Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

New York, New York

I ukens petit reflekterer Knut A. Andersen over sitt første møte med New York, en by han kom til ved en tilfeldighet og som han har besøkt fra tid til annen i de etterfølgende innpå førti årene.

Jeg tilhører en generasjon som vokste opp mens alt fra Amerika var beundringsverdige og attraktive fremskritt. Amerika var ensbetydende med USA. Fremtiden kom fra Amerika med alt fra Coca Cola til påhengsmotorer hamburgere og musikken folk flest ikke kunne klare seg uten.

Nær sagt alle drømte om å komme en tur til Amerika, men for de fleste var det uoppnåelig. reisemål. Reisen kostet en liten formue og dollarkursen var høy.

Tidlig på 1970-tallet begynte det å endre seg. Dollarkursen sank og flyselskapene måtte redusere prisene for å fylle flyene over Atlanterhavet. SAS kjørte en annonsekampanje der en aldrende styreformann pekte på en ung medarbeider og sa: Send ham til Amerika.

Slik gikk det til at jeg i juni 1971 ble sendt til Amerika der jeg kikket beundrende opp på New Yorks skyskrapere og besøkte kontorer førti og femti etasjer over bakken.

Skyskraperne var blant de fysiske bevisene på suksess og velstand. Butikkvinduene på gateplanet hadde prislapper som pekte hinsides vanlige menneskers betalingsevne.

Det ble noen turer til New York de følgende årene. Med jet-lag i kroppen var jeg lys våken klokken to på natten og vandret gatelangs i tidlige morgentimer. Det var kanskje farlig, men det skjedde aldri noe dramatisk. Jeg så mennesker som kjente etter om det lå noen mynter igjen i telefonautomatene, og jeg så mennesker som rotet rundt i søplekasser for å finne noe som kanskje kunne omgjøres til litt penger. De mer velforsynte menneskene i byen lå og sov på den tiden av døgnet.

Jeg oppdaget et samfunn der de heldigste svømte rundt i ufattelig rikdom mens taperne, som ikke hadde håp om noen god dag, fylte seg med billig sprit og sov på fortauene.

Ved en tilfeldighet fikk jeg på 1980-tallet mulighet til å observere Frelsesarmeens forsøk på å redde folk som hadde hatt en trygg tilværelse, men som av de forskjelligste årsaker var blitt hjemløse og slet med rusproblemer. Prosjektet, som ble ledet av en frelsesoffiser som hadde gitt opp en trygg jobb i Finnair, gikk ut å finne tapere som hadde en utdannelse det kunne bygges videre på, trekke dem opp av undergrunnen, og bringe dem tilbake til samfunnet. Resultatene var magre. Jeg måtte innse at gode gjerninger gir ikke automatisk de ønskede resultater.

- New York er ikke Amerika, sa folk. - Landet er helt annerledes enn det du ser her, sa folk. De hadde rett. Jeg fant et annet Amerika, et land med mer kultur, større åpenhet og mer imøtekommenhet enn jeg var vant til fra Norge.

De amerikanske dollarsedlene er svært like uansett pålydende. På et postkontor overser jeg at jeg skyver inn altfor mye penger, men mannen bak luken skyver sedlene tilbake.
- Jeg hadde ikke merke noe om du hadde beholdt dem, sier jeg.
- Dette er et ærlig land, svarer han.

1900-tallet var Amerikas århundre. Senere ble det vanskeligere, men landet stopper ikke opp og går ikke under. På samme måte hadde ”The British Empire” sin glanstid på 1800-tallet og Spania og Portugal enda tidligere. En gang vil også Norges nordsjøolje være oppbrukt.

Man kan si mye kritisk om dagens Amerika, men tenk på landet slik det fortonet seg for italienske fattigfolk, utsultede irer og norske husmenn da det åpnet seg for innvandrere for mer enn hundre år siden. Mennesker hvis fedre, bestefedre og alle tidligere forfedre hadde slitt i ufrihet og fattigdom, fikk oppleve at drømmene ble oppfylt. Gjennom New York passerte mange av dem på vei mot frihet og egen jord.

Bildet i ingressen :
Park Avenue er blant New Yorks mest fornemme strøk. (Foto: Knut A. Andersen, 1987)

Bowery ble siste stopp for mange som falt utenfor samfunnet. (Foto Knut A. Andersen, 1971)

Knut A. Andersen Reisebrev

Flere saker fra arkivet

- Du har neppe hørt om Clifton, Texas

I løpet av noen tiår utvandret 860 000 nordmenn til Amerika, de alle fleste som økonomiske flyktninger, skriver Knut A. Andersen, som i ukens petit stopper på en kirkegård langt inne i Texas ---

Laguna Beach, fantasi eller virkelighet?

I sin niende petit om steder han har et spesielt forhold til, er Knut A. Andersen denne gang innom en by han første gang møtte i bokform og ventet mange år med å besøke. Besøket fikk uventede konsekvenser.

Godt besøk og god stemning

Ansatte og frivillige i Liers menigheter gjør en stor innsats for å skape trivelige møteplasser. I går dukket innpå 50 opp på Tranby menighetshus.

- Den mest kjente av dem er uten tvil Hans Chr. Heg

Hvorfor har ikke flere fått med seg betydningen til Hans Chr. Heg, den liungen som sammen med Sankt Hallvard trolig er den best kjente utenfor kommunen?

Syttende mai i det norske Amerika

- Å høre ”Ja vi elsker” og ”No livnar det i lundar” på norsk i en kirke bygget av liunger langt inne i Amerika er en sterk og vakker opplevelse.

Ville høre om kjente liunger

I Minneapolis fikk Bjørg Henriksen (bildet) fra Egge og et hundretall andre norsk-amerikanere høre om tre av de mest kjente liungene.

Homo Ludens

Homo Ludens betyr det lekende menneske. Hvorfor skriver jeg om dette akkurat nå? spør ukens petitskribent Ulla Nævestad

Ville til Lier

I Lier, som turister vanligvis ikke opplever som annet enn et par gjennomfartsveier, er en buss full av interesserte norsk-amerikanere et gledelig unntak.

Ukens petit: Malaga

På sin rundtur til steder han har et forhold til, er Knut A. Andersen denne gang innom Malaga, der han er mer opptatt av tid enn av solskinn.

Fant røttene i Lier

For innpå 140 år siden utvandret mange liunger til Amerika. Noen av dem grunnla det lille stedet Leer i Michigan. For Linda Pletcher og sønnen Leif Christopherson Williams fra Leer ble et besøk i Lier en stor opplevelse.

Kjartan Fløgstad

Oda Kyrkjerud på Tranby skole møtte han der.

Fullt hus på biblioteket

Biblioteket i Lierbyen hadde sikret seg forfatteren Torill Brekke som foredragsholder på sesongens første kveldsarrangement. Det trakk innpå femti tilhørere.

Hva er så spesielt med Lier?

- Hva sier man når man er langt hjemmefra og skal forklare hvordan det egentlig er i bygda som er så, ja, hva er det egentlig den der? spør ukens petitskribent Knut A. Andersen og forteller at spørsmålet meldte seg med full tyngde, da han i fjor skulle si noen få ord på 125 årsjubileet til kirken i Leer, Michigan ---

Hvorfor ble Maria-Elisa så glad?

Stor opplevelse å besøke stedet der bestefars oldefar vokste opp.

Liermann har skrevet Norges beste bok

Gert Nygårdshaug fra Lier har i følge en folkejury skrevet Norges beste bok

Ukjent bilde av kjent låve

Liungen Even Hegs låve har en viktig plass i historien om den tidlige norske innvandringen til Amerika.

Kunsten å bygge uten penger

Penger var det for lite av, og alle visste at det var andre og viktigere behov. Men beslutningen var tatt, og beslutninger endrer man ikke. Forfatteren av ukens petit har forsøkt å forestille seg beslutningsprosessen i forkant av et påkostet byggverk.

Central Park - oasen i New York

Midt på Manhattan ligger den gigantiske byparken Central Park. Manhattan, en av New York Citys fem bydeler, er en øy som huser over 1,6 millioner innbyggere, på et område bare halvparten så stort som Drammen kommune.

Nygårdshaug som klassesett

Det synes Kirsten Jellum, norsklærer ved Tranby skole, etter å ha lest Mengele Zoo for 9. klassen sin

- Amerikas mest hjemsøkte by

På jakt etter Benjamin Franklin og «The Founding Fathers» i Philadelphia.

Høydepunkt på Lierdagene

Ordfører Ulla Nævestad og oberst Hans Chr. Hegs tippoldebarn taler når utvandringen fra Lier blir markert ved Hegstatuen utenfor Haugestad kl. 14.30 på lørdag. Tranby skolekorps sørger for passende musikk.

Hva er galt med Drammen?

Drammens ufortjente mindreverdighets kompleks gir seg rare utslag, hevder Knut A. Andersen, som nå setter søkelyset på Buskeruds hovedstad

Min barndoms jul

Vi har utfordet noen av våre bidragsytere til å beskrive sin barndoms jul. Gunnar Langsrud, petitskribent og utflyttet liung, Knut A. Andersen, leder av Lier Historielag, og Liernetts medarbeider Svend Asbjørn Sylling har sendt oss hver sin.

En låst dør eller et åpent sinn?

- Slik jeg ser det skal alle flyktninger vi mottar behandles med respekt og likeverdighet, sier Brynhild Heitmann.

Den kulturelle skolesekken er åpen

Usedvanlig dyktige utøvere fra Rikskonsertene lagde tirsdag to flotte forestillinger med Ella Fitzgerald som tema i Tranbyhallen.

Krig er ei det beste, men …..

Lier og Drammens bokhandlere bør sikre seg denne boken før julehandelen.

Den Store Epledagen

- 17. oktober er Den Norske Epledagen, og i butikkene finner du nå gode og fristende norske epler, sier Brit Kåsin i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Loffere i fokus

Lofferne var tema på Lier Historielags godt besøkte møte i kveld.

Over 20 000 til kreftsaken

Leder Per Morten Krogh i SK Kraft overrakte en stor sjekk til Toril M. Ritland Thomson, representant for Aktiv mot kreft i dag.

Hva gikk galt med Lierbyen?

Alle spør om hva som kan gjøres med Lierbyen. Ingen var våkne da Lierbyen fikk bli som den ble, skriver Knut A. Andersen som inviterer til diskusjon og gjerne hører synspunkter

Sankt Hallvard eller Sankt Halvard?

- Hvorfor skriver Drammen og Lier helgennavnet på forskjellig måter? spør Knut A. Andersen i ukens petit.

Med Grimsrud på Rørosbanen

”Mitt eventyrlige Lier” er en av flere bøker Per Grimsrud har skrevet med forellinger, dikt og eventyr fra Lier

SVAR TIL TONJE EVJU

Jeg leste med interesse ditt innlegg i Liernett, om hvor makta egentlig er. Svaret er helt enkelt.

Ukas petit

Velstand og søppel Skrevet av Thorvald Lerberg

Vi som elsket Amerika

Om jeg hadde en julehistorie på lager? Helst noe selvopplevd, noe som river, som går litt innenfor vesten og fleskesvoren. Jo, det har blitt en del juler og tilhørende opplevelser.

Tredje og siste del av sommerkonkurransen

Vi avrunder sommerkonkurransen med en tur til Liers finske vennskapskommune, Kokemäki. Der finner man blant annet et fint lokalmuseum (bildet).

Jeg kommer ikke utenom Halden

I ukens petit tar Knut A. Andersen en tur innom grensebyen ved Svinesund, den eneste byen som er nevnt i "Ja, vi elsker".

Kulturminnedagen 2006

Årets tema var knyttet til ankomst og avreise. Det ble en minnerik familiedag på Bygdetunet.

Tur til Grøstadbråten?

Ukas post finner du på plassen der Ole Nilsen og kona Mare Larsdatter bodde med barna på 1800-tallet ---

Hva tror bergenserne de er?

Den som fotograferer vet at et bilde kan bli ganske annerledes bare man flytter seg litt. På samme måte gir de fleste reiser et nytt syn på mer enn geografi, skriver ukens petitskribent Knut A. Andersen, som har vandret gatelangs i Bergen.

Årets siste tur?

Brua ser innbydende ut, og ingen advarer mot farene som lurer.

Ullas dag på Høyres årsmøte

Visst var det årsmøte etter et vellykket valgår, og visst fortalte Høyres generalsekretær Lars Arne Ryssdal om utfordringene fremover, men først og fremst var det Ullas dag.

Ukens petit: - Hva tenkte han på?

Ukens petit er ved Siri Walen Simensen, journalist i Ukebladet Hjemmet, Norges tredje mest leste trykte medium (nærmere 1 million lesere).

Hva skjuler seg i bakken?

Ved en tilfeldighet fikk jeg vite at det finnes en del gull i Norge. En artikkel på Internett, hevdet at gullforekomster var spredt ganske jevnt ut over verden, og at det sannsynligvis finnes like mye gull i Norden, som i for eksempel Klondyke og Sør- Afrika.

Reisebrev fra Kong Filips by - del 4

Balkan er Europas urolige hjørne, hvorfor?

Den beste sommeren er nå

Ukens petit av Siri Walen Simensen, Egge, reporter i ukebladet Hjemmet.

Fem år og like langt?

Liernett så dagens lys for fem år siden. Nå er det nok med nettavis.

"Ich bin ein Berliner"

I 2009 minner Lierbyen på en måte om det Berlin jeg møtte i 1963, skriver Knut A. Andersen, som fortsetter sin rundtur til byer og steder han, av forskjellige årsaker har et spesielt forhold til.

Bluegras for alle penga

Onkel Tuka i Sjåstad kirke

Tranby skolekorps imponerte igjen

Lierdagene: Det var høytidelig stemning under seremonien ved Hegstatuen utenfor Haugestad i ettermiddag.

Årets gavebok er kommet

Etter grundig gjennomgang av boken ”Lierbyen 1870 – 1990” har vi bare ett råd: Løp og kjøp!

Tatt av vinden - Maratonløp i tropene

Hvert annet år arrangerer World Athletic Veteran Association (WAVA) verdensmesterskap i fullt friidrettsprogram for veteraner. For å kunne delta i disse mesterskapene må man være over 35 år (kvinner) og 40 år (menn). Det konkurreres i 5-årsklasser helt opp til 100 pluss. Utøvere fra hele verden møtes til vennskapelig kappedyst i en 14-dagers periode i juli måned. Årets mønstring var lagt til Puerto Rico i Det Karibiske hav, nærmere bestemt til hovedstaden San Juan og nabobyen Carolina.

Nye generasjoner lærer

Fjerdeklassingene ved Hegg skole fulgte godt med da Nils Johan Rønniksen fortalte om dramaet over Lier i 1940.

Lier Kammerkor med mangfoldig og vakker julekonsert

Jeg har ofte lurt på hvorfor vi liker Kammerkoret så godt.

Tunge dager i Liungen

Inntektene fantes ikke – nå kommer regninga.

Lykkepresset

Ukens petit er ved Siri Walen Simonsen, reporter i ukebladet Hjemmet.

En godbit på bygdetunet.

Knut A. Andersen blir sjelden observert uten et enkelt videokamera i en stropp rundt halsen

Tranby School Band's sunshine tour

Mens et fortsatt opplagt og velspillende Tranby skolekorps og deres medreisende fullfører sin solskinnsreise i Midtvesten, tar vi med enda noen inntrykk fra den begivenhetsrike jubileumsturen. OPPDATERT: 6. juli 09.48.

Da Carl I. Hagen kom til Liertoppen

- For noen år siden ville det vært fullt hus her, sa en tilhører. Men det var god plass da Frps forhenværende ledestjerne kom til Liertoppen i dag.

Løpsglede i 30 år

Månedens Blomst for mai gikk til Friidrettsgruppa i Sylling IF ved Arild Pedersen, Frances Lutken og Jens Bjørnå for fremragende miljøskapende arbeid som har gjort Kanada Rundt og Syllingløpet til en idrettsfest for alle, spesielt i de siste årene.

Tsunamien i Holsfjorden

Visste du at det i 1755 var en tsunami i Holsfjorden? Den var riktignok ikke på størrelse med tsunamiene vi så i Indiahavet i 2004 og utenfor Japan nå i mars.

Mine steder: Veierland

I løpet av 2009 tok Knut A. Andersen med Liernetts lesere med til elleve byer og steder som har betydd noe spesielt for ham. I ukens petit avrunder han med et vinterbesøk på sin ungdoms ferieøy, Veierland.

Ukas petit - Mysteriet Hamsun av Thorvald Lerberg

Løste han selv gåten i Drammen?

Mange gode minner

- Fra jeg var 16 til jeg var 22-23 år var jeg på Utøya hver sommer.

Idrettsmannen som utvandret

Liernett møtte i høst sivilingeniør Oddvar Helgesen (77) fra Kanada i Lier. Han emigrerte til USA for over femti år siden. Liernett fikk et møte med den gamle idrettsmannen og Arne Riddervold (tv), en av de mange friidrettskameratene fra gamle dager -

Halve vettet borte

Ukens petitskribent Gunnar Langsrud forteller her om hva som skjer med en mann i møte med to nonner på Besseggen -

Falköping og de andre vennskapskommunene

I ukens petit tar Knut A. Andersen turen innom Liers tre nordiske vennskapskommuner, Falköping, Hobro og Kokemäki og undrer seg over om man kan lære noe av dem.

Nei til pol i Lier

Maxi-petit av Thorvald Lerberg

Minneord: Stian Søderholm

Det vil alltid være en stol som står tom når familien samles ---

St. Hallvardspillet

Om å koke suppe på en spiker

Gert Nygårdshaug til Tranby bibliotek

Fredag 20. oktober blir det gjensyn med forfatteren Gert Nygårdshaug på Tranby bibliotek. Sist han var der på forfatterbesøk var 20. april 2000

Bokmarked på Frogner Menighetshus

Boka er død- leve boka

Gøy på fotballskole

I likhet med 157 andre unge spillere ble det diplom og fotball med hjem for Camilla, Linna og Thea (foran) etter fire lærerike dager på Stoppen.

Under samme himmel

Niendeklassingene på Lierbyen skole med flott og tankevekkende musikal

Lier hjelpekorps til topps

Lier hjelpekorps gikk videre til NM etter distriktsmesterskapet i førstjhjelp i Sylling i helga.

Vil du også være en lytter? Prøv Kirkens SOS.

”Og det som tiltaler meg aller mest med Kirkens SOS-telefon, er at den bemannes av vanlige menn og kvinner som sitter der og gjør så godt de kan. Gratis, på sin egen fritid.” Ingvar Ambjørnsen om Kirkens SOS.

Hennummusikken live in Sofia

Dirigent Delchev tok med orkestret på tur til gamlelandet.

Synkende oppslutning om TV-aksjonen

Liungene ga hårfint mer enn drammenserne, men tallene fra Lier og Drammen er ikke særlig imponerende. Er vi blitt gjerrige?

Amerika-suksess for Tranby skolekorps

En fullsatt kirke ga stående applaus da Tranby skolekorps spilte i Wind Lake i Wisconsin i går. Wind Lake er stedet der familien Heg slo seg ned etter utvandringen fra Lier.

Lier Maraton

- med undertittelen Nils Haugens æresløp

Lier før og nå

Litt over hundre år skiller de to bildene, men det er ikke det eneste.

Dramatisk ATV-løp

Liungen Tor-Erik Wam ble kastet av kjøretøyet etter en kollisjon i det danske mesterskapet.

Sommerens nostalgiske påfyll

Ukens petit er ved Torger Almaas, Sylling, fast medarbeider i Liernett.

Et sangerliv - ukas petit av Thorvald Lerberg

Medalje for 30 års innsats i Sylling sangkor

Kald vind, men godt besøk

Det var hornmusikk, kjøring med hest og slede, julegrøt, masse folk og stor stemning da ordfører Ulla Nævestad i ettermiddag tente juletreet på Lier Bygdetun under det årvisse og meget populære julemarkedet.

Cowboyfest og håndball

Det syntes Amalie (tv) og Tenna fra Hobro var toppen, men de fleste av deltakerne i Foreningen Nordens ungdomsutveksling vil kanskje huske turen opp Asdøljuvet med noe ustødig kanopadling på Asdøltjern --

Tenk på et tall…

Han har alltid trent, og han har ført statistikk over all trening. Jeg fikk kikke i statistikken og fikk et sjeldent innblikk i en idrettskarriere der drivkraften har vært alt annet enn medaljer og ære. Jan Terje Nilsen har satt seg mål for sin egen del, og han har nesten alltid nådd dem.

Ga bort samlingen

Arne Kristoffer Karlsen har gjennom mange år samlet gjenstander, bilder, papirer og kart relatert til Lierbanen. Som sønn av Kristoffer Karlsen har han nærmest omgitt seg med samferdselshistorie. Lier Historielag bør ha all grunn til å være fornøyd med utstillingen og søndagens store oppslutning.

Siste julebrev fra Malaga

Når lysene tennes klokken halv syv blir én sak glitrende klar: Du skal lete lenge etter noen som kan konkurrere med Malagas julegater.

Skattejakt i Lier

Over 4 millioner kroner bortgjemt i Liers dype skoger

Oppfrisking av gamle minner

I dag leste jeg noe vanvittig spennende i Aftenposten, skriver Nina E. Johnsen i ukens petit

Der Tjennsrosa vokste opp

Ukens kulturminnepost er lagt til Tjennsløkka som er beskrevet av Lier-forfatter Per Grimsrud --

- Vi må stå sammen

Ukens gjesteskribent, Brynhild Heitmann, skriver både om tragedien 22. juli og om jødenes skjebne. I dag er det den internasjonale holocoustdagen.

Kommentar til Tutta og Iren

Hei Tutta og Iren. Hyggelig at dere leser Liernettt. Her skal dere få min forklaring på hvorfor det jeg skrev fra valgmøtet på Liertoppen ikke ble som dere forventet eller håpet

For folk flest

Folk flest er ikke hva de en gang var, mener ukens petitskibent Truls A. Hallingstad, Nordal

En slags julefortelling (1/4)

Svein Trogstad har sendt oss denne julefortellingen, hvor vi møter gutten, Dollar Ola og Trigger, den hvite bikkja. Historien kommer i fire deler, en hver dag frem til jul.