Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

- Amerikas mest hjemsøkte by

På jakt etter Benjamin Franklin og «The Founding Fathers» i Philadelphia.

Philadelphia er en av de eldste byene i USA og er tettpakket med historie fra kolonitiden, den amerikanske revolusjon og starten på USA's historie. Engelskmannen William Penn ankom Philadelphia og Pennsylvania i 1682, et område han hadde fått av kong Charles II som tilbakebetaling av gammel gjeld. Han gikk i land ved elven Delaware og etablerte byen Philadelphia. William Penn selv var bare i den nye verden i til sammen 4 år fordelt på to perioder, før han forlot Nord-Amerika til fordel for hjemlandet England for godt i 1701.

På 1700-tallet vokste det frem stor misnøye med kongemakten i England, som påla kolonistene store skatter, samtidig som de ikke hadde noen påvirkning på de avgjørelsene som ble tatt. Bakgrunnen for den amerikanske revolusjonen hadde sitt opphav lenger nord i Boston, men det var i Philadelphia de 13 koloniene erklærte sin uavhengighet og ble de første 13 statene i USA. Dette skjedde med «The Declaration of Independence» 4. juli 1776. 11 år senere ble «The Constution» til i samme by. Fra 1790 til 1800 var Philadelphia hovedstaden i USA, før det nøytrale området som nå er Washington, D.C. ble den permanente hovedstaden.


I dette rommet i Independence Hall ble uavhengighetserklæringen underskrevet i 1776. Man kom til enighet rundt denne 4. juli, men det var først i begynnelsen av august den ble underskrevet av 56 representanter fra de forskjellige koloniene.

Amerikas mest hjemsøkte by

Med så mye historie og store hendelser som har skjedd på et så lite område er det naturlig at noen ånder fortsatt vil vende tilbake. Det er slik «Ghost Tour of Philadelphia» presenterer seg selv.
- Vi bringer historien tilbake til live i Amerikas mest historiske og mest hjemsøkte by!

Til tross for iboende skepsis til den slags seanser var dette noe jeg ville delta i. Halvannen time med vandring i gamlebyen for bare 17 dollar. På gressplenen rett overfor Independence Hall samlet et femtitalls turister i alle aldre seg klokken halv åtte på kvelden for å høre om Benjamin Franklin som fortsatt vandret mellom bokhyllene i det gamle biblioteket med sine bifokale briller som han selv oppfant.

Min første tanke var at her er det jo alt for lyst til å bli hjemsøkt. I tillegg ville jeg nok ha skygget unna om jeg var et gjenferd når jeg så denne store gruppen med mennesker som ble ledet an av en guide med en tilsynelatende historisk lykt. Men lykten var batteridreven og av plast.

I løpet av den halvannen timen med vandring, hvor mesteparten av tiden faktisk var vandring gatelangs fra A til B, var vi innom steder som Independence Hall (ikke innendørs riktignok), Washington Square, Den ukjente soldats grav, en kirkegård, en håndfull bolighus fra kolonitiden og City Tavern.


Folk fulgte nøye med på historiene servert av guiden da gruppen ankom Washington Square. Opprinnelig var fem slike kvadrater i byens rutenett satt av til åpne områder. Washington Square ligger like ved Independence Hall og var tidligere en kirkegård, eller rettere sagt massegrav. Da en gulfeber-epidemi herjet i Philadelphia i 1793 og i løpet av den første måneden tok livet av hele 10 prosent av befolkningen ble flere tusen begravet på denne plassen.


Den ukjente soldats grav er et monument som hedrer de falne under revolusjonskrigen 1775-1781. Bak den evige flammen vokter George Washington, øverstkommanderende under krigen og senere USA's første president.

Var det en ånd jeg akkurat så sveve over gravsteinen der?!

Etter hvert som spøkelsesturen skred frem la også mørket seg over det som skulle være Amerikas mest hjemsøkte by. Jeg hadde ingen forhåpninger om å kunne se noe overnaturlig, og da vi kom til en kirkegård fra 1700-tallet ble jeg egentlig stående og kjede meg noe, nærmest hengende over en sterkt erodert gravstein. Guiden vår pratet i vei om en soldat som gikk igjen på denne kirkegården. Soldaten åpenbarte seg i uniform og vandret frem og tilbake mellom gravene, akkurat som om han lette etter en grav.

Og så mens alle tilhørerne fulgte historien, med unntak av undertegnede, fikk jeg øye på et lysglimt bak en gravstein 10 meter bak guiden vår. Det var bare et kort lysglimt som beveget seg i luften. Så jeg syner? Jeg slo det hele fra meg, men like etter så jeg det samme lysglimtet svevende over en annen grav. Hva var dette? Jeg prikket kona mi på skulderen og prøvde på diskret vis, på et språk som de andre turistene uansett ikke forstod, å forklare at jeg så noe merkelig sveve i løse lufta. Hun kunne ikke forstå hva jeg snakket om, og jeg slo meg til ro med at jeg hadde sett syner.

Men så dukket det samme lysglimtet opp igjen, nå enda nærmere enn tidligere. Det var da jeg innså hva jeg nettopp hadde observert. En ildflue! Det var ikke rart jeg ikke forstod hva jeg så, for dette var noe helt nytt for meg. Det skal riktignok finnes tilsvarende insekter i Norge, sankthansormer, men det er ikke noe jeg har sett noe til i Sylling.

City Tavern og brudefølger i fyr og flamme

Turen gikk videre til City Tavern, endepunktet for denne guidede turen gjennom trange og mørke smug. Det var her «The Founding Fathers» tilbrakte kveldene og feiret sine stadige fremskritt for den nye staten, eller foreningen av stater.

Her skjedde det et drap i et lystig lag i hine hårde dager, en historie som minnet veldig om Fanitullen fra Hallingdal.

Siden dette hadde vært stamstedet for alle disse personene som hadde spilt en så stor rolle i historien, ble det et populært sted for bryllup på 1800-tallet. Men i 1834 gikk det fryktelig galt. Kvinnene i bryllupet var oppe i andre etasje sammen med bruden for å legge sist hånd på verket, mens herrene ventet nede på terrassen. På denne tiden var levende lys den eneste lyskilden, og rett som det var skal ett stearinlys ha blitt veltet i andre etasje. Det tok raskt fyr i både gardiner og kjoler, og med ett var hele etasjen og trappen ned i flammer. Herrene hadde ikke mulighet til å komme seg opp og redde sine kjære, og alle kvinnene omkom. Og lyset skal i følge historien ha blitt veltet av en ånd, selv om det kan være vanskelig å vite hvem som kan ha gjenfortalt akkurat den delen av historien.

Det hører med til historien at City Tavern fortsatt er et populært sted for bryllup. Men på nyere fotografier av brudefølger dukker det ofte opp et kvinnelig ansikt i bakgrunnen. Det er ingen som kan vedkjenne seg denne gjesten, så da er den eneste (over)naturlige forklaringen at det er bruden som mistet livet her i 1834 som gir seg til kjenne ...

Var det verdt 17 dollar?

Svaret er klart ja, dette var verdt de 95 kronene. Sammenlignet med mange andre turistattraksjoner som koster en liten formue var dette en original og spennende opplevelse som jeg vil anbefale til andre. Det eneste som kunne gjort turen bedre ville vært om det var en litt mindre gruppe, noe mørkere og gjerne regnvær. Og selvfølgelig spøkelsene selv.
Her kan du lese mer om Ghost Tour of Philadelphia: http://www.ghosttour.com/philadelphia.html


Hjemsøkt: City Tavern i Philadelphia


Da det svevende lysglimtet på kirkegården viste seg å være ildfluer, gjenstod bare ett mysterium, og det var det mest skremmende med dagens spøkelsesvandring: Vår kvinnelige guide var alltid den siste til å forlate et av stoppestedene, men på uforklarlig vis klarte hun alltid å dukke frem fra intet like etterpå, helt fremst i rekken av et femitalls turister.


På spøkelsesvandring i gamlebyen i Philadelphia.


Det var nok slik et av gjenferdene ville ha åpenbart seg om de hadde vært tøffe nok til å møte opp, om enn kanskje mer gjennomsiktige og diffuse i sin figur.


De historiske bygningene var ikke fullt så skremmende på dagtid. Over døren til denne bygningen ser vi Benjamin Franklin iført toga. Om han klatrer ned og vandrer gatelangs nattestid vites ikke.


I dette rommet i andre etasje av Congress Hall i Philadelphia holdt sentatet i USA til de første årene.


Artikkelforfatteren i heftig diskusjon med et par av de 56 delegatene som underskrev uavhengighetserklæringen i 1776.

Historie Reisebrev

1 kommentar

Fredag 15. juli 2011 06:52: ----------
Denne kommentaren ble ikke godkjent av redaksjonen.

Flere saker fra arkivet

Vestlandske kristenfundamentalister

Hvilken historie ville du ha valgt? Ukens petit er ved Svend Asbjørn Sylling.

Høstferie med innhold

Høstferien ble annerledes for mange 10. klassinger fra Tranby skole. 1. oktober reiste to busser fra skolen med 87 elever og 16 voksne. Målet for turen var Polen og Tyskland med Aktive Fredsreiser som teknisk arrangør. (Bildet er tatt ved Auschwitz II Birkenau)

- Du har neppe hørt om Clifton, Texas

I løpet av noen tiår utvandret 860 000 nordmenn til Amerika, de alle fleste som økonomiske flyktninger, skriver Knut A. Andersen, som i ukens petit stopper på en kirkegård langt inne i Texas ---

En endeløs historie

Oggie's Story etter den dramatiske nedskytingen av " The Silver lady" over Holsfjorden 9. april 1940 har så mange avleggere at den både i Storbritannia og Sylling har blitt "A never ending Story".

New York, New York

I ukens petit reflekterer Knut A. Andersen over sitt første møte med New York, en by han kom til ved en tilfeldighet og som han har besøkt fra tid til annen i de etterfølgende innpå førti årene.

Reisebrev fra Kong Filips by - del 4

Balkan er Europas urolige hjørne, hvorfor?

Ville til Lier

I Lier, som turister vanligvis ikke opplever som annet enn et par gjennomfartsveier, er en buss full av interesserte norsk-amerikanere et gledelig unntak.

Jeg kommer ikke utenom Halden

I ukens petit tar Knut A. Andersen en tur innom grensebyen ved Svinesund, den eneste byen som er nevnt i "Ja, vi elsker".

Tsunamien i Holsfjorden

Visste du at det i 1755 var en tsunami i Holsfjorden? Den var riktignok ikke på størrelse med tsunamiene vi så i Indiahavet i 2004 og utenfor Japan nå i mars.

- Den mest kjente av dem er uten tvil Hans Chr. Heg

Hvorfor har ikke flere fått med seg betydningen til Hans Chr. Heg, den liungen som sammen med Sankt Hallvard trolig er den best kjente utenfor kommunen?

Ukjent bilde av kjent låve

Liungen Even Hegs låve har en viktig plass i historien om den tidlige norske innvandringen til Amerika.

Kulturhus/Lier sykehus

Dette må kunne kombineres?

Dagbøker fra Gøteborg

dagbøker fra Gøteborg 2002

Laguna Beach, fantasi eller virkelighet?

I sin niende petit om steder han har et spesielt forhold til, er Knut A. Andersen denne gang innom en by han første gang møtte i bokform og ventet mange år med å besøke. Besøket fikk uventede konsekvenser.

Kommunen slår et slag for bygdas historie

Lier kommune lanserer nå Liers historie på nett. I samarbeid med historielaget har de lagt ut Liers historie, pluss litt til - søkbart på nett.

Intervju med Thorvald Steen

Skrevet av Kjersti Sofie Halvorsen Løvåsdal 9. klasse Tranby skole

Karsten Alnæs på Tranby

Fredag var det igjen forfatterbesøk i biblioteket på Tranby skole.

En fortid vi helst ikke snakker om

Er krigsårene 1940-45 den egentlige hindringen for fortsettelsen av Liers historie?

Ukens petit: Malaga

På sin rundtur til steder han har et forhold til, er Knut A. Andersen denne gang innom Malaga, der han er mer opptatt av tid enn av solskinn.

Mine steder: Veierland

I løpet av 2009 tok Knut A. Andersen med Liernetts lesere med til elleve byer og steder som har betydd noe spesielt for ham. I ukens petit avrunder han med et vinterbesøk på sin ungdoms ferieøy, Veierland.

Sommerutstillingen åpnet

Sola skinte på bygdetunets jubileumsfeiring og leikaringen Noreg danset til tonene fra Øverskogen toradergruppe.

På sporet av virkeligheten

Billedreportasje med uklar forbindelse til teksten. Lørdag 1. november om kvelden forsvant artikkelen som følger fra lap-toppen min. I går dukket den opp igjen fra maskinens underbevissthet. Den hadde blitt lageret all-right, men hadde maskinen også forstått innholdet og spilt meg et puss?

Det mest hjemsøkte stedet i Norge?

Bli med på vandring i de nedlagte avdelingene på Lier sykehus. På nettet.

Kvinnens dobbeltliv

Ukens petit av Rune Elven

Lev med og i tiden

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Menneskeverd er vel et begrep de fleste voksne burde kjenne

Min søster, Inger, fortalte en gripende og forargende historie i dag. På en bytur, tidlig på ettermiddagen, fikk hun øye på en eldre uflidd mann, som lå og kavet på brosteinen og prøvde å komme seg opp på en benk.. langbuksen var iferd med å sige ned, men han klarte ikke å dra den opp selv.

Uhell hindret topp 10

ATV-kjøreren Tor-Erik Wam fra Lier stilte til start i EM i Randers i helgen, for å teste seg mot europaeliten -

Røtter

Ukens petit er skrevet av Jan Terje Nilsen

Lier – ei historisk skattekiste.

Lier har ei lang og relativt ukjent historie. Man vet ikke nøyaktig når folk bosatte seg her, men det er enighet om at det er lenge siden. Det kan bevises at det var bosetting i Lier rundt år 500, men mye tyder på at det bodde folk her langt tidligere.

Kjersti Wold på Tranby

Niende november var forfatteren Kjersti Wold på Tranby bibliotek Der ble hun intervjuet av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby ungdomsskole

Japaneren som forsvant

Ukens Petit er skrevet av Jan Terje Nilsen.

Falköping og de andre vennskapskommunene

I ukens petit tar Knut A. Andersen turen innom Liers tre nordiske vennskapskommuner, Falköping, Hobro og Kokemäki og undrer seg over om man kan lære noe av dem.

Mennesket, det komplette mysterium

- Livet går sin gang, enten det går i kroker eller på skakke, i oppoverbakke eller nedoverbakke, skriver ukens petiskribent Gunnar Langsrud

Innholdsløs kulturdugand i fin innpakning.

Å arbeide på nettet betyr at vi må sende stoffet langt fra oss før det kommer tilbake. Noen ganger kommer det i bane der ute, slik som denne artikkelen om idédugnaden på Sylling skole. Nå har den etter lang tids fravær svingt innom redaksjonen igjen, og vi knepper den fast i serveren. Med idrettshallen og aulaen har Sylling fått et anlegg som står i en særstilling i bygda, vakkert og smakfullt, praktisk og hensiktsmessig. Her vil kreative hoder kunne boltre seg uten å stange i veggen fordi dårlige lokaler og manglende utstyr setter grenser for skapende aktivitet.

Sylling Ysteri - kapittel 3

Kap. 3 Avsluttende del

Minneord: Stian Søderholm

Det vil alltid være en stol som står tom når familien samles ---

Knallhelg på Stord

Den unge ATV-kjøreren Tor-Erik Wam fra Lier tok full pott i første runde i NM på lørdag og var suveren i Norgescupen på søndag.

En slags julefortelling (3/4)

Blir det julefeiring på gutten likevel? Vi har nå kommet til lille julaften på gården til Dollar Ola

Video: Skiftende vær over Lierdalen

Lengst nord i Lierdalen ruver Hørtekollen, «Den gruelige Precipice», som en tysk reisende omtalte den på 1800-tallet.

Spøker det på Lier sykehus?

Populært utfartsssted for dem som søker paranormal aktivitet.

Skattejakt i Lier

Over 4 millioner kroner bortgjemt i Liers dype skoger

Vigdis Hjorth tilbake på Tranby bibliotek.

For tre år siden gjestet hun biblioteket og begeistret både lærere og elever. Nå var det tid for å gjenta suksessen. Lektor Lars Kolle i samarbeid med David Rivelsrud og biblioteket gjorde som vanlig de nødvendige forberedelsene. Konferansier og underholdere ble plukket ut blant elevene. Dermed var alt klar for en populær forfatter med talent for skuespilleri.

Karrierevorta

Ukens petit av Ingvild Prytz Lerberg

Hva er galt med Drammen?

Drammens ufortjente mindreverdighets kompleks gir seg rare utslag, hevder Knut A. Andersen, som nå setter søkelyset på Buskeruds hovedstad

Herren er allestedsnærværende

Vi må prioritere.

Velgerne venter på svar

Ordfører og rådmann har seg selv å takke for rykter og uklarheter etter salget av sykehustomta.

I dannet lag -Hva er galt med dagens ungdom?

Nå er det juletider, og denne gangen mener jeg det virkelig. Det eneste som minner om høsten er været, og i de tusen hjem er nok nissene på vei ned fra loftet. Marsipan, det er godt det. Jeg sitter her og drikker gløgg i stedet for min vanlige kveldskaffe. Ute henger tåka tykk, og inne lukter det av nellik.

Fra fjord til topp

Å gå fra Gulsrudtangen på nordspissen av Øst-Modum til Breiliflaka

Lidir vikinglaug til Gudvangen

Lidir vikinglaug fra Lier tok en tur over fjellet til Gudvangen

Homo Ludens

Homo Ludens betyr det lekende menneske. Hvorfor skriver jeg om dette akkurat nå? spør ukens petitskribent Ulla Nævestad

To morsomme helger

Eva Solheim var Liers eneste deltager i årets "Kunst-rett-vest". Her er hennes erfaringer fra de to åpne dagene.

En slags julefortelling (2/4)

Les hvordan det går videre med gutten og Trigger etter at de fikk regelrett juling i første del av julefortellingen

Det kom et skip til Bjørgvin

I ukens petit reflekterer Svend Asbjørn Sylling rundt globaliseringen

Kjartan Fløgstad

Oda Kyrkjerud på Tranby skole møtte han der.

- Vi må stå sammen

Ukens gjesteskribent, Brynhild Heitmann, skriver både om tragedien 22. juli og om jødenes skjebne. I dag er det den internasjonale holocoustdagen.

Fortid og fremtid på en gang.

Lier-nett har på mange måter ferie, men vi hviler ikke. I dag har jeg laget reisebrev fra Balkan. Verden går fremover og det er i dag mulig å oppdatere Lier-nett, på ferie i mørkeste Øst- Europa. Her hvor fortida på mange måter møter framtida sitter jeg og skriver rett inn på nett. Er det ikke fantastisk?

Pressemelding fra Lier Volleyballklubb herrer elite

Denne helga har vi spilt 3 treningskamper mot 2 andre elitelag og ett førstedivisjonslag. Kampene har gitt oss mye nyttig erfaring og god trening frem mot seriestart neste helg!

Kunsten å servere gruff i en slurk

Ukens petit er ved Ulla Nævestad, Sylling

«En kort innsats for Norge»

Torsdag kveld viser NRK2 den australske dokumentarfilmen om unge Jack Clifford Carpenter som ble skutt ned over Sylling 9. april 1940.

Kommer tid, kommer råd

Jeg sitter i skrivende stund på Praha internasjonale flyplass. På grunn av en ganske smal smak i reiser, har jeg det med å havne her. I skrivende stund er jeg p (...)

Lier fikk bank

Nyåpningen og utvidelsen av DnB NORs avdeling ved Amtmannsvingen ble markert med taler av ordfører og banksjef, med blomster til første kunde og med bløtkake og kaffe til alle.

Scoret årets mål

Mads Hansen (bildet) og Kristoffer Helgerud satte virkelig Lier på fotballkartet under Gullballen i Operahuset fredag kveld.

Jan Kjærstad på Tranby

Oda Kyrkjerud, 10. klassing på Tranby med dypintervju av forfatteren

Hvor starter køen?

Noen tanker rundt fletting.

Ikke noe med sex å gjøre

- Tenk om jeg kunne bedt henne med på skitur, skriver ukens petitskribent Gunnar Langsrud på Beito.

Snåsamannens "ukjente onkel"

Ukas petit er skrevet av Thorvald Lerberg

OM Å VÆRE REDD

I forbindelse med at jeg skrev i Liernett om at det var dumt å flytte legevakta fra Lierbyen til Drammen, så har den forhenværende ordføreren i Lier, Ulla Nævestad, kommet med en kommentar til meg.

Nissen får grøt i julen

Nærmere 350.000 setter ut grøt til nissen hvert år, og ytterligere 75.000 gjør det hvert annet år, men de fleste spiser julegrøten selv.

Trengte Lier en nettavis?

Nettavisen Liernett avvikles ved utgangen av 2012.

En skikkelig nyttårssmell

- Første nyttårsdag var et høydepunkt for guttene i nabolaget, forteller Rune Elven i ukens petit

St. Hallvardspillet

Om å koke suppe på en spiker

Sweden Rock Festival 8.-10. juni 2006

Sol, sommer og øl, men viktigst av alt; masse god musikk! Vi har vært på Sweden Rock Festival 2006!

Den beste sommeren er nå

Ukens petit av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

Underholdningsbehov

Ukens petit av Rune Elven

Det var denti’

Nå foreligger den 17. årboka fra Lier historielag. Den er delt ut gratis til historielagsmedlemmer, men ligger også ute for salg.

En slags julefortelling (1/4)

Svein Trogstad har sendt oss denne julefortellingen, hvor vi møter gutten, Dollar Ola og Trigger, den hvite bikkja. Historien kommer i fire deler, en hver dag frem til jul.

Ved lokalhistoriens yttergrense

”The Lent Papers” av Peter Hincliffe. Boka bør få plass i den rikholdige lokalhistoriske boksamlingen på Bygdetunet.

Ja vi elsker en god diskusjon.

Noen mener man bør forby muslimske jenter å gå med slør. Dette er for å frigjøre dem det gjelder, sies det. Samtidig er det ikke mange som bryr seg om at folk går med satanistiske symboler på jobben eller skolen. Skal vi forby alle religiøse symboler i for eksempel skolen – eller gjelder dette bare de som hører til en religion vi oppfatter som undertrykkende?

Reisebrev fra Filips by – del 3

Neprotivoknstitutsilonstøuvatelstøuvajte

"Ich bin ein Berliner"

I 2009 minner Lierbyen på en måte om det Berlin jeg møtte i 1963, skriver Knut A. Andersen, som fortsetter sin rundtur til byer og steder han, av forskjellige årsaker har et spesielt forhold til.

Klar for sosionomstudier

Det nærmer seg seks år siden Nan Kyi Aye Shwe (29) fra Burma landet på Gardermoen med mann og to små sønner-

Lier anno 2009

Vi intervjuet flere liunger under Lierdagene, med håp om at intervjuene en gang vil være av interesse for fremtidige generasjoner.

Fullt hus på biblioteket

Biblioteket i Lierbyen hadde sikret seg forfatteren Torill Brekke som foredragsholder på sesongens første kveldsarrangement. Det trakk innpå femti tilhørere.

Om tid: 31.01.2004

Tonje Enger kommer med neste bidrag i serien UNG PENN. Tonje er elev i tiende klasse ved Sylling skole, og presenterer her ei novelle med en noe absurd vinkling på temaet tid.

Pressekonferanse Blackie Lawless, W.A.S.P

fredag 9. juni 2006

Hva tror bergenserne de er?

Den som fotograferer vet at et bilde kan bli ganske annerledes bare man flytter seg litt. På samme måte gir de fleste reiser et nytt syn på mer enn geografi, skriver ukens petitskribent Knut A. Andersen, som har vandret gatelangs i Bergen.

This is Eastbourne 2008

I nesten 40 år har Ruuds språkreiser holdt på! Kjartan de Lange Ruud leder fortsatt an sammen med Thorvald Lerberg, som har vært med i fem år. I Eastbourne er det flere engelskmenn som hjelper til, blant dem læreren,Victoria.

Reisebrev fra Kong Filips by – del 1

Hva har 2 engelskmenn, en australier, 2 tyskere, en amerikaner, en sveitser og ei fransk dame til felles med meg? Og hvem var kong Filip?

Kommentar til trostemassakeren i sommer

Det ene henger sammen med det andre og lager et nettverk som får oss til å forstå hva det hele dreier seg om. Det begynte med en kommentarartikkel i Aftenposten. I en tid med synkende interesse for miljøproblemer, slo artikkelforfatteren fast at kirken måtte slå ring om skaperverket. Kirken skulle være en troverdig drivkraft i miljødebatten.

Mange gode minner

- Fra jeg var 16 til jeg var 22-23 år var jeg på Utøya hver sommer.

Bygg, reis deg

Nå gjenoppstår Helgerudhuset på Bygdetunet

Nå er Vista her

Det er fem år siden Microsoft kom med noe særlig nytt på operativfronten. I dag fikk jeg den nye Vista inn på maskina - var det verdt å bruke en dag på å bytte system?

Pressekonferanse George Thorogood

torsdag 6. juni 2006

Bygdeborgen på fosskollen – egentlig en bygdeborg?

Som ett av kun fem kulturminner i Lier har bygdeborgen på Fosskollen en viss betydning for hvordan vi tolker fortiden. Det antas at folk fra sør i Lierdalen bygde en festning her om lag år 600 etter Kristus, og at denne beskyttet folk mot ytre fiender på slutten av den urolige folkevandringstida. Er dette egentlig bare spekulasjoner, eller kan man med sikkerhet si at det har ligget en bygdeborg her?

Ferie til gode

Dra på sykkeltur i Normandie. Det gjorde vi, godt regissert av turoperatøren Trans Provence.

En slags julefortelling (4/4)

Endelig kommer den store kvelden alle har ventet på. Les siste del av julefortellingen her.