Reisebrev fra Kong Filips by - del 4
Balkan er Europas urolige hjørne, hvorfor?
På begynnelsen av 90- tallet eksploderte Balkan i en krig ingen hadde trodd man skulle oppleve i Europa. Etter andre verdenskrig hadde den kalde krigen mellom supermakter holdt småkonfliktene på is, og da muren falt begynte det å murre. Hvorfor er Balkan så urolig, og hvorfor kan de ikke bare slutte fred?
Bulgaria er et gammelt land. Selv om den Bulgarske stat kan spores tilbake til det syvende århundre, er historien etterpå svært lik Norges. De kan også se tilbake på en rolle i utkanten av Europa, lagt under fremmed styre i fem hundre år.
Bulgarias historie er ganske brokete. På ett tidspunkt var det knapt en flekk på kartet – senere et imperie med grense mot 3 hav, Balkans ledende stat. Så kom det Ottomanske riket og tok over i om lag 500 år.
Rundt 1900 var det igjen klart for et selvstendig Bulgaria. I likhet med Norge. Det første problemet var å kreve sin selvstendighet. Dette dreide seg om storpolitikk, og å få en supermakt til å støtte landet. Etter mye om og men fikk Bulgarerne støtte fra sine slaviske brødre i Russland, noe som ga dem friheten – men også gjorde England og Frankrike skeptiske. Var Bulgaria bare en marionettstat under store Russland?
Det andre problemet var å trekke grensene for det nye Bulgaria. Størst disputt var det rundt Makedonia. Både Serbia, Hellas og Bulgaria hevdet suverenitet over dette området, Noe som skulle eksplodere med skuddene i Sarajevo. Ved inngangen til første verdenskrig var det viktigste for Bulgaria hvilken part som ga størst mulighet til å få innlemmet de ”Bulgarske” områdene i Bulgaria. Ettersom Serbia allerede var i Krig med Tyskland og Østerrike/ Ungarn, var det naturlige valget å støtte sentralmaktene mot Serbia. Da Tyskland kapitulerte var det naturligvis ingen som lyttet til Bulgaria, og Makedonia ble en del av Jugoslavia.
Makedonerne har flere ganger hatt folkeavstemminger som viser at en majoritet av befolkningen oppfatter seg selv som Bulgarere. Grekere og Serbere ser det annerledes.
Problemet dreier seg på den ene siden om at ingen er villige til å permanent gi avkall på for eksempel Makedonia. På den andre siden er befolkningen sammensatt av en rekke folkegrupper.
Man antar at Trakerne var den første sivilisasjonen i Bulgaria. Disse ble kolonisert av så vel Slavere som Romere, og det er ikke mye ”Trakisk” blod i dagens Bulgarere. Den mest kjente Trakeren var Spartakus som ledet slaveopprøret mot Roma. Senere kom en betydelig innvandring fra Asia. Man antar at Bulgarerne kom fra dagens Iran. Etter hvert var det også en del innvandring fra Tyrkia. Dette pluss at Bulgaria ble brukt som reiserute for korstog har ført til relativt store omveltninger i befolkningen.
En gang var Makedonia ledende i regionen. Filip (359-336 f.kr) La under seg betydelige landområder. Hellas og Trakia var blant erobringene Sønnen Alexander fortsatte og tilbrakte stort sett hele livet i krig med naboer – hans siste ide var å innlemme India i riket. I Bulgaria grunnla Filip 2 av Makedonia byen som i dag heter Sofia (Der fikk du svar på det).
Også under andre verdenskrig var Bulgaria opptatt av muligheten for å få innlemmet tidligere landområder under Bulgarsk styre. Igjen støttet de Tyskland, og igjen gikk det skeis. Resultatet ble 50 år med mer eller mindre selvstyre, alt etter hvordan man ser det. I denne perioden ble landet radikalt forandret. Det ble bygget mye tung industri, og store områder med utmerket jord ble i stedet øremerket til industri.
I det store og hele var økonomien på bristepunktet på begynnelsen av 90-tallet. Det ble gjennomført demokratiske valg, men hovedproblemet var at det var vanskelig å skaffe livsnødvendigheter som for eksempel mat. Eiendom var tilnærmet gratis, og for et par tusen dollar kunne man kjøpe ganske mye. Siden da har landet gått igjennom en meget tøff periode, med stramme økonomiske rammer og stabil valuta. I dag er økonomien i rask fremgang, og ligger stabilt på 5-6% årlig vekst (EU har ca halvparten)
Landet er i dag medlem av NATO og innlemmelsen i EU starter ved nyttår. Det ser ut som om det går rett vei for Bulgarerne. Fortsatt sliter landet med en elendig infrastruktur og utbredt korrupsjon, men dette er ting man regner med et EU- medlemskap vil avhjelpe.
Det er også naturlig å tro at NATOs sterke tilstedeværelse i regionen vil kunne stabilisere Balkan en gang for alle. Et litt uhyggelig poeng i så måte, er at man fortsatt ikke anbefaler bading i Donau. Etter at Nato testet utarmet uran på Beograds innbyggere er elva ubrukelig for alt annet enn båter. Jeg vet ikke hvor lang tid naturen bruker på å bryte ned Uran, men har ingen forhåpninger om at det skal skje denne ferien.