Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Reisebrev fra Kong Filips by – del 1

Hva har 2 engelskmenn, en australier, 2 tyskere, en amerikaner, en sveitser og ei fransk dame til felles med meg? Og hvem var kong Filip?

Som vanlig tilbringer jeg ferien i Sofia. Hvorfor? Jeg er vel et vanemenneske, og nå etter at jeg har vært her en del ganger, føler jeg meg hjemme. Naturligvis er det en dame med i bildet også. Kona bor her.

Normalt har jeg vært turist. Jeg har utforsket byen med utgangspunkt i sentrum. Det har foregått på det viset at jeg har startet midt i byen og gått så langt i en retning at jeg ikke har filla peiling på hvor jeg er, for så å ta drosje hjem (adressen skrevet på en lapp i lommeboka). I år skal jeg ikke være turist.

I går møtte jeg 2 engelskmenn, en australier, 2 tyskere, en amerikaner, en sveitser og ei fransk dame. Vi hadde meldt oss på det samme språkkurset ved Universitetet. 3 uker med intensivkurs i Bulgarsk. Frem til nå har jeg kunnet bestille øl og sigaretter på flytende Bulgarsk – heretter skal det bli mer sving på sakene.

Som sagt befant jeg meg i går morges på Universitetet for å lære et nytt språk. Jeg klemte meg inn i et knøtt lite klasserom og ble introdusert for gruppen og frøken Romiana Nikolova. Som elever flest ventet jeg en myk start, med snakk på behagelig engelsk om løst og fast. Romiana hadde andre planer. Før jeg viste ordet av det hadde hun begynt å skrive på tavla, og vi i gruppen måtte pent skrive av. Dette høres sikkert ikke så vanskelig ut, men husk at vi snakker om Bulgarsk og det Kyrilliske alfabetet. Bare for å nevne det ble dette utviklet i Bulgaria.

Jason fra USA er historiker. Han er i Bulgaria for å studere det fjerde korstoget.

– Think about the surreal situation when warriers from northern France tried to explain to the Bulgarians, why they were there to fight. Jason er engasjert I dette.

Engasjementet synker noen hakk når jeg ikke kan dy meg for å trekke linjene til amerikanske bondegutter i Irak. At jeg aldri kan passe kjeften min. Do not mention the war og så videre. Paradoksalt nok klarer tyskere og engelskmenn å holde fred, mens Norge som sagt allerede har ertet på seg Sacht (USA på Bulgarsk).

En dag senere har jeg rimelig kontroll på alfabetet. Jeg kan lese overskriftene i sportsavisa jeg kjøpte på vei hjem, selv om jeg på langt nær skjønner hva jeg leser.

Nikolova gir oss lekser. På toppen av 4 timer hver dag skal hun tynge oss ned med lekser. Akkurat nå tenker jeg på de stakkars tyskerne som er på pub og ser semifinalen sin mot Italia. De blir sikkert slaktet i morgen tidlig også - av frøken Nikolova, slik Oliver fra Sveits ble i dag morges – lazy student. Han hadde ikke gjort leksa si stakkar. I forgot, sa han – som om det er mulig å glemme 3 timer med knotejobbing fra en dag til en annen. Gadd ikke, heter det.

Jeg har derimot rimelig kontroll. For andre dag på rad har jeg gjort lekser, og i morgen vanker det sikkert et aldri så lite ”Bravå” fra frøken. Snakker om nerd. På 2 dager har jeg gjort vel så mye lekser som jeg gjorde på hele ungdomsskolen, i alle fall føles det slik.

Nå er det tid for fotball og edna botilka bira Kamenitza, måla…

Ps! Fikk dessverre ikke med historien om Filip, men lover å komme tilbake med dette etter hvert.
Reisebrev

5 kommentarer

Lørdag 8. juli 2006 03:46: Ragnar Hokk
"Engasjementet synker noen hakk når jeg ikke kan dy meg for å trekke linjene til amerikanske bondegutter i Irak. At jeg aldri kan passe kjeften min. Do not mention the war og så videre."

Veldig flott med blogg.
Men tenk hvor spennende det kunne blitt om du hadde strukket strikken litt lenger?
Lørdag 8. juli 2006 03:46: Ragnar Hokk
"Engasjementet synker noen hakk når jeg ikke kan dy meg for å trekke linjene til amerikanske bondegutter i Irak. At jeg aldri kan passe kjeften min. Do not mention the war og så videre."

Veldig flott med blogg.
Men tenk hvor spennende det kunne blitt om du hadde strukket strikken litt lenger?
Søndag 9. juli 2006 21:06: Syling Skole
Har du fått deg dame Rune?? Hva med å legge ut bilde av henne da.. Er glad på dine vegene!
Søndag 9. juli 2006 21:08: Sylling Skole
Har du giftet deg? "Kona bor her"? er dere gift? hvor lenge har dette vart?
Søndag 9. juli 2006 22:46: Rune E
Vi har vært sammen i ni år (litt av og på) Gift ett år nå. Dropper ring og slikt, ettersom vi er ganske ukristelige begge to....

Flere saker fra arkivet

Reisebrev fra Filips by – del 3

Neprotivoknstitutsilonstøuvatelstøuvajte

Reisebrev fra Kong Filips by – del 2

Her i Bulgaria sliter jeg med et lite paradoks. På den ene siden får maten jeg spiser fart på magen – samtidig som det tidvis kan være vanskelig å finne et egnet avtrede.

Fortid og fremtid på en gang.

Lier-nett har på mange måter ferie, men vi hviler ikke. I dag har jeg laget reisebrev fra Balkan. Verden går fremover og det er i dag mulig å oppdatere Lier-nett, på ferie i mørkeste Øst- Europa. Her hvor fortida på mange måter møter framtida sitter jeg og skriver rett inn på nett. Er det ikke fantastisk?

Reisebrev fra Kong Filips by - del 4

Balkan er Europas urolige hjørne, hvorfor?

Juleferie i nabobygda

Det skjer lite på Lier-nett om dagen. Dette skyldes kort og godt at vi har tatt på oss et oppdrag i nabobygda.

Du må itj fårrå så du fer nålles no

Direkte oversatt fra Rørosdialekt blir dette noe slikt som – du må ikke te deg slik at du roter deg bort i noe.

En dag jeg våknet var Lier-nett vekk.

Jeg har gjort det til vane å ta en tur på nettet mens jeg drikker morraskaffen. Startsiden min er naturligvis Lier-nett, man må ta med de treffene man kan få. Det som møtte meg denne dagen var ei feilmelding. - Ikke nå igjen, tenkte jeg – kanskje litt bortskjemt etter noen måneder uten problemer av noe slag. Det skulle vise seg at vi hadde problemer så det holdt.

Til deg som konfirmant

Ukens petit dedikeres til deg du lierkonfirmant --

OM Å VÆRE REDD

I forbindelse med at jeg skrev i Liernett om at det var dumt å flytte legevakta fra Lierbyen til Drammen, så har den forhenværende ordføreren i Lier, Ulla Nævestad, kommet med en kommentar til meg.

50 (per)cent - it’s good to slæp off

Ukas petit

Månedens blomst

Månedens blomst til Arne Skattum, avholdt leksehjelper ved Tranby skole

Å kåsere i eget reir.

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Kommer tid, kommer råd

Jeg sitter i skrivende stund på Praha internasjonale flyplass. På grunn av en ganske smal smak i reiser, har jeg det med å havne her. I skrivende stund er jeg p (...)

Hvor starter køen?

Noen tanker rundt fletting.

Reisebrev fra Bloody beach – del 1.

Etter å ha vært med på å sette Bulgarsk rekord i varme, nyter jeg sjøen.

Leder i Liernett - alternativ sjanger

Antakelig blir skolen et hett tema også i neste høsts valgkamp. Verdens dyreste skole gir dårlige resultater på flere felter. Den er dårlig til å utjevne sosiale forskjeller og evner ikke å gi elevene elementære ferdigheter i vesentlige disipliner. Vi ser det hele fra lærersida og lager drama ut av det som er en dramatisk situasjon.

Når mor klikker

Ukens petit er av Siri Walen Simensen, Egge, journalist i ukebladet Hjemmet.

Verdens beste ornitologiske kommune i 2035?

Jeg søker med dette stillingen som kommunal fuglekassesnekker

Lev med og i tiden

Ukens petit er ved Rune T. Berg

Slipp mennene til!

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Thank you for innsatsen

Fredag fikk Arne Kjartan de lange Ruud en velfortjent takk av Coouncillor Mrs Mary Anne Pooley, the Mayor of Eastbourne for sin mangeårige innsats for byen.

Deadline

Om oss som sitter inne i finværet.

Forfatterbesøk på Tranby skole

Intervju med forfatteren Pål Gerhard Olsen

Underholdningsbehov

Ukens petit av Rune Elven

Vigdis Hjorth tilbake på Tranby bibliotek.

For tre år siden gjestet hun biblioteket og begeistret både lærere og elever. Nå var det tid for å gjenta suksessen. Lektor Lars Kolle i samarbeid med David Rivelsrud og biblioteket gjorde som vanlig de nødvendige forberedelsene. Konferansier og underholdere ble plukket ut blant elevene. Dermed var alt klar for en populær forfatter med talent for skuespilleri.

Allers, Tufte og Liungen

Hvorfor er det så lite fotball i Allers og så mye såpe på tv?

Kjersti Wold på Tranby

Niende november var forfatteren Kjersti Wold på Tranby bibliotek Der ble hun intervjuet av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby ungdomsskole

Fem år og like langt?

Liernett så dagens lys for fem år siden. Nå er det nok med nettavis.

Kunsten å sitte eksamensvakt

Endelig er dagen her som jeg IKKE har lengtet etter

This is Eastbourne 2008

I nesten 40 år har Ruuds språkreiser holdt på! Kjartan de Lange Ruud leder fortsatt an sammen med Thorvald Lerberg, som har vært med i fem år. I Eastbourne er det flere engelskmenn som hjelper til, blant dem læreren,Victoria.

Lier SVs dilemma

Lier SV må snart bestemme seg for hva de skal mene om ledervalget på SVs landsmøte til helgen. Det behøver ikke være vanskelig.

Skal alle med?

Elin Fauske stiller dette spørsmålet i ukens petit, der tema er ungdommer med manglende motivasjon for skolearbeid.

Har du tid?

Tidsklemma fra et annet perspektiv.

Min samboer og jeg

Ukens petit er ved Sindre K. Nordengen, videregående student ved medier og kommunikasjon på Norloff mediagymnas

Mesta fremskritt.

Overgangen fra industrisamfunn til kommunikasjonssamfunn har gått som smurt. Da jeg var ung var store deler av norsk næringsliv statseid, nå er det de nye popstjernene – finansakrobater og børshaiene som eier Norge. Jeg skjønner ikke hva jeg sitter igjen med, men nå er jeg en gang relativt enfoldig.

Tranby blues og rock 2003

Ikke vet jeg hvor mange som hadde møtt fram i kantina på Kværner, men noen hundre var det. Anledningen var Tranby blues og rock 2003. En gang i året flytter bluesklubben ut av Tranby pub, og inn i kantina på Kværner. Kantina rommer ganske mange, men så vidt jeg kan forstå var det rimelig fullt i går kveld.

Reisebrev fra Bloody beach - del 2

Kommentar av Rune Elven

Leter etter hjerterom

Akkurat nå sitter det om lag 250 norske tenåringer og gleder seg til å reise ut i verden som utvekslingselever.

En julehistorie

Responsen på å få inn julehistorier fra leserne har vært laber, men en av Liers flittigste skribenter har ringt og fortalte at hun hadde opptil flere historier på lager. Det var bare å komme innom i Bakerikvartalet andre etasje.

Burde et 2. fremmedspråk bli obligatorisk?

Kanskje er det skuffende for mange elever, lærere og foreldre i Lier at et 2. fremmedspråk på ungdomsskoletrinnet ikke blir obligatorisk. To av Liers ungdomskoler vi har vært i kontakt med, var nemlig godt forberedt på dette kunnskapsløftet.

Minneord: Stian Søderholm

Det vil alltid være en stol som står tom når familien samles ---

Ukas petit er skrevet av Rune Berg, Tranby

Bokormen vs. musa; hva & hvem vinner?

Ukens Petit

Liernett har den siste tiden knyttet til seg flere skribenter som har lovet å levere et petit med jevne mellomrom. Først ut på nye Liernett er Gunnar Langsrud. Gunnar Langsrud (66) er opprinnelig fra Hurum, men bodde i Sylling i vel 35 år. Pensjonisten har nå flyttet til Beito og fjellet sammen med kona Kari. Gunnar har en lang yrkeskarriere bak seg.

I skyggen av en sommer

“In the lost Childhood of Judas, Christ was betrayed”. (unknown – so far)

Hva driver junior med på nettet?

FAU i Sylling inviterte til foredrag om barn og Internett

Jeg klarer det sjøl

Ukens petit er skrevet av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet

Jan Kjærstad på Tranby

Oda Kyrkjerud, 10. klassing på Tranby med dypintervju av forfatteren

Disiplin, respekt og tradisjoner

Femten år gamle Ramneet Kaur fra Punjab imponerte tranbylærere og kommunalsjef Kirsten Bøckmann

Verden er ikke den samme lenger

Jeg la meg utenfor Schengen, og våknet opp godt innenfor. Snakker om dårlig vakthold.

Ny i Norge

- Det er mange utfordringer forbundet med det å være ny i Norge, skriver ukens petitskribent, Siri Kitt Nævestad (på bildet) ---

Bussturen

"Skriv om oss da". Det var oppfordringen ukens petitskribent, Rune T. Berg, fikk for en tid siden ---

I morgen øker fraværet.

Skoleelever blir syke, voksne menn skulker jobben og dataspillkremmerne gnir seg i hendene. The burning crusade er på vei ut til brukerne.

Orrhanaleik i vestmarka.

Da jeg ble invitert på Orrhanaleik var jeg ikke vanskelig å be. Dette må være skogens opera, og min første tur ble en opplevelse over forventet. Ikke mindre en 10 orrhanaer holdt ei imponerende forestilling fra klokka 5 i morges.

Intervju med Thorvald Steen

Skrevet av Kjersti Sofie Halvorsen Løvåsdal 9. klasse Tranby skole

Liernett - Trenger vi ei internettavis i Lier?

En vårdag for et halvt år siden lanserte min gode venn Thorvald Lerberg en ide om å starte lokalavis på Internett.

Skolestart

Ukens petit er skrevet av Toril Prytz Kverneng

Fikk Kolberg spesiell behandling?

Forskjellbehandling av politiske partier, mener Frp s Bjørg Myran (på bildet), men virksomhetsleder på Liertun hevder at det har vært kommunikasjonssvikt med politisk sekretariat --

Kjartan Ruud hedret

An "Englishman" blant liunger.

På en søndag kveld

16 bilder på ca. 700 meter

Musejakta

Ukens petit av Gunnar Langsrud

Elever og lærere har samme mål i skolen

Silje Fuglerud i tiendeklasse på Tranby har sendt oss sitt syn på egen arbeidsplass. Vi har laget en kommentar før innlegget og håper mange følger på

- Dette blir stort

Liernett bringer i dag første forhåndskommentar fra hovedlederen til herrelandslaget, Roar Bogerud fra Sylling, før årets håndballbegivenhet i Drammen og i Norge.

Men fiskesesongen var ikke over.

Egentlig hadde jeg pakket fiskesakene pent vekk, men da en kompis ville ha meg med på tur klarte jeg ikke styre meg. Vi kastet oss i bilen og dro til Svartputt i Øverskogen. Dette er et svært greit sted å fiske middag. Ikke ligger det langt fra veien, og ikke er det vanskelig å få nok til en middag.

Et sted å være, et sted å lære

Her om dagen fant jeg igjen en haug med gamle ukeplaner som jeg laget til klassene jeg hadde på slutten av 70 – tallet. Kort tid etter snakket jeg med en lærer som i vår hadde vært i Finland for å gjøre seg kjent med den finske suksesspedagogikken. De to hendelsene fikk meg til å skrive følgende

Strålende jubileumskonsert!

Liunggjengen feiret 15 år med kanonkonsert i Aulaen i Sylling. For første gang la gruppen en konsert til den nordlige delen av bygda, og folk i Sylling fylte storstua. Der ble de servert et variert og underholdende show – over 2 timer fullpakket med høydepunkter.

Den som sover synder ikke

Ukens petit er ved Rune T. Berg, Tranby

Tut og kjør

Ukens gjesteskribent ser rødt i møte med uvørne bilister på vei gjennom Lierdalen.

Mange baller i lufta

- Noe av det verste jeg vet er utpregede nei-mennesker med "vondt i vil-ikke`n", skriver Rune T Berg i ukens petit.

Smertefull skriveknipe…

Ukens petit er ved Rune T. Berg

”Don’t die”

Ukens petit er av Rune Elven

Vinterlykke

- Trikkeskinnene ligger foran meg og glinser i den glitrende sola, skriver ukens petitskribent Rune T Berg.

Utagerende prester

Ukens petit: Gjennom livet har jeg blitt kjent med flere utradisjonelle prester.

Innbrudd på Sjåstad

En dame i 50-årene opplevde alles store skrekk

- Bevare skogen i Norge

Jeg leser i Dagsavisen at mange organisasjoner har gått sammen om å bevare mest mulig av skogen i Norge, og at man ber regjeringen holde sitt løfte om dette. Det siste kan man bare glemme.

Velkommen til Lier

Langs veien mot Liertoppen kan du se dem. Hver dag går mange av dem de drøye kilometerne til Liers mest kjente monument. Rekken med potensielt nye landsmenn og kvinner snegler seg mot vårt kanskje fremste symbol på materiell rikdom. Kanskje skal de ha seg en kaffekopp, kanskje skal de bare kikke på utvalget i klesbutikken, og den nye høstkolleksjonen.

Ja vi elsker en god diskusjon.

Noen mener man bør forby muslimske jenter å gå med slør. Dette er for å frigjøre dem det gjelder, sies det. Samtidig er det ikke mange som bryr seg om at folk går med satanistiske symboler på jobben eller skolen. Skal vi forby alle religiøse symboler i for eksempel skolen – eller gjelder dette bare de som hører til en religion vi oppfatter som undertrykkende?

Speidermamman

Troppsjef Marianne Fossen, som har dette motto: "En gang speider - alltid speider", fikk Månedens Blomst etter flaggheisingen 17. mai ved Sylling skole.

Nestentabellen

Det er alltid mulig å finne lyspunkter

737

Vi snakker ikke om fly, men om at Liernett snart fyller 3 år. Hva er status så langt?

Nettsjekking

Ukas petit er skrevet av Ingvild Prytz Lerberg

Japaneren som forsvant

Ukens Petit er skrevet av Jan Terje Nilsen.

Ikke bare bare å bli gammel --

Ukens petit er ved Gunnar Langsrud, Beito.

Kulturhus/Lier sykehus

Dette må kunne kombineres?

Eksamenstortur

Ukens petit er skrevet av Rune T. Berg

Langfredagstanker

Langfredag og nærmest innesnødd på det sentrale Østlandet. For to dager siden raket jeg plenen og drakk kaffe i solveggen. I dag fikk jeg ikke opp garasjedøra uten først å ha tatt noen durabelige tak med snøskuffa.

Noen er født heldige.

Her om dagen hadde jeg flaks. Telefonen ringte og en stemme i den andre enden fortalte meg at jeg hadde vunnet. Endelig var det min tur!

Skråsikkerheten og selvgodheten

Ukens petit er ved Torger Almaas, Sylling, skribent i Liernett

Hvem har det verst?

Hvem har det verst?, spurte jeg Thorvald på vei til friluftsgudstjenesten på Lier bygdetun i dag. Hvem trenger menighetens støtte mest?, hvem er det som nå trenger vår støtte for å møte hverdagen eller naboen. Hvem har det verst? Dette er egentlig et dypt spørsmål. På den ene siden er det et spørsmål om hvem som selv synes de har det verst. På den andre siden, hvem har det objektivt verst, om man legger allment aksepterte normer for livskvalitet til grunn.

Laguna Beach, fantasi eller virkelighet?

I sin niende petit om steder han har et spesielt forhold til, er Knut A. Andersen denne gang innom en by han første gang møtte i bokform og ventet mange år med å besøke. Besøket fikk uventede konsekvenser.

Lidl – like ille som sitt rykte?

Lier-nett har besøkt Lidl på Lierstranda. Hvor billig er egentlig kjeden? Hvordan er kvaliteten på produktene? Hvorfor er alle så opptatt av Lidl?

Kong Carl kommer til Lierbyen

Antakelig er det lang erfaring som har gjort at Carl I. Hagen bedre enn alle andre politikere er i stand til å treffe vanlige folk hjemme

Guttedrøm oppfylt

- Fra jeg var seks år har totuesenmeters topper i Jotunheimen vært en stor hobby, sier Sondre Helgesen, opprinnelig fra Kanada i Lier og som her viser fjellområdet og toppen Ama Dablam i Himalaya.

Tida flyr -

- Jeg sitter her på flyet og ser utover havet en solskinnsdag i ferien min, forteller Rune T Berg i ukens petit -

Bygdedyret

Ukens petit av Rune Elven

Hjem til Lier etter hvert

Men det kan ta tid før Thomas Sørum vender hjemover etter suksess på det andre året i Haugesund og som toppet seg med nedsablingen av Viking sist helg, og på søndag er Rosenborg motstander--

Dagbok fra vinterferien

Ukens petit av Thorvald Lerberg