Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: 7ed880c9576f85190dd291a6c9b8b609

En fortid vi helst ikke snakker om

Er krigsårene 1940-45 den egentlige hindringen for fortsettelsen av Liers historie?

Mye går bra uten offentlig medvirkning og inngrep, men det gjelder ikke alt og ikke til enhver tid. Man behøver for eksempel ikke gå lengre enn til Lierbyen for å se at byutvikling kan gå veldig galt hvis utbyggerne får gjøre hva de vil.

Det har ikke like store konsekvenser å la bygdehistorien seile sin egen sjø, men de negative sidene er uansett nokså tydelige. Hvis kommunen løper fra ansvaret for å videreføre Liers historie og satser på at historielag og andre ordner opp i historieskrivingen, er det sikkert penger å spare, men konsekvensene blir like fullt uheldige.

La gå at det blir produsert mye bra og interessant lokalhistorielitteratur i bygda, men det fjerner ikke behovet for en skikkelig oppfølging av det offisielle verket, som tok for seg historien frem til 1914.

Prioritering av begrensede ressurser er alltid en grei unnskyldning, men innerst inne vet nok de fleste at det er vel så viktig at det er lite lystbetont å sette ord og navn på hendelser i bygda i krigsårene fra 1940 til 1945. Kan det være at ingen våger å ta fatt i hva som skjedde i Lier i løpet av disse årene og det forutgående tiåret?

Her på Liernett tok daværende redaktør Rune Elven opp saken i 2005; Lier ei historisk skattekiste

Han skrev: En annen epoke man vet forsvinnende lite om er andre verdenskrig. Det er ganske rart, med tanke på de mengder av biografier og beretninger fra andre deler av landet. Heltesagnet om karene på Nykjua lever naturligvis, men ut over dette vet man i dag lite om hva som skjedde under og etter krigen. Jeg har hørt at arbeidstjenesten la ned store ressurser i oppdyrking av Lierdalen, og at mange av de som var nazister under krigen også forsvarte dette etter krigen. Blant annet skal det ha blitt produsert aviser her i etterkrigstiden. Nå er de fleste arkiver åpnet, og det er vel bare et tidsspørsmål før noen tar bryet med å forske på denne perioden.

Da foreløpig siste bind av Liers historie kom ut i 1969, var det gått 25 år siden krigen. Nå er det gått 65. Vil sannheten om krigsårene noen gang bli fortalt?

Forrige artikkel:Grieg i 100Neste artikkel:Stor nivåforskjell
Kommentarer fra leserne til denne artikkelen
Fredag 26. mars 2010 12:22: Tommy
At det ble holdt russiske krigsfanger på Gilhusodden er et lite omtalt tema.

Jeg er helt enig i at fortsettelsen av Liers Historie burde vært påbegynt for lenge siden. Hvor mange liunger som husker noe fra 1914 er fortsatt i live? Selvfølgelig må ikke alt basere seg på intervjuer og vitneutsagn, men det gjør nok kanskje resultatet bedre enn om man baserer seg på annenhånds informasjon.
Fredag 9. april 2010 08:09: Liungen
Det kommer stadig nytt om hva som skjedde i Norge i tida 1940 til 1945:
http://www.aftenposten.no/fakta/innsikt/article3597668.ece

Vet noen hva som skjedde i Lier?
Tirsdag 15. juni 2010 19:32: Tommy
En annen interessant ting er at veien mellom Sylling og Skaret ble blokkert i krigens første dager, visstnok ved sprengning og ødeleggelse av en bro. Veien ble ikke åpnet igjen før langt ut i mai.
Onsdag 27. oktober 2010 14:43: stig flatekval
I 1942 ble det opprettet 20 mødreplasser(Mødreskole) på Reistad i Lier med tysk personale. Virksomheten var angivelig ikke i Abteilung Lebensborn regi, men tok også i mot mødre fra Lebensborn. Var dette i forbindlese med den nordiske satsningen av "Hilfswerk" som skulle ta over for lebensborn i norge. Hvorfor er det ikke skrevet noe om dette. Er det fremdelses gradert materiale eller har riksarkivet åpnet arkivene?
Alle vet om skammen rundt tyskerbarna, men det er ikke riktig å viske ut lokalhistorien av denne årsak.

Noen lenker med begrenset informasjon:

http://www.norgesdokumentasjon.no/rapporter/7-LEBEN_A.PDF
(se side 10)

http://docs.google.com/viewer?a=v
Torsdag 28. oktober 2010 08:37: Liungen
Lebensborn paa Reistad og krigsfanger paa Gullaug. Naar faar vi sannheten om Lier og krigstida. Maa vi grave den fram paa egen haand eller tar noen fatt i den.
Søndag 6. mars 2011 02:22: <span class="kommentator-sensurert">&nbsp;</span>
Denne kommentaren ble ikke godkjent av redaksjonen.
Flere artikler

2023 Sylling Hardcode