Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Tsunamien i Holsfjorden

Visste du at det i 1755 var en tsunami i Holsfjorden? Den var riktignok ikke på størrelse med tsunamiene vi så i Indiahavet i 2004 og utenfor Japan nå i mars.

Den 1. november 1755 ble Lisboa i Portugal og omkringliggende områder rammet av et stort jordskjelv. Jordskjelvet, som var et av historiens mest katastrofale, hadde episenter 200 km utenfor Cape St. Vincent, det sydøstlige hjørnet av Portugal. Det antas at et sted mellom 10 000 og 100 000 omkom som følge av jordskjelvet og den påfølgende tsunamien som hadde en bølgehøyde opp mot 20 meter. Seismologer har i moderne tid regnet seg frem til at jordskjelvet må ha målt 8,5-9,0 på momentmagnitude-skalaen, opp mot samme størrelse som vinterens jordskjelv utenfor Japan.

Irene Vedaa fra Tranby forteller på nettstedet Terra Buskerud denne uken at jordskjelvet utenfor Portugal også fikk ringvirkninger i mer hjemlige trakter. - Det gikk nok lang tid før folk ved Holsfjorden fikk vite at Lisboa var ødelagt, og det var nok ikke så enkelt å forstå hva som hadde skjedd, skriver Vedaa.

Men heldigvis finnes det skriftlige kilder som forteller om hendelsen i Holsfjorden. Jens Essendrop (1723-1801) ga ut den første bygdebeskrivelsen i Norge på 1700-tallet, som handlet om nettopp Lier. Om tsunamien i Holsfjorden skrev Essendrop:

"I Aaret 1755 den 1 November, da den almindelige paa vaar Jord-Klode skede Rørelse og Jordskielv indtraf, lod samme sig tydelig fornæmme i denne Fiord, i det Vandet adskillige Gange voxte, og gik langt over sine sædvanlige Grænser, og med Brusen mellem Stenene paa Stranden strax falt tilbage, men og at en Ild-Straale med en stærk Fart fra den vestre til den østre Side, i samme Tid, lod sig tilsyne."

I Kristiansand skrev presten Jens Christian Spidberg (1684-1762) en rapport om jordskjelvet, hvor også Holsfjorden ble nevnt. Spidberg kunne fortelle at det noen mil vest for Christiania fantes en større innsjø ved navn Holsfjorden. Da en kvinne skulle gå ned til fjorden for å hente vann hadde vannet trukket seg tilbake flere alen fra strandkanten (1 alen var 63 cm). Kvinnen gikk lenger ut på noen stener for å få fylt spannet sitt, da sjøen plutselig kom strømmende inn mot land igjen med stor kraft. Hun måtte i all hast kaste spannet og løpe mot land.

I det samme kom en stor båt med to menn. Båten ble omringet av "høye og brusende bølger". På den tiden kunne naturfenomener være vanskelig å forstå, og Spidberg skriver videre at vannet ble kastet høyt i været og at det oppstod blå damp som steg opp i luften som en pyramide. Den blå dampen skal deretter ha antent deres seil og de to mennene kastet seg i frykt ned i bunnen av båten.

Alle andre båter skal ha blitt revet løs fra sine fortøyninger og slengt langt inn på land, tømmerflåter skal ha blitt revet i stykker og tømmerstokker ble stående rett opp og ned i vannet, skrev presten i sin rapport.

Spidberg fortalte om lignende hendelser flere steder, blant annet i Femunden, i Sverige og utenfor kysten av Stavanger og Skagerak.

At et jordskjelv og en tsunami i Atlanterhavet skal forplante seg til innsjøen Holsfjorden, som ligger 60 meter over havet, kan virke ganske usannsynlig. Men etter jordskjelvet i Japan for halvannen uke siden har det kommet frem at det faktisk skapte et bølgefenomen i Sognefjorden helt på andre siden av jordkloden.

Dette fenomenet kalles seicher, eller stående bølger, som oppstår ved svingninger som treffer akkurat riktig resonans for det vannet det er snakk om. Et kjent vann hvor det blir observert slike seicher er Loch Ness i Skottland. Noen av de såkalte bevisene på eksistensen av Loch Ness-monsteret, Nessie, kan tilbakeføres til overflatevirkningen av undervannsseicher.

Historie Sylling

Flere saker fra arkivet

"og vannet steg og vannet steg"

Kanskje ikke akkurat som i Einar Roses gamle revyvise, men småbåter og brygger ved Holsfjorden ble delvis oversvømt i kveld --

Båtforlis ved Gilhusodden

De fem personene i båten kom uskadd fra hendelsen.

Ikke drikk vannet i Sylling!

Etter at det er funnet farlige bakterier i vannet fra Holsfjorden, anbefales folk i Sylling å koke alt vann før det brukes.

Sylling -Skaret/retur

For en tid siden var jeg innom et antikvariat i Gamla Stan i Stockholm. Der fant jeg et gammelt xylografi av Svangstrandveien.Veien er et fremragede stykke ingeniørkunst og bygd etter datidens mest moderne prinsipper.

Bakterier påvist i Syllingvannet

Det er påvist en type kolibakterie i vannet fra Holsfjorden. Folk i Sylling og på Tronstad anbefales fortsatt å koke drikkevannvann.

Flom på Kortnes

Bjarne Fuglerud hadde nok å holde på med når liernett kom på besøk. Lierelva har tatt over kontroll på gården.

Mine steder: Veierland

I løpet av 2009 tok Knut A. Andersen med Liernetts lesere med til elleve byer og steder som har betydd noe spesielt for ham. I ukens petit avrunder han med et vinterbesøk på sin ungdoms ferieøy, Veierland.

Ribba i jula

Nå om dagen skulle det være gode muligheter til å observere hvem som har spist mest ribbe i jula

- Forfriskende!

14-åringene Linn Jeanett og Marthe tok årets første dukkert i Holsfjorden 31. mars

Og bakom hviler Hørtekollen

Vandringer ved Holsfjorden 2002

Så forsvant isen

Det betyr at de sommerlige temperaturene innbyr til en påsketur over Altanåsen og ned til Svangstrand -

Krigsfilm fra Lier på Haugestad

På historielagets åpne møte i morgen vises den australske TV-filmen om de dramatiske hendelsene over Holsfjorden 9. april 1940.

Sylling skole åpnet!

Onsdag 14.04.2004 ble nye Sylling skole åpnet. Et krafttak for lierbygda ble dermed fullført. Over 70 millioner er investert i Liers fremtid.

Svangstrand Beach Vannland

Denne helgen trenger man ikke dra til sydligere strøk for å oppleve strandaktiviteter og få sand mellom tærne.

Mine

For dei over 60

Video: Skiftende vær over Lierdalen

Lengst nord i Lierdalen ruver Hørtekollen, «Den gruelige Precipice», som en tysk reisende omtalte den på 1800-tallet.

Kari Syrdahl (27) fra Sylling så Monsterbølgen

Kari Syrdahl oppholder seg på Dehivela Beach på Sri Lanka. -- Mennene i slummen her forteller at de var helt uforberedt da sjøen plutselig trakk seg tilbake, så havbunnen kom opp i dagens lys helt ute til revet, omtrent en halv kilometer ute. Alt de rakk å gjøre, var å kaste seg rundt og gripe sine barn og løpe, før sjøen vendte tilbake med voldsom kraft, sier hun til VG.

Julenissen på SPAR Holsfjorden

En trekkspillende julenisse fikk opp stemningen ved inngangen til Spar Holsfjorden i Sylling lille-julaften

Jordbærkonge, hekser og troll i Sylling

For fjerde gang var det eventyrstund da Jordbæreventyret inntok bygda øverst i Lier.

Fire tusen Jordbær-eventyrere

Jordbæreventyret ble arrangert i Sylling for tredje gang med stor suksess og i strålende vær.

En endeløs historie

Oggie's Story etter den dramatiske nedskytingen av " The Silver lady" over Holsfjorden 9. april 1940 har så mange avleggere at den både i Storbritannia og Sylling har blitt "A never ending Story".

Holiday on Ice

You never Walk Alone.

Rapport fra Valdresflya

- Det har kommet et par cm i løpet av natta og det snør fortsatt litt, fortalte vår petitskribent på Beito, Gunnar Langsrud, i formiddag.

OM Å VÆRE REDD

I forbindelse med at jeg skrev i Liernett om at det var dumt å flytte legevakta fra Lierbyen til Drammen, så har den forhenværende ordføreren i Lier, Ulla Nævestad, kommet med en kommentar til meg.

Jorden er fortsatt en stjerne

Søndag kveld var det minnemarkering ved Holsfjordens bredd i Sylling.

Laguna Beach, fantasi eller virkelighet?

I sin niende petit om steder han har et spesielt forhold til, er Knut A. Andersen denne gang innom en by han første gang møtte i bokform og ventet mange år med å besøke. Besøket fikk uventede konsekvenser.

- Ingen skjønte dimensjonene

Det sier Marius M. Kristiansen, hjelpekorpsleder og leder Per Lier i Lier Røde Kors om oppdraget som liungene fikk fredag kveld. Begge uttrykker stolthet over medlemmenes innsats under redningsaksjonen.

Bygdeborgen på fosskollen – egentlig en bygdeborg?

Som ett av kun fem kulturminner i Lier har bygdeborgen på Fosskollen en viss betydning for hvordan vi tolker fortiden. Det antas at folk fra sør i Lierdalen bygde en festning her om lag år 600 etter Kristus, og at denne beskyttet folk mot ytre fiender på slutten av den urolige folkevandringstida. Er dette egentlig bare spekulasjoner, eller kan man med sikkerhet si at det har ligget en bygdeborg her?

- En suksess ved fjorden

Vestre Sylling og Øverskogen JFF var fornøyd med både været og oppmøtet da de feiret sine 75 år lørdag ettermiddag og kveld

Stemningsfullt

Vømmølgutan med vokalist Bård Bratli fikk noen hundre til å synge med da sommerfesten avsluttet jordbæreventyret i Sylling lørdag kveld

Ikke noe med sex å gjøre

- Tenk om jeg kunne bedt henne med på skitur, skriver ukens petitskribent Gunnar Langsrud på Beito.

Nådd toppunktet?

Den flomstore Holsfjorden har oversvømt båter, og brygger er blitt trukket delvis under vann ved Svangstrand i Sylling

- Amerikas mest hjemsøkte by

På jakt etter Benjamin Franklin og «The Founding Fathers» i Philadelphia.

Et kast for evigheten

Ukens petitskribent, Jan Terje Nilsen, husker ennå Norges første gullmedalje i spyd

New York, New York

I ukens petit reflekterer Knut A. Andersen over sitt første møte med New York, en by han kom til ved en tilfeldighet og som han har besøkt fra tid til annen i de etterfølgende innpå førti årene.

Idylliske Kårevann

Bruk sykkelen og finn Ukens kulturminnepost

Ved lokalhistoriens yttergrense

”The Lent Papers” av Peter Hincliffe. Boka bør få plass i den rikholdige lokalhistoriske boksamlingen på Bygdetunet.

Så skinte sola igjen

Salatprodusentene Anders Hørthe og John Gunnar Swang i Sylling fikk det hektisk etter de store nedbørsmengdene -

Nærmere 100 på Hørtekollen i år

Du kan velge mellom Fosskollen, Eggekollene, Glasåsen, Storsteinsfjell, Gjevlekollen, Asdøljuvet og Hørtekollen. Marianne Fossen Nilsen (på bildet t.h.) er en av mange som allerede har trimmet seg opp til Hørtekollen.

Hjelpeaksjon for Etiopia

Britt Celine Oldebråten fra Lier har besøkt et av ADRAs prosjekter i Etiopia

Bruk den digitale innsamlingsbøssen!

Hjelp oss å støtte Røde Kors`nødhjelpsarbeid på Haiti!

Lierkunstner ble vel mottatt i Kongsberg

Et tredvetall interesserte møtte opp da Kongsberg Kunstforenings sommerutstilling ”Bobler” ble åpnet lørdag. Utstillingen består av noen av Bente Sommerfeldt-Colbergs spennende installasjoner og glassbobler.

For en opplevelse!

En liung banket på døra forleden. Det var Torger Kraugerud (på bildet th) som fortalte at han lenge hadde hatt lyst til å bestige Knutshøi, og lurte på om jeg kunne tenke meg å være fjellguide for ham.

Møt Høyres stortingsrepresentant Trond Helleland ved Spar Holsfjorden lørdag 8/9

Etter at Sylling idrettsforening ble nektet skjenkeløyve ved den planlagte dansegallaen for psykisk utviklingshemmede i vinter, har Lier Høyre tatt opp saken me (...)

- Vi må stå sammen

Ukens gjesteskribent, Brynhild Heitmann, skriver både om tragedien 22. juli og om jødenes skjebne. I dag er det den internasjonale holocoustdagen.

Panorama i Jotunheimen

Førstemann ute med sin fjellopplevelse er Odd Jacobsen fra Tranby som i sommer besteg Surtningssui, 2368 meter over havet.

19-åring druknet

En 19 år gammel mann er funnet druknet i Damtjern

STATOIL I LIERBYEN

Det at Statoil i Lierbyen blir lagt ned fra nyttår er bare trist.

Dramatisk ATV-løp

Liungen Tor-Erik Wam ble kastet av kjøretøyet etter en kollisjon i det danske mesterskapet.

Hva skal vi med livline?

Her om dagen, så jeg speidere som trente med livline. For de uinnvidde er ei livline et rep, med noe tungt i enden. Tanken er at man skal kaste den ut i vannet (...)

Om å drite i eget rede - Grønne lier under lupen.

For ett år siden, skrev jeg om Grønne Lier. Ikke Grønne Lier fra kommunens skryteplakater, men det Lier man ikke snakker om. Et Lier der andelen urørt natur er redusert fra ganske mye til praktisk talt ingen ting. Nå begynner det å skje ting, men skjer det nok?

Central Park - oasen i New York

Midt på Manhattan ligger den gigantiske byparken Central Park. Manhattan, en av New York Citys fem bydeler, er en øy som huser over 1,6 millioner innbyggere, på et område bare halvparten så stort som Drammen kommune.

Grønne Lier?

Vi tar debatten

Uforglemmelig øyferie i Atlanteren

Columbus, Napoleon, Keiser Karl, Churchill og fotballspilleren Christian Ronaldo har alle tilkytning til den portugisiske øya Madeira, men også fjellvandrere, blomsterelskere og solhungrige nordboere blir tiltrukket av atlanterhavsøyas egenart.

Kalenderforvirringen oppklart

Leseren som påpekte at Lier kommune henviste til en utdatert kulturkalender, viste seg å ha rett

Siste julebrev fra Malaga

Når lysene tennes klokken halv syv blir én sak glitrende klar: Du skal lete lenge etter noen som kan konkurrere med Malagas julegater.

Dieselsøl, tyveri og enda en promilleliung

I løpet av noen timer i dag måtte politiet ta fatt i tre hendelser i Lier. Det var dieselsøl i Drammensfjorden, tyveri fra Liertoppen og en beruset bilfører.

Ran i Sylling

SPAR Holsfjorden, Vangen Mat, i Sylling ble ranet onsdag morgen.

En smak av Edens hage

Ukens petit er ved Gunnar Langsrud, sprek pensjonist, Beito, huring med cirka 30 års botid i Sylling.

Været bestemmer

- Været bestemmer om riksvei 284 ved Hørtekollen åpnes i dag, sa Tore Braaten til Liernett i morges

Urimelig ved Rimi

Ikke sett bilen på parkeringsplassen utenfor Rimi på Heggtoppen en søndag! Noen minutter kan koste 750 kroner.

På sporet av "Lørja"

Er det lasteprammen Thyra, populært kalt "Lørja", som ligger sunket ved land litt nord-vest for Svangstrand?

Tradisjoner verden over

Påsken i Norge forbindes med lam, påskeegg, lange skiturer, kyllinger, krim og trafikkaos. Men i andre deler av verden er det helt andre tradisjoner.

Liung viste vei til fotomotiver

Da en fotobutikk i Drammen arrangerte byvandring for over femti ivrige fotografer i formiddag, var det en liung som viste vei gjennom byen.

Liernett i Everglades

En spennende opplevelse å være nær alligatorene

SVAR TIL TONJE EVJU

Jeg leste med interesse ditt innlegg i Liernett, om hvor makta egentlig er. Svaret er helt enkelt.

Edvald vender tilbake til Sylling

Edvald Boasson Hagen vender tilbake til Sylling, seks år etter at han sikret seg en av sine første store etappeseire på samme sted.

Eventyrlig i Sylling

Daglig leder Jordbæreventyret, Trond Lossius Hellum, lover mange flotte opplevelser i morgen.

Det gjelder å ha tur --

Ukens petit er ved Gunnar Langsrud, Beito

Liers eldste nettsted?

Forrige mandag feiret det lokale nettstedet Sylling.no 10 år

Lykkepresset

Ukens petit er ved Siri Walen Simonsen, reporter i ukebladet Hjemmet.

Høststemninger

Min mor er norsk, min far er dansk og jeg er født på Drammens Sykehus. Nesten hvert år har jeg kommet fra Danmark til Lier for å besøke familien.

Fra fjord til topp

Å gå fra Gulsrudtangen på nordspissen av Øst-Modum til Breiliflaka

Hva er galt med Drammen?

Drammens ufortjente mindreverdighets kompleks gir seg rare utslag, hevder Knut A. Andersen, som nå setter søkelyset på Buskeruds hovedstad

Kjersti Wold på Tranby

Niende november var forfatteren Kjersti Wold på Tranby bibliotek Der ble hun intervjuet av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby ungdomsskole

Skattejakt i Lier

Over 4 millioner kroner bortgjemt i Liers dype skoger

Gøy på fotballskole

I likhet med 157 andre unge spillere ble det diplom og fotball med hjem for Camilla, Linna og Thea (foran) etter fire lærerike dager på Stoppen.

Line Baugstø på Tranby skole

Denne gangen har vi ikke den tradisjonelle reportasjen fra besøket, men går rett på intervjuet. Tradisjonen tro er det laget av Kjersti Sofie Løvåsdal Halvorsen fra 9. klasse på Tranby.

Mye rognebær gir lite snø

Eller var det omvendt?

Sylling fra luften - men når?

Mange takk til alle lesere som brukte litt av solskinnspåsken til å granske flyfotoet fra Sylling og Holsfjorden. Og rett svar er …..

Gjør Europark narr av folk?

Europark ber folk lese baksiden, men det er ikke lett. Hva slags kvalitetskontroll har Europark? Burde Lier kommune, som eier plassene, reagert for lenge siden?

– Dette er helt ubeskrivelig

TV2-reporter Kadafi Zaman opplever massedrapet på Utøya som ekstra nær fordi han selv er fra Buskerud og bosatt i Lier. I sin ungdom besøkte han dessuten selv Utøya som AUF-er.

Hva tror bergenserne de er?

Den som fotograferer vet at et bilde kan bli ganske annerledes bare man flytter seg litt. På samme måte gir de fleste reiser et nytt syn på mer enn geografi, skriver ukens petitskribent Knut A. Andersen, som har vandret gatelangs i Bergen.

Største vannet i Vestmarka

Sandungen i Vestmarka får "Ukas Post" i tiden 2. august - 11. august ---

En gammel boplass

Ukas post er satt opp på Haukelia (se kartet)

Hestehoven er her --

På torsdag fant vi fire små gule som tittet fram mellom snøflekkene ved veien fra Toverud ned mot Holsfjorden --

Lidir vikinglaug til Gudvangen

Lidir vikinglaug fra Lier tok en tur over fjellet til Gudvangen

Lierdagene: Syv uker igjen

Lierdagene er eldre enn mange har trodd. I Sylling feiret man ”Lierdag” allerede i 1953. Bildet av bussen er rett nok enda eldre, mens bildet under er en god del nyere.

Speilglatt ved tunnelen

Det er farlig glatt på grunn av vann som renner ut på E-18 nedenfor Fosskolltunnelen i retning Asker.

Har du tid?

Tidsklemma fra et annet perspektiv.

Isklatring i Lier

Solbergfossen ligger majestetisk over Tronstad. I dag går assosiasjonene til Vesaas og ”isslottet”. Jeg er en av dem som deriver med slikt – assosierer ting jeg ser med ting jeg har lest. Andre har andre måter å glede seg over naturen på. De klatrer i den.

Varierende kunnskap om jordbær

Det ser ut til at enkelte butikkansatte stort sett kan gjøre greie for priser --

Kjartan Fløgstad

Oda Kyrkjerud på Tranby skole møtte han der.

Ja vi elsker en god diskusjon.

Noen mener man bør forby muslimske jenter å gå med slør. Dette er for å frigjøre dem det gjelder, sies det. Samtidig er det ikke mange som bryr seg om at folk går med satanistiske symboler på jobben eller skolen. Skal vi forby alle religiøse symboler i for eksempel skolen – eller gjelder dette bare de som hører til en religion vi oppfatter som undertrykkende?

November 2005 over i historien

Søkkvåt på beina, i joggesko, kom jeg ned fra Hørtekollen på lørdag. Ubehagelig, nei da, det er jo advent og da skal jo vinteren være her.

Nytt fra nattelivet

Plumbokonserten i Sande medvirket til en travel natt for politiet, men det var også livlig flere andre steder i distriktet.