, var om bord på Sundrlanden under det fatale rekognoseringstoktet over Norge. Åttende april 1940 hadde han meldt seg som frivillig på flybåten som lå ved 210 skvadronens base i Pembrock Dock i Wales. Da hadde han alt lang erfaring med fly. Alt på 20- tallet bygde han sitt eget sammen med en kamerat.

Senere drev han Carpenter’s Aerial Circus der han overrasket og begeistet australierne med dristige luftshow. Noen år før krigen dro han til Storbritannia og fløy båtfly tur retur Southampton Singapore. Da krigen brøt ut, meldte han seg til tjeneste for R.A.F.
Ciliff var en flittig og drivende god brevskriver. Derfor vil brevvekslingen mellom han og familien i Australia danne kjernen i selve fortellingen.

Sylling vil også spille en sentral rolle i filmen. Seremonien på kirkegården 17. mai kommer naturligvis med, og kanskje blir det en tur opp til bautaen i Maidalen?

”One death is a tragedy. One thousand deaths is a statistic”, sa Josef Stalin. For syllingfolk har ”the airmen” på Sylling kirkegård aldri vært en del av en statistikk. .

Les også: http://www.liernett.no/223-ved-lokalhistoriens-yttergrense

                   http://www.liernett.no/2022-en-endeloes-historie

                    http://www.liernett.no/2473-opp-igjen

1/4 (_DSC9115.jpg)
2/4 (_DSC9117.jpg)
3/4 (_DSC9122.jpg)
4/4 (ingress.jpg)
Forrige artikkel:Ett år etter MangfoldsåretNeste artikkel:- Fikk brukt fysikken
Flere artikler

2023 Sylling Hardcode