Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: 79a3f6fe53f7ce190dbd6f5c4148f202

- Amerikas mest hjemsøkte by

På jakt etter Benjamin Franklin og «The Founding Fathers» i Philadelphia.

Philadelphia er en av de eldste byene i USA og er tettpakket med historie fra kolonitiden, den amerikanske revolusjon og starten på USA's historie. Engelskmannen William Penn ankom Philadelphia og Pennsylvania i 1682, et område han hadde fått av kong Charles II som tilbakebetaling av gammel gjeld. Han gikk i land ved elven Delaware og etablerte byen Philadelphia. William Penn selv var bare i den nye verden i til sammen 4 år fordelt på to perioder, før han forlot Nord-Amerika til fordel for hjemlandet England for godt i 1701.

På 1700-tallet vokste det frem stor misnøye med kongemakten i England, som påla kolonistene store skatter, samtidig som de ikke hadde noen påvirkning på de avgjørelsene som ble tatt. Bakgrunnen for den amerikanske revolusjonen hadde sitt opphav lenger nord i Boston, men det var i Philadelphia de 13 koloniene erklærte sin uavhengighet og ble de første 13 statene i USA. Dette skjedde med «The Declaration of Independence» 4. juli 1776. 11 år senere ble «The Constution» til i samme by. Fra 1790 til 1800 var Philadelphia hovedstaden i USA, før det nøytrale området som nå er Washington, D.C. ble den permanente hovedstaden.


I dette rommet i Independence Hall ble uavhengighetserklæringen underskrevet i 1776. Man kom til enighet rundt denne 4. juli, men det var først i begynnelsen av august den ble underskrevet av 56 representanter fra de forskjellige koloniene.

Amerikas mest hjemsøkte by

Med så mye historie og store hendelser som har skjedd på et så lite område er det naturlig at noen ånder fortsatt vil vende tilbake. Det er slik «Ghost Tour of Philadelphia» presenterer seg selv.
- Vi bringer historien tilbake til live i Amerikas mest historiske og mest hjemsøkte by!

Til tross for iboende skepsis til den slags seanser var dette noe jeg ville delta i. Halvannen time med vandring i gamlebyen for bare 17 dollar. På gressplenen rett overfor Independence Hall samlet et femtitalls turister i alle aldre seg klokken halv åtte på kvelden for å høre om Benjamin Franklin som fortsatt vandret mellom bokhyllene i det gamle biblioteket med sine bifokale briller som han selv oppfant.

Min første tanke var at her er det jo alt for lyst til å bli hjemsøkt. I tillegg ville jeg nok ha skygget unna om jeg var et gjenferd når jeg så denne store gruppen med mennesker som ble ledet an av en guide med en tilsynelatende historisk lykt. Men lykten var batteridreven og av plast.

I løpet av den halvannen timen med vandring, hvor mesteparten av tiden faktisk var vandring gatelangs fra A til B, var vi innom steder som Independence Hall (ikke innendørs riktignok), Washington Square, Den ukjente soldats grav, en kirkegård, en håndfull bolighus fra kolonitiden og City Tavern.


Folk fulgte nøye med på historiene servert av guiden da gruppen ankom Washington Square. Opprinnelig var fem slike kvadrater i byens rutenett satt av til åpne områder. Washington Square ligger like ved Independence Hall og var tidligere en kirkegård, eller rettere sagt massegrav. Da en gulfeber-epidemi herjet i Philadelphia i 1793 og i løpet av den første måneden tok livet av hele 10 prosent av befolkningen ble flere tusen begravet på denne plassen.


Den ukjente soldats grav er et monument som hedrer de falne under revolusjonskrigen 1775-1781. Bak den evige flammen vokter George Washington, øverstkommanderende under krigen og senere USA's første president.

Var det en ånd jeg akkurat så sveve over gravsteinen der?!

Etter hvert som spøkelsesturen skred frem la også mørket seg over det som skulle være Amerikas mest hjemsøkte by. Jeg hadde ingen forhåpninger om å kunne se noe overnaturlig, og da vi kom til en kirkegård fra 1700-tallet ble jeg egentlig stående og kjede meg noe, nærmest hengende over en sterkt erodert gravstein. Guiden vår pratet i vei om en soldat som gikk igjen på denne kirkegården. Soldaten åpenbarte seg i uniform og vandret frem og tilbake mellom gravene, akkurat som om han lette etter en grav.

Og så mens alle tilhørerne fulgte historien, med unntak av undertegnede, fikk jeg øye på et lysglimt bak en gravstein 10 meter bak guiden vår. Det var bare et kort lysglimt som beveget seg i luften. Så jeg syner? Jeg slo det hele fra meg, men like etter så jeg det samme lysglimtet svevende over en annen grav. Hva var dette? Jeg prikket kona mi på skulderen og prøvde på diskret vis, på et språk som de andre turistene uansett ikke forstod, å forklare at jeg så noe merkelig sveve i løse lufta. Hun kunne ikke forstå hva jeg snakket om, og jeg slo meg til ro med at jeg hadde sett syner.

Men så dukket det samme lysglimtet opp igjen, nå enda nærmere enn tidligere. Det var da jeg innså hva jeg nettopp hadde observert. En ildflue! Det var ikke rart jeg ikke forstod hva jeg så, for dette var noe helt nytt for meg. Det skal riktignok finnes tilsvarende insekter i Norge, sankthansormer, men det er ikke noe jeg har sett noe til i Sylling.

City Tavern og brudefølger i fyr og flamme

Turen gikk videre til City Tavern, endepunktet for denne guidede turen gjennom trange og mørke smug. Det var her «The Founding Fathers» tilbrakte kveldene og feiret sine stadige fremskritt for den nye staten, eller foreningen av stater.

Her skjedde det et drap i et lystig lag i hine hårde dager, en historie som minnet veldig om Fanitullen fra Hallingdal.

Siden dette hadde vært stamstedet for alle disse personene som hadde spilt en så stor rolle i historien, ble det et populært sted for bryllup på 1800-tallet. Men i 1834 gikk det fryktelig galt. Kvinnene i bryllupet var oppe i andre etasje sammen med bruden for å legge sist hånd på verket, mens herrene ventet nede på terrassen. På denne tiden var levende lys den eneste lyskilden, og rett som det var skal ett stearinlys ha blitt veltet i andre etasje. Det tok raskt fyr i både gardiner og kjoler, og med ett var hele etasjen og trappen ned i flammer. Herrene hadde ikke mulighet til å komme seg opp og redde sine kjære, og alle kvinnene omkom. Og lyset skal i følge historien ha blitt veltet av en ånd, selv om det kan være vanskelig å vite hvem som kan ha gjenfortalt akkurat den delen av historien.

Det hører med til historien at City Tavern fortsatt er et populært sted for bryllup. Men på nyere fotografier av brudefølger dukker det ofte opp et kvinnelig ansikt i bakgrunnen. Det er ingen som kan vedkjenne seg denne gjesten, så da er den eneste (over)naturlige forklaringen at det er bruden som mistet livet her i 1834 som gir seg til kjenne ...

Var det verdt 17 dollar?

Svaret er klart ja, dette var verdt de 95 kronene. Sammenlignet med mange andre turistattraksjoner som koster en liten formue var dette en original og spennende opplevelse som jeg vil anbefale til andre. Det eneste som kunne gjort turen bedre ville vært om det var en litt mindre gruppe, noe mørkere og gjerne regnvær. Og selvfølgelig spøkelsene selv.
Her kan du lese mer om Ghost Tour of Philadelphia: http://www.ghosttour.com/philadelphia.html


Hjemsøkt: City Tavern i Philadelphia


Da det svevende lysglimtet på kirkegården viste seg å være ildfluer, gjenstod bare ett mysterium, og det var det mest skremmende med dagens spøkelsesvandring: Vår kvinnelige guide var alltid den siste til å forlate et av stoppestedene, men på uforklarlig vis klarte hun alltid å dukke frem fra intet like etterpå, helt fremst i rekken av et femitalls turister.


På spøkelsesvandring i gamlebyen i Philadelphia.


Det var nok slik et av gjenferdene ville ha åpenbart seg om de hadde vært tøffe nok til å møte opp, om enn kanskje mer gjennomsiktige og diffuse i sin figur.


De historiske bygningene var ikke fullt så skremmende på dagtid. Over døren til denne bygningen ser vi Benjamin Franklin iført toga. Om han klatrer ned og vandrer gatelangs nattestid vites ikke.


I dette rommet i andre etasje av Congress Hall i Philadelphia holdt sentatet i USA til de første årene.


Artikkelforfatteren i heftig diskusjon med et par av de 56 delegatene som underskrev uavhengighetserklæringen i 1776.

Forrige artikkel:Siste julebrev fra MalagaNeste artikkel:Smilte fornøyde
Kommentarer fra leserne til denne artikkelen
Fredag 15. juli 2011 06:52: <span class="kommentator-sensurert">&nbsp;</span>
Denne kommentaren ble ikke godkjent av redaksjonen.
Flere artikler

2024 Sylling Hardcode